Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.
Souhrn tématu
Fórum je určeno všem vysokonapěťovým baterkářům, zejména těm s DIY bateriemi, kteří chtějí sdílet zkušenosti, rady a technické detaily. Diskutuje se zde o vysokonapěťových protokolech, zejména Pylontech HV, a o praktických pokusech s měniči a simulátory. Komunita také řeší konstrukční detaily, jako jsou zapojení optočlenů, použití ethernet kabelů a chlazení, a nabízí prostor pro konzultace a inspiraci.
-
Matess
- Reputace: 210
- Lokalita: Šumperk
Re: Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.
no už jsem někde četl, že to po letech pylon nedal prave z duvodu mizerneho balancovani. Ono pokud máš BMS s centrálním řízením která ti bude napětí hlídat v rámci celého packu stačí asi balanční proud docela malý, protože se dá balancovat o něco dříve, ale jakmile máš provozní proudy vysoké, nebo děláš jen top balancování chce aby to bylo trochu robustnější. Sám jsem měl baterku která se po 10ti letech začala rozjíždět tak, že daly bms to neudržela. (pravda, ta měla asi jenom 20mA). Aktivní balancer s 1A proudem už to zvládl srovnat.
-
Mex
- Reputace: 332
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ten Pylontech je pro mě záhadou.
Kdysi dávno, ještě jako FVE skoro nepolíbený, jsem Pylontech bral jako nějaký etalon a záruku kvality.
Ale když jsem se tím pak začal trochu zaobírat, tak mě zas a znovu překvapuje, jak blbě je tam spousta věcí udělaných.
A tak mi pořád není moc jasné, proč je (nebo aspoň byl) Pylontech považován za dobrou značku.
Já na něm dneska vidím jedinou pozitivní věc:
Jeho komunikační protokol podporuje skoro každé zařízení, takže je to dobrá volba při vývoji vlastního zařízení.
A protože je rozšířený, tak k němu existuje i dost informací.
Kdysi dávno, ještě jako FVE skoro nepolíbený, jsem Pylontech bral jako nějaký etalon a záruku kvality.
Ale když jsem se tím pak začal trochu zaobírat, tak mě zas a znovu překvapuje, jak blbě je tam spousta věcí udělaných.
A tak mi pořád není moc jasné, proč je (nebo aspoň byl) Pylontech považován za dobrou značku.
Já na něm dneska vidím jedinou pozitivní věc:
Jeho komunikační protokol podporuje skoro každé zařízení, takže je to dobrá volba při vývoji vlastního zařízení.
A protože je rozšířený, tak k němu existuje i dost informací.
-
Matess
ano myslím že jsi to vystihl... byl to levné, mělo to širokou podporu a docela uživatelsky přátelské.
-
Matess
problém tady toho zapojení vídím v tom že já tam mám na enable pinu ještě kondík, dočetl jsem se že občas se esp při zapnuti dostane do podivného stavu že enable high najede dřív jak celé napajení... a proto by tam mel byt kondik abych zpomalil nabeh...tak budu muset jeste vymyslet jak to predelat abych tam zakomponoval to tvoje i ten zpozdeny nabeh.
-
glottis
- Reputace: 472
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
tak se inspiruj u olimexu treba
https://github.com/OLIMEX/ESP32-POE/blo ... Rev_M1.pdf
https://github.com/OLIMEX/ESP32-POE/blo ... Rev_M1.pdf
-
Matess
Vymyslel jsem to takhle.. snad to bude fungovat.
Je tam jeden odpor navíc... nejdříve přes odpor nabijím kondík před enable a potom přes druhý odpor vstupuji do enable a tam teprv to mohu strhnout kondíkem k zemi.
Mělo by to chodit. Děkuji za konzultaci.
Nakonec jsem to ještě překreslil... udělal jsem to, aby to bylo zapojitelné z desky do desky pro to sériové zapojení optočlenů. Dlouho jsem přemýšlel, jakým kabelem to udělat, a nakonec u mě vyhrál ethernet kabel... jsou levné, 0,5 m stojí 12 Kč - to je nepřekonatelné. Takže deska se trochu zvětšila, protože má navíc 2x RJ45. Jako třešnička na dortu je tam LED, která se rozsvítí, když se optočlen rozpojí (aby člověk poznal, kde je problém).
Ostatní optočleny, pro které zatím nemám využití, jsou 2x in a 2x out na společném konektoru.
Vzhledem k tomu, že se to začalo blížit čtverci, tak jsem posunul elyty dál od odporů co topí, a do zbylého místa udělal ještě fan header a když už se to blížilo čtverci, tak čirou náhodou jsou úchytové otvory kompatibilní s 8cm větrákem. (Ventilátor je SW zapínatelný, je tam na větrák cca 10 V přes boost měnič)
Je tam jeden odpor navíc... nejdříve přes odpor nabijím kondík před enable a potom přes druhý odpor vstupuji do enable a tam teprv to mohu strhnout kondíkem k zemi.
Mělo by to chodit. Děkuji za konzultaci.
Nakonec jsem to ještě překreslil... udělal jsem to, aby to bylo zapojitelné z desky do desky pro to sériové zapojení optočlenů. Dlouho jsem přemýšlel, jakým kabelem to udělat, a nakonec u mě vyhrál ethernet kabel... jsou levné, 0,5 m stojí 12 Kč - to je nepřekonatelné. Takže deska se trochu zvětšila, protože má navíc 2x RJ45. Jako třešnička na dortu je tam LED, která se rozsvítí, když se optočlen rozpojí (aby člověk poznal, kde je problém).
Ostatní optočleny, pro které zatím nemám využití, jsou 2x in a 2x out na společném konektoru.
Vzhledem k tomu, že se to začalo blížit čtverci, tak jsem posunul elyty dál od odporů co topí, a do zbylého místa udělal ještě fan header a když už se to blížilo čtverci, tak čirou náhodou jsou úchytové otvory kompatibilní s 8cm větrákem. (Ventilátor je SW zapínatelný, je tam na větrák cca 10 V přes boost měnič)