Jirkova FVE
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 353
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
A to já zase ano. Buď můžeš jet na denní cykly, tam souhlasím, že pak je ta 750l nádrž tak nějak přiměřená, nebo ty cykly můžeš chtít delší. Výhodou delších cyklů je vyšší pravděpodobnost, že se v průběhu cyklu trefíš do pěkného počasí, kdy tu nádrž nějak nahřeješ energií z panelů a že tedy těch dní, kdy budeš muset dodat energii z jiných zdrojů, bude (statisticky) výrazně méně.TomHC píše: úte zář 09, 2025 10:25 amVšeobecne nerozumiem potrebe mať 2000 - 4000 litrov akumulácie. Akumulačka býva ako buffer keď napríklad kúrim kotlom na drevo/pelety a z aku odoberám 30°C vodu do podlahovky. A to by jedna 750 litrová mohla stačiť. Ide mi skôr o to, že ak má ísť o akumuláciu zo slnka, tak to od novembra do marca aj tak nevychádza.
Akumulačka na 2000 litrů pobere při Δt ~50 ℃ nějakých přibližně 110 kWh energie za cenu, za kterou to v baterkách ani při současných cenách postavit rozhodně nelze. Ano, drobnou nevýhodou je, že tu energii pak nelze využít k ničemu jinému, než k ohřevu.
-
- Reputace: 218
- Lokalita: Pod Karpatmi
Ak by si ju nahrieval aj napriklad od leta tak ju nahrejes v case najvacsich slnecnych ziskov a potom ju len uz udrzujes..ono kazdy mame ine moznosti a hlavne aj plochu kwp ktora sa da vzdy rozsirit..
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania

-
- Reputace: 54
Pokud nemáš kotel na dřevo, tak velká akumulačka dneska už nemá moc velký smysl.
Baterie hodně zlevnily, proto mi přijde lepší nakoupit baterie, případně malé levné TČ, které budeš z těch baterií krmit.
Baterie hodně zlevnily, proto mi přijde lepší nakoupit baterie, případně malé levné TČ, které budeš z těch baterií krmit.
- JirkaE
- Reputace: 200
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
Chápu jak to myslíš - asi.TomHC píše: úte zář 09, 2025 10:25 amVšeobecne nerozumiem potrebe mať 2000 - 4000 litrov akumulácie. Akumulačka býva ako buffer keď napríklad kúrim kotlom na drevo/pelety a z aku odoberám 30°C vodu do podlahovky. A to by jedna 750 litrová mohla stačiť. Ide mi skôr o to, že ak má ísť o akumuláciu zo slnka, tak to od novembra do marca aj tak nevychádza. A či prikúrim zo siete jeden deň alebo dva...
U nás doma je jeden 150 litrový bojler a vystačí nám v pohode (a to manželke by najviac vyhovovali podmienky pri podmorskej sopke + dve deti), kúrime plynom do vody v podlahovke, bez aku nádrže.
Jde hlavně o rezervu, kdy svítí méně slunko a pak moment, kdy slunko vykoukne a vydrtit z toho co nejvíce s myšlenkou - kdo ví, kdy zase vyjde znova

V tomhle případě se na to dívám tak, že je lepší víc vody aby se to teplotně rozložilo a mělo větší kapacitu než mít jednu akumulačku na 80°C a tři dny topit, nebo ohřívat ze sítě, než zas v zimě slunko něco vyrobí.
Už nyní vidím a mám vyzkoušené, že ty 3 bojlery 125L posunují (i přes své ztráty) tou zásobou (MLUVÍME O ZIMĚ NE O LÉTĚ) naši soběstačnost mnohem dál, než u někoho kdo má jeden 160L nebo jeden 200L zásobník a naší soběstačnost na teplé pitné vodě to posunuje o měsíc až dva dál, než u někoho, kdo má kapacitu pitné vody menší.
Totéž pak aplikuju do pomyslného vzorce na topnou vodu. A totéž do kapacity baterie.
Já se na to asi dívám jinak, s vizí do budoucna, že se chci od sítě odpojit (odevzdat elektroměr) a na střechu nasázet opravdu až 30-40kWp dle potřeby

Je snažší zatopit zítra než běžet ještě ve 20h večer - protože se významně změnila předpověď....
Je snažší nastartovat elektrocentrálu zítra - než ve 20h večer - ze stejného důvodu, kterým je změna předpovědi.
Taky nemusím být vždycky doma a holky budou mít zajištěnou energii i teplo i kdyby 2 dny slunko nevykouklo - pak se vrátím a zatopím

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- v600
- Reputace: 10
- Lokalita: RK
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Hmm, viděl jsem to svařené jako septik.
Obezděná jáma, měkká desková izolace (asi to byl polystyren) a v tom nízký kvádr z hodně tlustých plastových desek, svařený podobně jako septik.
Teplo do toho jde ze střešního kolektoru, ale asi se nechodí nad 60 st.C.
Velikost jako měnší garáž > v podstatě s tím vyplnili bývalou uhelnu-sklep na uhlí...
Obezděná jáma, měkká desková izolace (asi to byl polystyren) a v tom nízký kvádr z hodně tlustých plastových desek, svařený podobně jako septik.
Teplo do toho jde ze střešního kolektoru, ale asi se nechodí nad 60 st.C.
Velikost jako měnší garáž > v podstatě s tím vyplnili bývalou uhelnu-sklep na uhlí...
15 panelů Solarmi 7000Wp (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 2x5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov (dva okruhy).
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
-
- Reputace: 184
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Pokiaľ si vieš akumulačky namontovať resp. pozvárať sám tak áno, ale ak ich máš kúpiť a dať namontovať tak to tiež zrovna lacné nie je. Navyše ti to zaberie ďaleko viac priestoru. Ja mám 2x750L akumulačky a komplet všetko okolo ma pred 5 rokmi vyšli na okolo 4k€ a to ceny išli o dosť hore za posledné roky.unicast píše: úte zář 09, 2025 10:40 amA to já zase ano. Buď můžeš jet na denní cykly, tam souhlasím, že pak je ta 750l nádrž tak nějak přiměřená, nebo ty cykly můžeš chtít delší. Výhodou delších cyklů je vyšší pravděpodobnost, že se v průběhu cyklu trefíš do pěkného počasí, kdy tu nádrž nějak nahřeješ energií z panelů a že tedy těch dní, kdy budeš muset dodat energii z jiných zdrojů, bude (statisticky) výrazně méně.
Akumulačka na 2000 litrů pobere při Δt ~50 ℃ nějakých přibližně 110 kWh energie za cenu, za kterou to v baterkách ani při současných cenách postavit rozhodně nelze. Ano, drobnou nevýhodou je, že tu energii pak nelze využít k ničemu jinému, než k ohřevu.
Za tú cenu si vieš poskladať 4 packy 16x280Ah článkov, t.z. cca. 55kWh energie v baterkách. Chápem tej akumulácii, ale tiež to netreba preháňať. Ale toto je len môj skromný pohľad na vec, každý to máme inak

Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- JirkaE
AnoMigel píše: úte zář 09, 2025 10:43 amAk by si ju nahrieval aj napriklad od leta tak ju nahrejes v case najvacsich slnecnych ziskov a potom ju len uz udrzujes..ono kazdy mame ine moznosti a hlavne aj plochu kwp ktora sa da vzdy rozsirit..

A ano, je jen souhra náhod a možností - při výběru mezi těmi ,,rujnami" - kterou a kde jsme vybrali ( v té době jsme vybírali mezi 4 starými baráky - někde v pohraničí ) a ano - další moje tiché kritérium byla i střecha, její členitost a orientace (ale zas je na

Tehdy byli ceny nemovitostí úplně jinde než dnes a mnohem větší nabídka než dnes a naše finanční možnosti (dnes už by to bylo složitější a dražší a víc severně u hranic = ne v Bavorsku, ale v Sasku - což je také rozdíl...)
Ale i tak, i dnes, lze ve srovnatelné vesnici jako na opačné straně hranic, najít dům v DE i v CZ - srovnatelný dům a staří a kvalita - a v DE bude levnější než v ČR - paradox času i doby i ekonomických možností na obou stranách hranic
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
- JirkaE
Já myslím že sdílel tu ideu ne fyzické nádrže. Jen rozdíl na té izolaci u 750L nádrže dělá v nákupce víc než 300Eur rozdíl na nádrž mezi 80 a 120mm Neodulem.Diablo1st píše: úte zář 09, 2025 11:34 am
Pokiaľ si vieš akumulačky namontovať resp. pozvárať sám tak áno, ale ak ich máš kúpiť a dať namontovať tak to tiež zrovna lacné nie je. Navyše ti to zaberie ďaleko viac priestoru. Ja mám 2x750L akumulačky a komplet všetko okolo ma pred 5 rokmi vyšli na okolo 4k€ a to ceny išli o dosť hore za posledné roky.
Za tú cenu si vieš poskladať 4 packy 16x280Ah článkov, t.z. cca. 55kWh energie v baterkách. Chápem tej akumulácii, ale tiež to netreba preháňať. Ale toto je len môj skromný pohľad na vec, každý to máme inak![]()
Prostorově jsou ty nádže NAD velmi náročné na prostor, pokud má zůstat prostor pro případné opravy netěsností v závitech, dotažení apod.
Troufnu si už nyní tvrdit, že i když použiju to nejlepší a nejdražší na trhu, vejdu se s cenou za materiály pod 2000Eur na 4000Litrech zásoby, včetně lepší izolace, na takovém ,,bazénku" svépomocí

A to se pak porovnává cca 20kWh uložiště v baterii versus 220kWh uložiště s vodou na 50°C což už opravdu srovnávat v žádném případě nejde.
Ten kdo má už nyní přes 30kWp by dokázal říct, za jak dlouho by to dokázal ohřát

-
- Reputace: 184
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Bál by som sa robiť takýto "bazén" vnútri domu, ale proti gustu
TU vieš zohnať akumulačné nádrže za lepší peniaz ako z Dražíc. A keď tak im spraviť lepšiu izoláciu zo všetkých strán.

TU vieš zohnať akumulačné nádrže za lepší peniaz ako z Dražíc. A keď tak im spraviť lepšiu izoláciu zo všetkých strán.
Victron ESS AC Coupling:
-
- Reputace: 353
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Ty komerčně prodávané izolace k těm nádržím jsou dost drahé, ale to je zrovna věc, která jde udělat podomácku poměrně snadno, balíky izolační vaty jsou poměrně levné, tuby s PUR pěnou ostatně taky.
- JirkaE
Nebojím se, často jsou technické prostory přímo pod bazény s mnohem více vody (tun) a jsou okachličkované a stále je poslední možností ještě vana z folie nebo nerez plechu.
Bazény se dělají i na vrchních patrech obytných domů

Tohle bude pod úrovní podlah a rozložených necelých 5tun na 3,5 m2

Ceny hezké ale stále jsem maximálně na 2000Litrech a velkých potížím s montáží za téměř trojnásobek ceny při zachování počtu výměníků - a navíc tam nedám DZD příruby a keramická tělesa 55V.
Proto řeším ten ,,bazén" - víc muziky za méně peněz.
Ale díky za názor, vše vstřebávám a učím se dál