Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Souhrn tématu

Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže a domu. Diskutuje se zde o parametrech systému, jako je výkon panelů, typ střídače a kapacita baterie, s hlavním důrazem na bezpečnost a možnost manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Autor hledá rady ohledně zapojení, revize a bezpečnostních opatření, aby byla instalace spolehlivá a efektivní.
ChlapeczDediny
Reputace: 147
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Ano, dělám to pro sebe a pro lidi okolo.
Takže když v paneláku, s hliníkem TN-C něco elektrického někoho zabije, tak je to OK, když u mne na půlce baráku s TN-S, rovněž, bez chrániče, tak to není OK?
Ta "norma" má tolik výjimek, až to není hezký. A jednoho by i napadlo, že nejde ani tak o zdraví a bezpečnost, když to na tolika možných místech být nemusí a je to v cajku, a někde musí za "kýbl". V tomhle musím s Frantou souhlasit.
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
unicast
Reputace: 421
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

To má několik rovin. Trestněprávní, rovinu finanční náhrady škody a taky rovinu morální, tedy svědomí. A v každé je to trochu jinak, v té trestněprávní je to víceméně tak, jak píšeš, ale o to až tak nejde, žádný trest ani žádné odškodné nedokáže napravit smrtelný úraz elektrickým proudem.

Pokud se v normě píše, že to má být nějak, je to minimálně důvod k tomu, aby se jeden zamyslel, jaký to má důvod. Pokud dojdeš k závěru, že riziko, které to pokrývá, je zanedbatelné (například doma nemáš kovové štafle, jenom dřevěné a svítidla máš až u stropu, tedy chráněná polohou a tak si na světelné obvody nenainstaluješ proudový chránič, přestože to norma vyžaduje), proč ne. Stejně tak můžeš akceptovat zvýšené riziko hrozící jen tobě samotnému (jo, taky jsem párkrát zapojoval jistič v rozvaděči pod napětím, protože jsem nechtěl mít výpadek některých spotřebičů). Pokud ale existuje reálné riziko pro laickou obsluhu, která vůbec nepřemýšlí nad tím, co a jak jim kde od té elektřiny hrozí, pak je žádoucí ho řešit. Dosáhneš-li stejného cíle jiným způsobem, než stanovuje norma, fajn. Ale prostě mi přijde nemoudré reálně hrozící nebezpečí ignorovat s odůvodněním, že v paneláku s hliníkem by to tak stačilo.
glottis
Reputace: 460
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Kdyz uz bych nechtel davat ty B chranice ... taky by se mi uplne nechtelo (nastesti mam victron a wallbox ma taky ochranu v sobe), resil bych nejaky detektor na DC slozku a v pripade problemu to shodil. Ono to vypada jako kravina ale kdyz by DC prosaklo na AC stranu a nekdo se toho chytil, muze to byt radove horsi. Ty napeti se sectou. Uz tam nebude 320V ve spicce sinusovky ale 320+co se pricte. A par voltu to v pripade problemu asi nebude. Ve spatnych pripadech to muze byt klidne +400V DC main bus stridace. To muze mit i dalsi dusledek, ze se ze stridaveho stane pulzujici DC. To by byla panecku svarecka :)

A ano, halucinuju a predstavuju si nejhorsi priklad co me napadl. Az tak se to asi nestane, musela by uhnit treba zem. I prepetovky v baraku by to asi chytili, pokud jsou :)
Franta2776
Reputace: 529

Nový příspěvek od Franta2776 »

Ono je to cca takto, co jsem vyčetl já a dál nepátrám nemám ani přistup do norem.
1)Všechny certifikované mĕniče hlídají DC složku na AC výstupu.Hlídaji kvalitu sinusovky a tam se.DC složka nesmí objevit.
2) Všechny mĕniče co jsou certifikované na ESS maji ochranu DC složky nastavenou na max1mA.(A chránič neoslepí) Levné HV méniče jako Axpert maji DC ochranu nastavenou na DC max 30mA
3)Bĕžné chrániče A snáši DC složku do 6mA.

Ona ta DC ochrana funguje i v síti TN-C tam nefunguje žádný chránič.

Pokud by mĕlo dojít k úrazu musi dojít ke dvĕma excesům najednou.
1)porucha méniče a nezafungováni DC ochrany v mĕniči a oslepeni A chrániče
2)dotyk živé části

Pokud dojde k proražení tranzistorů v mĕniči je to zkrat a přepáli to nĕkolik pojistek.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
ACDC
Reputace: 9
Lokalita: Litomyšlsko
Výkon panelů [Wp]: 5,600
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od ACDC »

Dům postavený před deseti-třeba lety. Chrániče AC, revize jasně OK. Připojena FTV, na ní revize OK, dle projektu. Spousty takových případů. Takže ta výchozí revize na FTV neměla vůbec proběhnout?
5,6kW , RESACS, EPEVER, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Mex
Reputace: 319
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

glottis píše: pát led 16, 2026 8:26 am
Kdyz uz bych nechtel davat ty B chranice ... taky by se mi uplne nechtelo (nastesti mam victron a wallbox ma taky ochranu v sobe), resil bych nejaky detektor na DC slozku a v pripade problemu to shodil. Ono to vypada jako kravina ale kdyz by DC prosaklo na AC stranu a nekdo se toho chytil, muze to byt radove horsi. Ty napeti se sectou. Uz tam nebude 320V ve spicce sinusovky ale 320+co se pricte. A par voltu to v pripade problemu asi nebude. Ve spatnych pripadech to muze byt klidne +400V DC main bus stridace. To muze mit i dalsi dusledek, ze se ze stridaveho stane pulzujici DC. To by byla panecku svarecka :)

A ano, halucinuju a predstavuju si nejhorsi priklad co me napadl. Az tak se to asi nestane, musela by uhnit treba zem. I prepetovky v baraku by to asi chytili, pokud jsou :)
Ono to pulzující DC by taky asi nebylo nic hrozného. To by pořád běžný vypínač/jistič/chránič podle mě normálně shodil.
Aby s tím měl nějaký mechanický vypínací prvek problém, tak by to muselo být poctivé DC, navíc konstantně zatěžované, aby ten proud nebyl přerušovaný.

Jen pro zajímavost: BEL kdysi dělal střídač pro bojlery, který na výstupu dával jen nasekané DC.
Ne něco jako "obdélníkové AC", tedy střídající-se polaritu, jako to dělají současné měniče. Ale jen DC napětí z panelů, periodicky přerušované. Tedy 100% pulzující DC.
A běžné termostaty bojlerů to zřejmě bez problémy zvládaly.

To údajné nebezpečí není v neschopnosti to vypnout, ale v neschopnosti detekovat unikající poruchový proud a tedy vůbec vědět, že má zareagovat.
Slovo "údajné" jsem použil proto, že to v praxi asi není tak horké.
Jak se nakonec každý může přesvědčit pokusem se svým chráničem.
Franta2776
Reputace: 529

Nový příspěvek od Franta2776 »

Ono při poruše může DC složku do AC generovat a oslepit chránič třeba UPS nebo zařízení které má frekvenční mĕnič, třeba TČ.
V praxi to nikdo neřeší.Jen FV lobbing.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W