Problém s bručícím a zahřívajícím trafem u střídače EASun 11kW v ostrovním režimu

radonek
Reputace: 0

Re: Problém s bručícím a zahřívajícím trafem u střídače EASun 11kW v ostrovním režimu

Nový příspěvek od radonek »

Měření úbytků napětí mám v plánu. Problém je, že teď zrovna moc nesvítí a 230V z DS není připojeno.
kuba47
Reputace: 14
Lokalita: Krušné hory
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Problém s bručícím a zahřívajícím trafem u střídače EASun 11kW v ostrovním režimu

Nový příspěvek od kuba47 »

radonek píše: pon pro 01, 2025 9:43 am
Otázka zní, jestli by zvýšený odpor na vodičích k baterii mohl způsobit jev, kdy dojde při malém odběru na výstupu 230V dojít k poškození průběhu síň. napětí.
Já si myslim, že ne, protože tyhle střídače umějí pracovat i bez baterky a i tak dávat sinusovku. Můžou ji jedině ořezávat, když nemají dostatečné napětí na sběrnici, ale to nebude tenhle případ, protože pokud panely dodávají, napětí na sběrnici se naopak zvyšuje.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p
3.6kWp @ Siton 210 SMD
kuba47

A teď mě ještě napadá .. mohl by to dělat i svod na panelech. V zimě je vyšší vlhkost a na panelech vyšší napětí.

Multimetrem to můžeš snadno ověřit. Nejdřív napětí proti zemi, postupně na všech kabelech od panelů (odpojených od střídače). To musí být nulové. Pak odpor vůči zemi, ten musí být nekonečný.
3.6kWp @ Siton 210 SMD
radonek
Reputace: 0

Nový příspěvek od radonek »

Děkuji za typy. Teď se vracím z práce až večer, ale o víkendu to změřím.
Když o tom tak přaemýšlím, tak mám dva stringy (každý na jeden mppt reg.) Nejsou ale zcela shodné. Mají rozdílné napětí mppt bodu nejvyššího výkonu a to při plném oslunění asi o 30V. Myslel jsem si, že to nevadí, když má dva mppt reg. U původního měniče byly stringy shodné a spojeny paralelně.
kuba47

V tomto případě nevadí, dva samostatné MPPT tam opravdu jsou. Ale u některých jiných střídačů jsou ty vstupy uvnitř jen paralelně spojené.
3.6kWp @ Siton 210 SMD
Ferda2
Reputace: 2
Lokalita: Pardubice
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 17

Nový příspěvek od Ferda2 »

No, nevím jak tenhle Easun ale ten můj SMG-III sice má dva MPPT ale když nejsou stringy stejné tak se mu to nelíbí a nenastaví pracovní bod ani u jednoho stringu optimálně - vyráběli o dost míň než když se jeden odpojil. Takže jsem musel přidat extra MPPT charger. V návodu je o tom malinká zmínka - " The recommended module configurations are fit for PV1 or PV2, for example: PV1 is 8 pcs in serial and PV1 could be 8 pcs in serial too"
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Bell MR4316AC NG