Dražice NTRR 300l po 9 letech
-
- Reputace: 155
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Dražice NTRR 300l po 9 letech
Formou jakési malé fotogalerie chci přiblířit práci s výměnou spirály v NTRR bojleru 300l s poznámkami.
Včera se měnila horní spirála a doplňovala o spodní a celé jsem to jaksi zaznamenal pro budoucí servis i u ostatních. Boiler se provozoval jako kombinovaný, v zimě přes dvojitou topnou spirálu a v létě jen horní elektrická vložka Dražice. Náhrada za ni je jakýsi polský výrobek. Spodní nově dodaná je 230V vložka Dražice, blbě se shání.
Závady jsou koroce hrdla 6/4 příruby která se snad dělá jen na okrouček, je zeslabená v doní části závitu zvenku korozí, asi od průsaku. Potom nefunkčnost teplotního ukazatele co bojler má z výroby. Asi po 6ti letech se jaksi zasekl a ukazuje v okně ne cca 180°ale jen 45°. Při čištění jsem našel asi 3 malé šupiny smaltu odlouplé z vnitřního povrchu, tak čekám prorezavění během dalších 10 let.
Potřeba bylo různé nářadí a zařízení a postupy. Hasák tzv kloubák velký, horkovzdušný ohřívač, hliníkový hrot plus kladivo, hobok na bordel co je při vybírání bojleru, nějaký klíček, kombinačky, kyblík na zchlazení závitu, radeko a brusná houbička na začištění spodní příruby, jedna kyselá indegrience na čištění 6/4 horního závitu po vyšroubování původní spirály, jedna zásaditá na neutralizaci aby kyselost nezpůsobila rozpad závitu, škrabací jehla, kartáč ocelový, čelovka, ruky, velkou savou hadru na vyssání zbytku vody a výtěru nádoby do sucha, dlouhou hadici na vypoštění do kanálu, nástrčný klíč, ořech 19 na povolení spodní příruby, rázový utahovák, momentový klíč na dotažení topné jednotky - nastavil jsem 55kPa, klid v duši ..
Včera se měnila horní spirála a doplňovala o spodní a celé jsem to jaksi zaznamenal pro budoucí servis i u ostatních. Boiler se provozoval jako kombinovaný, v zimě přes dvojitou topnou spirálu a v létě jen horní elektrická vložka Dražice. Náhrada za ni je jakýsi polský výrobek. Spodní nově dodaná je 230V vložka Dražice, blbě se shání.
Závady jsou koroce hrdla 6/4 příruby která se snad dělá jen na okrouček, je zeslabená v doní části závitu zvenku korozí, asi od průsaku. Potom nefunkčnost teplotního ukazatele co bojler má z výroby. Asi po 6ti letech se jaksi zasekl a ukazuje v okně ne cca 180°ale jen 45°. Při čištění jsem našel asi 3 malé šupiny smaltu odlouplé z vnitřního povrchu, tak čekám prorezavění během dalších 10 let.
Potřeba bylo různé nářadí a zařízení a postupy. Hasák tzv kloubák velký, horkovzdušný ohřívač, hliníkový hrot plus kladivo, hobok na bordel co je při vybírání bojleru, nějaký klíček, kombinačky, kyblík na zchlazení závitu, radeko a brusná houbička na začištění spodní příruby, jedna kyselá indegrience na čištění 6/4 horního závitu po vyšroubování původní spirály, jedna zásaditá na neutralizaci aby kyselost nezpůsobila rozpad závitu, škrabací jehla, kartáč ocelový, čelovka, ruky, velkou savou hadru na vyssání zbytku vody a výtěru nádoby do sucha, dlouhou hadici na vypoštění do kanálu, nástrčný klíč, ořech 19 na povolení spodní příruby, rázový utahovák, momentový klíč na dotažení topné jednotky - nastavil jsem 55kPa, klid v duši ..
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
Re: Dražice NTRR 300l po 9 letech
..přidávám do dalšího příspěvku zbytek obrázků. Komentáře jsou zde: viewtopic.php?p=273228#p273228
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- GHLL
- Reputace: 41
- Lokalita: Kroměříž
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8 800
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mán letos novou nádobu OKF 300 NTR/S od Dražic, a topná příruba TPK 210-12 3,3kW 230V - Někde to blbě označují tak jak tady na webu jako 400V 
Přitom to je příruba s jednou jímkou a těleso se dodává s připojením na 3 x 230V (jedna spirála 1,1kW) - ano šlo by to chápat jako že 1 x 3 fáz.
HA mi pak řídí kolik spirál se sepne při jakém výkonu FV.

Přitom to je příruba s jednou jímkou a těleso se dodává s připojením na 3 x 230V (jedna spirála 1,1kW) - ano šlo by to chápat jako že 1 x 3 fáz.
HA mi pak řídí kolik spirál se sepne při jakém výkonu FV.

-
- Reputace: 67
Jedna jímka neznamená 1f.
Co třeba takovéto těleso?
https://www.elny.cz/teleso-topne-4kw-40 ... u8QAvD_BwE
Co třeba takovéto těleso?
https://www.elny.cz/teleso-topne-4kw-40 ... u8QAvD_BwE
- GHLL
- Reputace: 41
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 8 800
- Kapacita baterie [kWh]: 14
"Jedna jímka neznamená 1f." to je snad jasný.. záleží na počtu vinutí - spirál
Pisatel psal: "Spodní nově dodaná je 230V vložka Dražice, blbě se shání" a na fotce má TPK 150-8/2,2Kw, což je jestli se nepletu 1 spirála 2,2Kw.
tak sem chtěl sdělit že mají i 3,3Kw se třena spirálama po 1,1Kw...
Pisatel psal: "Spodní nově dodaná je 230V vložka Dražice, blbě se shání" a na fotce má TPK 150-8/2,2Kw, což je jestli se nepletu 1 spirála 2,2Kw.
tak sem chtěl sdělit že mají i 3,3Kw se třena spirálama po 1,1Kw...

-
- Reputace: 266
- Lokalita: Praha
gupa: Co tam máš za Anodu? Klasiku nebo titan? Já koupil napájený titan, kvůli smradu sirovodíku a jsem zvědav, jak dlouho ten bojler přežije.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Reputace: 1003
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
to jsem nějak nepochpil, co má společnýho hořčíková anoda se sirovodíkem?Já koupil napájený titan, kvůli smradu sirovodíku
V boileru už mám za 10 let třetí anodu, dycky jí tak polovina chybí. Ty napájený mi nepřijdou jako velká výhra, co když zdroj přestane fungovat a nikdo si toho nevšimne? Jo a ta rozpadlá TJ6/4 je taky zajímavá, já měl tu svoji loni při čištění vytaženou, a krom nějakýho vodního kamene jí nebylo po 12 ti letech nic.
jenom pozor, ty tělesa do TPK oproti bojlerovejm jsou delsí a mají jeden dílek "studenej" tj ten, co je v té přírubě a moc by tam necirkulovala voda kolem. Nadeta je umí jako zakázkový, předělával jsem jednu 3f tpk (se třemi jímkami) na tři jednofázový, tj tři 230V tělesa, tři termostaty a tři kontrolky. Jakž takž se to tam dalo vecpat. dvě tělesa jsou zapojený na Sitony a jedno je nouzovej ohřev z DS. Do jímky ty kapiláry vyšly tak tak, ale dalo se.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Já nevím, první dva obrázky, anoda je jak nová, po očistě pár děr a i trochu červený jakoby popisek. Prostě originální z Dražic. Voda je z řádu VaK. Byla doba že jsme byly prosnulí tím, že jsme měli kojeneckou vodu dlouho, po nějaké změně teď nevím jestli je ještě kojenecká, furt se něco mění. Voda byla opravdu modrá jeden čas. Myslím tím že když se naplnila doplna bílá vana, byl vidět modrý nádech. Ne že byla modrá jak barva.eman píše: pát zář 26, 2025 3:57 pmgupa: Co tam máš za Anodu? Klasiku nebo titan? Já koupil napájený titan, kvůli smradu sirovodíku a jsem zvědav, jak dlouho ten bojler přežije.
-
- Reputace: 266
- Lokalita: Praha
kodl: Na hořčíkový anodě vegetují bakterie co vyrábí ze síranů sirovodík. Zmizí to jen neustálým ohřevem nad 65°C nebo titanovou anodou. Když máš vodu z veřejného vodovodu, tak je to většinou ok, ale my taháme vodu z 50m vrtu a mimo kila železa na litr, jsou tam i sírany, oxid uhličitý a vůbec bych tu mohl mít spíš lázně, než rodinný dům.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
O jednom místě na okrese s takovou vodou jako zřídlo vím, smrdí jak zkažené vejce.