EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Vysočina
- Výkon panelů [Wp]: 800W
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Je to u EG.D, ten chytrý mám na jiném odběrném místě.Kajap píše: sob zář 13, 2025 1:40 pmAno ale tu zálohu na spotřebu ti napočte obchodník a ne distributor - a až po odečtu a to je prostý výpočet : ( roční fakturace + 10% ) / 12)
Však já to píšu že tam je registr jeden který se inkrementuje, Ale nikde není stanoveno, jestli se současně ta dodávka nenapočte i k T1)
Protože smluvně máš mít dodávku 0 a tedy nic nebrání distribuci, aby zlomyslně to takto bylo nastaveno, chápeš?
V tom registru je standardně 1, Takže jsi tam poslal cca 2-3… No a proč jsi jim tedy dosud neoznámil? Nebo to je u EGD? Tenhle elektroměr ti Nemůže nic bonzovat, Ten se načítá optikou ručně
To je ten střídač 370 Wp? Asi spíš 800 W co?boubik píše: sob zář 13, 2025 1:28 pmPro zajímavost denní max peak jsem měl zatím těsně necelé 3kWh za den, držák 90st. (neoptimalizovaně vertikálně) a orientace Jih. Měřeno v srpnu 2025.boubik píše: pát zář 12, 2025 12:33 pmMám tohle opravdu chytré řešení, nastudujte si to (EcoFlow) LIDL. Jde k tomu dopojit jedním kabelem jejich baterka řady DELTA, dají se omezovat přetoky, dá se doplnit aktivní chladič, má to své chytré zásuvky co určují prioritu. Jen si myslím, že to má omezení v kombinaci s baterkou (nemám jí), že baterka nejde připojit do sítě - takže spotřebiče na prodlužku. Ale nevím, nezajímal jsem se do detailu zatím.
https://chatgpt.com/s/t_68c5572b8ff4819 ... 53fc1c1614
-
- Reputace: 34
- Lokalita: Litoměřice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Je to možnýboubik píše: sob zář 13, 2025 1:33 pm
Ahoj, no beru to tak že má doma každý elektroměr aspoň jako je tohle (příloha) co má 2.8.0 přetoky. Starší nepovažuju za možný....

- JirkaE
- Reputace: 202
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Dokud si to někdo nekoupí a nekuchne - myšleno jednu z těch 3 speciálních balkonovek se speciálně upraveným uložištěm, tak to asi nezjistime.Kajap píše: sob zář 13, 2025 11:39 am
A tady by mě zajímalo, nakolik složitý by k tomu bylo přibastlit baterku nebo něco, co ubere výkon aby zo nešlo do sítěChápu, že se ptám na něco, co řešit až další druhá nebo 3. generace limitetem - Ale zkrátka mě to zajímá, jak jsou udělaný střeva
Omezit výkon ale neznamená zabránit přetokům, obávám se, že bez přetoků to bude opět pouze verze, která má tento režim volitelný.
Neumím si představit která, protože krom Česka, možná Slovenska, pretok není problém.
A znova píšu, koukni se na výkon a spotřebu z mého testu.
Pokud by byl roční přebytek pouze 145kWh - což byl u mě pretok do sítě- tak se žádná baterka nevyplatí.
Nebo někomu ano ? Opravdu ? Na 145kWh baterku ???
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Okoli
Na těch ZPA elektroměrech nezměří ty přetoky ve čtvrthodině - no tak na ty potřebujou nejdřív zvýšit pořádně paušály, dělají to v několika krocích samozřejmě oni musí dokládat že mají nějaký náklady aby éru rozhodl o navýšení cen - No a to se musí dělat postupně v několika letech
Tímhle způsobem skutečně budou do 10 let na 80% odběrných místech A kdo sleduje meziroční nárůst ti paušálu a poplatku za jistič tak jistě ví z čeho se to zaplatí
Jinak jsem vloni viděl i mechanicky elektroměr.
Pro 800 Wp už to vychází tak že se musí limitovat https://chatgpt.com/s/t_68c55a855350819 ... f6f920d2fe
Stará 12 voltová PB zadarmo co udrží pár hodin v noci modem se vyplatí vždycky Ale je fakt že by to chtělo nějaký sofistikovaný nastavení MPPT jako umí vicTron Takže to už je scifi - Nešlo by to nějak zkombinovat se smartsolar MPPT? Asi blbost, A Balkonovka počítá s daleko vyšším napětí než 12V, a DCDC booster to neni efektivni
A myslím že by se vyplatila i levná custom lifepo4, tam kde bude trv. odběr třeba 25W, bude lépe krmit z baterky než 2/3 dne v průměru z gridu…
U tebe se to asi nevyplatí protože máš větší stálý trvalý odběr, pokud máš přetok jenom 145 kWh a někomu to může vyjít i 350 kWh za rok do sítě… A navíc je tady ten problém s Čezem a legislativa <30 kWh za měsíc!
Takže má vymejšlet MAŘIČ? Spínat větráky nebo co navrhuješ Jirko?
Pakliže ta 300W Za rok vyrobí 300 kWh, tedy se v podstatě za rok zaplatí, Tak je škoda polovina z toho zahodit a ta baterka by se zaplatila za druhý rok
Protože jinak se ta 300W Zaplati jen v případě že máš trvalý odběr cca > 250 Watt A to oběžný domácnosti pokud tam neběží servery 24x7, nehrozí…

Jinak jsem vloni viděl i mechanicky elektroměr.
Pro 800 Wp už to vychází tak že se musí limitovat https://chatgpt.com/s/t_68c55a855350819 ... f6f920d2fe
Stará 12 voltová PB zadarmo co udrží pár hodin v noci modem se vyplatí vždycky Ale je fakt že by to chtělo nějaký sofistikovaný nastavení MPPT jako umí vicTron Takže to už je scifi - Nešlo by to nějak zkombinovat se smartsolar MPPT? Asi blbost, A Balkonovka počítá s daleko vyšším napětí než 12V, a DCDC booster to neni efektivni
A myslím že by se vyplatila i levná custom lifepo4, tam kde bude trv. odběr třeba 25W, bude lépe krmit z baterky než 2/3 dne v průměru z gridu…
U tebe se to asi nevyplatí protože máš větší stálý trvalý odběr, pokud máš přetok jenom 145 kWh a někomu to může vyjít i 350 kWh za rok do sítě… A navíc je tady ten problém s Čezem a legislativa <30 kWh za měsíc!
Pakliže ta 300W Za rok vyrobí 300 kWh, tedy se v podstatě za rok zaplatí, Tak je škoda polovina z toho zahodit a ta baterka by se zaplatila za druhý rok
Protože jinak se ta 300W Zaplati jen v případě že máš trvalý odběr cca > 250 Watt A to oběžný domácnosti pokud tam neběží servery 24x7, nehrozí…
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Česká Lípa
Ne. Oznámení je varianta postupu bez smlouvy o přípojení výrobny k DS, která je v souladu s §28 odst. 5 energetického zákona. Připojení na základě oznámení ovšem může distributor odmítnout do 30-ti dnů od oznámení podle § 25 odst. 10 písm. a) v případě prokazatelného nedostatku kapacity pro distribuci nebo při ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy nebo přenosové soustavy. Záleží na lokolalitě případ od případu, ale u malé FVE jako je balkonovka je obecně pravděpodobnější, že to spíš neodmítnou. Pokud dojde k odmítnutí tak teprve poté následuje žádost o zjednodušené připojení podle podle § 16 vyhlášky ERU č. 16/2016 Sb. jehož součástí je i smlouva o přípojení výrobny k DS s distributorem, a to už dle zmíněného odmítnout nemůže. ČEZ doporučuje rovnou volit ten postup podle vyhlášky, protože když zvolíte ten postup s oznámením a oni to odmítnou, tak se vám to protáhne a bude potřeba to pak řešit tím postupem dle zmíněné vyhlášky.Kajap píše: sob zář 13, 2025 12:42 pmPokud to chápu správně, tak zjednodušený postup je pouhé oznámení...
Může a nemusí. Na to si nechte předpovědět budoucnost od některé vědmy.Kajap píše: sob zář 13, 2025 12:42 pmTuší někdo jestli s aktivací balkónovky mění distributor elektroměr za ten online, nebo ne?

-
To co píšete je naprostý nesmysl a evidentně jste vůbec nepochopil co znamená jít cestou oznámení a co jít cestou žádosti o smlouvu o připojení výrobny k DS s distributorem podle § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. Oznámení je totiž legální postup ovšem zcela bez smlouvy o připojení výrobny k DS s distributorem, a to jen na základě §28 odst. 5 energetického zákona. Pokud distributor to oznámení odmítne z výše zmíněných důvodů tak poté můžete jít cestou zjednodušeného připojení podle § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. jehož součástí je i smlouva o přípojení výrobny k DS s distributorem. Vzhledem k tomu, že u ČEZu prakticky v obou případech vyžadují doložení stejných dokumentů a v podstatě následuje i stejný postup připojení tak je to celkem jedno co z toho si vyberete a jediné co se může stát je to, že pokud půjdete nejprve cestou oznámení a oni to odmítnou, tak se vám to akorát časově o něco protáhne, protože budete muset začít znovu cestou podle §16 zmíněné vyhlášky.boubik píše: sob zář 13, 2025 1:20 pmRozhodně nepůjdu cestou normální FVE, proste jim oznámím mikrozdroj 800W a odkážu se na ERU (zjednodušený proces podle § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb v POSLEDNÍM aktualizovaném znění). Vůbec mě nezajímá co píšou na nějakým webu, prostě z nich tu smlouvu dostanu3) PRE nevím.
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Vysočina
- Výkon panelů [Wp]: 800W
Děkuji za právnický projev, určitě je to správné, ale jsem praktik. U EG.D to šlo nevim proč by to u ČEZu nemělo jít když pro oba platí stejná pravidla. Prostě o to požádám a cíl je to dostat. Vůbec nebudu trávit čas studováním paragrafů 

-
AI v řadě případů neuvádí správné výsledky obvykle z toho důvodu, že k tomu či onomu nemá dost aktuální informace a tak si prostě utváří nesprávné závěry, protože nezná určité souvislosti. Rozhodně nesmíte věřit všemu co vám napíše.Kajap píše: sob zář 13, 2025 1:25 pmNo právě že mi AI Tvrdí, že elektroměr se musí vyměnit, a je to i logický, protože jak jinak chceš sledovat ty přetoky ve čtvrt hodině nebo měsíční)
Většina současných elektronických elektroměrů má vnitřní paměť kde přetoky dokáže evidovat i když navenek zobrazuje jen jeden registr kde je celková suma přetoků a pak to může být načteno sice ne on-line, ale například při odečtu ať už pravidelném nebo třeba mimořádném. Takže i když vám elektroměr nevymění, tak se o případných přetocích mohou dozvědět a postih pak může následovat.Kajap píše: sob zář 13, 2025 1:25 pmKlasický elektroměr podle mě nic takovýho nemá, nejspíš má jenom registr kde eviduje přetok a maximum, nevím.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob zář 13, 2025 5:48 pm, celkem upraveno 5 x.
-
Pravidla platí pro všechny, ale nejsou až natolik striktní, aby neumožňovala jít odlišnými postupy k obdobnému výsledku, a to je právě to v čem se liší jednotliví distributoři jako například EG.D a ČEZ. Stručně řečeno ČEZ ničím nedonutíte jít zcela identickou cestou jako EG.D a pokud se o to budete snažit, tak dopadnete akorát jako Don Quijote de la Mancha při boji s větrnými mlýny, ale je to samozřejmě vaše volba jak se zachováte a když chcete jen zbytečně ztrácet čas tak klidně hurá do boje a dejte jim pořádně za vyučenou.boubik píše: sob zář 13, 2025 5:20 pmU EG.D to šlo nevim proč by to u ČEZu nemělo jít když pro oba platí stejná pravidla. Prostě o to požádám a cíl je to dostat.

- JirkaE
Nevím co znamená vyšší spotřeba. Naše trvalá spotřeba byla 140W na celém domě, pak jsem přidal 60W sušák na boty, to je vše, co se trvalá spotřeby týká a ostatní byla jen průměrná spotřeba se dvěma dětma, nactilete holky.Kajap píše: sob zář 13, 2025 2:17 pm
Žádný mařič, psal jsem např o malé spirále navíc do bojleru, nebo mini přímotop na zimu, který by v nepřítomnosti vyšší spotřeby zapnul automaticky užitečné ,,pomáhátka" ne mařiče.
Já bych se ale i tak do těch 30kWh na měsíc vešel, i bez jakýchkoliv úprav...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
-
Pokud se něco nezměnilo a stále platí, že lokalita vašeho bydliště je sice kousek od Rozvadova, ale na Německé straně, tak se vás omezení ani limity platné v ČR netýkají i když byste je třeba bez problému splňoval. 

- JirkaE
Ne nic se nezměnilo, Bůh chraň, ale výkon 800W balkonovky bude hádám na obou stranách hranice stejný, stejně jako přetoky... 
Psal jsem jen, že bych se do toho vešel i tak...
Psal jsem jen, že bych se do toho vešel i tak...
Naposledy upravil(a) JirkaE dne sob zář 13, 2025 7:05 pm, celkem upraveno 1 x.
-
V Německu pokud není limit 300W ve čtvrthodině současně s 30kWh za měsíc. Od jakých limitů je to v Německu? Podle toho co jsem četl tak bych předpokládal až od 800W ve čtvrthodině a více, ale nevím jestli je tam současně vůbec nějaký druhý limit XX kWh za měsíc.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob zář 13, 2025 7:08 pm, celkem upraveno 1 x.
- JirkaE
Ne není. Žádný. 
Ale kdyby byl, tak bych se do toho vešel i tak...
Ale kdyby byl, tak bych se do toho vešel i tak...
-
Tím myslíte jen žádný měsíční limit a nebo dokonce ani žádný limit ve čtvrthodině? Nebo jste to myslel tak, že OZE do 800W si mohou do DS posílat své výkonové maximum tj. do 800W zcela bez omezení, ale pokud by šlo o zdroj nad 800W tak už tam nějaká omezení asi jsou nebo také ne? To, že by tam nebyly zas vůbec žádná omezení se mi přeci jen trochu nezdá. To by znamenalo například to, že by mohl kdokoli v podstatě s jakýmkoli OZE klidně trvale do DS posílat například 10kW nebo i více aniž by mu za to cokoli hrozilo.JirkaE píše:Ne není. Žádný.
Pokud jde o hranici výkonu 800W obecně tj. odhlédněme zcela od toho zda je to FVE balkonovka nebo větrník či malá vodní elektrárna apod. tedy obecně jen OZE tak je mezi ČR a Německem a dalšími zeměmi jeden podstatný rozdíl v tom, že v Německu i dalších zemích se OZE do 800W vůbec nepovažují za výrobny jako takové zatímco v ČR se "komicky" za výrobnu považuje i OZE třeba jen s výkonem 1W a pokud je tzv. v paralelním provozu s DS tak podléhá příslušným předpisům ohledně připojení výroben k DS a od toho se odvíjí i to, že v ČR jsou limity nižší než 800W. V ČR patří výrobny s výkonem vyšším než 0 do 10,8kW (tedy i ty do 800W) do skupiny tzv. mikrozdrojů (název vymyšlený ERU) a při výkonu do 800W jsou jen některé drobné úlevy např. v již zmíněné vyhlášce, ale jinak se to vše považuje za výrobny zatímco v Německu pokud vím nikoli.
- JirkaE
Tím myslím, že jsem udělal reálný test na rok a že plus-minus já jasná ta výroba a odhadnutelne případně přetoky.
Respektive přebytek, který je potřeba zpracovat aby k přetokům nedošlo...
A z toho důvodu (a výsledků) považuji i baterii za tak trošku ekonomicky nesmysl, u balkonovky s panely 800Wp.
Ano, žádný limit v DE. Jen těch 800W hranice přetoků.
Teoreticky mohu mít bez postihu a problémů až 800W / 24h denně = 19,2kWh zadara do sítě.
Ale to by dělal jen magor, tudíž je to pouhá teorie.
Respektive přebytek, který je potřeba zpracovat aby k přetokům nedošlo...
A z toho důvodu (a výsledků) považuji i baterii za tak trošku ekonomicky nesmysl, u balkonovky s panely 800Wp.
Ano, žádný limit v DE. Jen těch 800W hranice přetoků.
Teoreticky mohu mít bez postihu a problémů až 800W / 24h denně = 19,2kWh zadara do sítě.
Ale to by dělal jen magor, tudíž je to pouhá teorie.