Nová rozvaha nad výkonem střídačů
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na optimální řešení výkonu střídačů v domácí fotovoltaické elektrárně (FVE) s ohledem na současnou spotřebu a plánované investice. Autor zvažuje různé konfigurace střídačů a možnosti přepínání zátěže mezi FVE a distribuční sítí, aby minimalizoval náklady a maximalizoval využití solární energie. Klíčová je ekonomická návratnost, správné rozložení spotřeby a zachování komfortu při provozu spotřebičů jako bojler, tepelné čerpadlo, trouba či indukce.
- XKrement
- Reputace:6
- Lokalita: Nošovice
Nová rozvaha nad výkonem střídačů
Přátelé, potřebuji opět kopnout správným směrem 
Doma mám jistič 3x25A. Spotřebiče jsou navěšené na tři větve rovnoměrně. V rámci těchto tří mám 4 zásuvkové okruhy, bojler 2kW, pračku 2kW, žebřík 600W, 3f jistič a trouba+indukce(ta je 2f) 3,2kW+7,1kW, lednička 700W, TČ 2,1kW, 3f akumulačka(nevyužívá se). Dá se říct, že když doma zapnu "vše", hlavní jistič nevyletí.
Zachovat takový komfort je ideální.
Běžně se dopoledne sejde TČ (ON/OFF kompresor), temperování vedlejšího domu při mrazech +-1,6kW-je to invertor) + bojler + žehlička 2,4kW + pračka + trouba + indukce+kutilské stroje 3kW. Vzácně vše najednou, ale není to vyloučené. Když je venku chladno, nekutím. Když je možné kutit, nejede invertor na druhém domě.
Euto zatím neřeším, protože to je na samostatný střídač, když už by to bylo třeba.
Při minimálním omezení se dá bojler přesunout mimo špičku.
TČ musí jet přes den.
Kutílské stroje jedou přes den(odhadem 20kWh/rok).
Největší souběh je v přechodném období kdy je venku teplo na kutění ale ne tak moc, abychom nemuseli topit.
Ostatní spotřebiče ovládá baba a stěží ji přiměji k tomu, aby trvale rozkládala zátěž v čase.
Strojovnu plánuji v šopě 20m od domovního rozvaděče. 20m 3x16mm mědi stojí asi 4000kč.
Na začátku jste mi doporučili 2x MP2 48/5000VA a toho se tak nějak psychicky držím. Dokážou dát paralelně 2x4000W trvale. Jenže 8kW není špička, ale o víkendu docela častý, byť ne zcela běžný režim(TČ+vaření+trouba+pračka. Někdy jede místo některé věci třeba bojler, kutilské stroje, žehlička...). Proto intenzivně uvažuji nad doporučením několika zdejších, větší výkon střídačů.
Zvažuji tedy 3x 5000VA paralelně(+17000kč)
Nebo 2x 5000VA+ přícuc z DS(+pojekt+revize+garant+20m vodiče navíc 4000kč)
Nebo 2x 6k5, popř. 2x 8000VA, 2x 10000VA?(+vyšší vlastní spotřeba střídačů, + dražší střídače).
Jenže investičně to nedává žádný smysl chtít pokrýt celou špičkovou spotřebu. Těch 17000kč co bych dal navíc za třetí MP2 48/5000VA, na oddělené zásuvce na žehličce+kutílských strojích+pračce nikdy z DS nepropálím. Přesto, když se zrovna netopí, nebo nevaří, by bylo dobré tuto spotřebu mít z FVE.
Jak byste tedy řešili takovou situaci? Honí se mi v hlavě nějaké relé které by přepínalo takovou zásuvku. Mohlo by být naprogramované, že když se blíží spotřeba k hranici 8kW odběru, přepne se z FVE na DS. Jenže součást těch 8kW může být i tato zásuvka a systém by nevěděl, že tomu tak je. Pak by se zbytečně zásuvka přepla na DS.
Nebo mít venku 2 zásuvky. V přechodném období bych využíval DS a v létě FVE. Podobně i zásuvky v kuchyni(tam se i žehlí).
MP2 má AC-out2 - mám za to, že umí vnitřně přepínat sítě podle zatížení. Částečně to řeší problém, ale investice do dalších dvou kablů mezi rozvaděčem a dvěmi MP2 je 8000kč navíc a to se obávám, že nikdy na těchto zřídka používaných spotřebičích z DS nepropálím. Když je nechám trvale na DS, významně ušetřím.
Na vaření a troubu by 2x 5000VA mohlo stačit. Každý víkend se na oběd nepeče. Častěji se trouba používá samostatně na večeři. Kvůli večeře nejedou všechny 4 plotny indukce.
Chce to změnit celý koncept. Ale jak? Klíčová je ekonomická výhodnost. Kvůli tomu FVE dělám. Výpadky proudu kolem FM nebývají. Zášť vůči ČEZ necítím.
Koupil jsem zatím panely a beterie(2x16kWh). Na tomto bych stavěl.
Děkuji za každou připomínku.
Doma mám jistič 3x25A. Spotřebiče jsou navěšené na tři větve rovnoměrně. V rámci těchto tří mám 4 zásuvkové okruhy, bojler 2kW, pračku 2kW, žebřík 600W, 3f jistič a trouba+indukce(ta je 2f) 3,2kW+7,1kW, lednička 700W, TČ 2,1kW, 3f akumulačka(nevyužívá se). Dá se říct, že když doma zapnu "vše", hlavní jistič nevyletí.
Zachovat takový komfort je ideální.
Běžně se dopoledne sejde TČ (ON/OFF kompresor), temperování vedlejšího domu při mrazech +-1,6kW-je to invertor) + bojler + žehlička 2,4kW + pračka + trouba + indukce+kutilské stroje 3kW. Vzácně vše najednou, ale není to vyloučené. Když je venku chladno, nekutím. Když je možné kutit, nejede invertor na druhém domě.
Euto zatím neřeším, protože to je na samostatný střídač, když už by to bylo třeba.
Při minimálním omezení se dá bojler přesunout mimo špičku.
TČ musí jet přes den.
Kutílské stroje jedou přes den(odhadem 20kWh/rok).
Největší souběh je v přechodném období kdy je venku teplo na kutění ale ne tak moc, abychom nemuseli topit.
Ostatní spotřebiče ovládá baba a stěží ji přiměji k tomu, aby trvale rozkládala zátěž v čase.
Strojovnu plánuji v šopě 20m od domovního rozvaděče. 20m 3x16mm mědi stojí asi 4000kč.
Na začátku jste mi doporučili 2x MP2 48/5000VA a toho se tak nějak psychicky držím. Dokážou dát paralelně 2x4000W trvale. Jenže 8kW není špička, ale o víkendu docela častý, byť ne zcela běžný režim(TČ+vaření+trouba+pračka. Někdy jede místo některé věci třeba bojler, kutilské stroje, žehlička...). Proto intenzivně uvažuji nad doporučením několika zdejších, větší výkon střídačů.
Zvažuji tedy 3x 5000VA paralelně(+17000kč)
Nebo 2x 5000VA+ přícuc z DS(+pojekt+revize+garant+20m vodiče navíc 4000kč)
Nebo 2x 6k5, popř. 2x 8000VA, 2x 10000VA?(+vyšší vlastní spotřeba střídačů, + dražší střídače).
Jenže investičně to nedává žádný smysl chtít pokrýt celou špičkovou spotřebu. Těch 17000kč co bych dal navíc za třetí MP2 48/5000VA, na oddělené zásuvce na žehličce+kutílských strojích+pračce nikdy z DS nepropálím. Přesto, když se zrovna netopí, nebo nevaří, by bylo dobré tuto spotřebu mít z FVE.
Jak byste tedy řešili takovou situaci? Honí se mi v hlavě nějaké relé které by přepínalo takovou zásuvku. Mohlo by být naprogramované, že když se blíží spotřeba k hranici 8kW odběru, přepne se z FVE na DS. Jenže součást těch 8kW může být i tato zásuvka a systém by nevěděl, že tomu tak je. Pak by se zbytečně zásuvka přepla na DS.
Nebo mít venku 2 zásuvky. V přechodném období bych využíval DS a v létě FVE. Podobně i zásuvky v kuchyni(tam se i žehlí).
MP2 má AC-out2 - mám za to, že umí vnitřně přepínat sítě podle zatížení. Částečně to řeší problém, ale investice do dalších dvou kablů mezi rozvaděčem a dvěmi MP2 je 8000kč navíc a to se obávám, že nikdy na těchto zřídka používaných spotřebičích z DS nepropálím. Když je nechám trvale na DS, významně ušetřím.
Na vaření a troubu by 2x 5000VA mohlo stačit. Každý víkend se na oběd nepeče. Častěji se trouba používá samostatně na večeři. Kvůli večeře nejedou všechny 4 plotny indukce.
Chce to změnit celý koncept. Ale jak? Klíčová je ekonomická výhodnost. Kvůli tomu FVE dělám. Výpadky proudu kolem FM nebývají. Zášť vůči ČEZ necítím.
Koupil jsem zatím panely a beterie(2x16kWh). Na tomto bych stavěl.
Děkuji za každou připomínku.
- Mex
- Reputace:404
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Nová rozvaha nad výkonem střídačů
1 - pořádné školení pro ženskou
2 - nějaký rozumný hybridní 3f měnič 15-20kW, ten když by náhodou sám nestačil (což se z zimě snadno stane), tak si prostě zbytek vezme z gridu
(ne, Victron opravdu není jediná firma na světě)
2 - nějaký rozumný hybridní 3f měnič 15-20kW, ten když by náhodou sám nestačil (což se z zimě snadno stane), tak si prostě zbytek vezme z gridu
(ne, Victron opravdu není jediná firma na světě)
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1015
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Pokud se pocita s nejakou financni navratnosti, tak se MUSI tomu prizpusobit spotreba.
Pokud se za zasadni prinos nepovazuje alespon castecna nezavislost a nezmeni se navyky, tak jsou vsechny dosavadni debaty ztratou drahoceneho casu, ktery se mohl investovat vyhodneji. Nebo alespon lepe vyuzit.
Takze mozna bude lepsi udelat obycejny ohrev vody a na zbytek se vykaslat. Ekonomicka vyhodnost skoncila nakupem baterek.
Pokud se za zasadni prinos nepovazuje alespon castecna nezavislost a nezmeni se navyky, tak jsou vsechny dosavadni debaty ztratou drahoceneho casu, ktery se mohl investovat vyhodneji. Nebo alespon lepe vyuzit.
Takze mozna bude lepsi udelat obycejny ohrev vody a na zbytek se vykaslat. Ekonomicka vyhodnost skoncila nakupem baterek.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Pavel111
- Reputace:13
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Když máš TČ,šel bych do 3 fází a to TČ bych dal na tu nejméně zatíženou.Ale chce to hledat(optimalizovat).Také mi trvalo,než jsem dle praxe přepojil všechny žrouty tak,abych měl fáze zatížené rovnoměrně a ta moje ženská to nemusela řešit.Já teď mívám běžně přes den trvalé zatížení 10-14kW rovnoměrně rozložených na fáze.
Proč 16 mm vodiče?Kvůli tomu,že to vše tahám v jedné fázi?Ty se ani nedají ohnout.
Proč 16 mm vodiče?Kvůli tomu,že to vše tahám v jedné fázi?Ty se ani nedají ohnout.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
- JirkaE
- Reputace:351
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Nemusíš vůbec měnit koncept, podle mě. Spotřebu kterou popisuješ sem měl taky a 3x25A ze sítě taky a přesto to nebylo nijak složité dopočítat se k tomu, co tady řešíš už půl roku.XKrement píše: stř kvě 27, 2026 8:57 pm
Jako první sem si dal měření na DS a sledoval to.
Přes to 3F AC měření proteklo ze sítě k dnešnímu dni již přes 41500 kWh i to mám na svém mini-webovém měření zveřejněné - už tak dlouho to sleduju : https://dcwattmeter.pythonanywhere.com/
Nikdy to nepřešlo přes max 8,2kW a podle toho sem to stavěl a postavil max 10,35kW.
Dva Victrony MP2 3000 = 2x 2400W + 3 x Modrásek 1850W = 10,35kW
Teoretické výpočty se často od reálného měření liší.
Měření ukáže jakoukoliv část dne a rozložení na fázích a vše co je potřeba.
Navíc máš možnost to nastavit tak, že ani ženu nic učit nemusíš, to znamená vypnout bojler + něco v moment, kdy je spotřeba domácnosti největší a atakoval by si hranici výkonu.
Co si budeme povídat, 8kW výkon je už cca 150A odběr a to není žádná trvalá záležitost ale pouze souhra náhod.
Podmínek co vypnout při vyšším výkonu se dá nastavit velmi mnoho a u Victronu snadněji než s jinými
Dnes sem se stejnou sestavou ohřál vodu a ještě poslal prozatimní rekord přes 25kWh do baterky auta a to je žena doma a vařilo se vcelku energeticky náročné jídlo.
Auto se za celý den nevypnulo - ačkoliv sem ho nastavil právě na hranici 8000W to omezení ON/OFF
Nedělej z toho vědu, není to tak složité spočítat a vypočítat potřebné maximum a klidně si do toho již můžeš započítat i tu rezervu, že pokud stoupne výkon nad 7500W, tak ten bojler se sám automaticky na chvilku vypne a může to dělat nejen podle výkonu doma, ale třeba s 15min odstupem podle mraků... Apod.
90% celého dne a všech spotřeb běžné domácnosti je spotřeba pod 1000W - na to nezapomínej
U mě se nyní stejným způsobem nyní nezapnou ty 3 Modrásci a 90% dne jede celý dům, včetně auta a bojleru jen na dva Victrony MP2 3000 s max výkonem 2400W
Auto, bojler a cokoliv jiného lze na chvilku automaticky vypnout - je-li potřeba...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- ElektroEzs
- Reputace:126
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Ja ted delam u segry 14kWp, 32kWh baterky, 3xMP2 5000VA v paralelu. Kabely mezi rozvadeceme FVE a domu kvuli N 5x16mm2 je fakt ze ohybani nic moc
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
- rva
- Reputace:964
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
Když chci opici, musím mít na banány. Pořizovat si FV elektrárnu jako ekonomicky výhodnou investici není rozumný nápad.
FV má být koníčkem, umožnit zvýšení nezávislosti a zvýšit pohodlí (například tím, že umožní spotřebiče, které by si jinak člověk kvůli jejich vysoké spotřebě nepořídil).
FV má být koníčkem, umožnit zvýšení nezávislosti a zvýšit pohodlí (například tím, že umožní spotřebiče, které by si jinak člověk kvůli jejich vysoké spotřebě nepořídil).
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Franta2776
- Reputace:624
Já bých na tvém místě zabrzdil a koupil jednu pořádnou bednu(max 11kW,deye 15-20kW), jinak budeš mít málo místa a nedoplatíš se za měď,jištění a systém bude příliš veliký. Jak přijde BEV tak těch modrých zázraků Multiplus 5000 s malým výkonem budeš potřebovat 6ks.Já mám jeden na test a tuto koncepci jsem opustil.Ten Multiplus je vhodný na nárazovou spotřebu, ale na nabíjení BEV je slabý(trvale dá 3600W) a to se peče..Pokud chceš být ostrov a nepovolí ti dodávku do sítě, tam zvol 11kW maxe je to spolehlivý a levný měnič. Já mam 5 let starou verzi 7200W a má natočeno 35MWh.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Franta2776
S tím bych nesouhlasil.Výtěžnost je cca 10-15% ročně, to ti v bance nikde nedají.rva píše: čtv kvě 28, 2026 11:21 amKdyž chci opici, musím mít na banány. Pořizovat si FV elektrárnu jako ekonomicky výhodnou investici není rozumný nápad.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- unicast
- Reputace:482
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Grid tie ekonomicky návratná bude slušně, bojlerovka asi taky, možná i hybrid s malými baterkami a velkým vytěžováním. Pak ale přijde okamžik, kdy to začne být o egu 
- Franta2776
Grid-tie je dobrá na stálou spotřebu. Jinak u grid-tie se doba výroby neshoduje a dobou spotřeby, tak že naprd.
- misif
- Reputace:16
Elektrárna, jako ekonomicky výhodná investice není nic špatného ani nereálného, záleží také na tom, jaké jsou vstupní podmínky a co všechno započítáš do nákladů, např opravu střechy?
Musíš přemýšlet nad tím, co je pro tebe důležité a co ti to přinese a také, co jsi ochotný objetovat. Pokud neslevíš, ze svých zvyků, použiješ nejdražší komponenty (Victron) a navíc k tomu chceš týdenní backup celého domu bez omezení a počítáš úsporu pouze z provozních výdajů za elektřinu, tak to asi nevyjde nikdy.
Samozřejmě ekonomicky nejlépe vyjdou jednoduché instalace s hybridním střídačem, zejména LV hybridní střídače, ke kterým připojíš levné nebo DIY baterie s tím, že máš baterii dimenzovanou "na jeden den": přes den nabiješ, v noci vybiješ, resp. v zimě za levnější peníz přes noc nabiješ a domácnost zbytek dne z baterie vydrží. Hybridní proto, abys jej dimenzoval na obvyklou spotřebu, ktyž je nějaký mimořádný odběr, tak hold přicucneš ze sítě i přes léto.
Já se svou domácí elektrárnou a letní spotřebou cca 1100kWh/měsíc jsem s 10kW hybridem soběstačný z 98%, 1% by se mi zlepšilo, kdybych místo 10kW střídače měl 15kW střídač a poslední procento by pokryly větší baterie, ale ne, nestojí mi za to investovat více. Mám rozdělený domovní rozvaděč na priortní okruhy a postradatelné a při výpadku DS ty postradatelné (kde je např. bojler, bazén, nebo nabíječka EV) odpadnou a mám jistotu, že výpadek el. překlenu bez vyteklého mrazáku, vypnutého PC nebo s nefunkční el. bránou v létě, v zimě.
Samozřejmě ekonomicky nejlépe vyjdou jednoduché instalace s hybridním střídačem, zejména LV hybridní střídače, ke kterým připojíš levné nebo DIY baterie s tím, že máš baterii dimenzovanou "na jeden den": přes den nabiješ, v noci vybiješ, resp. v zimě za levnější peníz přes noc nabiješ a domácnost zbytek dne z baterie vydrží. Hybridní proto, abys jej dimenzoval na obvyklou spotřebu, ktyž je nějaký mimořádný odběr, tak hold přicucneš ze sítě i přes léto.
Já se svou domácí elektrárnou a letní spotřebou cca 1100kWh/měsíc jsem s 10kW hybridem soběstačný z 98%, 1% by se mi zlepšilo, kdybych místo 10kW střídače měl 15kW střídač a poslední procento by pokryly větší baterie, ale ne, nestojí mi za to investovat více. Mám rozdělený domovní rozvaděč na priortní okruhy a postradatelné a při výpadku DS ty postradatelné (kde je např. bojler, bazén, nebo nabíječka EV) odpadnou a mám jistotu, že výpadek el. překlenu bez vyteklého mrazáku, vypnutého PC nebo s nefunkční el. bránou v létě, v zimě.
- marko250
- Reputace:576
- Lokalita: Hlučín
Velmi rozumné.ElektroEzs píše: čtv kvě 28, 2026 9:31 amJa ted delam u segry 14kWp, 32kWh baterky, 3xMP2 5000VA v paralelu. Kabely mezi rozvadeceme FVE a domu kvuli N 5x16mm2 je fakt ze ohybani nic moc
Já taky začínal a myslel si ,že lze vycházet z dosavadních spotřeb. Měl jsem do 5MWh/rok 3x25A jistič ,dnes to vidím na 14-15MWh/rok.Další omyl by byl s 3f verzí FVE, to mě naštěstí opustilo po radách tady a následným provozem FVE vyplynuly věci ,s kterýma se tolik nepočítalo. Když to přeci tak pracně vymyslím a následně postavím ,tak to nemá co zahálet a řídit rovnoměrnou spotřebu na třech fázích je nemožné.Tak nejdříve málo baterek,pak málo panelů,pak málo výkonu z měniče,pak upgrade vaření z plynu na el. ,pak klimy, pak EV , pak Tč ..... a dnes mám těch 5MWh už od ledna za měničema
Co je dnes super, tak ceny komponent právě dosáhly dna a odráží se znova up. 34kWh life 48800Kč/ měniče 22kW paraelně 35000Kč/10kWp bif. 32000Kč k tomu ty blbosti kolem za 30000Kč ,takže za 150 000Kč se dá postavit slušná FVE a za 200kila super FVE. Když si k tomu dám 15MWh /rok po 6-7Kč a palivo pro EV za kilo ročně v benálu co tu vlastně chcete řešit a ještě se směju když mi kamarádi popisují jak nic nešlo při výpadku
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
- Franta2776
Já bych řekl , že ty MP5000 a jednofázový provoz mají nevýhody o kterých se nemluvi.Jednoznačnĕ zimni provoz z jedné fáze 25A se bez omezení nedá provozovat celý dům, TČ o BEV ani nemluvim.Já mám na každou fázi mĕnič.A ta 3f kombi bedna umi asymetrický výkon 50%.
O tom se MP nezdá.Takže výkon mĕničù při dostatečné asymetrii nechybi. MP musi být na stejný výkon
předimenzované.
S BEV je jiná doba než před 5lety
O tom se MP nezdá.Takže výkon mĕničù při dostatečné asymetrii nechybi. MP musi být na stejný výkon
předimenzované.
- Franta2776
Pro doplnĕni 10kW Deye při praktickém provozu je lepši než ty 3MP 5000.Plechová hlava to popisuje za mĕ.
Ještĕ jsem to upravil:
https://g.co/gemini/share/cbd81dd73f54
Ještĕ jsem to upravil:
https://g.co/gemini/share/cbd81dd73f54
- ElektroEzs
Das prepinac siti a jedes 3f DS a 1f FVE. Ja nevim jak Deye ale treba Solax 15kw dokaze v ostrovu srazil na pretizeni zdroj v blbym kavovaru nebo start kompresoru. Tim vubec netvrdim ze Victron je nejlepsi. Myslim ze s 3xMP2 uz se da nabit i auto snadFranta2776 píše: čtv kvě 28, 2026 1:18 pmJá bych řekl , že ty MP5000 a jednofázový provoz mají nevýhody o kterých se nemluvi.Jednoznačnĕ zimni provoz z jedné fáze 25A se bez omezení nedá provozovat celý dům, TČ o BEV ani nemluvim.Já mám na každou fázi mĕnič.A ta 3f kombi bedna umi asymetrický výkon 50%.
předimenzované.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
- Franta2776
Tady je srovnáni těch 12kW:
https://g.co/gemini/share/f606292634ca
Každý máme jinou domácnost u mĕ tim, že 15kW Deye přesune výkon na potřebnou fázi nahradi 6xMP5000
Umi 7,5kW na kteroukoli fázi.Ty musiš mít na každou fázi a takový výkon 2xMP5000.a mĕniče vĕtšinu času lelkuji.
A žádné přepinače a podobné bastly nepotŕebuji mimo mĕ by stejnĕ nikdo nevĕdĕl na co tam jsou.
https://g.co/gemini/share/f606292634ca
Každý máme jinou domácnost u mĕ tim, že 15kW Deye přesune výkon na potřebnou fázi nahradi 6xMP5000
Umi 7,5kW na kteroukoli fázi.Ty musiš mít na každou fázi a takový výkon 2xMP5000.a mĕniče vĕtšinu času lelkuji.
A žádné přepinače a podobné bastly nepotŕebuji mimo mĕ by stejnĕ nikdo nevĕdĕl na co tam jsou.
- ElektroEzs
Jak zvlada Deye svarecky a start elektromotoru? Mam zkusenost jen Victron a Solax.
- unicast
- Reputace:482
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
A ještě lehce perverzní dotaz: dokázal by se Deye přifázovat k jedné fázi a ty zbylé dvě si podle ní dopočítat? 
- marko250
- Reputace:576
- Lokalita: Hlučín
Situace každý pracovní den v 14:30hod: 7.5kW mi jde do EV,9.3kW do AN a v domě se ve dvou domácnostech často sepne vodárna,trouba,mikrovlnka (2kW rodiče , nechce chcípnout Tesla jedna
),varná konvice,indukční deska,pračka,myčka.To vše je tady 2x a detaily jako tři lednice,TV,UV lampy,čerpadlo jezírka,klimy,Tč ,Pc,nabíječky kol atd neřeším. Každopádně to 15kW Deye dává už smysl,ale nižší bych si nedal ani kdybych tady bydlel jen ve dvou.U 21kW verze jsme zjistili,že neumí svůj výkon podat bez panelů z baterky zase. Proto posílám 22kW jednofázově do tří fází v domě a je to vždy pokryto vše.Jediným limitem je pak už jen jistič.
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385