napětí a vnitřní odpor LIFEPO4 baterií

Brumla
Reputace: 5
Lokalita: Beroun
Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
Kapacita baterie [kWh]: 33 kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

napětí a vnitřní odpor LIFEPO4 baterií

Nový příspěvek od Brumla »

Jsem fotovoltaik amatér a chtěl bych něco vysvětlit, napětí jednotlivých článků bez návaznosti na kapacitě je u všech stejné, nebo se liší dle výrobce?? Nebo chemického složení?? Vnitřní odpor je asi závislý na kapacitě? jaký je rozdíl? Proč to chci vědět?
Asi si zkusím postavit vlastní úložiště, tak chytám rozumy....
unicast
Reputace: 353
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Re: napětí a vnitřní odpor LIFEPO4 baterií

Nový příspěvek od unicast »

Napětí je stejné, to je dané fyzikálně. Vnitřní odpor v reálu s kapacitou sice koreluje, ale nemusí to být nutně pravda vždy. Hlavně si hlídej, do jakého napětí jim dovolíš jít jak nahoře, tak i dole a hlídej si i maximální proud (nabíjecí i vybíjecí).
Brumla

To vím, ale to je až ve finále, teď potřebuji vybrat typ článků, aby se sestavený box přiblížil již instalovaným boxům, protože ty se "nevybíjí" stejně, ale ten kapacitně větší, dokud se nevybije na menší napětí se vybíjí o cca 1/3 víc... až v napětí 51,2 až 51,4 V ho začne "dohánět" kapacitně menší box... toho bych se chtěl vyvarovat!
Brumla

A to samé i obráceně, při nabíjení...
TomHC
Reputace: 542
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Napätie článku určuje jeho chémia (anóda, katóda), LiFePO(Y)4 podľa výrobcu ani kapacity sa napätie nelíši. Vnútorný odpor závisí od kvality elektród, separátora a elektrolytu - je dobrým ukazovateľom "kvality" článku.

Ak chceš stavať vlastné úložisko, je tu fakt kopa príspevkov, roztrúsených v rôznych témach. Čo je dôležité:

- top balancing keď sú spojené paralelne
- montáž ideálne do originál plechovej bedne, alebo položiť na "podvozok" + cetris
- medzi články izolačné dosky cca 0.5mm hrúbka (FR4, sklotexil..)
- kompresia - večné dohady - odporúča sa ich stiahnuť napr. 6x M6 závitvkou, ale nie silou, len aby držali pokope a nevedel so z nich vytiahnuť tie izolačné dosky. Čelá ideálne dať vypáliť z oceľovej platne hr. 4mm+
- izolačné dosky patria aj medzi kovové čelá a krajné články
- vybrať vhodnú BMS, jej umiestnenie a k tomu prispôsobiť kabeláž
- BMS sa odporúča JK/Jikong, lebo má slušnú podporu a 2A balancér. JBD je tiež fajn, ale má 0.2A balancer (ja ich mám a pohoda)
- minimum spojov, dobre si premyslieť umiestnenie BMS a vývodov
- komunikácia s nadradeným systémom - voliteľné
- nastaviť MPPT/menič tak, aby BMS neodpájala - odpojenie článkov cez BMS je havarijný stav, nie bežný stav
- výber článkov, tu sa tiež kadečo dozvieš, napr. info že to čo bežne kúpiš už 10 rokov slúžilo v čínskom autobuse a je to vlastne po smrti a podobne. Ak máš odvahu a čas, nakúp cez Alibabu, Aliexpress, Facebook, bazoš. Viacerí sme k spokojnosti nakúpili na www.nkon.nl , aj B-grade a nikto si myslím nesťažoval

Ja ich mám takto.
Přílohy
20250121_092829.jpg
20250120_193959.jpg
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
unicast
Reputace: 353
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Brumla píše: pon zář 15, 2025 2:18 pm
To vím, ale to je až ve finále, teď potřebuji vybrat typ článků, aby se sestavený box přiblížil již instalovaným boxům, protože ty se "nevybíjí" stejně, ale ten kapacitně větší, dokud se nevybije na menší napětí se vybíjí o cca 1/3 víc... až v napětí 51,2 až 51,4 V ho začne "dohánět" kapacitně menší box... toho bych se chtěl vyvarovat!
A má vůbec smysl to řešit, pokud se skutečný vybíjecí nebo nabíjecí proud neblíží výrobcem stanoveným limitům? Mně se taky 240Ah pack vybíjí i nabíjí nahoře větším proudem, než 280Ah pack. Já v tom problém nevidím.