Jak realizovat 24V/5000W

vla
Reputace: 130
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak realizovat 24V/5000W

Nový příspěvek od vla »

Chlapi, mám dva panely, někde dále zase dva panely a na třetím místě poslední dva panely, každá dvojice je jinak orientovaná, takže udělat z toho dvě trojice nelze. Obávám se, že cca. 70V z panelů je na 48V systém málo, protože ono je to vlastně cca 60 V na baterkách. Povolení mám omezené "po dobu životnosti systému", takže nějaká viditelná přestavba venkovní části by byla napadnutelná. Daná výroba je pro mě cca polovina roční spotřeby, kdysi jsem to realizoval s použitím starších panelů a baterek atd. a vlastními silami, takže náklady již mám zaplacené a tedy mi to šetří. Stěhuji se jenom z pronajatého prostoru přímo do bytu, protože mi zdražili nájem a navíc mi nechtějí dát slevu za to, že skoro polovinu dané místnosti zabírají rozvody vody. Tím pádem platím oproti ostatním nájemcům nebytových prostor vlastně 2x tolik a ješte musím zprístupňovat prostor pro odečty, kontroly, výměny vodoměrů atd. To mi nepřijde fér, tak s nájmem končím a vše budu mít v bytě. Ještě jsem mrknul na ty panely, takže jmenovité napětí (při zátěži) je 64V a to fakt nevím, jestli tímhle lze nabíjet 48V baterky. Kolego, Valdáno, stále si myslíte, že za těchto podmínek je rozumné přecházet na 48V ? Hezký den, Vla.
Nemám rád tenhle stát.
glottis
Reputace: 386
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Jinak orientovane dvojice panelu jdou uplne v pohode spojit paralelne. Pokud jsou stejne napeti. Jestli chapu myslenku.

64V je uplne v pohode, 48v na lifepo baterich je 55V pri 16clancich nebo 52 pri 15ti. A regly vetisnou potrebuji jen par voltu nad napeti baterii. I s 60V na panelech by to fungovalo. Takze tohle je v klidu.
unicast
Reputace: 364
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Axpert King na FV vstupu potřebuje min. 60V, Epever Tracer napětí baterie + 2 volty.
JirkaE
Reputace: 228
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

To potvrzuji těch 60V ;) protože mám solo dva panely a nabijí 48V baterii (ex-balkónovka běží něco přes měsíc) ale na tom celku to stejně asi nic moc nemění...

Parametry :
max. MPP napětí [V] 31,61
max. MPP proud [A] 13,13
napětí naprázdno Voc [V] 37,45
zkratový proud Isc [A] 14,02

denní výroba : https://mereni2.pythonanywhere.com

Snímek obrazovky_5-10-2025_19242_vrm.victronenergy.com.jpeg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Valdano
Reputace: 208
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

vla píše:
64V a to fakt nevím, jestli tímhle lze nabíjet 48V baterky. Kolego, Valdáno, stále si myslíte, že za těchto podmínek je rozumné přecházet na 48V ?
Jak už tu bylo zmíněno 64V DC z panelů za provozu je pro 48V DC systém naprosto v pohodě. Takže do budoucna v případě interního přechodu z 24V na 48V by to neměl být žádný problém.

Pokud jde o to navyšování výkonu. Pokud byste měl měnič (on-grid) tak ho prostě výstupem napojíte na DS a co nedá měnič tak si spotřebiče automaticky vezmou z napojené DS. Jenže jak jste sám psal je to ostrov a tudíž napojit a přisosávat z DS prostě nelze. Základní problém tedy vidím v tom, že to provozujete v ostrovním režimu (tj. off-grid) s ostrovním měničem, který zřejmě ani vůbec nepodporuje připojení výstupu k DS tj. vůbec to neumí sfázování s DS. Takže do budoucna je na zvážení přechod z off-gridu na on-grid, protože pak by vás výkon měniče až tolik nelimitoval a co by aktuálně nestíhal dát měnič to by si spotřebiče automaticky přisosávaly z DS. V případě přechodu na on-grid pak bude potřeba si pohlídat přetoky tj. ideálně použít takový měnič, který umí regulovat výkon na základě měření odběru/přetoku mezi bytem a DS. U on-gridu bude také potřeba požádat o připojení výrobny k DS distributora i když bude výkon výrobny určen jen pro vlastní spotřebu tj. i v případě tzv. nulového rezervovaného výkonu. Pak se na vás budou vztahovat maximální povolené technologické přetoky do 300W ve čtvrthodině a do 30kWh za měsíc což by s vhodným měničem neměl být problém dodržet. V Praze jste na distribučním území PRE a tam by to předpokládám neměl být žádný problém na rozdíl třeba od ČEZ Distribuce kde s tím dělají až "příliš velké ciráty".

Výkon měniče vás v současném stavu, kdy to provozujete jako off-grid, limituje zřejmě proto, že není úplně dostatečný pro z měniče napájený okruh a nebo hodláte do budoucna navýšit spotřebiče, které mají být z toho měniče napájeny. Zmínil jste sice napětí 24V DC, ale zatím jste tady vůbec nezmínil kapacitu ani typ baterie co tam aktuálně máte (Olovo, Li-ion nebo LiPeFo4 a kolik Ah). Při zvýšení odběru bude záležet na tom jak moc je ta stávající baterie už nyní namáhána a v tomto ohledu tedy může znamenat navýšení odběru z baterie i potřebu zvětšení kapacity baterie jinak se může stát, že tu stávající vyšším odběrem brzy odrovnáte, jak už tu zmínil cipis.
vla

Nový příspěvek od vla »

Výkon měniče mě sice lehce omezuje, ale pravidlo max. dva silné spotřebiče jsme se už naučili. Se sítí nechci mít nic společného, protože je s tím spojeno spousta buzerace. Baterky mám li-fe, ze starého autobusu, které zde kdysi kolovaly, kapacita kdož ví, orientačně do nich uložím tak 10KWh (8s 3p), fungujou bez problémů neměřil jsem skutečné hodnoty. Každopádně jste mi potěšili, že s tímto systémem panelů mohu jít na 48V. Takže moc děkuji. Zatím si myslím, že už jsem z Vás vysál všechny info, co jsem potřeboval. Přestavovat budu v prosinci, tak ještě jednou díky a všem hezký den, Vla.
Nemám rád tenhle stát.
JirkaE
Reputace: 228
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

vla píše: pon říj 06, 2025 8:33 am
Baterky mám li-fe, ze starého autobusu, které zde kdysi kolovaly, kapacita kdož ví, orientačně do nich uložím tak 10KWh (8s 3p), fungujou bez problémů neměřil jsem skutečné hodnoty. Každopádně jste mi potěšili, že s tímto systémem panelů mohu jít na 48V.
V obou variantách 24V/48V jsou z mého pohledu favority pro ekonomickou variantu Modráčci nafázované na výstup menšího měniče.

Sám mám 3ks Modrásků a podporuju tím výkon slabších a levnějších měničů.
To Ti psal kolega již ve 2 příspěvku na počátku.

Má to výhody rozděleného výkonu a možnost ,,opravy - reklamace" a systém může dál běžet i když s omezeným výkonem.
Hlavní měnič pak může být slabší s menší trvalou spotřebou.

90% všech spotřeb je pod 1000W a je zbytečné držet z baterek trvalou spotřebu 5kW měniče (při průměrné spotřebě domácnosti 2-3kWh denně)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
vla

Nový příspěvek od vla »

Modrásci je konkrétně co? Ohledně motýlů ja nejraději otakárek ovocný, i když modrásci taky dobrý.
Nemám rád tenhle stát.
Mex
Reputace: 254
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

[OT]
Vítej do klubu těch, které fest sere přihlouplé označení "modrásek".
Je to tak na úrovni středního oddělení ve školce. Děti v oddělení nejstarších už by se za podobné dětinské označování možná styděly.

Je myšleno zřejmě tohle:
https://www.i4wifi.cz/cs/210725-xtend-s ... sun-2000g2
A proč "modrásek"?
No přece proto, že je modrý.
Stejně jako dalších 100 jiných měničů.

Když jsem přišel na tohle fórum (kde se označení "modrásek" pěstuje), tak jsem si dost dlouho myslel, že se mluví o měničích Victron.
Které jsou taky modré.
Opravdu exaktní vyjadřování, hodné technicky zaměřených lidí.
TomHC
Reputace: 582
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

To je niečo ako keď sa okružnej píle u nás hovorí "kocúr" 😃
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér