Jak realizovat 24V/5000W

vla
Reputace: 130
Lokalita: Praha 6
Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak realizovat 24V/5000W

Nový příspěvek od vla »

Chlapi, mám dva panely, někde dále zase dva panely a na třetím místě poslední dva panely, každá dvojice je jinak orientovaná, takže udělat z toho dvě trojice nelze. Obávám se, že cca. 70V z panelů je na 48V systém málo, protože ono je to vlastně cca 60 V na baterkách. Povolení mám omezené "po dobu životnosti systému", takže nějaká viditelná přestavba venkovní části by byla napadnutelná. Daná výroba je pro mě cca polovina roční spotřeby, kdysi jsem to realizoval s použitím starších panelů a baterek atd. a vlastními silami, takže náklady již mám zaplacené a tedy mi to šetří. Stěhuji se jenom z pronajatého prostoru přímo do bytu, protože mi zdražili nájem a navíc mi nechtějí dát slevu za to, že skoro polovinu dané místnosti zabírají rozvody vody. Tím pádem platím oproti ostatním nájemcům nebytových prostor vlastně 2x tolik a ješte musím zprístupňovat prostor pro odečty, kontroly, výměny vodoměrů atd. To mi nepřijde fér, tak s nájmem končím a vše budu mít v bytě. Ještě jsem mrknul na ty panely, takže jmenovité napětí (při zátěži) je 64V a to fakt nevím, jestli tímhle lze nabíjet 48V baterky. Kolego, Valdáno, stále si myslíte, že za těchto podmínek je rozumné přecházet na 48V ? Hezký den, Vla.
Nemám rád tenhle stát.
glottis
Reputace: 386
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Jinak orientovane dvojice panelu jdou uplne v pohode spojit paralelne. Pokud jsou stejne napeti. Jestli chapu myslenku.

64V je uplne v pohode, 48v na lifepo baterich je 55V pri 16clancich nebo 52 pri 15ti. A regly vetisnou potrebuji jen par voltu nad napeti baterii. I s 60V na panelech by to fungovalo. Takze tohle je v klidu.
unicast
Reputace: 363
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Axpert King na FV vstupu potřebuje min. 60V, Epever Tracer napětí baterie + 2 volty.
JirkaE
Reputace: 223
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

To potvrzuji těch 60V ;) protože mám solo dva panely a nabijí 48V baterii (ex-balkónovka běží něco přes měsíc) ale na tom celku to stejně asi nic moc nemění...

Parametry :
max. MPP napětí [V] 31,61
max. MPP proud [A] 13,13
napětí naprázdno Voc [V] 37,45
zkratový proud Isc [A] 14,02

denní výroba : https://mereni2.pythonanywhere.com

Snímek obrazovky_5-10-2025_19242_vrm.victronenergy.com.jpeg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Valdano
Reputace: 206
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

vla píše:
64V a to fakt nevím, jestli tímhle lze nabíjet 48V baterky. Kolego, Valdáno, stále si myslíte, že za těchto podmínek je rozumné přecházet na 48V ?
Jak už tu bylo zmíněno 64V DC z panelů za provozu je pro 48V DC systém naprosto v pohodě. Takže do budoucna v případě interního přechodu z 24V na 48V by to neměl být žádný problém.

Pokud jde o to navyšování výkonu. Pokud byste měl měnič (on-grid) tak ho prostě výstupem napojíte na DS a co nedá měnič tak si spotřebiče automaticky vezmou z napojené DS. Jenže jak jste sám psal je to ostrov a tudíž napojit a přisosávat z DS prostě nelze. Základní problém tedy vidím v tom, že to provozujete v ostrovním režimu (tj. off-grid) s ostrovním měničem, který zřejmě ani vůbec nepodporuje připojení výstupu k DS tj. vůbec to neumí sfázování s DS. Takže do budoucna je na zvážení přechod z off-gridu na on-grid, protože pak by vás výkon měniče až tolik nelimitoval a co by aktuálně nestíhal dát měnič to by si spotřebiče automaticky přisosávaly z DS. V případě přechodu na on-grid pak bude potřeba si pohlídat přetoky tj. ideálně použít takový měnič, který umí regulovat výkon na základě měření odběru/přetoku mezi bytem a DS. U on-gridu bude také potřeba požádat o připojení výrobny k DS distributora i když bude výkon výrobny určen jen pro vlastní spotřebu tj. i v případě tzv. nulového rezervovaného výkonu. Pak se na vás budou vztahovat maximální povolené technologické přetoky do 300W ve čtvrthodině a do 30kWh za měsíc což by s vhodným měničem neměl být problém dodržet. V Praze jste na distribučním území PRE a tam by to předpokládám neměl být žádný problém na rozdíl třeba od ČEZ Distribuce kde s tím dělají až "příliš velké ciráty".

Výkon měniče vás v současném stavu, kdy to provozujete jako off-grid, limituje zřejmě proto, že není úplně dostatečný pro z měniče napájený okruh a nebo hodláte do budoucna navýšit spotřebiče, které mají být z toho měniče napájeny. Zmínil jste sice napětí 24V DC, ale zatím jste tady vůbec nezmínil kapacitu ani typ baterie co tam aktuálně máte (Olovo, Li-ion nebo LiPeFo4 a kolik Ah). Při zvýšení odběru bude záležet na tom jak moc je ta stávající baterie už nyní namáhána a v tomto ohledu tedy může znamenat navýšení odběru z baterie i potřebu zvětšení kapacity baterie jinak se může stát, že tu stávající vyšším odběrem brzy odrovnáte, jak už tu zmínil cipis.