EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
-
- Moderátor
- Reputace: 823
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
To si tam alibisticky dává prodejce ...
Jakmile to má standardní zástrčku do zásuvky, není šance se z toho vykecat, že to může zapojit jen elektrikář.
Jakmile to má standardní zástrčku do zásuvky, není šance se z toho vykecat, že to může zapojit jen elektrikář.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Česká Lípa
Pokud zařízení není jen běžný spotřebič (což balkonovka rozhodně není), tak může být vyžadováno připojení k DS odborníkem i když to má zástrčku. Už jsem se s tím setkal. Stručně řečeno vybavení zařízení zástrčkou ještě samo o sobě neznamená vždy a za všech okolností možnost přímého zapojení uživatelem.
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Okoli
A kolik elektrikářů je potřeba k zastrčení zástrčky?
Lidi proč ta věc za 199€ má ovšem jen poloviční výkon (400W) oproti německým 800W za stejných 200€ … ?
Jako kdyby k tomu dali o jeden panel míň tak neřeknu, ale na tom měniče je napsáno výstup 400 W…
Lidi proč ta věc za 199€ má ovšem jen poloviční výkon (400W) oproti německým 800W za stejných 200€ … ?
Jako kdyby k tomu dali o jeden panel míň tak neřeknu, ale na tom měniče je napsáno výstup 400 W…

-
Pro spuštění pokuty by musely být obě podmínky splněny současně, tznValdano píše: pát zář 12, 2025 2:03 pmU balkonovek do 300W by neměl být potřeba žádný limiter ani v ČR, protože i když by byla spotřeba domácnosti krátkodobě v době osvitu nulová a 300W šlo plně do DS, tak by to mělo být v limitu povolených technologických přetoků, pokud nepřekročíte celkově za měsíc 30kWh což by znamenalo více než 100 hodin při plném osvitu a s nulovou spotřebou domácnosti. Zmíněné limity samozřejmě platí za předpokladu, že budete mít pro takovou k DS připojenou výrobnu sjednán s distributorem nulový rezervovaný výkon. V případě provozu tzv. bez vědomí distributora a bez sjednání připojení pro nulový rezervovaný výkon tyto limity neplatí a v takovém případě riskujete možný postih i za nižší přetoky.
překročit 30 kWh celkem v kalendářním měsíci a současně překročit průměrný výkon 300 W ve čtvrthodině někdy v tom samém měsíci…
Tzn. s výkonem 300 Wp to ani překročit snad nejde. Kdyby jo tak by stačilo dát diodu do konektoru panelu na léto (duben-srpen).
Kdyby se hrálo jen na ty kWh, tak duben-srpen to vyrobí >30 kWh za ideálních podmínek…
To mi zase až tak přísný nepřijde, jak to mají tady všude jinde, tam můžou dodávat plný výkon 800wp bez rizika pokuty?
Jak to tady aktuálně probíhá u ČEZu? Povolí to nebo budou chtít revize a jiný šílenosti? Ta věc z Hornbachu zdá se býti docela za dobrou cenu (Taky bez limitu jedu ale narozdíl od Lidlu poloviční cena a jak správně napsal Valdano, tak ten Limiter potřeba fakt nebude - Otázka co ČEZ na to)
-
Ano.Kajap píše:jak to mají tady všude jinde, tam můžou dodávat plný výkon 800wp bez rizika pokuty?
-
Přečtěte si to přímo na webu ČEZu kde to mají celkem podrobně popsáno viz tento odkaz Jsou tam uvedeny podmínky, které by vaše FVE měla splňovat viz sekce "Co je potřeba splnit pro připojení?" a jsou tam zmíněny i dokumenty, které musíte ke svému oznámení přiložit viz sekce "Jaké dokumenty musíte doložit spolu s oznámením?". Vše je samozřejmě na vaše vlastní náklady. Je tam také uveden způsob podání oznámení viz sekce "Elektronické podání požadavku".Kajap píše: sob zář 13, 2025 1:13 amJak to tady aktuálně probíhá u ČEZu? Povolí to nebo budou chtít revize a jiný šílenosti?
-
Stačí jeden, který k tomu má patřičné oprávnění a musí zkontrolovat obvod, jističe a elektroměr, aby se ujistil, že jsou služby budovy kompatibilní s fotovoltaickým systémem.

Prostě proto, že se prodávají varianty balkonovek s různými výkony a poloviční výkon automaticky neznamená i poloviční cenu, a to platí obecně po celém světě i v Německu. Mimochodem v německém Lídlu je aktuálně v nabídce ta samá balkonovka 400W za 249€ a v německém Kauflandu je podobná 400W dokonce za 319€ a obě ty balkonovky mají v sadě 2 panely.Kajap píše: sob zář 13, 2025 12:49 amLidi proč ta věc za 199€ má ovšem jen poloviční výkon (400W) oproti německým 800W za stejných 200€ … ?
-
V Hornbachu ji mají za 2499 Kč zřejmě v nějaké akci. V Datartu mají úplně tu samou a také bez držáku za 6777 Kč.
Ta balkonovka je bez balkonového držáku (jak v Hornbachu tak i v Datartu). V montážním návodu je uvedeno "Balkonový držák TX-227 (není součástí)". Za Balkonový držák TX-227 si v Hornbachu připlatíte 1299 Kč. U držáku i u té balkonovky je v Hornbachu doprava zdarma. Takže včetně toho balkonového držáku to vyjde na 3798 Kč včetně DPH.
Pokud si k tomu ještě navíc dokoupíte Technaxx 5073 TX-247 USB Wifi adaptér s konfigurací za 1639 Kč (doprava je k tomu také zdarma) tak budete mít dle tohoto popisu možnost monitorovat a zaznamenávat data z té balkonovky na cloud a pak si je prohlížet z mobilu nebo na webu a dokonce to umožňuje si i snížit výkon toho měniče. Zde je k tomu Wifi adaptéru český návod obsahující i popis možností, které poskytuje mobilní aplikace S-Miles, která se k tomu používá.
Takže v Hornbachu vyjde samotná balkonovka bez držáku 2499 Kč, s držákem (pokud si neubastlíte nějaký vlastní) už je to celkem 3798 Kč a když si ještě navíc dokoupíte ten Wifi Adaptér pro sběr dat tak už to bude celkem 5437 Kč, ale pořád to vyjde levněji než jen samotná stejná balkonovka v Datartu.

-
- Reputace: 796
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Za cenu v Hornbachu by pro někoho mohlo být zajímavé pořídit si jich řadu a zapojit za měnič k posílení jeho výkonu. Samozřejmě s řízením (odpojováním) těch mikroinvertorů, jejichž výkon není potřeba. Měl by tak krátké stringy (po jednom fv panelu) a tam, kde jsou proměnlivé stíny, by se vyhnul optimizérům.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Podle dokumentace lze těch 300W měničů Technaxx připojit na jednu fázi 230V AC najednou maximálně 12. Takže by se tím dal navýšit výkon externího jednofázového měniče jiné FVE o 3600W, ale bylo by to za cenu 12 * 2499 = 29998 Kč (bez držáků) nebo 12 * 3798 = 45576 Kč (včetně držáků). Wifi adaptér umožňuje monitorovat a zaznamenávat data maximálně ze 2 balkonovek. Takže při požadavku na 12 by to bylo 6 kusů těch Wifi adaptérů tj. plus 9834 Kč.
- JirkaE
- Reputace: 202
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Já provozují ten úplně první 300W (z Lidlu s panelem 140W) mikromenič dál a není nijak zaznamenány ani měřený ve Victron, ale je na Victron AC OUT nafazovany také.
Pokud nic, tak pokrývá trošku spotřebu Victron.
Maximální výkon vidím 120W kolem poledne.
Třeba teď, když nejsme doma, pokryje tu spotřebu přes den a nemusím se ničeho bát.
Pretoky mít nemůžu - mám přepínač sítí a jedu 100% na Victron ostrov.
Na 99% zase veškerou letní úsporu propálíme v zimě topení protože nemám dodnes jediné hotové polínko a stale před sebou tlačim mnoho jiných restu práce.
I s originální balkonovkou = bez limiteru,, existuje mnoho variant - pro kutily.
DC relé na vstup z panelů, nebo AC relé na výstup, které ,,něco zapne" při určitém výkonu a zas vypne při poklesu, a k žádným přetokům docházet nebude (nemusí)
To není návod - jen varianta a snadné řešení za ,,pár kaček"
V létě to může pomáhat bojleru, v zimě třeba malému topení, pokud by výkon přesáhl běžnou trvalou spotřebu domacnosti.
Pokud nic, tak pokrývá trošku spotřebu Victron.
Maximální výkon vidím 120W kolem poledne.
Třeba teď, když nejsme doma, pokryje tu spotřebu přes den a nemusím se ničeho bát.
Pretoky mít nemůžu - mám přepínač sítí a jedu 100% na Victron ostrov.
Na 99% zase veškerou letní úsporu propálíme v zimě topení protože nemám dodnes jediné hotové polínko a stale před sebou tlačim mnoho jiných restu práce.
I s originální balkonovkou = bez limiteru,, existuje mnoho variant - pro kutily.
DC relé na vstup z panelů, nebo AC relé na výstup, které ,,něco zapne" při určitém výkonu a zas vypne při poklesu, a k žádným přetokům docházet nebude (nemusí)
To není návod - jen varianta a snadné řešení za ,,pár kaček"
V létě to může pomáhat bojleru, v zimě třeba malému topení, pokud by výkon přesáhl běžnou trvalou spotřebu domacnosti.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
Jde fakticky o výrobek Hoymiles Power Electronics Inc. - tak proto to USB / aplikace a cloud S-Miles. Technaxx je jen štítek.
Jasně že to je úplný lowcost, model 2022 tedy řekněme nějaká z ranných verzí, no ta cena z čištění skladu už asi není marná… Německu se už běžně prodává 3. nebo 4. generace těchto hraček…
Pokud jde regulovat výkon přes klaud, tak to musí jít i nějak hacknout…
A tady by mě zajímalo, nakolik složitý by k tomu bylo přibastlit baterku nebo něco, co ubere výkon aby zo nešlo do sítě
Chápu, že se ptám na něco, co řešit až další druhá nebo 3. generace limitetem - Ale zkrátka mě to zajímá, jak jsou udělaný střeva
Ps: V Německu musí FVE nad 600 Wp i balkonovky prý připojovat eletrikář… V Česku je na tohle nějaká legislativa?
Jasně že to je úplný lowcost, model 2022 tedy řekněme nějaká z ranných verzí, no ta cena z čištění skladu už asi není marná… Německu se už běžně prodává 3. nebo 4. generace těchto hraček…
Pokud jde regulovat výkon přes klaud, tak to musí jít i nějak hacknout…
A tady by mě zajímalo, nakolik složitý by k tomu bylo přibastlit baterku nebo něco, co ubere výkon aby zo nešlo do sítě

Ps: V Německu musí FVE nad 600 Wp i balkonovky prý připojovat eletrikář… V Česku je na tohle nějaká legislativa?
-
To je ten problém, ČEZ nemá žádný proces na 0,8 https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-vyr ... ku-do-site a navíc furt mění :Valdano píše: sob zář 13, 2025 3:23 amPřečtěte si to přímo na webu ČEZu kde to mají celkem podrobně popsáno viz tento odkaz Jsou tam uvedeny podmínky, které by vaše FVE měla splňovat viz sekce "Co je potřeba splnit pro připojení?" a jsou tam zmíněny i dokumenty, které musíte ke svému oznámení přiložit viz sekce "Jaké dokumenty musíte doložit spolu s oznámením?". Vše je samozřejmě na vaše vlastní náklady. Je tam také uveden způsob podání oznámení viz sekce "Elektronické podání požadavku".Kajap píše: sob zář 13, 2025 1:13 amJak to tady aktuálně probíhá u ČEZu? Povolí to nebo budou chtít revize a jiný šílenosti?
” Od 1. 12. 2024 a 1. 1. 2025 měníme proces. https://www.cezdistribuce.cz/pro-vyrobc ... ich-modulu ”
A ještě letos taky dvě směny u Čez. Takže z toho je i pro trošku znalého dobrá bramboračka.
Pokud to chápu správně, tak zjednodušený postup je pouhé oznámení, od toho ČEZ odrazují protože to mohou údajně teoreticky zamítnout z důvodu nedostatečné kapacity distribuční sítě nebo ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy (viz § 25 odst. 10 písm. a) energetického zákona) a také při nesplnění technických podmínek připojení.
a proto nabádají na standartdní proces (Pravděpodobně, aby zmátli a odradili uživatele tím, že je nutná proudová smyčka a další nesmysly, které podle mého názoru do 0,8 nejsou potřeba)…
——-
ČEZ: Souběžně s posuzováním a vyřizováním oznámení může dojít k výměně měřicího zařízení, aby způsob měření odpovídal změně připojení. Tato případná výměna nepotvrzuje, že oznámení splňuje všechny stanovené požadavky, ani že připojení výrobny nebrání některý ze zákonných důvodů.
Tuší někdo jestli s aktivací balkónovky mění distributor elektroměr za ten online, nebo ne?
Třeba pre a EON, když má někdo v bytě spotřebu 0,7 MWh/rok Tak mu na základě ohlášení balkónovky pojedu vyměnit?
——-
Tuší někdo, jak Prubnout U ČEZu, zda je kapacita sítě, ještě před podáním žádosti?
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Vysočina
- Výkon panelů [Wp]: 800W
Nemění se nic, elektroměr zůstává. 1) EG.D: Jen se oznámí online a přijde nová smlouva, zase online, s rezervovanou 0. 2) ČEZ si zjistím sám, budu připojovat jiné místo tak za měsíc dva, dám tam Hornbach obyčej 300W bez funkcí USB. Rozhodně nepůjdu cestou normální FVE, proste jim oznámím mikrozdroj 800W a odkážu se na ERU (zjednodušený proces podle § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb v POSLEDNÍM aktualizovaném znění). Vůbec mě nezajímá co píšou na nějakým webu, prostě z nich tu smlouvu dostanu
3) PRE nevím.

-
No právě že mi AI Tvrdí, že elektroměr se musí vyměnit, a je to i logický, protože jak jinak chceš sledovat ty přetoky ve čtvrt hodině nebo měsíční
) Klasický elektroměr podle mě nic takovýho nemá, nejspíš má jenom registr kde eviduje přetok a maximum, nevím.
No a na stránce č.2 tohoto vlákna píše Šobáň, Že právě když se nevymění ten elektroměr, tak ti to ti přetoky může účtovat jako tvojí vlastní spotřebu Takže si ještě zaplatíš
To asi může záležet kus od kusu jak to ten elektroměr bude mít nastavený. Pokud je distributoři nemění, no tak se jim ani nedivím protože by se jim to dost nevyplatilo, a současně nemají žádnou možnost cokoliv kontrolovat. Takže bych se ani nedivil kdyby ti ZPA od ČEZu Načítali ten přetok i do odběru (Ale jak to zjistit? Řeknu ti to v ZPA? Asi ne).
Takže já tě chápu, taky bych to takhle udělal ale Já právě nechci aby mi ten elektroměr vyměnili za 4Q hehe
A podle všeho se zdá, že ještě nikdo nikdy od ČEZu tu smlouvu na balkónovku nedostal?
)
Takže budeš první?

No a na stránce č.2 tohoto vlákna píše Šobáň, Že právě když se nevymění ten elektroměr, tak ti to ti přetoky může účtovat jako tvojí vlastní spotřebu Takže si ještě zaplatíš

Takže já tě chápu, taky bych to takhle udělal ale Já právě nechci aby mi ten elektroměr vyměnili za 4Q hehe

Takže budeš první?
Naposledy upravil(a) Kajap dne sob zář 13, 2025 1:29 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Pro zajímavost denní max peak jsem měl zatím těsně necelé 3kWh za den, držák 90st. (neoptimalizovaně vertikálně) a orientace Jih. Měřeno v srpnu 2025.boubik píše: pát zář 12, 2025 12:33 pmMám tohle opravdu chytré řešení, nastudujte si to (EcoFlow) LIDL. Jde k tomu dopojit jedním kabelem jejich baterka řady DELTA, dají se omezovat přetoky, dá se doplnit aktivní chladič, má to své chytré zásuvky co určují prioritu. Jen si myslím, že to má omezení v kombinaci s baterkou (nemám jí), že baterka nejde připojit do sítě - takže spotřebiče na prodlužku. Ale nevím, nezajímal jsem se do detailu zatím.
-
Ahoj, no beru to tak že má doma každý elektroměr aspoň jako je tohle (příloha) co má 2.8.0 přetoky. Starší nepovažuju za možnýKajap píše: sob zář 13, 2025 1:25 pmNo právě že mi AI Tvrdí, že elektroměr se musí vyměnit, a je to i logický, protože jak jinak chceš sledovat ty přetoky ve čtvrt hodině nebo měsíční) Klasický elektroměr podle mě nic takovýho nemá, nejspíš má jenom registr kde eviduje přetok a maximum, nevím.
No a na stránce č.2 tohoto vlákna píše Šobáň, Že právě když se nevymění ten elektroměr, tak ti to ti přetoky může účtovat jako tvojí vlastní spotřebu Takže si ještě zaplatíšTo asi může záležet kus od kusu jak to ten elektroměr bude mít nastavený. Pokud je distributoři nemění, no tak se jim ani nedivím protože by se jim to dost nevyplatilo, a současně nemají žádnou možnost cokoliv kontrolovat. Takže bych se ani nedivil kdyby ti ZPA od ČEZu Načítali ten přetok i do odběru (Ale jak to zjistit? Řeknu ti to v ZPA? Asi ne).
Takže já tě chápu, taky bych to takhle udělal ale Já právě nechci aby mi ten elektroměr vyměnili za 4Q heheA podle všeho se zdá, že ještě nikdo nikdy od ČEZu tu smlouvu na balkónovku nedostal?
)
Takže budeš první?

S tím ČEZem, nevím proč se furt bát a řešit co mají na webu, jednou je to v zákoně, tak na to mám nárok. Tohle je problém ČR, někdo nám něco nakuká a my sklapneme paty a hubu. Samozřejmě jsem jen jednotlivec… Neslibuju, zkusím, jako můžete zkusit každý z vás.
-
boubik píše: sob zář 13, 2025 1:28 pmPro zajímavost denní max peak jsem měl zatím těsně necelé 3kWh za den, držák 90st. (neoptimalizovaně vertikálně) a orientace Jih. Měřeno v srpnu 2025.boubik píše: pát zář 12, 2025 12:33 pmMám tohle opravdu chytré řešení, nastudujte si to (EcoFlow) LIDL. Jde k tomu dopojit jedním kabelem jejich baterka řady DELTA, dají se omezovat přetoky, dá se doplnit aktivní chladič, má to své chytré zásuvky co určují prioritu. Jen si myslím, že to má omezení v kombinaci s baterkou (nemám jí), že baterka nejde připojit do sítě - takže spotřebiče na prodlužku. Ale nevím, nezajímal jsem se do detailu zatím.
-
Ano ale tu zálohu na spotřebu ti napočte obchodník a ne distributor - a až po odečtu a to je prostý výpočet : ( roční fakturace + 10% ) / 12
)
Však já to píšu že tam je registr jeden který se inkrementuje, Ale nikde není stanoveno, jestli se současně ta dodávka nenapočte i k T1
)
Protože smluvně máš mít dodávku 0 a tedy nic nebrání distribuci, aby zlomyslně to takto bylo nastaveno, chápeš?
V tom registru je standardně 1, Takže jsi tam poslal cca 2-3… No a proč jsi jim tedy dosud neoznámil? Nebo to je u EGD? Tenhle elektroměr ti Nemůže nic bonzovat, Ten se načítá optikou ručně
https://chatgpt.com/s/t_68c5572b8ff4819 ... 53fc1c1614

Však já to píšu že tam je registr jeden který se inkrementuje, Ale nikde není stanoveno, jestli se současně ta dodávka nenapočte i k T1

Protože smluvně máš mít dodávku 0 a tedy nic nebrání distribuci, aby zlomyslně to takto bylo nastaveno, chápeš?
V tom registru je standardně 1, Takže jsi tam poslal cca 2-3… No a proč jsi jim tedy dosud neoznámil? Nebo to je u EGD? Tenhle elektroměr ti Nemůže nic bonzovat, Ten se načítá optikou ručně
To je ten střídač 370 Wp? Asi spíš 800 W co?boubik píše: sob zář 13, 2025 1:28 pmPro zajímavost denní max peak jsem měl zatím těsně necelé 3kWh za den, držák 90st. (neoptimalizovaně vertikálně) a orientace Jih. Měřeno v srpnu 2025.boubik píše: pát zář 12, 2025 12:33 pmMám tohle opravdu chytré řešení, nastudujte si to (EcoFlow) LIDL. Jde k tomu dopojit jedním kabelem jejich baterka řady DELTA, dají se omezovat přetoky, dá se doplnit aktivní chladič, má to své chytré zásuvky co určují prioritu. Jen si myslím, že to má omezení v kombinaci s baterkou (nemám jí), že baterka nejde připojit do sítě - takže spotřebiče na prodlužku. Ale nevím, nezajímal jsem se do detailu zatím.
https://chatgpt.com/s/t_68c5572b8ff4819 ... 53fc1c1614
Naposledy upravil(a) Kajap dne sob zář 13, 2025 1:46 pm, celkem upraveno 1 x.
-
To právě už jsou takový věci za hranicí vesmíru a ukáže až vyúčtování 
—- střídač 800W typ:
General Info
Model EFWN511/EFWN511B
Dimension 242×169×33 mm
Weight Approx. 3 kg
PV Port
Operating voltage 11-55Vd.c.
Maximum input voltage 55Vd.c.
Maximum input current 13A*
Initial input voltage 15Vd.c.
Anti-reverse connection protection Supported