Jirkova FVE
-
- Reputace: 20
- Lokalita: Rožňava, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7700
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Je to jednoduché. Musíš sa zmieriť s tým, že reálne SOC s presnosťou na 1% nikdy neodmeráš. Ja to mám nastavené tak, že 54,4V pri takmer nulovom nabíjacom prúde považujem za 100% nabitie a reálne to nie je ďaleko od pravdy.JirkaE píše: úte říj 14, 2025 4:38 pmDěkuji.Aldron píše: úte říj 14, 2025 4:25 pmJa mám bulk=absorption=float=54,4V a vyťažovanie podľa napätia, takže žiaden z uvedených problémov u mňa nestáva.
Tvé nastavení bohužel nechápu už vůbec. A jaké napětí máš nastavené na Shunt pro baterku ?
A normálně se pravidelně synchronizuje SOC ?
To přece nemůže fungovat, pokud máš baterku 54,4V a bulk=absorption=float=54,4V - pak synchronizace SOC nemůže přece vůbec nastat....
V lete som urobil pokus keď som odpojil panely a išiel z bateriek až na 3% SOC. Nešiel som až na 0%, lebo ku koncu sa už niektoré články začali dosť rozchádzať s napätím.
Baterka vydržala, BMS nezareagovali, takže pre mňa to je OK aj vzhľadom k tomu, že neplánujem ísť pod 10%.
Meranie SOC má podľa mňa význam hlavne pre využitie v automatizáciách a takáto presnosť je viac než dobrá. Určite lepšia ako u BMS na mojich dvoch paralelne spojených packoch.
Polostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 30kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
- JirkaE
- Reputace: 236
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Děkuji moc chlapi za všechny tipy a rady, vykouším.
Mrknu i na BMSky. Nejde o to, že bych potřeboval přesné SOC, možná až později, až k tomu dojdu, kvůli vytěžování...
Jen jsem to chtěl chápat a hlavně to mít správně nastavené
Taky jsem se přestal dívat na napětí a nechtěný Blackout na 35% SOC pro mě bylo překvápko, když se přes noc vypnul barák
Pokud by se to stalo přes den. pravděpodobně bych panikařil
A včera mě čekání na SOC zas stálo mnoho (znova) mnoho času a první slunečný den po dlouhé době i mnoho kWh, chtěl jsem jen aby to pracovalo jako celek správně a nevím proč - nepracuje...
Děkuji moc všem
Mrknu i na BMSky. Nejde o to, že bych potřeboval přesné SOC, možná až později, až k tomu dojdu, kvůli vytěžování...
Jen jsem to chtěl chápat a hlavně to mít správně nastavené

Taky jsem se přestal dívat na napětí a nechtěný Blackout na 35% SOC pro mě bylo překvápko, když se přes noc vypnul barák

Pokud by se to stalo přes den. pravděpodobně bych panikařil

A včera mě čekání na SOC zas stálo mnoho (znova) mnoho času a první slunečný den po dlouhé době i mnoho kWh, chtěl jsem jen aby to pracovalo jako celek správně a nevím proč - nepracuje...
Děkuji moc všem

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- JirkaE
Díky moc,kodl69 píše: úte říj 14, 2025 8:53 pmTO JirkaE: BMS není potřeba připojit, dokud všechno funguje jak má. Moje zkušenost se staršími li-ion aku je taková, že díky připojení BMS k Victronu se zvýšila využitelníá kapacita akumulátoru o cca jednu třetinu. A teď proč: Díky komunikaci se sice omezí nabíjecí proud, aby žádný článek nešel nad povolené napětí, ale i tak se něco do baterky dostane, s tím, že probíhá blancování. A když tohle probíhá každý den 2-5 hodin, tak se najednou do baterky dostane o dost víc elektriky. To stejný se děje s lifepo4, ale ne po vou třech letech, ale po deseti určitě. Takže na tomhle doporučuju zapracovat.
A tomu "ztrácení zařízení": Stačí to MPPT obvykle vypnout a zapnout, příp. restartovat cerbo. ten 4 pin konektor je 5V uart . A když po zapnutí cerba neprojde komunikace, tak se tváří, že tam nic není. Už jsem měl několik těchto kabelů, kdy byl přerušenáý jeden z datových vodičů, a fungovalo to někdy. To se dá zkontrolovat nejjednodušej.
Ano, asi je tam i o maličko vyšší napětí na článek, ale z těch všech vysvětlení jsem to chápal tak, že úplné maximum které nesmí článek překročit, je 3,65V.
Tím konzervativním nastavením na 55,2V tj.3,45V na článek by se mělo to nepatrné zvýšení napětí balancováním úplně v pohodě pokrýt, pak články jdou do Flot které mám 53,6V tj 3,35V na článek, tedy pokud se nepatrně napětí zvýší, neměl by to být problém, když pak vybalancové články s rozdílem pár tisícin voltu sjedou dolů na 3,35V na článek.
Nebo mě při tomhle procesu něco uniká, nebo ho chápu špatně ?
Chápu to tak, že pokud bych šel k té ,,nebezpečné" hranici blíž a využíval větší MIN a MAX baterie, pak by jeden společný Shunt pro více baterek v paralelním propojení - pro řízení nestačil = bylo by to riskantní - a vše by museli řídit - nejlépe komunikačně propojené BMS, totéž asi platí pro baterii kde je její kapacita denně na maximum vybíjená a nabíjená (narážím na německé dotační elektrárny třeba s 6kWp na střeše a k tomu 5kWh baterka) ale pokud je kapacita s rezerou 2-3dny a její nastavení na MPPT a Shunt takhle konzervativní a s dostatečnou rezervou - pak ten Shunt stačí a samotnou každou baterku řídí a balancuje už její vlastní BMS i bez komunikace se systémem jako takovým.
Chápu (alespoň) tohle správně ?
To odpojení je jen občas a sporadické a samo se to zas připojí - já si myslím, že to dělá rušení, protože všechny prvky Victron sice propjené kabelem do Cerba mám, ale celek připojený kabelem není a Cerbo je v domácí síti pouze přes wi-fi. Kabel utp ale natažený mám, je v plánu být pak i na kabelu do sítě. Ted to stačí

Chyba a Blackout se stal proto, že jsem přestal koukat na napětí a mrknul jen občas na SOC a byl příliš v klidu

V budoucnu pak bude tuto situaci chránit externí nabíječka, která se při poklesu na určité napětí připojí a pak zas odpojí - už ji tam mám, jen to nemám puštěné a stále se na to dívám jako na test systému a sám se u toho učím.
Chtěl bych všechno ,,vychytat" do konce roku a pak od 1.1. jet včetně měření ,,na ostro"

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
- Reputace: 300
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- JirkaE
Pokud chápu všechny příspěvky správně, tak u mě se neudrží požadované napětí ten nastavený čas a synchronizaci nedojde.
Toho lze dosáhnout snížením napětí baterie, nebo zvýšením v MPPT, pokud to dobře chápu.
Pokud Flot bude držet napětí o 0,1V - 0,2V nad nastaveným napětím ve Shuntu pro baterie, po dobu nastaveného času, dojde k synchronizaci a ,,novému startovacímu" bodu, od kterého se vše znova počítá, včetně klesající SOC - třeba i každý den - pokud bude dost slunce a start vytěžování se odloží nejméně o nastavený čas + 1min - nastavený v podmínkách pro synchronizaci SOC.
Tedy jde o napětí v Abs nebo Flot, ne předchozí Bulk a standartní proces nabíjení ,,na plný plyn"
Jde hlavně o ta udržovací a dorovnávací napětí a setrvalý stav na hranici napětí, kdy je ještě SOC opravdu 100%
Edit své zprávy ještě před odesláním
Synchronizace proběhla
Stál jsem u toho jako tvrdý Y zase skoro 2 hodiny, tentokrát dole ve FV-cimře, abych viděl na vše najednou.
Napětí jsem snížil až na 54,5V na Shuntu a tohle Leoši u mě takhle rozhodně neproběhlo.
Sledoval jsem všechno velmi pečlivě.
NAD nově nastaveným napětím 54,5V to bylo téměř 40minut, s proudem cca 8-11A = je tady zase zataženo a já neměl bůh ví jak dlouho synchronizované tak to 100% ukazovalo přes hodinu.
Napětí došlo postupně až 52,29V kdy dvě MPPT šla do Flot, dvě dál Bulk, a proud se stejně jako včera snížil na polovinu, toho aktuálnáho, který do baterky šel. (ANO to je logické - dvě MPPT ukazují napětí o 0,01V vyšší než druhý dvě MPPT)
Včera ze 60A na 30A a dnes v ten moment z 10,5A na 5,25A a napětí kleslo z 55,29V na 54,6V - 54,7V
Stále žádná synchronizace.
ALE - v tenhle moment se ale asi spustil odpočet toho času, který jsem snížil z 5 minut na 3 minuty a po 3 minutách hálelujá
konečně vytoužená synchronizace.
Z toho mě vychází to, že jde o to udržovací napětí a v ten moment nesmí klesnout pod napětí nastavené na Shuntu.
Nastavení Aldrona sice asi každodenní synchronizaci podporuje, ale je to asi velmi ,,tvrdé" pro baterii i pro MPPT Regulátory, do které jde výkon FV až do poslední chvíle naplno nebo ne ?
A neumím si představit, jak sníží udržovací proud, pokud jsou Bulk, Abs a Flot nastaveny stejně a asi to pak cykluje o ten nastavený pokles ? A pořád dokola a celý den.
Ještě zajímavost které jsem si všiml, že asi půl hodiny byl rozdíl i mezi informací z Cerba kde bylo 99% SOC a ze Shuntu kde už bylo o půl hodiny dřív 100% SOC - ale možná právě kvůli ty synchronizaci, která asi nebyla dlouho....
Tohle bude asi ta příčina, proč mám 2 MPPT v jiném ,,stavu" než druhé dvě MPPT - asi to způsobují kabely
Toho lze dosáhnout snížením napětí baterie, nebo zvýšením v MPPT, pokud to dobře chápu.
Pokud Flot bude držet napětí o 0,1V - 0,2V nad nastaveným napětím ve Shuntu pro baterie, po dobu nastaveného času, dojde k synchronizaci a ,,novému startovacímu" bodu, od kterého se vše znova počítá, včetně klesající SOC - třeba i každý den - pokud bude dost slunce a start vytěžování se odloží nejméně o nastavený čas + 1min - nastavený v podmínkách pro synchronizaci SOC.
Tedy jde o napětí v Abs nebo Flot, ne předchozí Bulk a standartní proces nabíjení ,,na plný plyn"
Jde hlavně o ta udržovací a dorovnávací napětí a setrvalý stav na hranici napětí, kdy je ještě SOC opravdu 100%
Edit své zprávy ještě před odesláním

Stál jsem u toho jako tvrdý Y zase skoro 2 hodiny, tentokrát dole ve FV-cimře, abych viděl na vše najednou.
Napětí jsem snížil až na 54,5V na Shuntu a tohle Leoši u mě takhle rozhodně neproběhlo.
leoshavla píše: úte říj 14, 2025 4:48 pmV tomto nastavení se ti to musí udržet na 54.8V na 10.2A po dobu 5min pak to vyhodnotí 100%SOC a dole nastav místo udržovat SOC na 100%SOC a musí to choditten poměr je 1.5% z kapacity co tam máš nastavené tj 10.2A
Sledoval jsem všechno velmi pečlivě.
NAD nově nastaveným napětím 54,5V to bylo téměř 40minut, s proudem cca 8-11A = je tady zase zataženo a já neměl bůh ví jak dlouho synchronizované tak to 100% ukazovalo přes hodinu.
Napětí došlo postupně až 52,29V kdy dvě MPPT šla do Flot, dvě dál Bulk, a proud se stejně jako včera snížil na polovinu, toho aktuálnáho, který do baterky šel. (ANO to je logické - dvě MPPT ukazují napětí o 0,01V vyšší než druhý dvě MPPT)
Včera ze 60A na 30A a dnes v ten moment z 10,5A na 5,25A a napětí kleslo z 55,29V na 54,6V - 54,7V
Stále žádná synchronizace.
ALE - v tenhle moment se ale asi spustil odpočet toho času, který jsem snížil z 5 minut na 3 minuty a po 3 minutách hálelujá

Z toho mě vychází to, že jde o to udržovací napětí a v ten moment nesmí klesnout pod napětí nastavené na Shuntu.
Nastavení Aldrona sice asi každodenní synchronizaci podporuje, ale je to asi velmi ,,tvrdé" pro baterii i pro MPPT Regulátory, do které jde výkon FV až do poslední chvíle naplno nebo ne ?
A neumím si představit, jak sníží udržovací proud, pokud jsou Bulk, Abs a Flot nastaveny stejně a asi to pak cykluje o ten nastavený pokles ? A pořád dokola a celý den.
Ještě zajímavost které jsem si všiml, že asi půl hodiny byl rozdíl i mezi informací z Cerba kde bylo 99% SOC a ze Shuntu kde už bylo o půl hodiny dřív 100% SOC - ale možná právě kvůli ty synchronizaci, která asi nebyla dlouho....
Tohle bude asi ta příčina, proč mám 2 MPPT v jiném ,,stavu" než druhé dvě MPPT - asi to způsobují kabely

Naposledy upravil(a) JirkaE dne stř říj 15, 2025 11:05 am, celkem upraveno 1 x.
-
- Moderátor
- Reputace: 849
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Tohle ti má dělat ten sdílený voltage sense z DVCC. resp. má dávat jedno jediné napětí.JirkaE píše:Napětí došlo postupně až 52,29V kdy dvě MPPT šla do Flot, dvě dál Bulk, a proud se stejně jako včera snížil na polovinu, toho aktuálnáho, který do baterky šel. (ANO to je logické - dvě MPPT ukazují napětí o 0,01V vyšší než druhý dvě MPPT)
Co máš nastavené v monitoru baterie? Měl by to brát z tohoto "senzoru" a nebrát v potaz, co ukazuje samotný MPPT.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
cipis píše: stř říj 15, 2025 11:03 am
Tohle ti má dělat ten sdílený voltage sense z DVCC.
Co máš nastavené v monitoru baterie? Měl by to brát z tohoto "senzoru" a nebrát v potaz, co ukazuje samotný MPPT.
Vůbec netuším PROČ - nefunguje u mě správně v DVCC ani ten společný proud ukazuje jiný proud a u toho napětí taky nevím - zdůvodňuju si to těmi kabely a 8A u proudu nechápu vůbec...

-
- Moderátor
On bere to napětí/proud z monitoru baterie. A když tam nemáš nic nastavené, tak nemá kde brát.
Proto jsem se ptal na tu BMSku. Když je nemáš připojené, tak si z nich samozřejmě napětí/proud vzít nemůže.
Měl bys tam mít nastavený alespoň ten shunt, a pak bude brát napětí z něj.
Proto jsem se ptal na tu BMSku. Když je nemáš připojené, tak si z nich samozřejmě napětí/proud vzít nemůže.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Reputace: 300
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
- JirkaE
Tomu nerozumím, vždyť to mám nastavené a funguje to - jen o 8A jinakcipis píše: stř říj 15, 2025 11:11 amOn bere to napětí/proud z monitoru baterie. A když tam nemáš nic nastavené, tak nemá kde brát.

Zkoušel jsem to, měnil jsem postupně od 100A dolů a vždy s rozdílem několika Amper se to i měnilo - to - kolik jde do baterky
-
- Moderátor
To je ale vypočtená hodnota, ne hodnota z toho shuntu.
Co máš v tom monitoru baterie? Viz. obrázek od kolegy, či zde můj z jiného systému: A nějakou záhadou se mi to nové GUI rozjelo na hlavní elektrárně:
Co máš v tom monitoru baterie? Viz. obrázek od kolegy, či zde můj z jiného systému: A nějakou záhadou se mi to nové GUI rozjelo na hlavní elektrárně:
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
-
- Moderátor
Asi by bylo vhodné odpojit a vyresetovat MPPT regly do default a znovu je připojit do systému.
Jak jsi ukazoval ten obrázek u paralelního fungování, tak tam nemáš řízeno BMS.
Tedy nebude fungovat řízení napětí a proudu, proto si ty regly jedou samy, podle toho, cos v nich nastavil.
Já měl nastaveno v battery monitoru auto, bral si to jednu JBD BMSku, jak se z nějakého důvodu ztratila (i ostatní), tak tam skočil shunt, jenže ten nemám asi nastavený správně a protože hlásil 100% nabití, tak samozřejmě vypnul regly, tak že nenabíjely.
Teď mám nastaveno bez BMS, musel jsem samozřejmě přes konzoli odkliknout reset BMS v každém reglu, a přeskákalo to na bez BMS, no a když se mi teď ztratí ty BMSky, tak to pokračuje dál.
Když jsem měl ještě jednu baterii, tak jsem měl nastavené omezení proudu, a fungovalo to, prostě to nějaké regly stáhlo do nuly a jel třeba jen jeden. A třeba i na částečný výkon.
Jak jsi ukazoval ten obrázek u paralelního fungování, tak tam nemáš řízeno BMS.
Tedy nebude fungovat řízení napětí a proudu, proto si ty regly jedou samy, podle toho, cos v nich nastavil.
Já měl nastaveno v battery monitoru auto, bral si to jednu JBD BMSku, jak se z nějakého důvodu ztratila (i ostatní), tak tam skočil shunt, jenže ten nemám asi nastavený správně a protože hlásil 100% nabití, tak samozřejmě vypnul regly, tak že nenabíjely.
Teď mám nastaveno bez BMS, musel jsem samozřejmě přes konzoli odkliknout reset BMS v každém reglu, a přeskákalo to na bez BMS, no a když se mi teď ztratí ty BMSky, tak to pokračuje dál.
Když jsem měl ještě jednu baterii, tak jsem měl nastavené omezení proudu, a fungovalo to, prostě to nějaké regly stáhlo do nuly a jel třeba jen jeden. A třeba i na částečný výkon.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
DVCC omezení ale funguje, jak na napětí, tak na proud - zkoušel jsem měnit hodnoty již dřív a i včera, stlačí výkon všech 4 MPPT dolů nebo pustí nahoru podle nastavení = funguje to.cipis píše: stř říj 15, 2025 11:54 amTedy nebude fungovat řízení napětí a proudu, proto si ty regly jedou samy, podle toho, cos v nich nastavil.
Včerejší omezení na 52A omezilo nabíjecí proud ze 100A na 60A - nejedou sami, řídí je DVCC - jen nějak divně - o 8A
-
- Moderátor
Nefunguje, když ti nepřejdou všechny 4 mppt regly zaráz.
Já to mám úplně synchronizované, najednou místo cca. 7 modrých svítí 7 zelených, v jednom okamžiku. To napětí též, všechny regly ukazují jedno stejné napětí, co naměří ta primární BMSka.
Ten proud tehdy, co jsem zkoušel, tak to držel, tohle vypadá, že to omezilo jen některé. Nevzpomeneš si, jestli tam nejely třeba dva na max a dva na nule? Ikdyž to není směrodatné, to se mi děje normálně, on si prostě vybere nějaký regl, který nechá jet a tařka vypne všechny ostatní. A je to pomalé jak prase, reaguje na změnu v řádech minut! Zapnu nějakou velkou zátěž, najednou jsou baterky mínus desítky Ampér, ale regly nic. Až po několika minutách se uráčejí najet s výkonem, a to se ještě ani moc nepřetrhnou ... Tehdy to zachraňovaly Epevery, co mají tu odezvu o řád rychlejší.
Jakmile jsem vypnul DVCC a vypnul BMS, tak to najíždí okamžitě.
Já to mám úplně synchronizované, najednou místo cca. 7 modrých svítí 7 zelených, v jednom okamžiku. To napětí též, všechny regly ukazují jedno stejné napětí, co naměří ta primární BMSka.
Ten proud tehdy, co jsem zkoušel, tak to držel, tohle vypadá, že to omezilo jen některé. Nevzpomeneš si, jestli tam nejely třeba dva na max a dva na nule? Ikdyž to není směrodatné, to se mi děje normálně, on si prostě vybere nějaký regl, který nechá jet a tařka vypne všechny ostatní. A je to pomalé jak prase, reaguje na změnu v řádech minut! Zapnu nějakou velkou zátěž, najednou jsou baterky mínus desítky Ampér, ale regly nic. Až po několika minutách se uráčejí najet s výkonem, a to se ještě ani moc nepřetrhnou ... Tehdy to zachraňovaly Epevery, co mají tu odezvu o řád rychlejší.
Jakmile jsem vypnul DVCC a vypnul BMS, tak to najíždí okamžitě.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
Zkusil jsem to znova a znova se hýbal proud, tak jak jsem to měnil. Napětí jsem nezkusil.
Po Tvé informaci jsem to ale hned po té vypnul, restartoval a jedu jako předtím BEZ DVCC
Zapnul jsem to jen proto, že jsem chtěl něco zkusit.
Ať je DVCC zapnuté nebo vypnuté, vždy jdou spolu dva a dva regulátory do Flot / Abs a nebo pak opačně když klesne napětí se připojí zpět první dva a za cca 10s druhé dva, když jsem před chvíli zas pustil vytěžování...
Ale asi mě to v ničem nevadí - nebo jo ?
Po Tvé informaci jsem to ale hned po té vypnul, restartoval a jedu jako předtím BEZ DVCC
Zapnul jsem to jen proto, že jsem chtěl něco zkusit.
Ať je DVCC zapnuté nebo vypnuté, vždy jdou spolu dva a dva regulátory do Flot / Abs a nebo pak opačně když klesne napětí se připojí zpět první dva a za cca 10s druhé dva, když jsem před chvíli zas pustil vytěžování...
Ale asi mě to v ničem nevadí - nebo jo ?