Infrateplomer vs Termokamera
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje srovnání infrateplomeru a termokamery z hlediska přesnosti, rozlišení a praktického využití. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými modely, jako jsou Goyojo GW256 nebo UNI-T UTi120S, a řeší nastavení emisivity a barevných režimů. Termokamera je vhodná pro vizuální lokalizaci teplotních rozdílů, zatímco infrateplomer je rychlý a jednoduchý pro bodová měření.
-
Migel
- Reputace: 279
- Lokalita: Pod Karpatmi
Infrateplomer vs Termokamera
Chlapy co vravyte na toto?...Ako nahrada za termokameru?..
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
-
rva
- Reputace: 902
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Infrateplomer vs Termokamera
Termokamera ti dá hned celkový obrázek, bezdrátový teploměr se s tím nedá srovnávat.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Migel
Ja lenze nemam doma nic..tak by to mohla byt docasna nahrada nez bude termokamera..
A teda 12€ oproti XY za termokameru asi prevazi..
A teda 12€ oproti XY za termokameru asi prevazi..
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- JirkaE
- Reputace: 294
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Máš recht, termokameru to nenahradi, ale změřit teplotu na propojce baterie, nebo šroubu na měniči to umí 
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
glottis
- Reputace: 467
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
rozhodne se to doma neztrati. Velka vyhoda je, ze to meri a ukazuje hned. Termokamera mi bootuje snad 30s. Jeden infra teplomer mam i v kuchyni, a merim si tim teplotu panve treba
-
soami
- Reputace: 105
- Lokalita: Posázaví
Teploměr se neztratí, ale termokamera je úplně jiný level. Teploměr měří bodově, příp. průměr nějaké oblasti. U kovových/lesklých předmětů je třeba počítat s emisivitou. U kamery sice také, ale tam je vidět celé okolí. Na displeji vidím celý rozvaděč, včetně kabelů a hned je vidět jestli nějaký spoj nebo kabel hřeje - kontrola je otázkou 5 sekund. Co mám kameru, IR teploměr jsem nepoužil. A to nemám extra velké rozlišení snímače (uni-t 120s - 120x90) - pro mě plně dostačující. Co bych preferoval je kombi náhled, jak to mají snímače FLIR. To nemám, a použití prstu jako ukazovátka se v rozvaděči moc nedoporučuje...
-
Migel
No sak uvidime co prinesu merania
..
Zatial ok kupil som ho a teda aj daco pomeral..
Ked niekedy bude mat Tom cas, tak rad by som to porovnal z termokamerou..
Zatial ok kupil som ho a teda aj daco pomeral..
Ked niekedy bude mat Tom cas, tak rad by som to porovnal z termokamerou..
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- TomHC
- Reputace: 770
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Dva týždne dozadu som opravil jeden notebook - okrem iného nefungovalo ani jedno USB, boli tam iba 3.5V. Tušil som čo to asi bude, multimeter mi to potvrdil, ale zobral som si CAT S61 a bolo to jasné. Bol vadný ochranný obvod na USB, ktorý odpojí Vbus pri nadprúde, tak išiel von a iba som to premostil. Mohol som tam dať aj polufuse... Ale 9 ročný šrot. Samozrejme, fotku som na CAT neurobil 
Pointa - s teplomerom by som na hovno prišiel.
Pointa - s teplomerom by som na hovno prišiel.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
pave69
- Reputace: 21
- Lokalita: Brno
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Ty CAT byly k mání repasované kolem 2000 Kč. Mě se teda vyplatil do 4 měsíců, dá se s ním skouknout celý rozvaděč, dům, kabeláž.....
-
XKrement
- Reputace: 4
- Lokalita: Nošovice
Mám termokameru a měřím s ní často. Zamířil jsem s ní na strop když byly venku mrazy a viděl jsem, kde je vata špatně položena. Akorát mě to nasralo, protože se tam nemám jak dostat to opravit, ledaže bych sundal sadroš ze stropu, parotěs.... zkusím zapomenout.
Emisivita - to je docela problém. Lze nastavit procenta emisivity, ale to je takový odhad. Třeba sklo a bíle natřený dřevěný rám okna a stěna(brizolit na žluto) mají úplně jiné emisivity. Na jednom obrázku tak vidím, že přes rám jde nejvíce tepla, sklo je úplně modré a stěna taky. Ukazuje to různé teploty těchto materiálů a nikdy nezměřím co je správně. Barevné rozlišení sice ukáže velké rozdíly, ale ty ve skutečnosti mohou být do 2°C(v podstatě žádný únik tepla) i když kamera ukáže rozdíl 20°C.
Nebo třeba v jedné místnosti na jedné stěně. Stěna je natřena sněhobílým remalem. Na ní je nalepená bílá nálepka. Kamera ukazuje malý rozdíl teploty. Přitom by měla ukazovat stejně. Mají však jinou odrazivost.
Ano, butuje tak 30s
Emisivita - to je docela problém. Lze nastavit procenta emisivity, ale to je takový odhad. Třeba sklo a bíle natřený dřevěný rám okna a stěna(brizolit na žluto) mají úplně jiné emisivity. Na jednom obrázku tak vidím, že přes rám jde nejvíce tepla, sklo je úplně modré a stěna taky. Ukazuje to různé teploty těchto materiálů a nikdy nezměřím co je správně. Barevné rozlišení sice ukáže velké rozdíly, ale ty ve skutečnosti mohou být do 2°C(v podstatě žádný únik tepla) i když kamera ukáže rozdíl 20°C.
Nebo třeba v jedné místnosti na jedné stěně. Stěna je natřena sněhobílým remalem. Na ní je nalepená bílá nálepka. Kamera ukazuje malý rozdíl teploty. Přitom by měla ukazovat stejně. Mají však jinou odrazivost.
Ano, butuje tak 30s
-
glottis
na tohle porovnavani v jednom mereni to chce nastavit meze barev na pevno. Aby 10C bylo porad modre a 30 porad cervene a pak se s tim da i neco zjistit. Kdyz se to necha na auto, muze to byt pak tak jak pises no. I par desetin a uplne jina barva. Na neco se to zase ale hodi
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 926
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
To nepomuze, jakmile se tam neco opticky odrazi, tak to ukazuje falesne vyssi teplotu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
glottis
No jasne, odrazy to neresi. Vidis se pak treba v oknech. Ale kdyz delas kontrolu, chces mit vsude stejnou skalu a ne ze modra je jednou 5 a jednou 30
-
Mex
- Reputace: 325
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
To nejde mít stejnou škálu. Odporuje to základnímu principu toho měření.
To, co kamera dostane a zobrazí, je skutečná teplota krát emisivita povrchu daného tělesa.
A nelze rozlišit, jestli zdánlivě zobrazená vyšší teplota je dána tím, že je objekt opravdu teplejší, nebo je studený, ale má vyšší emisivitu.
Pokud chceš dostat srovnatelné výsledky pro různé povrchy, tak je buď možné je sjednotit třeba nějakými samolepkami, nebo je třeba to poskládat z více snímků, kde pro každý nastavíš jinou emisivitu a složíš si je.
Ty samolepky se prodávají za dlouhé peníze přesně kalibrované, nebo se dají použít i běžné papírové samolepky, které sice nejsou úplně přesné, ale většinou zcela vyhoví a jsou nesrovnatelně levnější a snadno dostupné.
Naštěstí se emisivita celkem širokého spektra materiálu zase tak strašně neliší.
Naprosto blbě to ale vychází u kovů (zvlášť lesklých) nebo třeba skla.
To, co kamera dostane a zobrazí, je skutečná teplota krát emisivita povrchu daného tělesa.
A nelze rozlišit, jestli zdánlivě zobrazená vyšší teplota je dána tím, že je objekt opravdu teplejší, nebo je studený, ale má vyšší emisivitu.
Pokud chceš dostat srovnatelné výsledky pro různé povrchy, tak je buď možné je sjednotit třeba nějakými samolepkami, nebo je třeba to poskládat z více snímků, kde pro každý nastavíš jinou emisivitu a složíš si je.
Ty samolepky se prodávají za dlouhé peníze přesně kalibrované, nebo se dají použít i běžné papírové samolepky, které sice nejsou úplně přesné, ale většinou zcela vyhoví a jsou nesrovnatelně levnější a snadno dostupné.
Naštěstí se emisivita celkem širokého spektra materiálu zase tak strašně neliší.
Naprosto blbě to ale vychází u kovů (zvlášť lesklých) nebo třeba skla.
-
XKrement
jj, pokud chci POMĚŘIT teplotu dvou různých povrchů, musím dát stejné nálepky a nechat chvíli srovnat teploty na těch papírech.
Nicméně na zjištění kde konkrétně je horký/studený bod to stačí. Dětská čtyřkolka má kotoučové brzdy a ty je třeba vyštelovat, protože vše je křivé. Podívám se kamerou a vidím, kde se čelist kotouče dotykala(rozpálené místo).
Nebo i na ty panely to bude ok. Podívám se na panel, na spoje a vidím z dálky, jestli je něco špatně. Pokud ano, vidím červený bod a mohu přijít ke konkrétnímu místu. Tím bodovým, laserovým teploměrem bych musel jel místo po místu.
Nicméně na zjištění kde konkrétně je horký/studený bod to stačí. Dětská čtyřkolka má kotoučové brzdy a ty je třeba vyštelovat, protože vše je křivé. Podívám se kamerou a vidím, kde se čelist kotouče dotykala(rozpálené místo).
Nebo i na ty panely to bude ok. Podívám se na panel, na spoje a vidím z dálky, jestli je něco špatně. Pokud ano, vidím červený bod a mohu přijít ke konkrétnímu místu. Tím bodovým, laserovým teploměrem bych musel jel místo po místu.
- Ghost86
- Reputace: 0
- Lokalita: SK - Kysuce
Ked sme v tejto teme: aku kameru by ste odporucali? Je nejaky model s dobrym pomerom cena/vykon pre toto nase pouzivanie? (FVE).
Co by taka dobra termokamera mala mat?
Co by taka dobra termokamera mala mat?
-
unicast
- Reputace: 429
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Já jsem koupil nejlevnější UNI-T UTi120S... Jistě, mohla by mít lepší rozlišení (má jen 120 x 90) a větší displej, ale mám pocit, že stačí.
-
glottis
Namerena teplota s barvou co to ukaze souvysi az podle nastaveni a vypoctu. To si nastavis v kamere. Muzes to mit treba cernobile, nebo barevne nebo na predatora. Tech modu mas vic. Jak to na barvu kamera v automatice nastavi je na ni. Klidne mi udela na podlaze s 23℃ podlahu modrou a mista kde je topeni cervenou a to ma to misto 24℃. A kdyz se podivam na kamna vse zmodra a kamna budou cervena. A to mapovani si muzu nastavit, ze 10℃ je modra a 30℃ cervena. O tom mluvim. A kdyz nacvakam barak a pak na pc prohlizim vim, ze to tak proste je.Mex píše: čtv úno 05, 2026 12:29 amTo nejde mít stejnou škálu. Odporuje to základnímu principu toho měření.
-
XKrement
Já jsem koupil na Ali Goyojo GW256. Rozlišení má 256x192. Má i duální kameru abych věděl co právě snímám. Umí emisivitu a taky to různé barevné zobrazování jak píše glottis.
Co bych ji ovšem vyčetl je nutnost měnit emisivitu hluboko v menu. Musím zmačknout Menu, pak 2x šipkou nahoru, jednou doprava kdy se mi otevře Emisivity. A mám tam 4 možnosti + 1 Custom. Najedu si na nějakou a musím zmáčknou Select. A pak 2x enter ať mi zmizí menu.
Dobré je, že má 2 rozsahy teplo -20-120°C a pak 120° - 550°C.
Umí fotit i natáčet videa.
Stála sedmičku...
Co bych ji ovšem vyčetl je nutnost měnit emisivitu hluboko v menu. Musím zmačknout Menu, pak 2x šipkou nahoru, jednou doprava kdy se mi otevře Emisivity. A mám tam 4 možnosti + 1 Custom. Najedu si na nějakou a musím zmáčknou Select. A pak 2x enter ať mi zmizí menu.
Dobré je, že má 2 rozsahy teplo -20-120°C a pak 120° - 550°C.
Umí fotit i natáčet videa.
Stála sedmičku...
-
glottis
Ja emisivitu vetsinou neresim, protoze me nezajimaji absolutni cisla ale gradienty a zmeny. Zalezi co kdo meri a chce zjistit