Nová rozvaha nad výkonem střídačů

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na správné dimenzování výkonu střídačů pro domácnost s tepelným čerpadlem, bojlerem, pračkou a dalšími spotřebiči. Uživatelé řeší rovnoměrné zatížení třífázového jističe, možnosti paralelního zapojení více střídačů a optimalizaci odběru energie v různých denních dobách. Hledají ekonomicky výhodné řešení, které zajistí komfortní provoz bez přetížení a efektivní využití fotovoltaických panelů a baterií.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Nová rozvaha nad výkonem střídačů

Nový příspěvek od XKrement »

Přátelé, potřebuji opět kopnout správným směrem :D

Doma mám jistič 3x25A. Spotřebiče jsou navěšené na tři větve rovnoměrně. V rámci těchto tří mám 4 zásuvkové okruhy, bojler 2kW, pračku 2kW, žebřík 600W, 3f jistič a trouba+indukce(ta je 2f) 3,2kW+7,1kW, lednička 700W, TČ 2,1kW, 3f akumulačka(nevyužívá se). Dá se říct, že když doma zapnu "vše", hlavní jistič nevyletí.
Zachovat takový komfort je ideální.
Běžně se dopoledne sejde TČ (ON/OFF kompresor), temperování vedlejšího domu při mrazech +-1,6kW-je to invertor) + bojler + žehlička 2,4kW + pračka + trouba + indukce+kutilské stroje 3kW. Vzácně vše najednou, ale není to vyloučené. Když je venku chladno, nekutím. Když je možné kutit, nejede invertor na druhém domě.
Euto zatím neřeším, protože to je na samostatný střídač, když už by to bylo třeba.

Při minimálním omezení se dá bojler přesunout mimo špičku.
TČ musí jet přes den.
Kutílské stroje jedou přes den(odhadem 20kWh/rok).
Největší souběh je v přechodném období kdy je venku teplo na kutění ale ne tak moc, abychom nemuseli topit.
Ostatní spotřebiče ovládá baba a stěží ji přiměji k tomu, aby trvale rozkládala zátěž v čase.

Strojovnu plánuji v šopě 20m od domovního rozvaděče. 20m 3x16mm mědi stojí asi 4000kč.
Na začátku jste mi doporučili 2x MP2 48/5000VA a toho se tak nějak psychicky držím. Dokážou dát paralelně 2x4000W trvale. Jenže 8kW není špička, ale o víkendu docela častý, byť ne zcela běžný režim(TČ+vaření+trouba+pračka. Někdy jede místo některé věci třeba bojler, kutilské stroje, žehlička...). Proto intenzivně uvažuji nad doporučením několika zdejších, větší výkon střídačů.

Zvažuji tedy 3x 5000VA paralelně(+17000kč)
Nebo 2x 5000VA+ přícuc z DS(+pojekt+revize+garant+20m vodiče navíc 4000kč)
Nebo 2x 6k5, popř. 2x 8000VA, 2x 10000VA?(+vyšší vlastní spotřeba střídačů, + dražší střídače).
Jenže investičně to nedává žádný smysl chtít pokrýt celou špičkovou spotřebu. Těch 17000kč co bych dal navíc za třetí MP2 48/5000VA, na oddělené zásuvce na žehličce+kutílských strojích+pračce nikdy z DS nepropálím. Přesto, když se zrovna netopí, nebo nevaří, by bylo dobré tuto spotřebu mít z FVE.

Jak byste tedy řešili takovou situaci? Honí se mi v hlavě nějaké relé které by přepínalo takovou zásuvku. Mohlo by být naprogramované, že když se blíží spotřeba k hranici 8kW odběru, přepne se z FVE na DS. Jenže součást těch 8kW může být i tato zásuvka a systém by nevěděl, že tomu tak je. Pak by se zbytečně zásuvka přepla na DS.
Nebo mít venku 2 zásuvky. V přechodném období bych využíval DS a v létě FVE. Podobně i zásuvky v kuchyni(tam se i žehlí).
MP2 má AC-out2 - mám za to, že umí vnitřně přepínat sítě podle zatížení. Částečně to řeší problém, ale investice do dalších dvou kablů mezi rozvaděčem a dvěmi MP2 je 8000kč navíc a to se obávám, že nikdy na těchto zřídka používaných spotřebičích z DS nepropálím. Když je nechám trvale na DS, významně ušetřím.
Na vaření a troubu by 2x 5000VA mohlo stačit. Každý víkend se na oběd nepeče. Častěji se trouba používá samostatně na večeři. Kvůli večeře nejedou všechny 4 plotny indukce.

Chce to změnit celý koncept. Ale jak? Klíčová je ekonomická výhodnost. Kvůli tomu FVE dělám. Výpadky proudu kolem FM nebývají. Zášť vůči ČEZ necítím.
Koupil jsem zatím panely a beterie(2x16kWh). Na tomto bych stavěl.

Děkuji za každou připomínku.
Mex
Reputace:404
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Nová rozvaha nad výkonem střídačů

Nový příspěvek od Mex »

1 - pořádné školení pro ženskou
2 - nějaký rozumný hybridní 3f měnič 15-20kW, ten když by náhodou sám nestačil (což se z zimě snadno stane), tak si prostě zbytek vezme z gridu
(ne, Victron opravdu není jediná firma na světě)
cipis
Moderátor
Reputace:1015
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od cipis »

Pokud se pocita s nejakou financni navratnosti, tak se MUSI tomu prizpusobit spotreba.
Pokud se za zasadni prinos nepovazuje alespon castecna nezavislost a nezmeni se navyky, tak jsou vsechny dosavadni debaty ztratou drahoceneho casu, ktery se mohl investovat vyhodneji. Nebo alespon lepe vyuzit.
Takze mozna bude lepsi udelat obycejny ohrev vody a na zbytek se vykaslat. Ekonomicka vyhodnost skoncila nakupem baterek.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Pavel111 »

Když máš TČ,šel bych do 3 fází a to TČ bych dal na tu nejméně zatíženou.Ale chce to hledat(optimalizovat).Také mi trvalo,než jsem dle praxe přepojil všechny žrouty tak,abych měl fáze zatížené rovnoměrně a ta moje ženská to nemusela řešit.Já teď mívám běžně přes den trvalé zatížení 10-14kW rovnoměrně rozložených na fáze.
Proč 16 mm vodiče?Kvůli tomu,že to vše tahám v jedné fázi?Ty se ani nedají ohnout.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4