Ceny elektromobilů

Souhrn tématu

Diskuze na téma ceny elektromobilů přináší reálné zkušenosti uživatelů s nákupem i provozem, včetně nákladů na nabíjení a servis. Uživatelé sdílejí názory na výhody i nevýhody elektromobilů, dostupnost veřejných nabíječek a možnosti nabíjení v bytových domech. Zmiňují se také o alternativních řešeních, jako jsou přenosné klimatizace a topení pro starší auta, a o tom, jak se vyplatí investice do elektromobilu z dlouhodobého hlediska.
Valdano
Reputace: 234
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ceny elektromobilů

Příspěvek od Valdano »

Antrac1t píše: úte led 20, 2026 10:36 am
existuje formulka "proste to chci" :) ... Howgh ...
To je opět jen pro malý okruh lidí. Většina EV pořád ještě nechce. ;)
pibi
Reputace: 345
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Příspěvek od pibi »

Pokud pracuješ přes den a nabíjíš za draho, tak se návratnost EV prodlouží, nebo vůbec nenastane.
Pracuji na směny, 2ranní, 2 noční, 2 odpolední, 2 volna, takže v 8 denním pracovním cyklu by auto bylo 4 dny + 2 dopoledne doma. Trochu vidle mi do výpočtu háže skutečnost, že od jara do podzimu jezdím těch 16km na kole, ale roky přibývají, takže se zvyšujícím se věkem bude hůř.
Syn pracuje z domu, jezdí většinou odpoledne a večer, takže pokud je z čeho, tak přes den nabije. Tam je to spíše o radosti z jízdy, návratnost zřejmě nenastane nikdy :mrgreen: .
Teď jsem přikoupil cca 11kWp panelů, abych prodloužil nabíjecí sezónu a trochu zkrouhl těch 5MWh odběru z ČEZu.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Antrac1t
Reputace: 100
Lokalita: Znojemsko
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 26

Příspěvek od Antrac1t »

Valdano píše: úte led 20, 2026 10:41 am
Antrac1t píše: úte led 20, 2026 10:36 am
existuje formulka "proste to chci" :) ... Howgh ...
To je opět jen pro malý okruh lidí. Většina EV pořád ještě nechce. ;)
to nebylo mireno na EV, ale celkove. Chces RAMa, monster truck, EV, tak si to kup ... Obsoused ma RAM 1500, je to ekonomicke auto? Asi ne, ale chtel ho ...
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Pibi: Máte obrovské štěstí, že patříte k těm 4,5% domácností v Česku, které mají FVE, ze které mohou dobíjet EV. Většina domácností v Česku žádnou FVE nemá a řada z nich ani žádnou mít nemůže, protože ji prostě nemá kam dát. Pro ty je pořád přijatelnější mít spalovák i když i mezi nimi se jistě najdou výjimky s EV, ale bude jejich jen velmi málo jak se říká "jako šafránu".

Antrac1t: V současnosti celkově většinou domácnosti v Česku EV nechtějí ať už si to pro sebe zdůvodňují jakkoli. Nová auta tady kupují většinou jen firmy a většinou jen spalovací v roce 2025 to bylo cca 94%. Nově prodaných EV oproti novým spalovákům je tedy v Česku naprostá menšina. Domácnosti většinou kupují jen ojetiny a opět většinou jen spalováky.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte led 20, 2026 11:13 am, celkem upraveno 2 x.
glottis
Reputace: 463
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

Je to tak jak pise Antrac1t :) proti cemu se mi to vyplati. Muzu chodit pesky, na kole, fabii za 30k, za 100k, za 200k za 1000 000. Pokud auto neni na praci, nikdy se nezaplati.

Ja si dokoupim baterie do fve, abych mohl nabijet i po zapadu slunce. Prelejt treba 5-10kwh za den mi staci, aby manzelka jela do prace. BMS uz je objednana :)
glottis
Reputace: 463
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

Valdano píše: úte led 20, 2026 11:02 am
Pibi: Máte obrovské štěstí, že patříte k těm 4,5% domácností v Česku, které mají FVE, ze které mohou dobíjet EV. Většina domácností v Česku žádnou FVE nemá a řada z nich ani žádnou mít nemůže, protože ji prostě nemá kam dát. Pro ty je prostě pořád přijatelnější mít spalovák i když i mezi nimi se jistě najdou výjimky s EV, ale bude jejich jen velmi málo jak se říká "jako šafránu".

Antrac1t: V současnosti celkově většinou domácnosti v Česku EV nechtějí ať už si to pro sebe zdůvodňují jakkoli. Nová auta tady kupují většinou jen firmy bez ohledu na to zda spalovací nebo EV. Domácnosti většinou kupují jen ojetiny a opět většinou jen spalováky.
Ses jak kolovratek. Ja celou zimu nabijim z gridu bez fve za 3kc/kwh. fve k tomu vubec nepotrebuju. Tech 0,6kc za km je uplne smesny.

Ze vetsina domacnosti to nechce taky nebude uplne pravda. Mozna se to pise na facebooku? Ale ja co se bavim s lidma, nekdy za mnou i prijdou a ptaj se jak to topi v zime :D tak chtej. Jen je to pro ne porad drahy a ojetiny s ez nejakeho zahadneho duvodu boji. Ale chtej. Jen vyckavaj. Jestli mam 50k tak si samozrejme nekoupim 3 lete auto s automatem, natoz EV.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Spusta lidí žije v bytových domech nebo panelácích a nemají možnost nabíjet EV u domu ani z DS. Jediná možnost pro ně by byla veřejné nabíječky, kterých je v malých městech jako šafránu a řada jejich provozovatelů začíná zdražovat dokonce i u paušálů. Já mám úplně jiné postřehy ohledně "chtění" EV. Znám i lidi co pracují v oboru elektro a pořád tvrdí, že by EV nechtěli ani za nic a přitom peněz mají rozhodně dost klidně i na nové EV. I když se třeba v EV sami svezli a měli možnost ho i sami řídit tak ho prostě nechtějí. Podle jejich názoru je to slepá cesta, která se prosazuje jen dotacemi a buzerací.
TomHC
Reputace: 750
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od TomHC »

Dpče, nemám pocit že by tu bol nejaký militantný EV člen sekty Lítiovej... EV sa netvári, že má byť pre každého! Ak niekto TERAZ potrebuje auto za 800€, tak mu nikto príčetný nebude radiť namiesto toho Teslu s 200kkm. No a keď niekto býva v paneláku, tak logicky si EV nekúpi, lebo ho nie je kde ekonomicky výhodne nabíjať. To by chcelo mestom podporované, riadené pomalé AC nabíjanie na sídliskách. S elektrinou za trhové ceny, nie za to čo sa platí na komerčných nabíjačkách. Ešte na tie paneláky nabúchať FV, elektrinu zdielať s mestom a z toho to dotovať...

Vlhké sny EÚ sú druhá vec, ale tiež treba chápať, že zákaz predaja sa nerovná zákaz používania. Inak by si na ceste nestretol Aviu s platnou EK - ale ona plní normu ktorá bola platná pri jej homologizácii. Ak sa za 10 rokov budú predávať iba nové EV, tak spaľováky budú mať ešte 30 rokov (do 2065) čas dojazdiť...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
luky
Reputace: 101
Lokalita: za Berounem
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od luky »

glottis píše: úte led 20, 2026 9:19 am
Ja toto pocital pred koupi eGolfa. Stal 500, podle historie nakladu s puvodnim autem to jezdi tak o 2-3 koruny na km levneji. Pri rocnim najezdu 20 000 mi vyslo, ze tak za 3-4 roky bych srovnal cenu auta v automatu za 300, coz byla alternativa.
Jsi opisoval, ne? :yes: Mám to úplně totožně. Koupil jsem eGolfa za půl mega a najezdíme s tím kolem komína 20 000 ročně. Taky mi vyšlo, že ten "příplatek" za elektro se mi vrátí rychle, cca 5-6 let. Když vidím, kolik jsem ušetřil na servisu, tak možná už to mám "splaceno".
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
luky
Reputace: 101
Lokalita: za Berounem
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvek od luky »

Valdano píše: úte led 20, 2026 9:33 am
Komfort vzdáleně spustit třeba na povel z mobilu topení nebo klimatizaci s chlazením může mít klidně i u 5-ti letého benziňáku nebo nafťáku. Záleží jen na vybavení. Třeba Volswagen poskytuje tyto služby přes mobilní telefon u některých modelů spalováků už od roku 2020.
Doporučuju si to u VW zkusit. Já jsem jim ty prachy jeden rok dal (za eGolf) a dodnes toho lituju. Troufám si tvrdit, že tak 50% času to spojení nefungovalo vůbec. Zbytek času to bylo tak "rychlý", že ve výsledku bylo rychlejší se obléknout, vyjít před dům, zapnout auto, nastavit čas odjezdu a zase jít domů. ::mute::
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Tak třeba existují i jiní výrobci spalováků, kteří to nabízejí také a funguje jim to lépe. Technicky vzato i když to není zrovna levná záležitost existuje i možnost pro starší auta třeba použít malou přenosnou klimošku, která umí topit i chladit a umožňuje dálkové ovládání přes Wifi z mobilu jako je třeba EcoFlow WAVE 2 v kombinaci s přídavnou baterií EcoFlow. Používá se to spíš do karavanů, ale dá se to umístit třeba i do kufru osobního auta.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte led 20, 2026 2:09 pm, celkem upraveno 1 x.
Antrac1t
Reputace: 100
Lokalita: Znojemsko
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 26

Příspěvek od Antrac1t »

do jedne autosedacky dam ohrivac, do druhe baterku a decka jdou pesky xD ...
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Malá přenosná klimoška na dálkové ovládání se při nastupování z prostoru kabiny jednoduše přendá i s tou baterkou do kufru. ;)