Dotazy k FVE problematice

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o praktických otázkách týkajících se fotovoltaických elektráren (FVE), zejména o hybridních režimech, správném rozvodu energie mezi fázemi a výkonnosti solárních panelů za různých podmínek. Probírá se také efektivita konverzí energie, možnosti přepínání mezi sítí a bateriemi a řešení pro velké spotřebiče jako bojler nebo tepelné čerpadlo. Fórum nabízí zkušenosti a tipy pro stavbu a optimalizaci domácích FVE systémů.
cipis
Moderátor
Reputace: 930
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dotazy k FVE problematice

Nový příspěvek od cipis »

Chybí tí základy elektrotechniky, viz ten Kirch. zákon třeba.

Pokud máš tři měniče na třech fázích, tak budeš muset neustále hlídat, abys nepřekročil třeba ty 4 kW u každého zvlášť.
Kdežto když to spojíš dohromady (na přepínači, ne v baráku, v něm zůstane samozřejmě 3f rozvod), tak máš k dispozici 12 kW výkonu v případě tří měničů paralelně. To už tak jednoduše nepřetížíš, na rozdíl od těch 4 kW.

Pokud je TČ jednofázové, tak mu dáš krom extra manuálního přepínače ještě třeba automatický, třeba přes stykačovou kombinaci. A když nadřazená logika nazná, že je dost slunka/dost v baterkách, tak tepelko přepne na měniče. Když se bude zatížení těch tří měničů blížit maximu, tak ta logika přehodí TČ, jakožto největšího žrouta) zase zpátky na DS.

Indukce je na dvě fáze, ale ty fáze nemusí mít posun (upozornění z minula na poddimenzovaný nulák), takže je můžeš opět přepínat manuálně/automaticky na FVE/DS. A jsme zpátky u toho, co tu psali borci, stejně jak já. Máme prostě některé spotřebiče na extra přepínače. Někdo má celý barák na jednom, někdo má třeba jen to varné centrum (já ve svém minibytě), někdo jednotlivě více spotřebičů (pračka, myčka, sušička, trouba, malý bojler, atd., co jsem udělal u máti.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
XKrement
Reputace: 5
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

Jenže já nikdy nepřekročím 4kW na jedné fázi. Takto to mám roky a ještě nikdy mi nevyletěl 16A jistič(3600W). Jediný limit by byly baterky, ale co jsem ty lfp4 počítal, tak by to měly zvládat v pohodě.

Nad dalším co si psal zatím dumu.
ElektroEzs
Reputace: 93
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Pri zapojeni 3ks menicu do jedne faze mam okamzity vykon secteny a kazdy spotrebic si vezme co potrebuje a nemusim resit jestli je nektera faze vic zatizena. Rozvody v dome jsou take 3F a spotrebicum je jedno zda maji L1, L2, L3 nebo na vsech polech 3x L1 pokud tam nejsou tedy vylozene 3f spotrebice a ty se daji hodit na tvrdo na DS. Stykace prepnou na FVE do rozvodu domu 3xL1 pri DS L1, L2, L3.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
XKrement

Jo chápu už jak to myslíte. Já jsem byl zajatý v tom zapojení žroutů, jak to mám a které mi v podstatě 100% vyhovuje - do teď :D
Takže zapojení by bylo: DS - přepínač DS/3xparalelní měnič - a 3xparalelní měnič by spojil mé 3 fázové větve do jedné a každá větev si bude brát co potřebuje. Výhodou je, že měniče dají 12kWh, pokud bych náhodou potřeboval. Což se nestane, protože jsem omezen dráty 3x2,5mm ve zdi a 16A jističem na začátku každé větve.

Nicméně, paralelní zapojení střídače výhodné je. Určitě nebudu potřebovat 3 střídače po 4kW ať už paralelně, nebo na každé větvi. Dva paralelně by mi stačily. Jeden by pro mé potřeby málo.
ElektroEzs

Presne tak;-)To mame asi kazdej ke spotrebicum 2,5mm2 a svetla 1,5mm2 tam jde spis o to ze kdyz zapnu na fazi treba L3 vic spotrebicu tak paraelni zapojeni si s tim lip poradi. Ale za idealni podminek by melo byt zatizeni 3F stejnomerne ale to nema asi nikdo😂
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
JirkaE
Reputace: 297
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

XKrement píše: úte úno 10, 2026 11:39 am
Jo chápu už jak to myslíte. Já jsem byl zajatý v tom zapojení žroutů, jak to mám a které mi v podstatě 100% vyhovuje - do teď :D
Takže zapojení by bylo: DS - přepínač DS/3xparalelní měnič - a 3xparalelní měnič by spojil mé 3 fázové větve do jedné a každá větev si bude brát co potřebuje. Výhodou je, že měniče dají 12kWh, pokud bych náhodou potřeboval. Což se nestane, protože jsem omezen dráty 3x2,5mm ve zdi a 16A jističem na začátku každé větve.

Nicméně, paralelní zapojení střídače výhodné je. Určitě nebudu potřebovat 3 střídače po 4kW ať už paralelně, nebo na každé větvi. Dva paralelně by mi stačily. Jeden by pro mé potřeby málo.
Já to mám třeba takhle - pokud Ti to bude jasnější víc - ale každý to má podle svých potřeb - můj původní rozvod je téměř beze změn.

Příklad z přechodného období.
Pokud hlavní přepínače nepřepnu všechny ale jen část / třeba malé spotřeby a jednu fázi z DS - tak mám na sporáku - kam jsem musel předělat u jediného i kabely, abych měl i tři samostatné nuly - situaci, že mám dvě plotýnky z FV a dvě z DS :) ale takřka vše v rozvaděči je původní s třífázovým hřebenem a to přepnutí na FV se děje před tím - patřičným kabelem a rozvodem na 1 fázový provoz z FV - když jsou přepnuté všechny 4 hlavní.

Samostatně si pak řeším ještě ty velký žrouty - bojlery a topení - měl jsem to udělat rovnou každý zvlášť u těch velkých věcí - žroutů...

přepínače hlavní.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
XKrement

.... a jak cipis a borci před ním psali, tak každý žrout, který uznám za vhodné, ještě ručně/automaticky přepínat měniče/DS. Hej, to je krásná logika👍
OK, tak to máme asi taky uzavřené.

Teď ještě zvažme tu možnost, změnit hl.jistič na 1x25A, při předpokládaném nedostatku z FVE dobíjet baterii hlavně v noci. V závislosti na stavu baterie a předpovědi počasí bojler dobíjet ve správný čas a TČ by mělo jet přes den, kdy je COP nejvyšší.
Výhoda je jasná - roční úspora 3600kč za jistič.
Nevýhoda - získat z5 3f rezervovaný výkon nemusí být samozřejmé, kdybych chtěl euto.
Ještě něco zásadního, co bych konkrétně já měl, jak jsem to tu vše nastínil, zvážit? děkuji
ElektroEzs

JirkaE píše: úte úno 10, 2026 12:02 pm
XKrement píše: úte úno 10, 2026 11:39 am

Já to mám třeba takhle - pokud Ti to bude jasnější víc - ale každý to má podle svých potřeb - můj původní rozvod je téměř beze změn.

Příklad z přechodného období.
Pokud hlavní přepínače nepřepnu všechny ale jen část / třeba malé spotřeby a jednu fázi z DS - tak mám na sporáku - kam jsem musel předělat u jediného i kabely, abych měl i tři samostatné nuly - situaci, že mám dvě plotýnky z FV a dvě z DS :) ale takřka vše v rozvaděči je původní s třífázovým hřebenem a to přepnutí na FV se děje před tím - patřičným kabelem a rozvodem na 1 fázový provoz z FV - když jsou přepnuté všechny 4 hlavní.

Samostatně si pak řeším ještě ty velký žrouty - bojlery a topení - měl jsem to udělat rovnou každý zvlášť u těch velkých věcí - žroutů...

přepínače hlavní.jpg
U sebe mam taky treba tepelko na prepinaci siti extra ale u segry to je nerealny ty to proste prepinat nebudou takze o to to bylo jednodusi bud celu dum FVE a nebo cely dum DS nic mezi😂Proste maj tepelko,bojler i elektro podlahovku ma FVE😂

JirkaE
Reputace: 297
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

XKrement píše: úte úno 10, 2026 12:19 pm
.... a jak cipis a borci před ním psali, tak každý žrout, který uznám za vhodné, ještě ručně/automaticky přepínat měniče/DS. Hej, to je krásná logika👍
OK, tak to máme asi taky uzavřené.

Teď ještě zvažme tu možnost, změnit hl.jistič na 1x25A, při předpokládaném nedostatku z FVE dobíjet baterii hlavně v noci. V závislosti na stavu baterie a předpovědi počasí bojler dobíjet ve správný čas a TČ by mělo jet přes den, kdy je COP nejvyšší.
Výhoda je jasná - roční úspora 3600kč za jistič.
Nevýhoda - získat z5 3f rezervovaný výkon nemusí být samozřejmé, kdybych chtěl euto.
Ještě něco zásadního, co bych konkrétně já měl, jak jsem to tu vše nastínil, zvážit? děkuji
To si nemyslím - nabíjet baterii ze sítě se nevyplatí - jsou u toho ohromné ztráty - pokud není spot, nebo nějaký speciální tarif (v německu třeba pro TČ nebo pro E-AUTO - kde si to jde cucnout i do baterky za lepší cenu)

Pokud je málo energie, mít dostatek v baterce a pak to prostě v klidu odpoledne přepnout ručně na síť, pokud hlásí i na zítra hnusně.

PC a router a wifi a vše co je blbý přepínat, nechám dál z FV na malých spotřebách

PS: ale s tím sporákem stejně něco musíš udělat, pokud je na 2F tak to takhle nepůjde a ta nula by se upekla.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
XKrement

Jednak mám spot(zatím nemám 15min měření) a jednak mám D56d. I teď v zimě mám od dodavatele kWh za 2,9bez dph. To je asi 4,5kč za vše vč.dph. Ztráta na AC-DC-AC konverzi může být dle zatížení 10-15%. To je asi 50-60hal/kWh. Měsíční ztráta v zimě je +- to co uspořím na jističi. Od jara do podzimu to bude čistá úspora. Když bude cena za kWh čtyřnásobná, pak to furt bude šulnul.
Kostěj
Reputace: 111
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

XKrement píše: úte úno 10, 2026 10:47 am
Jenže já nikdy nepřekročím 4kW na jedné fázi. Takto to mám roky a ještě nikdy mi nevyletěl 16A jistič(3600W). Jediný limit by byly baterky, ale co jsem ty lfp4 počítal, tak by to měly zvládat v pohodě.
Slušný jistič udrží po dobu jedné sekundy čtyřnásobek jmenovitého proudu. Střídač, který by uměl totéž, zřejmě neexistuje.
Přílohy
Jističe_graf_char.gif
(17.44 KiB) Staženo 16 x
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
cipis
Moderátor
Reputace: 930
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Už jsem tě opravoval jednou, to bude min. dvakrát tolik, spíše více.
Ikdyž vezmeš 90% účinnost převodu, tak ty převody máš tři, tj. je to 0,9*0,9*0,9 = 0,73. Na konverzi 230/48 ztratíš 10%, baterka samotná má také nějakou účinnost (co do ní dáš, to z ní nevytáhneš), a pak samozřejmě konverze 48/230, která bude silně závislá na zátěži, kde klidně můžeš mít účinnost horší 80%.
XKrement píše: úte úno 10, 2026 1:17 pm
Ztráta na AC-DC-AC konverzi může být dle zatížení 10-15%. To je asi 50-60hal/kWh.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.