Betmenova FVE nedaleko od Trenčína

TomHC
Reputace: 665
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Betmenova FVE nedaleko od Trenčína

Nový příspěvek od TomHC »

Ja som mySQL nahodil už v 2015, keď začali prvé merania teploty s Arduinom :) Potom som to preklopil na MariaDB a keď prišlo HA a po zistení že Sqlite3 má hrozný performance a nedá sa upravovať online, som zahodil dáta z internej Sqlite a presunul na MariaDB. Tam mám ešte aj historicky nejaké tabuľky kde sa mi generujú súhrnné dáta za jednotlivé mesiace a pár iných drobností.

Influx používam stále v1.8.9, lebo 2.x má nový formát/organizáciu dát aj skriptovací jazyk Flux. Skúšal som to aj zmigrovať, ale nejako sa to nepodarilo, tak som sa na to vyprdol. Sú tam dáta "len" za posledný rok, ale nič podstatné. Na čo sú mi rok staré údaje o napätí každého jedného článku samostatne...?

Veľa dát z HA mám teda v MariaDB a vidím ich v HA (históriu v grafoch a štatistikách), niečo v InfluxDB a niečo v len v MariaDB. Zobrazujem to Grafane, ako zdroj použijem to, čo mi príde vhodnejšie a efektívnejšie. Hlavný pomocník je Telegraf, ktorý vie agregovať dáta z rôznych zdrojov a výstup smerovať zase niekde inde. Takže u mňa napríklad Telegraf berie dáta z MQTT a zapisuje do InfluxDB - hlavne dáta z FVE (2x MUST (MPPT, inverter), 2x CurrentShunt, 2x BMS, 3x PZEM-017 na stringoch).

Stále tu píšem ak niekto chce xPi na HA, že to je blbosť, ale ľudia počúvajú na "cenu a spotrebu". Kde pri micro PC (NUC, Prodesk DM, Optiplex Micro, Dell micro) aj tak X64 vyhráva, lebo to žerie kľudne 8-15W a nemusíš riešiť na Pi krabičku, zdroj, chladič, endurance SD kartu alebo SSD. Lebo micro PC s i3/i5 Gen 6+, 8 GB RAM a 128 GB SSD kúpiš od 60€...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
rva
Reputace: 855
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od rva »

Migrací z rpi do jiného prostředí jsem prošel před dvěmi lety: viewtopic.php?p=216500#p216500
a vlastně jsem byl překvapen, že to jde i s daty.
Od začátku se data ukládají do influxDB a HA si něco ukládá interně do (long)history. Nějak jsem neměl potřebu do influxDB hlouběji pronikat, takže zůstává jako černá skříňka, který se plní daty a bobtná. Časem se budu muset zamyslet co s tím. Zobrazení dat dělám přes Grafana.
Přílohy
2025-11-30 influxDB size.png
betmen
Reputace: 151
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Nový příspěvek od betmen »

ono RPi nie je zle, pokial cloveku staci zapinat svetla a merat teploty.
tam jeho vykon stačí, ale akonahle sa prida zber dalsich dat (bms, menic, rozne domace spotrebice), tak to reaalne nestiha
hlavne ten nestastny x64 system na RPi3, kde 1GB RAM je stale vytazena na 95%.
ked som pozeral cenovky RPi4 a 5 (80-150€), porovnal to s cenou jazdeneho NUC i5 s 8GB RAM a 256GB ssd (mam ho za 60€), tak volba bola jasna.

a na zaklade vasich rad sa idem ucit narabat s influxDb a Grafanou.
ked bude na to cas...
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
glottis
Reputace: 425
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

ja mam data HA data v sqlite. Chtel jsme to presunotu do maria ale 6GB trvalo strasne dlouho tak na to pecu. Upravovat online to jde, je na to addon. tak to zatim snasim.

Grafana je taky orisek. Uz to mam taky pekne velky. Daji se tam udelat agregace. Treba plna data mit pul roku, dva roky agregace na 5minut prumer a zbytek treba 15 minut. Ja ty agregace zatim mam, ze je plnim ale ten hlavni zdroj zatim nepromazavam :)

Nejakou inspiraci jsme bral tu

https://community.home-assistant.io/t/i ... 379?page=2

Nejhorsi na celem tom setupu je pouste ty query, co to prehazujou. Muselo se to poustet nejak pod urcitym userem. Takze nejakej timer v HA co pousti script, ten pusti ssh co se prihalsi jinam a neco pusti. Peklo to ladit. Docela opicarna. Nekdo tam radi nejake continuos query ale to nejak nefungovalo