Router - kondík
Souhrn tématu
Uživatel popisuje osmiletý provoz routeru Huawei B2368 od T-Mobile, který začal mít problémy s výpadky internetu. Po rozebrání zařízení a výměně kondenzátoru se router opět stabilizoval. Diskuze se věnuje i přehřívání diod, možnosti přidání ventilátoru pro lepší chlazení a doporučením, jak správně pečovat o napájecí zdroj a kondenzátory, aby router vydržel déle bez poruch.
-
Mex
- Reputace: 338
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Router - kondík
Vzhledem k tomu, že je tam ten Graetz, tak to naopak bude dělané na vysoký rozsah napětí, protože je uvažováno i s AC zdrojem.
Určitě tam není k tomu, aby cíleně snížil napětí ze 12V na 10V. Takové zařízení snad nevyrábějí ani v Burkina Faso.
Určitě tam není k tomu, aby cíleně snížil napětí ze 12V na 10V. Takové zařízení snad nevyrábějí ani v Burkina Faso.
-
kuba47
- Reputace: 23
- Lokalita: Krušné hory
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To nebude Graetz, jen ochrana PoE výstupu, aby odtamtud nic nevletělo zpátky do napájení routeru.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p, JK PB2A16S20P, AC nabíječka Easun SMH
3.6kWp @ Siton 210 SMD
3.6kWp @ Siton 210 SMD
- gupa
- Reputace: 168
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
No topit může z druhé strany ten topný rezistor R619, také jsou tam dva kondenzátory které také mohou topit pokud jsou od toho rezistoru načatý, možná diody jsou vtom nevinně.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
lzahradil
- Site Admin
- Reputace: 388
- Lokalita: blízko Plzně
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
No však jo.XKrement píše: úte úno 17, 2026 2:01 pmv anténě je SIMka. Anténa je napájen jedním kabelem co je mezi anténou a routerem. Router je na ten adaptér.
Je to můj denní chléb (i kdyz tenhle model uz zrovna ne)
Antena (ODU) je napajena pres Poe. To co se snažíš opravit je jen poe s wifinou.
Veškeré nastaveni co se pripojeni tyce je primo v te anténě.
Proto jsem psal at to vyhodis, das tam obyč POE adapter a za nej wifi router nebo primo do PC pokud wifi nepotrebujes. Antena NAT i DHCP server dělá.
Ta skatule pak dela druhej NAT
Ale chápu ze je venku zima a chces si hrát
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
-
XKrement
- Reputace: 5
- Lokalita: Nošovice
Hřejí ty 2 diody co jsou napravo. Na těch nalevo udržím prst, na těch napravo ne. Ale není to žhavé jak uhlík. Prst na tom chvíli udržím. Říkám, asi jako radiator na 55°C. Člověk se o něj nespálí, ale dlouhodobě na něm ruku udržet nejde.
Izahradil
jj, zimní období je k tomuto jak stvořené
Izahradil
jj, zimní období je k tomuto jak stvořené
-
kodl69
- Reputace: 1043
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Jestli se dobře dívám, tak to jsou diody od nějakýho DC/DC, pravděpodobně snižujícího. Tam nedoporučju provádět neodborný zásahy. A nebo jo, když si chceš koupit novej. Samozřejmě i účinnost step down se dá řešit, ale nejlépe ve fázi návrhu, domácí tunning má dost často jednoznačný následky, a to ty, že unikne dým 
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Mex
Rozhodně se nechci hádat, tazatel si to stejně udělá podle svého přesvědčení.
Ale jen pro zajímavost.
Bavíme se předpokládám o zařízení, jehož fotka je v 1. postu.
Tak tam vidím DC Jack, nad ním je místo pro přepěťovku, která není osazená.
Pak to asi vede nahoru na něco bílého, což by mohla být pojistka nebo něco na ten způsob.
Vedle kondenzátor proti vf rušení.
Nad tím nějaký větší prvek, což bych čekal, že by mohl být obousměrný transil.
Z něho to pak jde přes malé indukčnosti do 4 diod, které jsou podle mě Graetz.
Takže to zařízení je dělané na možnost napájení jak DC, tak AC.
Ale protože zde použili DC adaptér, u kterého se předpokládá už hladký průběh napájení, tak už neosadili ten velký kondenzátor vedle toho transilu.
Plus nějakou tu drobotinu nad ním. Při AC napájení by tam určitě byl.
Odtud to pak už vede nahoru na DC-DC měnič, který dělá vlastní napájení elektroniky. Jehož součástí je ten problematický kondenzátor.
Protože použili ten DC adaptér a nikoli AC, tak "vyoptimalizovali" součástky, které tam nemusí být. Třeba ten velký kondík dole.
Ale ty diodu v Graetzu tam nechali, protože jinak by místo nich museli dát nějaké propojky.
Takže já bych jednoduše a prostě multimetrem změřil jestli to jde opravdu přes ty 2 diody.
A pokud ano, tak bych je přemostil drátem.
Tím pádem zařízení bude méně hřát, což ten nově vyměněný kondík asi ocení a možná i slušně poděkuje.
Ale jen pro zajímavost.
Bavíme se předpokládám o zařízení, jehož fotka je v 1. postu.
Tak tam vidím DC Jack, nad ním je místo pro přepěťovku, která není osazená.
Pak to asi vede nahoru na něco bílého, což by mohla být pojistka nebo něco na ten způsob.
Vedle kondenzátor proti vf rušení.
Nad tím nějaký větší prvek, což bych čekal, že by mohl být obousměrný transil.
Z něho to pak jde přes malé indukčnosti do 4 diod, které jsou podle mě Graetz.
Takže to zařízení je dělané na možnost napájení jak DC, tak AC.
Ale protože zde použili DC adaptér, u kterého se předpokládá už hladký průběh napájení, tak už neosadili ten velký kondenzátor vedle toho transilu.
Plus nějakou tu drobotinu nad ním. Při AC napájení by tam určitě byl.
Odtud to pak už vede nahoru na DC-DC měnič, který dělá vlastní napájení elektroniky. Jehož součástí je ten problematický kondenzátor.
Protože použili ten DC adaptér a nikoli AC, tak "vyoptimalizovali" součástky, které tam nemusí být. Třeba ten velký kondík dole.
Ale ty diodu v Graetzu tam nechali, protože jinak by místo nich museli dát nějaké propojky.
Takže já bych jednoduše a prostě multimetrem změřil jestli to jde opravdu přes ty 2 diody.
A pokud ano, tak bych je přemostil drátem.
Tím pádem zařízení bude méně hřát, což ten nově vyměněný kondík asi ocení a možná i slušně poděkuje.
-
Soban
- Reputace: 305
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Podle mě tam ty diody jsou kvůli PoE a proč bych do toho šahal?
Prostě elektrolity vyměnit za kvalitní nové a taky skontrolovat ten spínaný zdroj, tam taky bude nějaký kondenzátor a ten taky už určitě nebude úplně OK po těch letech.
Takže se to musí řešit jako celek a né že budete odstraňovat diody v zařízení a špatný zdroj tam necháte? Toto mi fakt hlava nebere.......
Kuchni ten zdroj a vyměň jeho kondenzátory ty budou podle mě taky KO!
Prostě elektrolity vyměnit za kvalitní nové a taky skontrolovat ten spínaný zdroj, tam taky bude nějaký kondenzátor a ten taky už určitě nebude úplně OK po těch letech.
Takže se to musí řešit jako celek a né že budete odstraňovat diody v zařízení a špatný zdroj tam necháte? Toto mi fakt hlava nebere.......
Kuchni ten zdroj a vyměň jeho kondenzátory ty budou podle mě taky KO!
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
Mex
Proč vyhodit? Třeba proto, že tam zbytečně hřejou a jsou tam k ničemu?
Teplo mám rád v létě u moře. Ale ne ve svém routeru.
Podle fotky z termokamery to má 76°C a je to nejteplejší bod zařízení.
Proč by mi to tak mělo vyhovovat?
A proč nelézt i do zdroje?
Tyhle malé síťové spínačáky jsou většinou lepené. Takže vlézt dovnitř není nic jednoduchého.
Je to pracné, a ne vždy se to povede bez větší škody.
Navíc kapacita přímo na vstupu toho DC-DC měniče má mnohem větší vliv než nějaká kapacita za 2m dlouhým tenkým kabelem.
No ale moje to není.
Teplo mám rád v létě u moře. Ale ne ve svém routeru.
Podle fotky z termokamery to má 76°C a je to nejteplejší bod zařízení.
Proč by mi to tak mělo vyhovovat?
A proč nelézt i do zdroje?
Tyhle malé síťové spínačáky jsou většinou lepené. Takže vlézt dovnitř není nic jednoduchého.
Je to pracné, a ne vždy se to povede bez větší škody.
Navíc kapacita přímo na vstupu toho DC-DC měniče má mnohem větší vliv než nějaká kapacita za 2m dlouhým tenkým kabelem.
No ale moje to není.
Naposledy upravil(a) Mex dne stř úno 18, 2026 9:42 am, celkem upraveno 1 x.
-
Soban
Psal že to 76°C nemá - neudržel by na tom prst!
Nejdříve třeba pořešit vadný zdroj - i v něm podle mě budou kondenzátory KO a až potom skouknout co se pořád hřeje nad rozumnou mez, a ty diody tam určitě nejsou pro srandu králíků, kdyby tam nemusely být ty si myslíš že když výrobce neosadil jiné součástky proč by diody nevyhodil taky, drátek je vždy levnější jak dioda.
A pochybuji že je to tam pro napájení AC z trafa - trafa ve zdrojích už jsem hodně dlouho neviděl a to zařízení není tak staré......
Nejdříve třeba pořešit vadný zdroj - i v něm podle mě budou kondenzátory KO a až potom skouknout co se pořád hřeje nad rozumnou mez, a ty diody tam určitě nejsou pro srandu králíků, kdyby tam nemusely být ty si myslíš že když výrobce neosadil jiné součástky proč by diody nevyhodil taky, drátek je vždy levnější jak dioda.
A pochybuji že je to tam pro napájení AC z trafa - trafa ve zdrojích už jsem hodně dlouho neviděl a to zařízení není tak staré......
3,6kWp
-
Mex
Pokud to umí napájení po pasivním PoE, tak tam můžou být kvůli tomu jako ochrana proti přepólování.
Ale to tazatel nevyužívá.
Dodatečně jsem do předchozího postu dopsal, proč bych do zdroje nelezl (minimálně v prvním přiblížení).
Než jsem to naklepal, tak jsi mezitím napsal ty.
Ale to tazatel nevyužívá.
Dodatečně jsem do předchozího postu dopsal, proč bych do zdroje nelezl (minimálně v prvním přiblížení).
Než jsem to naklepal, tak jsi mezitím napsal ty.
-
glottis
- Reputace: 477
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
No a az do toho pak nekdo zapoji zdroj z japonska, tak se bude divit. 80C na diode neni zadnej problem a urcite kondenzator pak nemel 80C.
Existuji kalkulacky vypoctu zivotnosti
https://eepower.com/tools/electrolytic- ... alculator/#
tahle bere i velikost kondiku, co zto vypada hodne ovlivni
Pry
https://www.elektrolab.eu/blog/prepocet ... ndenzatora
Kdy tam naperu 35V, 5000h a 105C a je to na 12V a bude tam 70C tak porad to je 10let + na zivotnosti. Takze co nejvysi zovotnost, napeti a teplota a nemusis nic resit
A koupil bych k tomu novy zdroj jako bonus
Existuji kalkulacky vypoctu zivotnosti
https://eepower.com/tools/electrolytic- ... alculator/#
tahle bere i velikost kondiku, co zto vypada hodne ovlivni
https://www.elektrolab.eu/blog/prepocet ... ndenzatora
Kdy tam naperu 35V, 5000h a 105C a je to na 12V a bude tam 70C tak porad to je 10let + na zivotnosti. Takze co nejvysi zovotnost, napeti a teplota a nemusis nic resit
A koupil bych k tomu novy zdroj jako bonus
-
Soban
Tak v první instanci vyzkoušet jiný kvalitní zdroj!
A PoE používá pro napájení externí antény.
PS. Do zdrojů se leze blbě proto já to řeším většinou že je vyhodím a koupím nové a neřeším to i když oprava by byla v řádu korun.
A PoE používá pro napájení externí antény.
PS. Do zdrojů se leze blbě proto já to řeším většinou že je vyhodím a koupím nové a neřeším to i když oprava by byla v řádu korun.
3,6kWp