Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže s orientací na východ. Autor klade důraz na bezpečnost, manuální přepínání mezi FVE a distribuční sítí a postupné zlepšování systému s využitím 1f ostrovního střídače a baterie. Součástí je i výměna zkušeností s různými značkami měničů a doporučení ohledně jednoduchého a spolehlivého řešení.
Radar
Reputace: 55

Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Příspěvek od Radar »

Tomu bych se vyhnul. Raději hned dospělý systém.
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V5 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
Diablo1st
Reputace: 207
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Ghost86 píše: úte úno 03, 2026 10:55 am
Do victrona by som siel, keby bol za podobnu cenu ako deye (alebo trosku vyssiu), ale to nie je.... (jedine zeby ten NCON fakt zlacnel :D).

Cize zatial sa rozhodujem medzi EASUN a DEYE. Trosku viac sa prikladam v poslednych dnoch na DEYE kedze je to trojfaz, asymetricky. 12kw by malo stacit na vsetko a kedze v buducnosti planujem wallbox (cca rok-dva).
Bateria mi je jasna, ze budu musiet byt casom dve, tie by sa mali dat rozsirit celkom jednoducho.

Stale vsak mam v hlave ze zacat EASUNOM (da sa kupit za 660€ aj s dopravou :D), pozit dva roky a medzitym sa rozhodnut, ktorym smerom. EASUN by sa potom dal pouzit len ako nabijacka, predpokladam.
Dilema totok :D
Rozšíriť 48V batériu nie je žiadny problém nech si zvolíš akýkoľvek systém.

Výhoda Victronu je v modularite. Chceš pridať panely? nie je problém, pridáš mppt. Potrebuješ AC výkon? nie je problém, pridáš ďalší menič alebo on-grid menič do AC-Coupling. Chceš EV? Nie je problém pridať do systému EV Charger. Všetko máš v jednom systéme a ešte máš možnosť toto ovládať vzdialene. Chceš automatizáciu? Nie je problém, stačí zapnúť NodeRed, ktoré je súčasťou systému. O možnostiach vzdialenej správy som už písal.

Ale samozrejme dá sa ísť aj cestou nadradeného systému typu HomeAssistant s lacnejšími komponentami. ;)
Ako som už spomínal, univerzálne riešenie neexistuje! Každý máme svoje preferencie a požiadavky :)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
rva
Reputace: 900
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od rva »

Pokud zamýšlíš HA, tak stejně budeš vše řešit přes něj. A třeba i vzdáleně. Victron má výhodu, že je to značka a má spoustu uživatelů, takže se má člověk na koho obrátit a třeba i někdo jiný se pak v elektrárně snáze zorientuje.
HA je nejen vlastní elektrárna, ale hlavně řízení spotřeby, chytrý dům.
Já jdou cestou levných komponent, i ty obvykle fungují a pokud dojde k výměně, tak z důvodu morálního zastarání (PWM regulátory, nízkonapěťové mppt - ono to funguje, ale vzhledem k výkonům je lepší vyšší napětí a tenší dráty).
Je dobré preferovat systém a komponenty, který běží lokálně i bez potřeby cloudu. Protože cloud znamená, že to může třeba i z neznámého důvodu přestat fungovat.
TomHC
Reputace: 770
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od TomHC »

Ja tu napríklad sledujem ako sa zopár ľudí trápi s viacerými Victron MPPT, nepresným meraním výkonu meniča, konfigurácia cez kábel, drahé originálne káble a príslušenstvo, asistenti, NodeRed... Z môjho pohľadu a skúseností je kombibedňa + HA super riešenie, ale určite je to menej zrozumiteľné pre niekoho cudzieho (v podstate blackbox) a čo kus, to originál 😎
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
rva

Příspěvek od rva »

Je to tak. Kombibedna zjednoduší i kabeláž. Ze začátku stačí, když ji člověk nastaví lokálně z displeje. A časem, až rozběhá HA, tak si tam i tu kombibednu přidá. Stejně tak baterii (teda její BMS). A hned má přehled, co se s elektrárnou děje + ukládání dat + jejich zobrazení.
Čím méně software od výrobce, tím méně problémů, které člověk nemůže vyřešit.
Ghost86
Reputace: 0
Lokalita: SK - Kysuce

Příspěvek od Ghost86 »

Victron som aktualne zavrhol. Su len dve moznosti Cina DEYE alebo echt cina EASUN. Cenova cca 1500€ vs 700€ :)
sindyk
Reputace: 78
Lokalita: Semily
Výkon panelů [Wp]: 3800
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od sindyk »

Měl jsem Axpert a 2x Deye - jednofázový a nyní třífázový. Jak tu už bylo zmíněno, obojí má svoji cílovku, někdo jde tvrdě low-cost. Jestli si ale můžeš Deye dovolit, rozhodně doporučuji. 1 nebo 3 fáze, to už si rozmysli. Já mám nakonec 3f, protože stejně jsem ve finále chtěl mít na FVE všechno (a historicky jsou všude 3f rozvody po barácích), i když ze začátku jsem si říkal, že ne, že stačí jen tohle a tamto hodit na jednu fázi...
Rozdíl mezi SG04 a SG05 je minimální, ten nejpodstatnější je ve vyšších proudech na MPPT, ale projdi datasheety a uvidíš.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Ghost86
Reputace: 0
Lokalita: SK - Kysuce

Příspěvek od Ghost86 »

Velmi pekne dakujem sindyk, takato skusenost cloveka co mal obe znacky je najlepsia.

Ano, zacinam uvazovat o 3f, je vysokopravdepodobne zeby som tam casom skoncil.
rva

Příspěvek od rva »

No 3f s fotovoltaikou znamená řízení spotřebičů na 3 fázích. A obvykle i "volnoběžnou" spotřebu 3x vyšší. Pokud pro to není nějaký vážný důvod, tak je lepší 1f a tomu přizpůsobovat i výběr 1f spotřebičů. I takové tepelné čerpadlo si řada z nás pořídila 1f. Pokud mám na 1f paralelně 3 měniče, tak každý z nich má minimální spotřebu 50 W. Pokud z HA dynamicky dle zatížení řídím jejich zapínání, tak v noci běží jen jeden. Pokud mám ale 3f systém, není obvykle možné měnič na některé fázi vypnout.
Je to ale pořád to samé dokola. Na jedné straně si mohu nechat namontovat nějakou standardní sestavu, která si bude žít svým životem. Nebo to chci maximálně přizpůsobit a do toho se musím ponořit sám, protože ty hodiny bych nikomu nezaplatil.
S HA jsem jako amatér začínal díky tomuto fóru před cca 2 lety. A bylo to i z hlediska fv elektrárny to nejlepší rozhodnutí.
Reputace: 60
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 19640
Kapacita baterie [kWh]: 48k

Příspěvek od Mogul »

Diablo1st píše: úte úno 03, 2026 11:39 am
Tak toto mi je novinka.
Ty vieš na Axpertovi meniť parametre vzdialene cez telefón?
Niektoré veci sa dajú riešiť cez nadradený systém typu HomeAssistant, ale ja mám na mysli skôr štandardné riešenie od výrobcu.
Jde to jak přes appku, tak skrze vzdálenou plochu při připojení na MultisibControl. V něm se dají vytvořit podmínky jak pro vytěžování, tak i pro změny režimů atp.