Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt fotovoltaické elektrárny, kde autor sdílí své zkušenosti s provozem, rozšiřováním a optimalizací systému. Diskutuje o přidání panelů, zvětšení bateriového i vodního uložiště a využití DC ohřevu vody. Hledá rady ohledně správného zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a řešení technických problémů s komponenty, přičemž vítá kritiku a zkušenosti ostatních uživatelů.
- JirkaE
- Reputace: 275
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Takhle ta čísla sedí dobře, se zapnutým zobrazením DC spotřeby (Modrásci) a plus-mínus sedi pak i ta vlastní spotřeba.
Pokud by bylo takhle celou zimu, jako poslední dva dny, tak by to šlo....
Voda ohřátá, baterka na 92% a barák ohřátý dřevem
protože nikdo nemusel do práce a celý den se přikládá...
Odhaduju že bude velmi mrazivá noc, uvidíme kam až to zajde (kdy se pustí záložní topení a ohřev z DS) - test jen FV takhle v zimě jsem ani nečekal
Pokud by bylo takhle celou zimu, jako poslední dva dny, tak by to šlo....
Voda ohřátá, baterka na 92% a barák ohřátý dřevem
Odhaduju že bude velmi mrazivá noc, uvidíme kam až to zajde (kdy se pustí záložní topení a ohřev z DS) - test jen FV takhle v zimě jsem ani nečekal
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- JirkaE
S lítostí musím oznámit, že se mě asi stalo něco podobného jako Glottisovi.
Protože jsem tam ,,zašitej" ve FV cimře, protože tam mám teplo a v dílně je kolem nuly a pod nulou - dělám skoro celý den tam.
Modrásek vykazoval divné chování a nonstop běh ventilátorů i při 50W - cca 80% dne zcela naplno a cca 20% dne na ten nižší výkon ventilátorů.
Výkon stoupá nahoru i dolů podle odběru, vše je O.K ale jen do dneška kdy jsem se na to zadíval déle a více.
Výkon klesne vždy jen na těch 50-55W. Běží to pořád a vyrábí.
Ten Modráč běží NON-STOP s výkonem 50-55W NAVÍC a odpojení proudové sondy nemá žádný vliv. Běží prostě pořád.
Zkoušel jsem i měnit nastavení, pár vteřin dobrý a pak znova na 50-55W výroba.
Pokud bych nebyl v ostrovu valil by 50W x 24h = 1,2kWh denně nejméně do sítě.
Tady (v DE by se nic nestalo, mám legálně nahlášenou 800W balkonovku s přetoky do sítě) ale kdyby se to stalo v Česku a ne v ostrovu, mám na malér zaděláno...
Takhle jeho výrobu neustále pohlcuje naše trvalá spotřeba a snižuje tak výkon MP2 ale takhle to není správně.
Asi to je už delší dobu, protože je na něm o 300kWh větší výroba než na druhých dvou - nevšiml jsem si toho
Tak kluci s Modrásky pozor - po Glottisovi se to stalo i mě - je to reálná závada která není na první pohled poznat
Je to můj nejmladší kus = zeptám se na reklamaci...
Protože jsem tam ,,zašitej" ve FV cimře, protože tam mám teplo a v dílně je kolem nuly a pod nulou - dělám skoro celý den tam.
Modrásek vykazoval divné chování a nonstop běh ventilátorů i při 50W - cca 80% dne zcela naplno a cca 20% dne na ten nižší výkon ventilátorů.
Výkon stoupá nahoru i dolů podle odběru, vše je O.K ale jen do dneška kdy jsem se na to zadíval déle a více.
Výkon klesne vždy jen na těch 50-55W. Běží to pořád a vyrábí.
Ten Modráč běží NON-STOP s výkonem 50-55W NAVÍC a odpojení proudové sondy nemá žádný vliv. Běží prostě pořád.
Zkoušel jsem i měnit nastavení, pár vteřin dobrý a pak znova na 50-55W výroba.
Pokud bych nebyl v ostrovu valil by 50W x 24h = 1,2kWh denně nejméně do sítě.
Tady (v DE by se nic nestalo, mám legálně nahlášenou 800W balkonovku s přetoky do sítě) ale kdyby se to stalo v Česku a ne v ostrovu, mám na malér zaděláno...
Takhle jeho výrobu neustále pohlcuje naše trvalá spotřeba a snižuje tak výkon MP2 ale takhle to není správně.
Asi to je už delší dobu, protože je na něm o 300kWh větší výroba než na druhých dvou - nevšiml jsem si toho
Tak kluci s Modrásky pozor - po Glottisovi se to stalo i mě - je to reálná závada která není na první pohled poznat
Je to můj nejmladší kus = zeptám se na reklamaci...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
Radar
- Reputace: 49
Jirko, takže bez ohledu na stav odběru, či i po odpojení proudové sondy pořád dodává ...?
V Multi máš nabíječku povolenou? Nabíjecí proud nějak omezen? Nebo 35A/kus na max..?
Nemělo by to s tím nijak souviset, jen pro kontext...
V Multi máš nabíječku povolenou? Nabíjecí proud nějak omezen? Nebo 35A/kus na max..?
Nemělo by to s tím nijak souviset, jen pro kontext...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
- JirkaE
Radar píše: úte pro 30, 2025 5:44 pmJirko, takže bez ohledu na stav odběru, či i po odpojení proudové sondy pořád dodává ...?
Ano, po odpojení snímacího trafa jede dál, jen to zmizí z displeje ten odběr...
...a jak jsem zkoušel měnit to nastavení a restartoval, zřejmě se stalo něco dalšího, už se ani výkon nezvedá / nepadá / nic - jede jen těch 50-55W nic víc, i když sonda zaznamená a na displeji se objeví třeba 400W odběr - on jede jen jeden výkon 50W a stále.
Mám to připojené na AC OUT paralelně zapojených Multiplusů, až v rozvodný skříni, každý modráč (respektive zásuvka) má svůj jistič.
V zásuvce je ještě smart zásuvka která na noc odpojí zásuvku = odpojí Modráska, vše se dělo již automaticky delší čas, nemám na to čas tak jsem to nechal zatím svému osudu. Odpojují se postupně, poslední myslím ve 21h a ráno zas postupně zapínají.
Mám do baráku 2 přívody, jeden jsou ,,malé" spotřeby - a jedou jen z Multiplusů = mimo proudový snímač Modrásků.
Druhý taky z Multiplusů ale na něm jsou ty tři zásuvky a Modrásci a všechny tři proudový snímače - pokud se doma zapne něco většího automaticky to Modráči zaznamenají a spustí se všechny tři a přidají k oběma Multiplusům výkon až 3x 1850W - podle toho - co zaznamená ten snímač za odběr.
Začal sem k tomu zvedat hlavu po půl hodině, když to běželo pořád... a začalo mě to sr.´.t jak to furt naplno vrčí...
V Multiplusu je (pokud si dobře pamatuju) - jen měnič, AC IN trvale vypnuté.
Upřímně už nevím co tam bylo za volby - já věděl že AC IN vůbec nepřipojím a šel jsem tou cestou i s nastavením.
Nyní jsem rád, že jsem neměl čas a nezačal je otáčet - to větrání - tím bych přišel o záruku.
Tento je ten nejmladší z těch tří - jde na reklamaci (po návratu z ČR po Silvestru je vyměním - zítra ráno jedeme, tak už není čas)
-
glottis
- Reputace: 440
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Mě to ale začalo fungovat po vypnutí a zapnutí
- JirkaE
U mě se to tím asi spíš zhoršilo - i když jsem nic neudělal - jen jsem změnil nastavení a vypnul a zapnul, pak to změnil zpět a vypnul zapnul.
Stále jsem se nikde od nikoho nedozvěděl, co znamená to nastavení 01 / 02 / 03 atd... Jediná neznámá pro mě - co to je a k čemu
Remote Num
už jsem se ptal tolikrát a stále nemám odpověď
Stále jsem se nikde od nikoho nedozvěděl, co znamená to nastavení 01 / 02 / 03 atd... Jediná neznámá pro mě - co to je a k čemu
Remote Num