Prevádzkové parametre TČ a podlahového kúrenia bez aku nádrže
- TomHC
- Reputace: 594
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Prevádzkové parametre TČ a podlahového kúrenia bez aku nádrže
Ahojte, ako šťastný nový majiteľ TČ Woltair 9 kW riešim ako to ideálne nastaviť. Zatiaľ čakám na prietokomer, aby som vedel spočítať aspoň približne COP. Podlaha je betónový poter asi 6cm, takže dosť akumulácie. Teplotu spiatočky si viem podľa straty domu a vonkajšej teploty vypočítať, izbový termostat neriešim (solárne zisky, pečenie, varenie...). Ide mi skôr o hodnotu hysterézie Δ - pri akom poklese znovu zapnúť ohrev.
Aktuálne som vybral taký režim obehového čerpadla, že po dosiahnutí teploty spiatočky sa vypne ohrev aj čerpadlo, a potom každých 30 minút sa zapne obeh, pretočí vodu 2 minúty a ak teplota dostatočne nepoklesla Δ, tak sa ohrev nezapína. Aktuálne mám nastavenú spiatočku 26°C a Δ 4°C. Keď budem vedieť COP v rôznych režimoch, budem to vedieť ďalej optimalizovať.
Máte nejaké osobnú skúsenosti a odporúčania ako to prevádzkovať? S 9 kW TČ sa cyklovaniu nevyhnem... Dík za rady.
Aktuálne som vybral taký režim obehového čerpadla, že po dosiahnutí teploty spiatočky sa vypne ohrev aj čerpadlo, a potom každých 30 minút sa zapne obeh, pretočí vodu 2 minúty a ak teplota dostatočne nepoklesla Δ, tak sa ohrev nezapína. Aktuálne mám nastavenú spiatočku 26°C a Δ 4°C. Keď budem vedieť COP v rôznych režimoch, budem to vedieť ďalej optimalizovať.
Máte nejaké osobnú skúsenosti a odporúčania ako to prevádzkovať? S 9 kW TČ sa cyklovaniu nevyhnem... Dík za rady.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
- Reputace: 269
- Lokalita: Praha
Re: Prevádzkové parametre TČ a podlahového kúrenia bez aku nádrže
Jakou máš TZ domu?
Nemá to TČ možnost snížit výkon na 50%? Já to mám u toho svého 5kW Haiera a bez toho by se to nedalo bez AKU provozovat.
Nemá to TČ možnost snížit výkon na 50%? Já to mám u toho svého 5kW Haiera a bez toho by se to nedalo bez AKU provozovat.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- TomHC
- Reputace: 594
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Parameter na zníženie výkonu priamo nie, ale dajú nastavovať limity napr. pre frekvenciu kompresora alebo otvorenie EXV, viď príloha. Ale to by vedel poladiť asi soami alebo iný odborníci 
TZ musím pozrieť do papierov...

TZ musím pozrieť do papierov...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
- Reputace: 96
- Lokalita: Posázaví
Nejsem u PC, ale v modbus byla přímo R/W frekvence kompresoru a přepnutí automat/vlastní řízení .Tzn. pokud by interní regulace nevyhovovala, lze řešit vlastní regulaci.
edit
edit