Posouzení a optimalizace návrhu FVE 7,2 kWp pro pasivní dřevostavbu

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na posouzení a optimalizaci návrhu fotovoltaické elektrárny (FVE) o výkonu 7,2 kWp pro pasivní dřevostavbu. Autor řeší umístění panelů na JV fasádu, výběr komponentů včetně baterie LiFePO4 a hybridního střídače, a zvažuje vliv spotřeby domácnosti s elektrokotlem a elektroautem. Cílem je najít efektivní a cenově dostupné řešení s ohledem na budoucí zvýšení spotřeby a možnosti úspor díky změně tarifu.
Vertikal
Reputace: 0
Lokalita: Raškovice
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Posouzení a optimalizace návrhu FVE 7,2 kWp pro pasivní dřevostavbu

Příspěvek od Vertikal »

Zdravím zdejší experty,

rád bych se přesvědčil, zda návrh FVE odpovídá potřebám naší rodiny a zda byste jej nějak vylepšili.
Návrh jsem delší dobu diskutoval s přítelem, který mi doporučil udělat jednodušší řešení bez instalace na střeše, ale vystačit s JV fasádou, kde se vleze 31 m² vertikálních panelů.

Bydlíme v 2NP dřevostavbě v pasivním standardu, kde je vše na elektřinu s podlahovým vytápěním s TČ země-voda, které slouží i k ohřevu teplé vody a v létě umí reverzní režim jen oběhových čerpadel, zejména začátkem léta pěkně chladit ve velmi teplých dnech. Bydlíme zde teprve rok a dům ještě nemá vše kompletní, jako zapojenou vzduchotechniku, stínění oken, ale přibližná spotřeba je kolem 5 MWh. Očekávám, že s pořízením elektroauta a větším využitím TUV se spotřeba ještě zvýší, zatímco na topení připadne ještě méně energie. Aktuálně je nás 5 lidí v domácnosti takřka celý den. Praní, vaření, sušení a ohřev teplé vody jsou mimo topení hlavní spotřebou domu.

Záměr je postavit si s pomocí elektrikáře vlastní FVE z dostupných z nejlevnějších aktuálních nabídek na internetu.
Nyní mám 3x25A jistič a tarif D02, kde už teď se dá změnou tarifu několik tisíc ušetřit.

Panely 15x Hi-MO X10 (LR7-54HVH) 480Wp ... 36 000 Kč
3 řady po 5 panelech
10 kW, 3-fázový, hybridní střídač Deye SUN-10K-SG04LP3-EU ... 42 000 Kč
FVE BATERIE 16,38 kWh LiFePO4 51,2V XDLP-48320 ... 34 000 Kč bazos.cz
Konstrukce - kombinace svislých trámků na dřevěné provětrávané fasádě s horizontálním AL 40x40 profilem ... 15 000 Kč
Ostatní:
Smart Meter SDM630
Kabeláž do střídače 30 m 6mm2 + spojky
Bateriový kabel 70 mm² 3 m
DC přepěťová ochrana SPD Typ II
DC pojistkový jistič 25A
Bateriový odpojovač NH00
Uzemění 16mm2 + 6mm2 ... 14 000 Kč
Při stavbě domu už jsem udělal přípravu FVE instalaci, tak by toho více nemuselo být potřeba.

Celkem cca 150 000 Kč

Nakonec jsem celkem překvapen, že i po trvalém poklesu cen to není zas tak málo.
Pokud bychom měli jen 6 MWh, tak můžu platit asi 30 000 Kč.
S elektroautem se možná dostaneme na 10 MWh, což je nějakých 45 000 Kč.
Ohřev TUV by zůstal i nadále zejména přes TČ. Je tam sice 2,4 kW patrona pro občasné ohřátí na 60 °C, ale celkem malý objem 250 l a pro nějaké AKU o potřebném objemu 1000 - 2000 l nemám místo. Přebytky jsem zatím neuvažoval prodávat, ale třeba to celkem velká baterie umožní.

Zajímalo by mě i, zda není nejjednodušší mít jen systém bez baterie a při jaké situaci by takové řešení dávalo smysl.

Za jakýkoli názor k návrhu budu vděčen a rád odpovím všechny doplňující otázky.
Přílohy
bazos.cz záloha pro nefunční odkaz.txt
bazos.cz zaloha detailu baterie
(1.62 KiB) Staženo 7 x
JV stěna pro instalaci 5,46x5,6m
JV stěna pro instalaci 5,46x5,6m
rva
Reputace: 914
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Posouzení a optimalizace návrhu FVE 7,2 kWp pro pasivní dřevostavbu

Příspěvek od rva »

Proč 3f? 3f jsou skoro to samé jako 3 elektrárny, které mají 3x tak velkou vlastní spotřebu, na každé fázi se musí řešit vytěžování.
Jinak s fv panely bych při jejich nízké ceně počítal i na střeše.
A když barák, tak budovat nezávislost, což bez baterie nejde.
Reputace: 5
Lokalita: Ostravsko

Re: Posouzení a optimalizace návrhu FVE 7,2 kWp pro pasivní dřevostavbu

Příspěvek od wacko »

Zvážil bych výběr panelů, říká se, že kvůli životnosti je prý je lepší mít dvojité sklo tj 2x2,0 mm ale vybraný má 1x3,2 mm. Já mám teď v hledáčku Canadian Solar CS6.2-48TD-460