Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt postupného rozšiřování a optimalizace fotovoltaické elektrárny s cílem přidat panely, zvětšit úložiště energie a efektivně využívat DC ohřev vody. Autor hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů, zejména ohledně správného zapojení měničů Victron, nabíjení baterií ze sítě a monitorování výroby a spotřeby. Diskuze zahrnuje i zkušenosti s DIY smart shuntem a možnosti integrace do systému Cerbo pro lepší přehled o energii.
-
Franta2776
- Reputace: 530
Re: Jirkova FVE
Právĕ že umí
On dopočìtává proud a:nastavuje výkon všech nabìječú i ne Victron a:neznámé nabíječe zobrazuje v DC dlaždice
On dopočìtává proud a:nastavuje výkon všech nabìječú i ne Victron a:neznámé nabíječe zobrazuje v DC dlaždice
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
kodl69
- Reputace: 1023
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mám takovej dojem, že tady někdo upravil diy smart shunt tak, aby šel připojik k cerbu, akorát to nemůžu zrovna najít, možná bych si to dal jako měření DC spotřeby doopravdy, protože to vypočtený chvilkama dost nesedí.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 920
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Ne, neumí. A proto to pere, jestli vůbec, všechno dohromady, do té DC dlaždice.
Dal jsem si shunt jako watterheater. No ve VRM nic. Zkoušel jsem i ostatní možnosti, a nic.
Jediné, co funguje, tak když je solar regulátor, tak to dá jako další položku do dlaždice FV regulátor - tak mám "přidané" epevery.
Jo, ten diy smart shunt jsem zkoušel, jako ve VRM vidět je, ale ukazuje jen napětí a proud a tím to končí, ten projekt tehdy už nikdo nedodělal.
A co se mi stalo, tak to po jisté době ukazovalo nesmyslné napětí a vypl se mi kvůli tomu systém. Celý vyděšený jsem letěl domů, co se děje. No a on jen zblbnul. To se mi s originálem nikdy nestalo. A při ceně toho 300A to ani nemá smysl bastlit. Byl to projekt ina226 https://github.com/kscholty/SmartShuntINA226
Jak tak koukám, tak se to od té doby posunulo o .1 a má na výběr v té simulaci Victron smartshunt, to tam tehdy nebylo.
Dal jsem si shunt jako watterheater. No ve VRM nic. Zkoušel jsem i ostatní možnosti, a nic.
Jediné, co funguje, tak když je solar regulátor, tak to dá jako další položku do dlaždice FV regulátor - tak mám "přidané" epevery.
Jo, ten diy smart shunt jsem zkoušel, jako ve VRM vidět je, ale ukazuje jen napětí a proud a tím to končí, ten projekt tehdy už nikdo nedodělal.
A co se mi stalo, tak to po jisté době ukazovalo nesmyslné napětí a vypl se mi kvůli tomu systém. Celý vyděšený jsem letěl domů, co se děje. No a on jen zblbnul. To se mi s originálem nikdy nestalo. A při ceně toho 300A to ani nemá smysl bastlit. Byl to projekt ina226 https://github.com/kscholty/SmartShuntINA226
Jak tak koukám, tak se to od té doby posunulo o .1 a má na výběr v té simulaci Victron smartshunt, to tam tehdy nebylo.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
kodl69
- Reputace: 1023
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
no nevím, tohle je projekt max za tři stovky a na dvě hodiny, smartshunt nejlevněj 1760Kč + poštovný... Měl jsem spíš na mysli tohle : https://github.com/stuartpittaway/diyBM ... ree/master jestli to někdo neadoptoval k victronu. Možná někde ještě jednu tu destičku mám, nemusel bych nic bastlit, stačilo by jenom připojit RX TX přes galvanickou izolaci (adum 1251, mám jich hrst, akorát už si nepamatuju ten typ ?)...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.