Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je diskuse o plánování a rozšiřování fotovoltaické elektrárny s důrazem na praktické zkušenosti a rady od zkušených uživatelů. Autor sdílí své plány na přidání panelů, zvětšení bateriového i vodního uložiště a řeší otázky ohledně měničů a nabíjení baterií. Fórum nabízí prostor pro kritiku, doporučení a řešení technických detailů, které pomáhají optimalizovat provoz FVE.
- JirkaE
- Reputace: 272
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Nevím, nějaké jméno tam je, ale nepamatuji si - nejvíc jsem viděl myslím DC 242V 9,4A - používám to v zimních měsících k porovnávání, testů spirál, MPPT Regulátorů pro ohřev vody a testům samotných měření... Když nesvítí slunce.
Mám to od Fakira tady z fora z bazaru
A zdroj je ještě napájený přes Tuya, tedy spotřeba ze sítě byla za to dobíjení doopravdy :
Doopravdy plus-minus
A mrknul jsem zrovna i na BMS - tohle je ta nejdůležitější :
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- JirkaE
Zajímavé porovnání z domácnosti - ve které se nezměnilo vůbec nic - co se spotřeby týká = ....asi ta mlha...
Srovnání stejných období ve kterých v roce 2024 běží za 1/5 pořizovací ceny : 1x MPPT Victron + baterka 10kWh + jeden Modráč + dva MPPT pro ohřev vody + balkonovka 800Wp - a roku 2025 - s dospěláckou verzí s 4x vyšší pořizovací cenou - kde úplně stejné panely běží na 4 x MPPT Victron - do baterky větší a jak AC z DS vypomáhá domácnosti ve které se nezměnilo vůbec nic.. Stejné metry čtvereční, žádné nové spotřebiče, vše je stejné jako loni.
A na obrázkách je spotřeba z DS ve stejných obdobích...
MOJE OTÁZKA JE : Míň slunce a víc mlhy a větší zima ? Nebo proč je ten rozdíl tak evidentní ?
Spotřeba je na 95-99% identická - dejme tomu 10kWh sežralo topení u baterek, asi 2x to dobíjení baterek z DS asi taky 10kWh - jedeme letos mnohem dřív na jeden bojler druhý dva jsou prakticky prázdný od půlky řijna... (to loni nebylo) škrtím víc topení které jelo loni samo jen z MPPT pro ohřev vody... A topit dřevem jsem začal plus-mínus stejně... Naopak - balkonovka dělala přetoky, dnes jde vše do baterky
Není to ironie, nedělám závěry, jen konstatuju fakta a divím se a hledám detail, který mě asi uniká...
Máme o tolik větší spotřebu, ačkoliv je vše stejné jako loni ? Pokud se netopí - automaticky se sepne záložní topení z DS v nastavený čas - jako loni - pokud není teplá voda - sepne se ohřev z DS... Ta běží prakticky pořád od počátku řijna.
Srovnání stejných období ve kterých v roce 2024 běží za 1/5 pořizovací ceny : 1x MPPT Victron + baterka 10kWh + jeden Modráč + dva MPPT pro ohřev vody + balkonovka 800Wp - a roku 2025 - s dospěláckou verzí s 4x vyšší pořizovací cenou - kde úplně stejné panely běží na 4 x MPPT Victron - do baterky větší a jak AC z DS vypomáhá domácnosti ve které se nezměnilo vůbec nic.. Stejné metry čtvereční, žádné nové spotřebiče, vše je stejné jako loni.
A na obrázkách je spotřeba z DS ve stejných obdobích...
MOJE OTÁZKA JE : Míň slunce a víc mlhy a větší zima ? Nebo proč je ten rozdíl tak evidentní ?
Spotřeba je na 95-99% identická - dejme tomu 10kWh sežralo topení u baterek, asi 2x to dobíjení baterek z DS asi taky 10kWh - jedeme letos mnohem dřív na jeden bojler druhý dva jsou prakticky prázdný od půlky řijna... (to loni nebylo) škrtím víc topení které jelo loni samo jen z MPPT pro ohřev vody... A topit dřevem jsem začal plus-mínus stejně... Naopak - balkonovka dělala přetoky, dnes jde vše do baterky
Není to ironie, nedělám závěry, jen konstatuju fakta a divím se a hledám detail, který mě asi uniká...
Máme o tolik větší spotřebu, ačkoliv je vše stejné jako loni ? Pokud se netopí - automaticky se sepne záložní topení z DS v nastavený čas - jako loni - pokud není teplá voda - sepne se ohřev z DS... Ta běží prakticky pořád od počátku řijna.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
Mogul
- Reputace: 43
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 19640
- Kapacita baterie [kWh]: 48k
Já mám denní spotřebu lautr stejnou. Panelů 2x více.. takže z toho vychází, že sluníčka je mnohem méně.
Kdyby bylo slunečno stejně jako loni, ani bych si k DS nepřičichl.
Kdyby bylo slunečno stejně jako loni, ani bych si k DS nepřičichl.
- JirkaE
Má někdo pro srovnání zisky z panelů loni a letos od září ? Mám tušení že tady pár lidí je
i když mnoho chlapů přidávalo taky panely.
Je to opravdu o tolik horší ten letošní podzim a přechod na zimu ? Já bohužel nemám loňská data Victron, tedy mohu porovnávat jen to co mám.
Je to opravdu o tolik horší ten letošní podzim a přechod na zimu ? Já bohužel nemám loňská data Victron, tedy mohu porovnávat jen to co mám.
-
glottis
- Reputace: 436
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
ja nerozsiroval a u me stejny
- JirkaE
Český soběstačný dům taky skoro stejný. Tak asi jen někde - v dírách
- 
Ne - vtip. Možná jsou některá uzemí, jako u nás - v určitých oblastastech - předurčena k inverzi a nizké oblačnosti
víc než jiné a jinde
Ne - vtip. Možná jsou některá uzemí, jako u nás - v určitých oblastastech - předurčena k inverzi a nizké oblačnosti
-
Keraj
- Reputace: 34
- Lokalita: Poblíž Hradce Králové
Já mám takto
16 panelů DHM-72L9-450 Wp = 7200Wp jih, sklon 17°
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
2 regulátory EPever Tracer 6415 AN = 6000W
Paralelní adaptér PAL-ADP-50AN
Hlavní měniče Multiplus2 5000VA v sérii 4 + 4kW
Měniče EPever IP+ pro vytěžování 5, 3 a 2kW
135 + 135 + 230 = 500Ah LiFePo na 48V
3* BMS a Balancer Seplos
- JirkaE
Keraj díky - chápu dobře, že v HK, se stejnými panely letos víc než loni ? 
Takže inverze v takovém rozsahu - je opravdu pouze někde ?
Takže inverze v takovém rozsahu - je opravdu pouze někde ?
-
kodl69
- Reputace: 1022
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
je to tak, na západ od Svitav je to drobek lepší, ku brnu inverze skoro bez mezery už víc než týden.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- JirkaE
Připojil jsem si na testy hybridní měnič bez baterky (6kW) - jen na síť a FV a řeším jak omezit to vypínání měniče při odběru nižším než 50W - kdy se úplně odpojí MPPT a nový náběh nějakou dobu trvá a hlavně to např. s tou pračkou, měnič ničí.
Pokud je na měniči pouze pračka, tak se to děje, vždy když se přestane točit buben a běží pouze elektronika pračky cca 15-20W a vypne měnič.
Cokoliv jiného podobného, jako žehlička a vše co cykluje - by to dělalo taky (pokud není jiný odběr)
Vymyslel jsem to tak, že dám si na AC OUT proudový senzor a pokud klesne proud pod 0,25A, tak připnu odpory s odběrem 50W - měnič má pár vteřin dojezd a tak nevypne.
Pokud stoupne nad 0,25A zase odpory odpojí.
To vše ještě s obyčejnými spínačkami třeba 08,00 - 16,00 kdy ještě FV něco dává (ne teď ale jindy jo...
)
Objednal jsem keramické 10 ks 10 kΩ / 10 W za 8Eur - paralelně spojené by mělo mít těch 10ks cca 53W a s výkonem 5,3W na jeden budou jen vlahé, dám to do kovové skříňky se dvěma vývodkama pro vstup a výstup a 2x svorkovnici IN+OUT pro kabel 3 x 6mm2.
Nic lepšího mě nenapadlo... Topit by to podle mě nemělo skoro vůbec - jen lehoučce a ta kovová bedýnka bude pasivní chladič.
Odpory, i proudový snímač se spínacím kontaktem mám už objednaný - jen mě zajímalo, jestli by to někdo neřešil jinak a jestli by se s ideou nepodělil.
Děkuji
Pokud je na měniči pouze pračka, tak se to děje, vždy když se přestane točit buben a běží pouze elektronika pračky cca 15-20W a vypne měnič.
Cokoliv jiného podobného, jako žehlička a vše co cykluje - by to dělalo taky (pokud není jiný odběr)
Vymyslel jsem to tak, že dám si na AC OUT proudový senzor a pokud klesne proud pod 0,25A, tak připnu odpory s odběrem 50W - měnič má pár vteřin dojezd a tak nevypne.
Pokud stoupne nad 0,25A zase odpory odpojí.
To vše ještě s obyčejnými spínačkami třeba 08,00 - 16,00 kdy ještě FV něco dává (ne teď ale jindy jo...
Objednal jsem keramické 10 ks 10 kΩ / 10 W za 8Eur - paralelně spojené by mělo mít těch 10ks cca 53W a s výkonem 5,3W na jeden budou jen vlahé, dám to do kovové skříňky se dvěma vývodkama pro vstup a výstup a 2x svorkovnici IN+OUT pro kabel 3 x 6mm2.
Nic lepšího mě nenapadlo... Topit by to podle mě nemělo skoro vůbec - jen lehoučce a ta kovová bedýnka bude pasivní chladič.
Odpory, i proudový snímač se spínacím kontaktem mám už objednaný - jen mě zajímalo, jestli by to někdo neřešil jinak a jestli by se s ideou nepodělil.
Děkuji
-
glottis
- Reputace: 436
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
tak hlavně, aby se v tom topítku nepropálil víc než když bys to nechal být.
Jak se tím měnič ničí? Tam je nějaké relé?
Jak se tím měnič ničí? Tam je nějaké relé?
Naposledy upravil(a) glottis dne pát pro 19, 2025 9:23 am, celkem upraveno 1 x.
- Frenky
- Reputace: 150
- Lokalita: Doubravička
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Tak jsem si ze zajímavosti začal číst návod k tomu měniči RD-1f-6-E a zaujal mě tento text 

Je mi jasné, že tam chybí jenom jedno písmenko, ale jen konstatuji, že pisatel návodu se ani neobtěžuje zkontrolovat po sobě text, který píše.4. Pripojenie fotovoltaických panelov (max.6Wp) a ich DC vodičov
UPOZORNENIE: Pred pripojením k fotovoltaickým (FV) panelom nainštalujte
samostatne DC istič (DC odpojovač) medzi konvertor a FV panelmi.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
- JirkaE
Ano, pravděpodobně nějaké relé. Vypne MPPT a přepne na Bypass a pak zase měnič nabíhá, vypíná bypass startuje MPPT, když se začne točit bubem pračky na druhou stranu...
A než naběhne na 100% tak se pračka zastaví a pár vteřin pauza a pak začne točit zas na druhou stranu = celou dobu ze sítě
Nevím jak se ničí, asi opotřebovává - za jedno takové praní asi 50x zapne a vypne - odhaduji - u pračky jsem už dlouho nepostával...
Je to popis od někoho jiného - já to tak doma nemám - nabijí tím auto, nebo pere, když je auto plné - je to technická místnost mimo obytnou část domu - nic jiného na to zapojené není - první moje reakce byla : ,, zapni tam lampičku se 60W žárovkou, když budeš prát "
Zůstane to na střeše, nebo se to protopí v kovový bedýnce - to je asi buřt, hlavně když to nebude zapínat a vypínat.
Já ho mám teď doma taky , chtěl jsem si ho vyzkoušet a vyzkoušet co vše nabízí takový stroj. A u toho zkusím vyřešit i to vypínání a zapínání...
A které písmenko myslíš ? Není to tím, že je to jiná řeč a že to tam píší jinak ?Frenky píše: pát pro 19, 2025 9:11 amTak jsem si ze zajímavosti začal číst návod k tomu měniči RD-1f-6-E a zaujal mě tento text
Je mi jasné, že tam chybí jenom jedno písmenko, ale jen konstatuji, že pisatel návodu se ani neobtěžuje zkontrolovat po sobě text, který píše.![]()
![]()
-
Mogul
- Reputace: 43
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 19640
- Kapacita baterie [kWh]: 48k
Však on se Cipis ozve... ten je na to háklivej 
- Frenky
- Reputace: 150
- Lokalita: Doubravička
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Myslím že tady chybí písmenko k, a je jedno v jakém jazyku je to napsané. Na Slovensku jsem byl na školách celkem 8 let, takže nějaké jazykové zkušenosti mi ještě zbyly.A které písmenko myslíš ? Není to tím, že je to jiná řeč a že to tam píší jinak ?
dle mého přesvědčení by tam mělo být napsáno (max.6kWp)(max.6Wp)
Ale třeba jsem jen hnidopich, který vyžaduje v technické dokumentaci pravdivé technické informace.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
-
Radar
- Reputace: 49
Teď tu řešíme MPPT a výkony pole vedle... V datasheetu něco být musí. Ale na sever bych tam dal klidně 10kWp a - bude to špatně...??
Takže podstata spíš tkví v tom zda řešit překlep nebo ten číselný údaj samotný...
Takže podstata spíš tkví v tom zda řešit překlep nebo ten číselný údaj samotný...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 889
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
No hlavně se ten nadproud řeší ne kvůli tabulkovým hodnotám panelů, ale kvůli odolnosti přepěťové ochrany v závěrném směru v tom MPTT.
Ten "transil" tam má určitou výdrž, co zvládne "stáhnout", když se vstup přepóluje.
Tedy, a už to tu kdysi bylo, kdo nemá v plánu přepólovat vstup mppt, tak může hodnoty zkratového proudu brát jako doporučené.
Kdo to je schopen přepólovat (a to jsme asi všichni, schválně, komu se ještě nepodařilo něco připojit opačně), tak by ty hodnoty měl brát jako závazné.
Ale čistě technicky, pokud bude proud ve správném směru, tak to není třeba dodržet, protože si to ten regl udrží sám.
Ten "transil" tam má určitou výdrž, co zvládne "stáhnout", když se vstup přepóluje.
Tedy, a už to tu kdysi bylo, kdo nemá v plánu přepólovat vstup mppt, tak může hodnoty zkratového proudu brát jako doporučené.
Kdo to je schopen přepólovat (a to jsme asi všichni, schválně, komu se ještě nepodařilo něco připojit opačně), tak by ty hodnoty měl brát jako závazné.
Ale čistě technicky, pokud bude proud ve správném směru, tak to není třeba dodržet, protože si to ten regl udrží sám.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.