Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.

Souhrn tématu

Fórum je určeno všem vysokonapěťovým baterkářům, zejména těm s DIY bateriemi, kteří chtějí sdílet zkušenosti, rady a řešit problémy s HV protokoly a komunikací. Diskutuje se zde o specifikách HV protokolu Pylontech, simulacích nabíjení a technických detailech, jako jsou izolátory, GPIO na ESP32 a napájení větráků. Komunita hledá zkušené provozovatele HV baterií a nadšence, kteří chtějí společně zlepšovat své projekty a bezpečnostní postupy.
Matess
Reputace: 210
Lokalita: Šumperk

Re: Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.

Nový příspěvek od Matess »

no už jsem někde četl, že to po letech pylon nedal prave z duvodu mizerneho balancovani. Ono pokud máš BMS s centrálním řízením která ti bude napětí hlídat v rámci celého packu stačí asi balanční proud docela malý, protože se dá balancovat o něco dříve, ale jakmile máš provozní proudy vysoké, nebo děláš jen top balancování chce aby to bylo trochu robustnější. Sám jsem měl baterku která se po 10ti letech začala rozjíždět tak, že daly bms to neudržela. (pravda, ta měla asi jenom 20mA). Aktivní balancer s 1A proudem už to zvládl srovnat.
Mex
Reputace: 333
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ten Pylontech je pro mě záhadou.
Kdysi dávno, ještě jako FVE skoro nepolíbený, jsem Pylontech bral jako nějaký etalon a záruku kvality.
Ale když jsem se tím pak začal trochu zaobírat, tak mě zas a znovu překvapuje, jak blbě je tam spousta věcí udělaných.
A tak mi pořád není moc jasné, proč je (nebo aspoň byl) Pylontech považován za dobrou značku.

Já na něm dneska vidím jedinou pozitivní věc:
Jeho komunikační protokol podporuje skoro každé zařízení, takže je to dobrá volba při vývoji vlastního zařízení.
A protože je rozšířený, tak k němu existuje i dost informací.
Matess

ano myslím že jsi to vystihl... byl to levné, mělo to širokou podporu a docela uživatelsky přátelské.
Matess

glottis píše: úte úno 10, 2026 3:49 pm
Jeste jsem dohledal, odkud jsme to vzal

https://hallard.me/esp8266-autoreset/
problém tady toho zapojení vídím v tom že já tam mám na enable pinu ještě kondík, dočetl jsem se že občas se esp při zapnuti dostane do podivného stavu že enable high najede dřív jak celé napajení... a proto by tam mel byt kondik abych zpomalil nabeh...tak budu muset jeste vymyslet jak to predelat abych tam zakomponoval to tvoje i ten zpozdeny nabeh.
glottis
Reputace: 474
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Matess

wroomsoftstart.png
Vymyslel jsem to takhle.. snad to bude fungovat.

Je tam jeden odpor navíc... nejdříve přes odpor nabijím kondík před enable a potom přes druhý odpor vstupuji do enable a tam teprv to mohu strhnout kondíkem k zemi.

Mělo by to chodit. Děkuji za konzultaci.

Nakonec jsem to ještě překreslil... udělal jsem to, aby to bylo zapojitelné z desky do desky pro to sériové zapojení optočlenů. Dlouho jsem přemýšlel, jakým kabelem to udělat, a nakonec u mě vyhrál ethernet kabel... jsou levné, 0,5 m stojí 12 Kč - to je nepřekonatelné. Takže deska se trochu zvětšila, protože má navíc 2x RJ45. Jako třešnička na dortu je tam LED, která se rozsvítí, když se optočlen rozpojí (aby člověk poznal, kde je problém).

Ostatní optočleny, pro které zatím nemám využití, jsou 2x in a 2x out na společném konektoru.

Vzhledem k tomu, že se to začalo blížit čtverci, tak jsem posunul elyty dál od odporů co topí, a do zbylého místa udělal ještě fan header a když už se to blížilo čtverci, tak čirou náhodou jsou úchytové otvory kompatibilní s 8cm větrákem. (Ventilátor je SW zapínatelný, je tam na větrák cca 10 V přes boost měnič)
espbmspcbv2.png
mgx
Reputace: 116
Lokalita: Tatranska Lomnica, Zahorie
Výkon panelů [Wp]: 30000
Kapacita baterie [kWh]: 100
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od mgx »

Screenshot 2026-02-12 210756.png
Screenshot 2026-02-12 210756.png (53.57 KiB) Zobrazeno 242 x
Doplnil by som este do navrhu: 4x LEDka so signalizaciou, ze balancny obvod je v akcii. Mozne zapojenie prikladam.
Vidim tam len 1x LED, co v pripade debuggingu a riesenia signalizacie je dost malo. Ako minimum to chce 2 ledky.
Matess

dobra pripominka... dodelam.

Jeste se zeptam na jednu vec. Oddelal jsem u konektoru co budou seriove zapojovat moduly za sebe ground plane aby to s jistotou bylo oddelene. Potom jsem tam ale pridal propoj tak aby se dalo jednim kabelem jet skrz a soucasne zpet po stejnem kabelu. V pripade problemu by to mohlo ale prenaset veliky potencial mezi deskama. Co si o tom myslite? je to nebezpecne? mam tu zrusit?
Mam tam pridat jeste jeden optoclen zapojeny vystupem antiparalelne k tomu stavajicimu tak aby nezalezelo na tom ktery port je vstup a ktery vystup?

necham to jeste tyden viset jestli nekoho neco nenapadne.
glottis

Cetl jsem si to dvakrat a ani tak si nejsem jisty o cem mluvis. Nechces dat obrazky? schema, blokove, pcb?
Matess

no nejsem zrovna dobry kreslic schematu... ale rad to sem dam
espbmsschemaspopisem.png
espbmsschema.png
BMS_Matess.zip
(17.63 MiB) Staženo 11 x
Mex
Reputace: 333
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Nevím, jestli jsem ty otázky správně pochopil.
Druhý optočlen pro opačný směr bych tam nedával. Držel bych to celé co nejjednodušší. Musel bys ten opačný směr i ošetřit v SW.

A protahovat nějaký drát celým stringem - kam by byl připojený a k čemu by tam byl?
Pokud bys potřeboval něco propojit ad-hoc, např. při opravě, tak si ho snadno pustíš kolem.
mgx
Reputace: 116
Lokalita: Tatranska Lomnica, Zahorie
Výkon panelů [Wp]: 30000
Kapacita baterie [kWh]: 100

Nový příspěvek od mgx »

1) suhlasim s Mex, prvu verziu treba co najjednoduchsiu. V praxi sa potreba priameho prepojenia velmi nevyskytuje (teda neviem o takom pripade)
2) tiez by som nedaval opacny optoclen, ak su vstupy/vystupy dobre oznacene, maximalne to nebude fungovat. Pri DIYBMS tiez ked zamenis TX/RX tak sa v zasade nic nedeje, len to nefunguje. Problem by bol, ak by zamenou doslo k poskodeniu.
TomHC
Reputace: 774
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Neviem akým baud rate chcete komunikovať medzi modulmi, ale ja osobne by som asi riešil uart izolátor ADUM1201, nestojí to ako kokaín a bude to mať spoľahlivejší prenos ako bežný optočlen aj pri 115k.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
glottis

Rikal jsem si to same co tomHC, proc ne nejake rychlejsi izolatory co tolik nezerou. Pak jsme si rekl ze asi kvuli ruseni ale i tak bych to zvazil. Adum jsou zrovna teda dost drahe ale jsou alternativy a kdy zby se to nechalo rovnou osadit, tak treba:

od texas
https://jlcpcb.com/partdetail/TexasInst ... DR/C366164
nebo cinskej
https://jlcpcb.com/parts/2nd/Signal_Iso ... ators_3073

A jeste par takovych postrehu.

Vytahnout si na konektor rovnou diody optoclenu nebo tranzistory mi teda neprijde uplne dobry. Diody aspon pres odpor, aby to uz bylo 5V logika, nebo 3.3V. Takhle to je tak si je upalit. Tranzistory p[ak jsou jen spinaci prvky a napajeni tam musi nekdo poslat zvenku. Je to ok? Treba kdy zbys to chtel retezit, tak tam musis dat mezi to neco, co napajeni bude mit. Bych si tam aspon vymyslel a pripravil obvod, aby to davalo rovnou napetove urovne. Ostatne mas tam treba konektory na seriove zapojeni modulu ale kde vezmes napajeni pro buzeni tech optoclenu tam nevidim. To budes delat obvody bokem?
Treba izolovany dc-dc ... neco na zpusob
https://www.hadex.cz/g048b-napajeci-zdr ... izolovany/

Nevidim tam nikde zadnou pojistku na napajeni. Dal bych si tam aspon nejakou polyfuse a treba jako ochranu napajeni transil. Moznost napajeni obvodu z vice ruznych clanku je k necemu dobre? To akorat tak smrdi znicit si clanky. Naopak bych to nechal jen z toho nejvyssiho a napajeni vypinal pri undervoltage. IO na napajeni EN ma tak to udelat jde.
glottis

A jeste jsem se v rychlosti koukl, jak epouzivas piny na esp. Jako nebude ti to fungovat. Treba gpio 34 a 35 jsou input only a ty tam tim neco budis. A jestli vidim dobre, mas na jednom z tech pinu I2C.

Edit: a dal bych si pozor i na GPIO12 ... boot fails if pulled high, strapping pin. A to se podle me tobe stane, protoze tam H protece pres diodu optoclenu
Kostěj
Reputace: 112
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

Matess píše: úte úno 10, 2026 11:36 pm
Vzhledem k tomu, že se to začalo blížit čtverci, tak jsem posunul elyty dál od odporů co topí, a do zbylého místa udělal ještě fan header a když už se to blížilo čtverci, tak čirou náhodou jsou úchytové otvory kompatibilní s 8cm větrákem. (Ventilátor je SW zapínatelný, je tam na větrák cca 10 V přes boost měnič)
Ten zdroj pro větrák mi přijde trochu jako rovnák na vohejbák, nejprve 3V a pak z nich 10. Mám u EpeveruAN posazený větrák 7x7cm 12V, napájený z 5V výstupu Epeveru přes jeho vnitřní relátko (spíná přes den), větrák se točí skoro neslyšně, teplota (pokud je proud Epeveru nad 50A) je nižší o řekněme 10°C. Takže 5V na větrák je v pohodě, já bych ten celý ten zdroj nahradil lineárním 05 či 07 V stabilizátorem a napájel ho ze vstupu stabilizátoru 3.3V přes spínač z ESP.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
Kostěj

To komunikační rozhraní mi přijde divné. LED budiče budou asi zapojené paralelně, to bude chtít relativně velký celkový proud pro buzení a asi by bylo vhodné každou LED doplnit odporem. Všechny tranzistory výstupu budou také paralelně, tam může být docela velká celková parazitní kapacita, bylo by vhodné přepočítat si proudy, kapacity a k tomu naplánovanou rychlost komunikace. Chodit by to mohlo, jen mi to přijde takové.... možná "amatérské" je to pravé slovo? Nicméně držím palce!
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
TomHC
Reputace: 774
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Kostěj

Ještě mne napadlo: Proč nepoužít větrák na 5V a napájet ho přímo z prvního balančního rezistoru?