Jirkova FVE

glottis
Reputace: 400
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od glottis »

kdyz jsem na zacatku fve tail current zkosuel taky pouzit, nebylo to dobre. Chovalo se to divne. Ukoncovalo nabijeni driv. Kdybych behem nabijeni vse z mppt rval do baterek tak to bude ok. Mozna pro karavany a lode, kdy to pres den nikdo nespotrebuje a az vecer se vybiji. Ale ve fve, kde bezi i nejake vytezovani je to uplne na prd. U olova kazdy hlida jestli ma nabite a nenicil to ale s lifepo je to fuk a nikdo to neresi.

priklad: mppt tlaci 55V a 40A, 35A jde rovnou do menice a 5A pres shunt do baterii. Pokud uz nejsou baterie uplne hladove, nastane presne ten predcasnej konec. Napeti tam je, proud je mensi, konec ABS. Ale ono je to fuk, protoze pokdu byl vyon spotrebovan jinde, stejne by to do baterii neslo, ikyby bylo abs fixni hodinu. Aby vse spravne zafungovalo, musi byt prebytek.
glottis

A k tem obrazkum ... zajimal by me graf pred tim. Protoze neverim, ze u aku s 2760Ah klesne proud na nulu za 5 minut po dosazeni abs voltage :) Kor kdzy to dokaze brat tisic amper a teklo tam usmolenych 130A. To je jako kdyz bych do svych 300Ah tlacil 15A a za pet minut mi klesne proud. Tohle mohla byt maximalne nejaka rebulk faze, kdy se z baterie vzalo neco malo, kleslo napeti, nastal rebulk a rychle to tam dostouchal. Ne prvotni nabiti na 100%
MartinF
Reputace: 10

Nový příspěvek od MartinF »

Omlouvam se ja tyto hry nehraji tak jiz nebudu reagovat ::stop:: .
Ja jsem napsal ze proud je takovy jaky je. Muzeme napsat dalsich x podminek treba jaky byl vitr, teplota venku, v jake fazi byl mesic, rosny bod, chemie a ja nevim co nas v patek napadne :uh: . Z ktere faze se kam dolezlo do toho stavu je nepodstatne atp..
Proste neverim tak hledam duvody a rozporuji do nekonecna.
Mimo to zde neni vlakno o baterkach ale je to Jirkovo vlakno o jeho FVE tak proc to zde plevelit kdyz to neni ani k tematu ktery on resi.

Vzal jsem patecni 🔮 a v malovani jsem nakreslil par grafu na dobrou noc pro lepsi spani.
Uplne jina FVE nema nic spolecneho s predchozi baterkou !!!
32 ks baterii lifepo4 *batt* - celkem 163kWh v baterii.
Data z 19.9.2025 uplne standartni nabijeni z panelu ::fv:: .

Ono to neni o velikosti *batt* .
Přílohy
0000.jpg
aaaa.jpg
bbbb.jpg
8,08kWp (V - 1,680kWp, J - 3,04kWp, Z - 3,36kWp), Victron MP2 5000VA, 2 * (Victron MPPT 250/85), 2 * ( LiFePo4 16x 280Ah Eve), Victron Smartshunte + BMS
glottis

a co to ma jako dokazovat? :) ze proud baterie umi slez na nulu kdyz jsou clanky nabite? Nekdo psal neco jineho? Jako kdyz se clanky tlacej az na 3,55 tak jo, proud bude padat hodne prudce dolu. A co jako? :) V tomhle pripade ma tail current opravdu duvod, protoze nebudu drzet abs zbytecne dlouho. Ma to taky dopady, ze musi byt baterky pekne srovnane a nejlip, kdyz to muze ridit BMS. Jinak to balancer taky nemusi stihnout, pokud se to rozjizdi.

Za me je to uplne zbytecny trapeni baterie, abych z ni dostal o procento vic.
Radar
Reputace: 44

Nový příspěvek od Radar »

Takto to vypadalo u mě včera. Nabíjím na 3,45V/článek = 55,20V. Balanční napětí mám nastaveno na 3,43V
Nastavení shuntu jsem dával výše.
Vybíjím do 15% SOC a do 20% SOC je připnuta síť. Krmí spotřebu a Multiplusy nabíjejí baterii min nastavitelným proudem 1A/ks
(tedy 3A na DC straně - 3F systém).
To je v grafu ten stav mezi 0:00 HOD - cca 2:30HO a pak 5:00 HOD - 7:00 HOD.
Po nabití (cca v poledne) klesá nabíjecí proud opravdu téměř k nule. Po dosažení nastavených parametrů a uplynutí doby následuje reset SOC 100%.

Zpočátku jsem s tím celkem bojoval, ale toto nastavení je spolehlivě funkční.
Záleží v tu chvíli ale na charakteru spotřeby. Pokud v době, kdy by měla proběhnout tato fáze nárazově lítá spotřeba, což "cloumá" s proudem z/do baterie, nemusí reset na 100% SOC nastat, protože podmínka min zbytkového proudu po nastavený čas není splněna...

Co se týče MPPT, mám vysledováno, že systém v této fázi klidně odstaví jedno MPPT, proud 0A (mám dvě)
Přílohy
baterie_31_10_2025.png
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
leoshavla
Reputace: 36

Nový příspěvek od leoshavla »

Já jsem zprovoznil dva nové MPPT a nemám zapnuté DVCC a přešly do ABS naráz, když nabíjí a komunikují tak problikává modrá v ABS žlutá a když jednomu vypnu string nebo vypnu Cerbo tak kontrolky svítí.
Přílohy
IMG_20251101_103333.jpg
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah
glottis

Radar píše: sob lis 01, 2025 10:36 am
Takto to vypadalo u mě včera. Nabíjím na 3,45V/článek = 55,20V. Balanční napětí mám nastaveno na 3,43V
Nastavení shuntu jsem dával výše.
Vybíjím do 15% SOC a do 20% SOC je připnuta síť. Krmí spotřebu a Multiplusy nabíjejí baterii min nastavitelným proudem 1A/ks
(tedy 3A na DC straně - 3F systém).
To je v grafu ten stav mezi 0:00 HOD - cca 2:30HO a pak 5:00 HOD - 7:00 HOD.
Po nabití (cca v poledne) klesá nabíjecí proud opravdu téměř k nule. Po dosažení nastavených parametrů a uplynutí doby následuje reset SOC 100%.

Zpočátku jsem s tím celkem bojoval, ale toto nastavení je spolehlivě funkční.
Záleží v tu chvíli ale na charakteru spotřeby. Pokud v době, kdy by měla proběhnout tato fáze nárazově lítá spotřeba, což "cloumá" s proudem z/do baterie, nemusí reset na 100% SOC nastat, protože podmínka min zbytkového proudu po nastavený čas není splněna...

Co se týče MPPT, mám vysledováno, že systém v této fázi klidně odstaví jedno MPPT, proud 0A (mám dvě)
Je to tak, a ten charakter spotreby umi ovlivnit nejen reset soc ale i tu fazi abs, pokud je tam tail current. Tak to mam vysledovane. Nic vic, nic min.
JirkaE
Reputace: 245
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Ano - mě to u dvou kusů bez DVCC taky fungovalo... Totéž platí - pokud odpojím baterky a nechám jen jednu.

ALE to není aktuální téma :D Téma jsou 4 MPPT (jedno na Ve.Direct) a 3 baterky (každá s jinou kapacitou, stářím a BMS)

Použití BMS je v mém případě nemožné = pouze Shunt 500A 😃

Dnes testuju verzi, kdy jsem vypnul zbytkový proud v Absorci a nechal nastaveno 30min - dříve se baterky stihli do 30min srovnat.

( dříve mě to ale běhalo, když jsem měl nastavená 3% - ale šel tam ještě poměrně vellký proud do baterky při přepnutí z ABS do Flot )

Ráno bylo SOC 78% (včera 82-84% nevím přesně) - tedy předpokládám dostatečné vybití aby to vzal systém v potaz a nebylo to málo = nešudlám se mezi 90%-100% SOC :)

Má někdo zkušenost a tip - že bych to měl vybít ještě víc - nebo je to dostatečné pro experimenty a nastavení tohoto druhu ?

Děkuji kluci za všechny nápady a podněty a připomínky - vážím si toho a respektuji zkušené solárníky :yes:

Snímek obrazovky (463).png
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
JirkaE
Reputace: 245
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Opět šli všechny do Flot, a Absorci zcela vynechali = žádný reset SOC na 100%

Snímek obrazovky (465).png
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
glottis

covece, jestli to neni bug

https://community.victronenergy.com/t/m ... issues/945

tu to poposuje chlapik. Revertnul na 3.13 a prej dobry. To muzes zkusit taky