Plechová střecha s hromosvodem

Radar
Reputace: 42

Re: Plechová střecha s hromosvodem

Příspěvek od Radar »

:-) máme to tu stejně... Ano, vyčnívá tam věž kostela. Vzdušnou čarou je to cca 80m a vysoká je asi 40m. Sofistikovaný přístup projektanta a revizaka ale vyzjistí, že to nestačí ....
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
Matess
Reputace: 204
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

Protože poloměr koule 30m a koule se nesmí nikdy dotknout něčeho na domě a musí se první dotknout jímací soustavy.
JirkaE
Reputace: 240
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od JirkaE »

Je to čistokrevná předpisová šikana - posvěcená státem - nic víc.

Radar má barák vytuněný hromosvody asi tak 100x lip, než 80% všech baráku v Česku a musí to předělat ? 😴

Na fotce vidím 3 baráky vyšší než Radarův dům - střecha jak kdyby vysílal signály do kosmu = buzerace, v životě tam žádný blesk nebude a pokud jo a dostane přímý zásah - nic to na výsledku nezmění.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Radar

Příspěvek od Radar »

Já nezpochybňuji hromosvod na objektu s FVE na střeše. Jen mi není jasné co je v normě od 2025 jiného pro FVE na plechové střeše, když tato norma pouze odkazuje na již existující EN 62305. Tak proč bych měl něco zásadně předělávat, když v podstatě platí letos to co platilo již vloni a řadu let předtím ....
ZbynekRyzner
Reputace: 8
Lokalita: Mikulovice
Výkon panelů [Wp]: 9,66
Kapacita baterie [kWh]: 11,6
Chci/Mám dotaci: ANO

Příspěvek od ZbynekRyzner »

V ČSN EN 62 305 není nového vůbec nic. To jen hromada nekompetentních “odborníkú” od realizačních firem po revizáky, lítá v naší legislativě ode zdi ke zdi. Tak pak jsou poprděný ze spojení plechová střecha + hromosvod+ FVE. Pokud máte novostavbu a hromosvod zhotovený a revidovaný dle zmíněné normy, nemusíte měnit vůbec nic. Vodivé plechové střechy a budovy s železobetonovým armováním tato ČSN zná jako případ kdy nelze dodržet vzdálenost “S”. Doporučuji změnit revizáka. Také je dobré chtít od toho kdo ty bláboly tvrdí doložit konkrétní normu a článek kde se tento požadavek uvádí. Ono totiž podlehnout tvrzení “na školení to říkali” je o ničem když to papouškuje někdo, kdo nezná souvislosti. Na školení tak mohli maximálně říct že od 1.7.2024 dle vyhl. O požadavcích na výstavbu 146/2024 Sb par. 26 mám cituji:
Při návrhu a provedení ochrany před bleskem je nezbytné posoudit a dodržet dostatečnou vzdálenost nebo bezpečný odstup. Jenomže tato vyhláška se týká všech staveb které vyžadují stavební povolení. Aktuàlně tedy od 100kWp výše. Od 1.1. 2025 vyšla akorát v platnost nová ČSN 33 2130 ed.4 která však není normou na hromosvody. Tato norma se týká cituji: Tato norma platí pro navrhování, provádění a rekonstrukce vnitřních silových a sdělovacích elektrických rozvodů ve stavbách bytové a občanské výstavby a ve stavbách s obdobným provozem, například administrativního charakteru. Zde je však nový odstavec, který byl špatně pochopen a způsobil současné nesrovnalosti a bláboly o HVI vodičích. Píše se tam totiž cituji: U staveb musí být před instalací OZE provedeno posouzení rizik v souladu s požadavky souboru ČSN EN 62 305.
Toto posouzení rizik musí být součástí dokumentace pro instalaci OZE. Výsledky a závěry které plynou z posouzení a vyhodnocení rizik musí být odpovídajícím způsobem zohledněny v dokumentaci pro výstavbu OZE. Zejména je potřeba zakreslení instalace OZE v ochranném prostoru jímací soustavy. Dále je nutné uvést výpočet dostatečných vzdáleností a OZE instalovat tak aby nedocházelo k přeskoku bleskového proudu na OZE.

Celé jádro nepochopení je v poslední větě “Dále je nutné uvést výpočet dostatečných vzdáleností a OZE instalovat tak aby nedocházelo k přeskoku bleskového proudu na OZE”
Kdy může dojít k přeskoku? Když nemám dostatečnou vzdálenost “S”. Může k přeskoku docházet i v připadě plechové střechy a vodivého spojení s konstrukcí FVE? Nemůže, co by kam přeskakovalo, když je vše vodivě vzájemně spojeno. Navíc dle ČSN EN 62 305 která je závaznou a jedinou normou na hromosvody nemusím na plechových střechách dodržet “S”.

Tyhle úpravy norem bohužel vznikají předevšim proto, že se kašle na dodržování odstupu “S” i v případech kde je krytina PVC nebo betonová taška a vzálenost “S” šlo mnohdy celkem snadno dodržet a mnohdy stačilo jen vodivé propojení zrušit. Že si také rádi školitelé z firem prodávající HVI vodiče přihřejou polívčičku, stejně jako normu ČSN nemá smysl rozmazávat. Důležité je číst a chápat legislativu a né bláboly co kde kdo vypustí z klávesnice na monitor.
Přílohy
804.JPG
805.JPG
Správné vedení hromosvodu.jpg
Naposledy upravil(a) ZbynekRyzner dne úte říj 28, 2025 8:34 pm, celkem upraveno 2 x.
unicast
Reputace: 373
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Příspěvek od unicast »

Ještě k těm HVI vodičům namísto dodržení odstupové vzdálenosti... Před přímým přeskokem blesku ta izolace sice možná ochránit dokáže, ale s indukcí narozdíl od té odstupové vzdálenosti nenadělá vůbec nic.
ZbynekRyzner
Reputace: 8
Lokalita: Mikulovice
Výkon panelů [Wp]: 9,66
Kapacita baterie [kWh]: 11,6
Chci/Mám dotaci: ANO

Příspěvek od ZbynekRyzner »

Proto máme ochranu vnější (LPS) a ochranu vnitřní (přepěťovky). Přepěťovky indukci požerou. Hlavně nespoléhat na ty co jsou ve střídači. Protože tam platí ČSN 33 2000-7-712 ed.2 – 712.534.102. SPD Instalovaná na DC straně
musí splňovat EN 50539-11. Pokud měnič obsahuje SPD na DC straně, je to možné považovat za
splnění funkce ochrany před přepětím pouze tehdy, pokud výrobce měniče specifikuje jeho použití na
DC straně PV instalace. V opačném případě musí být opatřen externím SPD. Varistory montované
v měniči nejsou považovány za SPD!

1) specifikace SPD není jen TYP II jak se uvádí v datalistech, ale také např. výbojový proud 20kA a vlna (8/20 µs)
2) všichni tam montují varistory ( jedinou výjimkou co jsem zatím viděl jsou střídače Fronius TAURO kde jsou normální přepěťovky na din liště)
Radar

Příspěvek od Radar »

Chtěl bych tady panu Ryznarovi poděkovat. Dnes jsme se spojili telefonicky a probrali dost zeširoka a v souvislostech moji situaci. Je znát, že je to odborník s opravdovým rozhledem v legislativě a normách, dokáže věc posoudit a i pro laika srozumitelně odůvodnit a vysvětlit...

Nakonec jsem věc předal projektantovi co mi projektoval v daném objektu elektroinstalaci a hromosvod a ten v rámci požadavku nové normy znovu posoudí LPS, zpracuje novou analýzu rizik s OZE na plechové střeše a případně zapracujeme dílčí úpravy na instalaci...
A to vše dle původní a stále platné normy pro ochranu bleskem ČSN EN 62305
I když to nepopírá fakt, že oddálený hromosvod (izolovaný LPS) je pro instalaci FVE na plechové střeše asi nejlepší,
výsledek snad bude hodně daleko od původní situace a tvrzení, že jinak (až skoro bez HVI) to nepůjde...

díky
tafx
Reputace: 9

Příspěvek od tafx »

To je zajímavý. Poprosil bych pak o informaci, jaký bude výsledný řešení bez oddálení LPS. Taky to musíme řešit.
eman
Reputace: 274
Lokalita: Praha

Příspěvek od eman »

Mě to taky potěšilo. :) Konečně někdo řekl, že se na plechové střeše žádný zázrak vymyslet nedá.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
cipis
Moderátor
Reputace: 857
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Příspěvek od cipis »

Jj, je to tak. Čeká mě příští rok reko střechy přístavby, no a plech tam vychází ekonomicky i prakticky nejlépe, a samozřejmě 12 panelů, no tak jsem strašně zvědav na další poznatky.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.