Infrateplomer vs Termokamera

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na srovnání infrateplomeru a termokamery z hlediska praktického využití. Termokamera nabízí detailní zobrazení teplotních rozdílů a rychlou kontrolu celých ploch, zatímco infrateplomer je levnější a vhodný pro rychlé bodové měření. Uživatelé zmiňují problémy s emisivitou a přesností, ale také výhody obou přístrojů při diagnostice a opravách.
Migel
Reputace: 279
Lokalita: Pod Karpatmi

Infrateplomer vs Termokamera

Nový příspěvek od Migel »

Chlapy co vravyte na toto?...Ako nahrada za termokameru?..
Přílohy
image.jpg
image.jpg
image.jpg
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair: (rozširovania)
rva
Reputace: 901
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Infrateplomer vs Termokamera

Nový příspěvek od rva »

Termokamera ti dá hned celkový obrázek, bezdrátový teploměr se s tím nedá srovnávat.

Ja lenze nemam doma nic..tak by to mohla byt docasna nahrada nez bude termokamera..
A teda 12€ oproti XY za termokameru asi prevazi..😀
48V 760Ah/35kWh Li-ion
JirkaE
Reputace: 292
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Máš recht, termokameru to nenahradi, ale změřit teplotu na propojce baterie, nebo šroubu na měniči to umí ;)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
glottis
Reputace: 467
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

rozhodne se to doma neztrati. Velka vyhoda je, ze to meri a ukazuje hned. Termokamera mi bootuje snad 30s. Jeden infra teplomer mam i v kuchyni, a merim si tim teplotu panve treba
soami
Reputace: 105
Lokalita: Posázaví

Nový příspěvek od soami »

Teploměr se neztratí, ale termokamera je úplně jiný level. Teploměr měří bodově, příp. průměr nějaké oblasti. U kovových/lesklých předmětů je třeba počítat s emisivitou. U kamery sice také, ale tam je vidět celé okolí. Na displeji vidím celý rozvaděč, včetně kabelů a hned je vidět jestli nějaký spoj nebo kabel hřeje - kontrola je otázkou 5 sekund. Co mám kameru, IR teploměr jsem nepoužil. A to nemám extra velké rozlišení snímače (uni-t 120s - 120x90) - pro mě plně dostačující. Co bych preferoval je kombi náhled, jak to mají snímače FLIR. To nemám, a použití prstu jako ukazovátka se v rozvaděči moc nedoporučuje...
Migel

No sak uvidime co prinesu merania😀..
Zatial ok kupil som ho a teda aj daco pomeral..
Ked niekedy bude mat Tom cas, tak rad by som to porovnal z termokamerou..
48V 760Ah/35kWh Li-ion
TomHC
Reputace: 770
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Dva týždne dozadu som opravil jeden notebook - okrem iného nefungovalo ani jedno USB, boli tam iba 3.5V. Tušil som čo to asi bude, multimeter mi to potvrdil, ale zobral som si CAT S61 a bolo to jasné. Bol vadný ochranný obvod na USB, ktorý odpojí Vbus pri nadprúde, tak išiel von a iba som to premostil. Mohol som tam dať aj polufuse... Ale 9 ročný šrot. Samozrejme, fotku som na CAT neurobil :)

Pointa - s teplomerom by som na hovno prišiel.
Přílohy
20250416_194510.jpg
20250415_195000.jpg
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
pave69
Reputace: 21
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od pave69 »

Ty CAT byly k mání repasované kolem 2000 Kč. Mě se teda vyplatil do 4 měsíců, dá se s ním skouknout celý rozvaděč, dům, kabeláž.....
XKrement
Reputace: 4
Lokalita: Nošovice

Nový příspěvek od XKrement »

Mám termokameru a měřím s ní často. Zamířil jsem s ní na strop když byly venku mrazy a viděl jsem, kde je vata špatně položena. Akorát mě to nasralo, protože se tam nemám jak dostat to opravit, ledaže bych sundal sadroš ze stropu, parotěs.... zkusím zapomenout.

Emisivita - to je docela problém. Lze nastavit procenta emisivity, ale to je takový odhad. Třeba sklo a bíle natřený dřevěný rám okna a stěna(brizolit na žluto) mají úplně jiné emisivity. Na jednom obrázku tak vidím, že přes rám jde nejvíce tepla, sklo je úplně modré a stěna taky. Ukazuje to různé teploty těchto materiálů a nikdy nezměřím co je správně. Barevné rozlišení sice ukáže velké rozdíly, ale ty ve skutečnosti mohou být do 2°C(v podstatě žádný únik tepla) i když kamera ukáže rozdíl 20°C.

Nebo třeba v jedné místnosti na jedné stěně. Stěna je natřena sněhobílým remalem. Na ní je nalepená bílá nálepka. Kamera ukazuje malý rozdíl teploty. Přitom by měla ukazovat stejně. Mají však jinou odrazivost.

Ano, butuje tak 30s :D