GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o problémech s přesností měření spotřeby u solárního měniče GF-SUN-2000G2, který využívá originální proudový transformátor. Problémem je nesprávné zobrazování spotřeby, kdy měnič ukazuje nižší hodnoty o cca 230 W, což může být způsobeno nesprávným zapojením nebo otočením CT sondy. Diskuze zahrnuje rady, jak správně zapojit a případně upravit měření, aby se zabránilo falešným údajům a přetokům energie z panelů.
-
Mex
- Reputace: 351
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
Já si pořád myslím, že to bude nějak jinak. Že to má nějaký racionální důvod, jiný než nějaké rušení.
Signál z proudového trafa je proudová smyčka, pracující na nízké rychlosti a vyhodnocovaná na nízké zatěžovací impedanci.
To je konstelace, která je z principu proti rušení hodně odolná.
Proto bych dělal ty pokusy v náhradním zapojení.
Měřit to ampérmetrem místo měničem, zkusit použít jiný kabel místo toho původního a podobně.
Signál z proudového trafa je proudová smyčka, pracující na nízké rychlosti a vyhodnocovaná na nízké zatěžovací impedanci.
To je konstelace, která je z principu proti rušení hodně odolná.
Proto bych dělal ty pokusy v náhradním zapojení.
Měřit to ampérmetrem místo měničem, zkusit použít jiný kabel místo toho původního a podobně.
- JirkaE
- Reputace: 315
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mínusová hodnota ve Watech (-235W) vždy u Modráska znamená - že je opačně to trafo (CT-sonda) a Modráč se vůbec nerozjede - protože je nastavený z výroby tak, že dorovnává to co protéká na spotřebě. Musí tam být 235W bez znaménka mínus - jinak je to opačně.
Pokud to plus/mínus sedí s kleštákem - to co protéká na snímaném kabelu - je to správně.
Pokud ne, pak vyzkoušet jiným kabelem a CT sondou a ověřit správnou funkci měniče. AŽ PAK teprve připojit DC.
Je to primitivní měnič s primitivní funkcí - a už se i objevilo to, že šipka byla na CT sondě obráceně vytištěná = číňan asi připojil opačně konektor a bere to obráceně = kašlat na šipku a otočit, jak tam je mínusová hodnota.
Ten kabel může falšovat ale jen nepatrně - tomu co se tady v tom vlákně odehrává ani za mák nevěřím, buď je špatný měnič - což jde ověřit vypůjčenou jinou CT-Sondou, nebo je obráceně CT-sonda samotná a Modráč se v této pozici vůbec nerozjede.
Ten kabel to může falšovat ale jen nepatrně, vyzkoušel jsem to právě nyní před pár minutama přes cca 150m klubo UTP - rozdíl na stejné spotřebě asi 40Watt - nic víc.
Pokud CT-sondu otočím obráceně, vypadá to takto ( s mínusovým výkonem ve Watech ) a Modráč vůbec nezačne vyrábět, ačkoli DC je připojené.
Starší foto z jiného zdroje - mě se to otáčí špatně, mám tam dost těsno :
Pokud to plus/mínus sedí s kleštákem - to co protéká na snímaném kabelu - je to správně.
Pokud ne, pak vyzkoušet jiným kabelem a CT sondou a ověřit správnou funkci měniče. AŽ PAK teprve připojit DC.
Je to primitivní měnič s primitivní funkcí - a už se i objevilo to, že šipka byla na CT sondě obráceně vytištěná = číňan asi připojil opačně konektor a bere to obráceně = kašlat na šipku a otočit, jak tam je mínusová hodnota.
Ten kabel může falšovat ale jen nepatrně - tomu co se tady v tom vlákně odehrává ani za mák nevěřím, buď je špatný měnič - což jde ověřit vypůjčenou jinou CT-Sondou, nebo je obráceně CT-sonda samotná a Modráč se v této pozici vůbec nerozjede.
Ten kabel to může falšovat ale jen nepatrně, vyzkoušel jsem to právě nyní před pár minutama přes cca 150m klubo UTP - rozdíl na stejné spotřebě asi 40Watt - nic víc.
Pokud CT-sondu otočím obráceně, vypadá to takto ( s mínusovým výkonem ve Watech ) a Modráč vůbec nezačne vyrábět, ačkoli DC je připojené.
Starší foto z jiného zdroje - mě se to otáčí špatně, mám tam dost těsno :
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
Migel
- Reputace: 290
- Lokalita: Pod Karpatmi
Ano Jirko ma pravdu! Nebrat sipku ktora je na sonde ako smer toku energie, je to blbost a treba ju skusit otocit.U mna to bolo to iste!michald píše: ned bře 08, 2026 1:23 amTu som si to znova zmeral a aj odfotil.Valdano píše: sob bře 07, 2026 11:07 pmTo je divné. Při vyzkratování připojeného CT přímo na vstupu měniče krátkou propojkou měděným pevným vodičem o průřezu řekněme 1mm2 a délce propojky cca 5cm bude mít ta propojka odpor okolo 1 miliohmu tj. docela málo k tomu, aby se na takovém odporu zapojeném paralelně k tomu vedení od CT dalo něco rozumně naměřit. Asi by to chtělo zkontrolovat osciloskopem, aby bylo více zřejmé v čem se ty dva stavy liší.michald píše: sob bře 07, 2026 10:57 pmKed to skratnem priamo na menici pri pripojenom CT ked prebieha meranie na faze tak ukaze -230W, ak to skratnem na menici pri odpojenom CT ukaze 0.0W.
Skrat na blizku ukazuje -235W.
skrat_blizko_IMG_6787.JPG
Skrat na konci ukazuje -235W.
skrat_daleko_IMG_6788.JPG
skrat_daleho_menic.JPG
Skrat odpojene ukazuje 0W.
skrat_odpojene_IMG_6791.JPG
Odpojene neskrat ukazuje 0W.
odpojene_nieskrat_IMG_6790.JPG
Jirko stavym boty ze je to odomna
Dalsia vec je ze na tych fotkach v tomto prispevku na menici ti pise nizke napetie baterie a preto sa tiez nespusti a nezacne dodavat.Treba to bud prestavita alebo nabit bateriu.
Dalsou vecou je ze tam je zaskrknute policko internal limiter ale ty mas fyzicky pripojenu externu sondu.Toto tiez treba zmenit.
Je to najblbovzdornejsi menic aky moze byt a ine mu vadit nemoze.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
-
glottis
- Reputace: 481
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
a po otoceni sondy to ukazuje nulu kdyz modrasek nevyrabi? Otocena sonda je klasika ale minus to ukazuje jen pokud je odber domu nenulovy. A tys psal, ze tam odber neni. Kdybys napsal, ze vidis odber v minusu, prvni odpoved na prvni strance by byla otoc si sondu 
- JirkaE
- Reputace: 315
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ano, je to Tvá fotka - já zkoušel otočit svoje, ale jak tam mám narvaný tři za sebou a přes to další kabely, tam bych to musel trošku rozebírat, abych to dokázal otočit hned, tak jsem se na to vyprdnul a našel fotku nejčerstvější - pro ten příklad - snad nevadí
Ale je tam to ID podle toho ho identifikují i v záručním servisu (pozáručním) a v servisním menu pak najdou i problém a co se stalo.
Podle nejčerstvější zprávy jsou to nejčastěji mosfety, co odejde - co bylo s tím mým, co odešel zatím nevím, poslal jsem ho na reklamaci a okamžitě nahradil novým ze skladu
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery