EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
-
- Moderátor
- Reputace: 823
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
To si tam alibisticky dává prodejce ...
Jakmile to má standardní zástrčku do zásuvky, není šance se z toho vykecat, že to může zapojit jen elektrikář.
Jakmile to má standardní zástrčku do zásuvky, není šance se z toho vykecat, že to může zapojit jen elektrikář.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 197
- Lokalita: Česká Lípa
Pokud zařízení není jen běžný spotřebič (což balkonovka rozhodně není), tak může být vyžadováno připojení k DS odborníkem i když to má zástrčku. Už jsem se s tím setkal. Stručně řečeno vybavení zařízení zástrčkou ještě samo o sobě neznamená vždy a za všech okolností možnost přímého zapojení uživatelem.
-
- Reputace: 2
- Lokalita: Okoli
A kolik elektrikářů je potřeba k zastrčení zástrčky?
Lidi proč ta věc za 199€ má ovšem jen poloviční výkon (400W) oproti německým 800W za stejných 200€ … ?
Jako kdyby k tomu dali o jeden panel míň tak neřeknu, ale na tom měniče je napsáno výstup 400 W…
Lidi proč ta věc za 199€ má ovšem jen poloviční výkon (400W) oproti německým 800W za stejných 200€ … ?
Jako kdyby k tomu dali o jeden panel míň tak neřeknu, ale na tom měniče je napsáno výstup 400 W…

-
- Reputace: 2
- Lokalita: Okoli
Pro spuštění pokuty by musely být obě podmínky splněny současně, tznValdano píše: pát zář 12, 2025 2:03 pmU balkonovek do 300W by neměl být potřeba žádný limiter ani v ČR, protože i když by byla spotřeba domácnosti krátkodobě v době osvitu nulová a 300W šlo plně do DS, tak by to mělo být v limitu povolených technologických přetoků, pokud nepřekročíte celkově za měsíc 30kWh což by znamenalo více než 100 hodin při plném osvitu a s nulovou spotřebou domácnosti. Zmíněné limity samozřejmě platí za předpokladu, že budete mít pro takovou k DS připojenou výrobnu sjednán s distributorem nulový rezervovaný výkon. V případě provozu tzv. bez vědomí distributora a bez sjednání připojení pro nulový rezervovaný výkon tyto limity neplatí a v takovém případě riskujete možný postih i za nižší přetoky.
překročit 30 kWh celkem v kalendářním měsíci a současně překročit průměrný výkon 300 W ve čtvrthodině někdy v tom samém měsíci…
Tzn. s výkonem 300 Wp to ani překročit snad nejde. Kdyby jo tak by stačilo dát diodu do konektoru panelu na léto (duben-srpen).
Kdyby se hrálo jen na ty kWh, tak duben-srpen to vyrobí >30 kWh za ideálních podmínek…
To mi zase až tak přísný nepřijde, jak to mají tady všude jinde, tam můžou dodávat plný výkon 800wp bez rizika pokuty?
Jak to tady aktuálně probíhá u ČEZu? Povolí to nebo budou chtít revize a jiný šílenosti? Ta věc z Hornbachu zdá se býti docela za dobrou cenu (Taky bez limitu jedu ale narozdíl od Lidlu poloviční cena a jak správně napsal Valdano, tak ten Limiter potřeba fakt nebude - Otázka co ČEZ na to)
-
Ano.Kajap píše:jak to mají tady všude jinde, tam můžou dodávat plný výkon 800wp bez rizika pokuty?
-
Přečtěte si to přímo na webu ČEZu kde to mají celkem podrobně popsáno viz tento odkaz Jsou tam uvedeny podmínky, které by vaše FVE měla splňovat viz sekce "Co je potřeba splnit pro připojení?" a jsou tam zmíněny i dokumenty, které musíte ke svému oznámení přiložit viz sekce "Jaké dokumenty musíte doložit spolu s oznámením?". Vše je samozřejmě na vaše vlastní náklady. Je tam také uveden způsob podání oznámení viz sekce "Elektronické podání požadavku".Kajap píše: sob zář 13, 2025 1:13 amJak to tady aktuálně probíhá u ČEZu? Povolí to nebo budou chtít revize a jiný šílenosti?
-
Stačí jeden, který k tomu má patřičné oprávnění a musí zkontrolovat obvod, jističe a elektroměr, aby se ujistil, že jsou služby budovy kompatibilní s fotovoltaickým systémem.

Prostě proto, že se prodávají varianty balkonovek s různými výkony a poloviční výkon automaticky neznamená i poloviční cenu, a to platí obecně po celém světě i v Německu. Mimochodem v německém Lídlu je aktuálně v nabídce ta samá balkonovka 400W za 249€ a v německém Kauflandu je podobná 400W dokonce za 319€ a obě ty balkonovky mají v sadě 2 panely.Kajap píše: sob zář 13, 2025 12:49 amLidi proč ta věc za 199€ má ovšem jen poloviční výkon (400W) oproti německým 800W za stejných 200€ … ?
-
V Hornbachu ji mají za 2499 Kč zřejmě v nějaké akci. V Datartu mají tu samou za 6777 Kč.Kajap píše: sob zář 13, 2025 1:13 amTa věc z Hornbachu zdá se býti docela za dobrou cenu (Taky bez limitu jedu ale narozdíl od Lidlu poloviční cena a jak správně napsal Valdano, tak ten Limiter potřeba fakt nebude - Otázka co ČEZ na to)
Ta balkonovka je bez balkonového držáku (jak v Hornbachu tak i v Datartu). V montážním návodu je uvedeno "Balkonový držák TX-227 (není součástí)". Za Balkonový držák TX-227 si v Hornbachu připlatíte 1299 Kč. U držáku i u té balkonovky je v Hornbachu doprava zdarma. Takže včetně toho balkonového držáku to vyjde na 3798 Kč včetně DPH.