GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
Souhrn tématu
Uživatelé řeší problém s proudovým transformátorem GF-SUN-2000G2, který při prodloužení kabelu ukazuje nesprávnou spotřebu energie. Diskutují o možných příčinách rušení a způsobech, jak oklamat nebo upravit snímání proudu, aby modrásek správně zobrazoval reálnou spotřebu a zabránil přetokům. Sdílejí zkušenosti s kabeláží, rušením a alternativními řešeními pro přesnější měření v solárních systémech.
-
Mex
- Reputace: 351
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
Já si pořád myslím, že to bude nějak jinak. Že to má nějaký racionální důvod, jiný než nějaké rušení.
Signál z proudového trafa je proudová smyčka, pracující na nízké rychlosti a vyhodnocovaná na nízké zatěžovací impedanci.
To je konstelace, která je z principu proti rušení hodně odolná.
Proto bych dělal ty pokusy v náhradním zapojení.
Měřit to ampérmetrem místo měničem, zkusit použít jiný kabel místo toho původního a podobně.
Signál z proudového trafa je proudová smyčka, pracující na nízké rychlosti a vyhodnocovaná na nízké zatěžovací impedanci.
Měřit to ampérmetrem místo měničem, zkusit použít jiný kabel místo toho původního a podobně.
- JirkaE
- Reputace: 315
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mínusová hodnota ve Watech (-235W) vždy u Modráska znamená - že je opačně to trafo (CT-sonda) a Modráč se vůbec nerozjede - protože je nastavený z výroby tak, že dorovnává to co protéká na spotřebě. Musí tam být 235W bez znaménka mínus - jinak je to opačně.
Pokud to plus/mínus sedí s kleštákem - to co protéká na snímaném kabelu - je to správně.
Pokud ne, pak vyzkoušet jiným kabelem a CT sondou a ověřit správnou funkci měniče. AŽ PAK teprve připojit DC.
Je to primitivní měnič s primitivní funkcí - a už se i objevilo to, že šipka byla na CT sondě obráceně vytištěná = číňan asi připojil opačně konektor a bere to obráceně = kašlat na šipku a otočit, jak tam je mínusová hodnota.
Ten kabel může falšovat ale jen nepatrně - tomu co se tady v tom vlákně odehrává ani za mák nevěřím, buď je špatný měnič - což jde ověřit vypůjčenou jinou CT-Sondou, nebo je obráceně CT-sonda samotná a Modráč se v této pozici vůbec nerozjede.
Ten kabel to může falšovat ale jen nepatrně, vyzkoušel jsem to právě nyní před pár minutama přes cca 150m klubo UTP - rozdíl na stejné spotřebě asi 40Watt - nic víc.
Pokud CT-sondu otočím obráceně, vypadá to takto ( s mínusovým výkonem ve Watech ) a Modráč vůbec nezačne vyrábět, ačkoli DC je připojené.
Starší foto z jiného zdroje - mě se to otáčí špatně, mám tam dost těsno :
Pokud to plus/mínus sedí s kleštákem - to co protéká na snímaném kabelu - je to správně.
Pokud ne, pak vyzkoušet jiným kabelem a CT sondou a ověřit správnou funkci měniče. AŽ PAK teprve připojit DC.
Je to primitivní měnič s primitivní funkcí - a už se i objevilo to, že šipka byla na CT sondě obráceně vytištěná = číňan asi připojil opačně konektor a bere to obráceně = kašlat na šipku a otočit, jak tam je mínusová hodnota.
Ten kabel může falšovat ale jen nepatrně - tomu co se tady v tom vlákně odehrává ani za mák nevěřím, buď je špatný měnič - což jde ověřit vypůjčenou jinou CT-Sondou, nebo je obráceně CT-sonda samotná a Modráč se v této pozici vůbec nerozjede.
Ten kabel to může falšovat ale jen nepatrně, vyzkoušel jsem to právě nyní před pár minutama přes cca 150m klubo UTP - rozdíl na stejné spotřebě asi 40Watt - nic víc.
Pokud CT-sondu otočím obráceně, vypadá to takto ( s mínusovým výkonem ve Watech ) a Modráč vůbec nezačne vyrábět, ačkoli DC je připojené.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
Migel
- Reputace: 293
- Lokalita: Pod Karpatmi
Ano Jirko ma pravdu! Nebrat sipku ktora je na sonde ako smer toku energie, je to blbost a treba ju skusit otocit.U mna to bolo to iste!michald píše: ned bře 08, 2026 1:23 amTu som si to znova zmeral a aj odfotil.Valdano píše: sob bře 07, 2026 11:07 pmTo je divné. Při vyzkratování připojeného CT přímo na vstupu měniče krátkou propojkou měděným pevným vodičem o průřezu řekněme 1mm2 a délce propojky cca 5cm bude mít ta propojka odpor okolo 1 miliohmu tj. docela málo k tomu, aby se na takovém odporu zapojeném paralelně k tomu vedení od CT dalo něco rozumně naměřit. Asi by to chtělo zkontrolovat osciloskopem, aby bylo více zřejmé v čem se ty dva stavy liší.michald píše: sob bře 07, 2026 10:57 pmKed to skratnem priamo na menici pri pripojenom CT ked prebieha meranie na faze tak ukaze -230W, ak to skratnem na menici pri odpojenom CT ukaze 0.0W.
Skrat na blizku ukazuje -235W.
skrat_blizko_IMG_6787.JPG
Skrat na konci ukazuje -235W.
skrat_daleko_IMG_6788.JPG
skrat_daleho_menic.JPG
Skrat odpojene ukazuje 0W.
skrat_odpojene_IMG_6791.JPG
Odpojene neskrat ukazuje 0W.
odpojene_nieskrat_IMG_6790.JPG
Jirko stavym boty ze je to odomna
Dalsia vec je ze na tych fotkach v tomto prispevku na menici ti pise nizke napetie baterie a preto sa tiez nespusti a nezacne dodavat.Treba to bud prestavita alebo nabit bateriu.
Dalsou vecou je ze tam je zaskrknute policko internal limiter ale ty mas fyzicky pripojenu externu sondu.Toto tiez treba zmenit.
Je to najblbovzdornejsi menic aky moze byt a ine mu vadit nemoze.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
-
glottis
- Reputace: 481
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
a po otoceni sondy to ukazuje nulu kdyz modrasek nevyrabi? Otocena sonda je klasika ale minus to ukazuje jen pokud je odber domu nenulovy. A tys psal, ze tam odber neni. Kdybys napsal, ze vidis odber v minusu, prvni odpoved na prvni strance by byla otoc si sondu 
- JirkaE
Ano, je to Tvá fotka - já zkoušel otočit svoje, ale jak tam mám narvaný tři za sebou a přes to další kabely, tam bych to musel trošku rozebírat, abych to dokázal otočit hned, tak jsem se na to vyprdnul a našel fotku nejčerstvější - pro ten příklad - snad nevadí
Ale je tam to ID podle toho ho identifikují i v záručním servisu (pozáručním) a v servisním menu pak najdou i problém a co se stalo.
Podle nejčerstvější zprávy jsou to nejčastěji mosfety, co odejde - co bylo s tím mým, co odešel zatím nevím, poslal jsem ho na reklamaci a okamžitě nahradil novým ze skladu
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
-
michald
- Reputace: 7
JJ, subeh nemam nikde, tienenie som mal uzemnene len na jednej strane pri menici. Mam este jeden modrasek ako zalozny v krabici, cez vikend sa s tym este budem hrat ale asi tak ze vybalim ten zalozny a na stole ho budem testovat ze budem menit kabelaz k jeho CT a skusat pripojene na osciloskope a zapinat ohrievac na 1500W a na 3000W a uvidim ako sa to bude spravat. Ked sa mi to nepodari vyriesit tak asi prejdem na nieco ine. Dik za ten tip na soyo, kuknem si to. Ak to zbiera udaje z CT po datovej linke tak to by bolo idealne riesenie pre mna. Mas este ja dalsie nejake typy? Mne staci nieco uplne jednoduche na styl toho povodneho modraska tak s vykonom 2kW+, viem nato pouzit max. 12 panelov kazdy ma 310W.glottis píše: ned bře 08, 2026 9:28 pmRuseni. Od stridace treba. Krouceny par je na ruseni odolnejsi. I tak je nejlepsi reseni ruseni reseni polohou. Nesmis mit soubeh tohoto analog signalu se silovym. Mit to aspon pul metru jinde. Stineni ti nemusi pomoct. U stineni pak muzes experiemntovat s tim, jake konce kabelu uzemnis. Da se delat jeden, nebo druhy, nebo oba. Chova se to pak jinak
Kdyz to nevyresis, muzes prejit na victron nebo jinej cinskej stridac, kde je limiter po datech. Soyo source treba.
-
michald
duplicitna citacia totozna s od michald » pon bře 09, 2026 11:31 pm, vymazana.
Naposledy upravil(a) michald dne pon bře 09, 2026 11:40 pm, celkem upraveno 4 x.
-
michald
Na sipku na sonde kaslem. Ale ani otocenie CT mi nepomoze. Bud je to - 235 alebo pri otoceni neviem co musim si to este overit lebo si nepametam co ukazovalo. 0 neviem pri realnej spotrebe 0 dosiahnut.Migel píše: pon bře 09, 2026 7:33 amAno Jirko ma pravdu! Nebrat sipku ktora je na sonde ako smer toku energie, je to blbost a treba ju skusit otocit.U mna to bolo to iste!
Jirko stavym boty ze je to odomna![]()
Ja na tych fotkach nikde nevidim ze by pisalo nizke napatie baterie. Ja tam vidim starting voltage too low a to je preto lebo menic je odpojeny od panelov.Migel píše: pon bře 09, 2026 7:33 amDalsia vec je ze na tych fotkach v tomto prispevku na menici ti pise nizke napetie baterie a preto sa tiez nespusti a nezacne dodavat.Treba to bud prestavita alebo nabit bateriu.
Ci su panely pripojene alebo nie meranie cez CT funguje stale ak je nastaveny na ext. limiter. Panely mam odpojene preto aby do nedodavalo do siete ked to stale testujem. Nemam problem s tym ze by nedodaval, ked pripojim panely cez den dodava, ale dodava o tych 230W menej.
Nepletme sem bateriu, o baterii tu nikde nebola rec, ziadna bateria nieje pripojena na tento menic.
To je len fotka z menu kde by sa akoze mal zadat nejaky kod do skryteho menu ako mi spominal Valdano.Migel píše: pon bře 09, 2026 7:33 amDalsou vecou je ze tam je zaskrknute policko internal limiter ale ty mas fyzicky pripojenu externu sondu.Toto tiez treba zmenit.
Je to najblbovzdornejsi menic aky moze byt a ine mu vadit nemoze.
Doteraz som ho asi rok pouzival v mode Internal limiter na 300W. Ak je zapnuty internal limiter vtedy nevyhodnocuje cez CT ale natvrdo dodava nastaveny vykon. Ked internal limiter odskrtnem vtedy vyhodnocuje cez ext. CT a aj ukaze na dipleji.
Vyzera to tak ze tento menic nepocital s takym blbom ako som ja
Naposledy upravil(a) michald dne pon bře 09, 2026 11:41 pm, celkem upraveno 2 x.
-
michald
Ked dam CT opacne aj to som skusal ale nepametam si co ukazovalo ci znova - alebo + 235 musim si to overit ale tu je problem ten ze to ukazuje -235 aj ked elektromer do domu ukazuje 0W a vsetky domove istice su zhodene okrem toho co napaja modraska.JirkaE píše: pon bře 09, 2026 6:31 amMínusová hodnota ve Watech (-235W) vždy u Modráska znamená - že je opačně to trafo (CT-sonda) a Modráč se vůbec nerozjede - protože je nastavený z výroby tak, že dorovnává to co protéká na spotřebě. Musí tam být 235W bez znaménka mínus - jinak je to opačně.
Ono to nesedi, mne to z nejakeho cez ten kruteny par resp. cez zapojenie CT ako mam robi offset tych - 235W ale realne je 0. Lebo elektromer ukazuje 0 a domace istice su vsetky zhodene okrem toho co napaja modraska.JirkaE píše: pon bře 09, 2026 6:31 amPokud to plus/mínus sedí s kleštákem - to co protéká na snímaném kabelu - je to správně.
Menic je OK, ked pripojim druhy CT (taky isty) na fazu co mam vyvedenu v dome v garazi tak tam to ukazuje OK.JirkaE píše: pon bře 09, 2026 6:31 amPokud ne, pak vyzkoušet jiným kabelem a CT sondou a ověřit správnou funkci měniče. AŽ PAK teprve připojit DC.
Toto je vsetko jasne aj mne, k tomuto nemam co dodat.JirkaE píše: pon bře 09, 2026 6:31 amJe to primitivní měnič s primitivní funkcí - a už se i objevilo to, že šipka byla na CT sondě obráceně vytištěná = číňan asi připojil opačně konektor a bere to obráceně = kašlat na šipku a otočit, jak tam je mínusová hodnota.
WhatsApp Image 2026-02-20 at 18.43.01.jpg
Naposledy upravil(a) michald dne pon bře 09, 2026 11:32 pm, celkem upraveno 1 x.
-
michald
duplicitna citacia totozna s od michald » pon bře 09, 2026 11:24 pm. vymazana.
Naposledy upravil(a) michald dne pon bře 09, 2026 11:40 pm, celkem upraveno 4 x.
-
glottis
Nic jiného čínského jednoduchého neznám. Přestal jsem to už zkoumat při přechodu na Victron. Utkvěl mi jen ten Soyo source. Chtěl jsem ho kdysi zkoumat, ale pak to přestalo dávat smysl. Musel bys mít dva na ty 2 kW. 2 kW Modrásek pak dá asi 1800 W.michald píše: pon bře 09, 2026 10:37 pm
JJ, subeh nemam nikde, tienenie som mal uzemnene len na jednej strane pri menici. Mam este jeden modrasek ako zalozny v krabici, cez vikend sa s tym este budem hrat ale asi tak ze vybalim ten zalozny a na stole ho budem testovat ze budem menit kabelaz k jeho CT a skusat pripojene na osciloskope a zapinat ohrievac na 1500W a na 3000W a uvidim ako sa to bude spravat. Ked sa mi to nepodari vyriesit tak asi prejdem na nieco ine. Dik za ten tip na soyo, kuknem si to. Ak to zbiera udaje z CT po datovej linke tak to by bolo idealne riesenie pre mna. Mas este ja dalsie nejake typy? Mne staci nieco uplne jednoduche na styl toho povodneho modraska tak s vykonom 2kW+, viem nato pouzit max. 12 panelov kazdy ma 310W.
Druhá možnost pak máš Victron, MultiPlus, Elmer s 485 nebo ethernetem a Cerbo.
MultiPlus-II 48V/3000VA stojí bez registrace na i4wifi asi 16 000, Cerbo asi 7 000 a Elmer podle toho, co koupíš (VM-3P75CT za asi 4,5) ... víc peněz, víc práce s nastavením, ale víc muziky a dokážeš to řídit i na dálku.
-
michald
To som si teraz neni isty co ukazuje, musim si to cez vikend znova overit co sa stane ked otocim CT ci bude pri nulovej spotrebe ukazovat + 235W alebo co. Ale viem ze som to skusal aj tak aj tak a 0 som pri 0 nikdy nedosiahol.glottis píše: pon bře 09, 2026 9:01 ama po otoceni sondy to ukazuje nulu kdyz modrasek nevyrabi? Otocena sonda je klasika ale minus to ukazuje jen pokud je odber domu nenulovy. A tys psal, ze tam odber neni. Kdybys napsal, ze vidis odber v minusu, prvni odpoved na prvni strance by byla otoc si sondu![]()
-
michald
Ten victron v porovnani s modraskom ide do sialenych penazi, prave preto je tento blby modrasek relativne lacny a funkcny. Budem rozmyslat na tym soyom ked s tymto nepochodim.glottis píše: pon bře 09, 2026 11:32 pm
Nic jiného čínského jednoduchého neznám. Přestal jsem to už zkoumat při přechodu na Victron. Utkvěl mi jen ten Soyo source. Chtěl jsem ho kdysi zkoumat, ale pak to přestalo dávat smysl. Musel bys mít dva na ty 2 kW. 2 kW Modrásek pak dá asi 1800 W.
Druhá možnost pak máš Victron, MultiPlus, Elmer s 485 nebo ethernetem a Cerbo.
MultiPlus-II 48V/3000VA stojí bez registrace na i4wifi asi 16 000, Cerbo asi 7 000 a Elmer podle toho, co koupíš (VM-3P75CT za asi 4,5) ... víc peněz, víc práce s nastavením, ale víc muziky a dokážeš to řídit i na dálku.
-
michald
Budem sa tym zaoberat cez vikend. Problem je ten vymena kablu za klasicku dvojlinku ako je v pripade originalu neni mozna, rozkopavat a burat sa miMex píše: ned bře 08, 2026 10:53 pmJá si pořád myslím, že to bude nějak jinak. Že to má nějaký racionální důvod, jiný než nějaké rušení.
kvoli tomu nechce. Predpokladal som ze kruteny par a prepojenie cez RJ45 konektory tomu nebude vobec vadit, ze to bude len o predlzeni vedenia. A na rusenia a subehy tiez moc neverim lebo ludia to maju zacvaknute a elektrorozvadzacoch a niektory aj viac kusov v spleti roznych fazovych vodicov len tak a im to v pohode funguje.
- JirkaE
Pokud je měnič v pořádku, pak je ten kabel jediné vysvětlení a někde na trase ,,něco" tu sondu ovlivŇuje a to velmi zásadně.
Já mám 3 CT-sondy narvané do žlabu s ostatními silovými kabely, ve stejném žlabu je i CYA 35mm2 DC vedení, o sondu samotnou se dotýká několik potencionálně rušivých drátů, přesto to nic tak zásadního nedělá a to každou sondou prochází tři dráty.
U Tebe tam musí být kontakt který to ovlivňuje velmi zásadní někde na té trase, nebo v některé té datové propojce - musí tam něco být co to ruší.
Všechny spoje rozebrat, žádné zásuvky ale ty dva drátky pěkně zaletovat, zaizolovat smrtovačkou a převléknout punčoškou proti rušení, někde to najdeš na té trase - jeden z těch spojů dělá problém a způsobuje to zobrazení +/-235W
Já mám 3 CT-sondy narvané do žlabu s ostatními silovými kabely, ve stejném žlabu je i CYA 35mm2 DC vedení, o sondu samotnou se dotýká několik potencionálně rušivých drátů, přesto to nic tak zásadního nedělá a to každou sondou prochází tři dráty.
U Tebe tam musí být kontakt který to ovlivňuje velmi zásadní někde na té trase, nebo v některé té datové propojce - musí tam něco být co to ruší.
Všechny spoje rozebrat, žádné zásuvky ale ty dva drátky pěkně zaletovat, zaizolovat smrtovačkou a převléknout punčoškou proti rušení, někde to najdeš na té trase - jeden z těch spojů dělá problém a způsobuje to zobrazení +/-235W
-
glottis
ja mel tri sondy prodlouzene asi o 10m stp kabelem. Kazda sonda jeden par. A chodilo to v pohode. Muzes taky zkusit zmnit par, jestli se to nezlepsi. Aby nebyl nekde blbe nalisovanej konektor nebo keystone