Dron a fotovoltaika
Diskuze o řízení, měření a automatizaci ve fotovoltaických a soběstačných systémech. Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry Pi, vzdálený dohled, DIY řešení, statistiky spotřeby, logování dat, integrace a opensource nástroje.
-
- Reputace: 345
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Dron a fotovoltaika
To je argument přesně ve stylu "potřebujeme, aby v každé ložnici, koupelně a na každé toaletě byla povinně kamera, protože tam může docházet ke zneužívání dětí". Ne, na mém pozemku může legálně vyrůst třeba topol, který bude vyšší, než je smysluplná výška letu takového malého dronu třeba pro účely fotografování MC4 konektorů pod zátěží, vegetace nebo drobné stavby mohou takovému vrtulníku přistání velmi snadno znemožnit apod., čili tenhle argument zkrátka není validní a najdu snadno stovky podobných, kterými obhájím omezení naprosto libovolné svobody.Valdano píše: ned srp 17, 2025 10:49 pmSoukromý pozemek může přelétat nízko letící vrtulník záchranné služby a dokonce na něm v kritické situaci může i přistát aniž by k tomu potřeboval souhlas majitele pozemku.
Those who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
-
Hele, a zkoušel jsi někdy nějaký návrh zákona či jiného právního předpisu připomínkovat? Ano, oni se s tou připomínkou musejí nějak vypořádat, ale už nikde není psáno, že ta jejich argumentace při vypořádání musí dávat smysl. Takže ti připomínku klidně zamítnou s tím, že předmětná připomínka by narušovala účel předmětného opatření -- a připomínky v tom smyslu, že účel onoho opatření vůbec není ve společenském zájmu, se nepřijímají, protože to není připomínka k liteře onoho předpisu, ale tak maximálně k důvodové zprávě a ta předmětem připomínkování není. Krásným příkladem této praxe byl návrh ZoKB2 a to, jak si s připomínkami vytíral předkladatel, tedy NÚKIB, pozadi. Když jsme onehdy připomínkovali blokování internetových serverů v zákoně o hazardních hrách, také to ničemu nepomohlo.Valdano píše: pon srp 18, 2025 3:19 amAle ptá, akorát se o to musíte trochu zajímat, jinak se o tom nedozvíte. ÚCL vyhlašuje odborná připomínková řízení k návrhům změn různých leteckých předpisů včetně těch, které se týkají provozu dronů nebo modelů. Vaše případné připomínky ať už k vyhlášeným řízením nebo i jiné podněty na změnu již existujících leteckých předpisů můžete podávat pomocí tohoto připomínkového formuláře. Kromě toho ÚCL jedná i se zájmovými organizacemi. Letos v lednu, březnu a květnu probíhalo mezi ÚCL a KLeM ČR (Klub Leteckých Modelářů ČR) jednání o úpravách předpisu pro létání s modely letadel.
Navíc oni jsou placeni za produkování dalších a dalších předpisů z našich daní. Daňový poplatník musí vydělávat na to, aby ty daně mohl vůbec zaplatit a teprve z toho, co mu zbyde a ve svém volném čase se může věnovat připomínkování všech těch regulací, co si na něj ministerští úředníci připraví. Je tedy oproti státní správě v nápadně nevýhodném postavení.
-
- Reputace: 787
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
Nejvíc mohu ovlivnit při volbách. A pak se třeba modlit, že zvolení poslanci budou (nesmyslnou) legislativu osekávat. Žije nás tady v republice posledních 100 let +- stejný počet a přitom zákonů /nařízení/pravidel/vyhlášek tady máme nesrovnatejně víc. Ty různé seznamy vznikají ne proto, že by to stát potřeboval, ale proto, že to výpočetní technika umožňuje. Kdyby to úředníci museli sami naklepávat na psacím stroji a posílat si to mezi sebou poštou, seznamů by ubylo.
To, že provozovatel dronu může způsobit škodu je jasné. Stejně tak je jasné, že registrace usnadní jeho odhalení. Ale to bychom se pak mohli dočkat i skvělého nápadu na registraci DNA všech občanů, neboť by to usnadnilo odhalení pachatele trestného činu. Poctivý člověk se přece nemá čeho bát.
To, že provozovatel dronu může způsobit škodu je jasné. Stejně tak je jasné, že registrace usnadní jeho odhalení. Ale to bychom se pak mohli dočkat i skvělého nápadu na registraci DNA všech občanů, neboť by to usnadnilo odhalení pachatele trestného činu. Poctivý člověk se přece nemá čeho bát.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Moderátor
- Reputace: 805
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Politiku si řešte ve žvanírně, zde jsme v technické části!
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 195
- Lokalita: Česká Lípa
Politika sem nepatří.
Nicméně informace o předpisech týkajících se provozu dronů jsou spíš technického charakteru a podobné to je i s možnosti je připomínkovat. Pokud chce někdo připomínkovat letecké přepisy tak tomu musí věnovat spoustu času, aby byl v obraze a pokud někdo očekává, že ÚCL bude skákat tak jak nějaký jednotlivec píská tak je samozřejmě na omylu. Jednotlivci se tomu většinou nevěnují, protože na to prostě nemají čas. Oblast leteckých modelů a dronů pokrývá mimo jiné jak už jsem zmínil KLeM ČR. Tam se tomu věnují dlouhodobě a probíhají okolo toho i různá jednání s ÚCL a i tak prosadí jen minimum. Kdo se o to zajímá blíže a třeba i létá s různými modely tak se může stát individuálním členem SMČR což mu mimo jiné pokryje i pojištění. Ten kdo nechce platit za členství v SMČR si může udělat zkoušky a získat pro sebe registraci provozovatele a pilota dronu na webu ÚCL online a zdarma.
Některé jednotlivce současný stav předpisů v oblasti dronů odrazuje natolik, že se tomu raději nevěnují vůbec. Někteří zas předpisy ignorují a v případě postihu pak bývají nemile překvapeni. Dle mého názoru pokud se tomu už někdo hodlá věnovat nebude to jen pro omezené účely snímkování vlastní FVE, ale obvykle i pro jiné rekreační účely a tak by se měl s předpisy seznámit a věnovat tomu nějaký čas. Doporučují nelétat v zakázaných prostorech. Odkaz na on-line mapy pro drony zde již byl uveden. Tam si můžete ověřit jaká jsou v lokalitě kde hodláte létat omezení a tomu byste se měli přizpůsobit.
I když se v dnešní době dají pořídit celkem slušné drony i se solidními kamerami za dle mého názoru přijatelné ceny tak to ve vztahu ke kontrole FVE stačit nebude. Jak už zde bylo zmíněno běžné kamery jsou pro vizuální náhled, ale kontrolovat kvalitu spojení propojovacích konektorů to chce termokameru. Termokamery za přijatelné ceny poskytující jakž takž přijatelné záběry jsou obvykle v ručním provedení nevhodném pro osazení na dron. Zkusit můžete laborovat s nějakou levnou a malou termokamerou pro dron jako je třeba tato, která by měla jít integrovat s analogovými kamerovými vysílači, ale bude to na delší pokusy a s nejistým výsledkem. V tomto ohledu tedy bude možná lepší si raději občas objednat snímkování termokamerou z profesionálního dronu u nějaké firmy, která se tím zabývá a bude k tomu mít i profesionální vybavení.
Nicméně informace o předpisech týkajících se provozu dronů jsou spíš technického charakteru a podobné to je i s možnosti je připomínkovat. Pokud chce někdo připomínkovat letecké přepisy tak tomu musí věnovat spoustu času, aby byl v obraze a pokud někdo očekává, že ÚCL bude skákat tak jak nějaký jednotlivec píská tak je samozřejmě na omylu. Jednotlivci se tomu většinou nevěnují, protože na to prostě nemají čas. Oblast leteckých modelů a dronů pokrývá mimo jiné jak už jsem zmínil KLeM ČR. Tam se tomu věnují dlouhodobě a probíhají okolo toho i různá jednání s ÚCL a i tak prosadí jen minimum. Kdo se o to zajímá blíže a třeba i létá s různými modely tak se může stát individuálním členem SMČR což mu mimo jiné pokryje i pojištění. Ten kdo nechce platit za členství v SMČR si může udělat zkoušky a získat pro sebe registraci provozovatele a pilota dronu na webu ÚCL online a zdarma.
Některé jednotlivce současný stav předpisů v oblasti dronů odrazuje natolik, že se tomu raději nevěnují vůbec. Někteří zas předpisy ignorují a v případě postihu pak bývají nemile překvapeni. Dle mého názoru pokud se tomu už někdo hodlá věnovat nebude to jen pro omezené účely snímkování vlastní FVE, ale obvykle i pro jiné rekreační účely a tak by se měl s předpisy seznámit a věnovat tomu nějaký čas. Doporučují nelétat v zakázaných prostorech. Odkaz na on-line mapy pro drony zde již byl uveden. Tam si můžete ověřit jaká jsou v lokalitě kde hodláte létat omezení a tomu byste se měli přizpůsobit.
I když se v dnešní době dají pořídit celkem slušné drony i se solidními kamerami za dle mého názoru přijatelné ceny tak to ve vztahu ke kontrole FVE stačit nebude. Jak už zde bylo zmíněno běžné kamery jsou pro vizuální náhled, ale kontrolovat kvalitu spojení propojovacích konektorů to chce termokameru. Termokamery za přijatelné ceny poskytující jakž takž přijatelné záběry jsou obvykle v ručním provedení nevhodném pro osazení na dron. Zkusit můžete laborovat s nějakou levnou a malou termokamerou pro dron jako je třeba tato, která by měla jít integrovat s analogovými kamerovými vysílači, ale bude to na delší pokusy a s nejistým výsledkem. V tomto ohledu tedy bude možná lepší si raději občas objednat snímkování termokamerou z profesionálního dronu u nějaké firmy, která se tím zabývá a bude k tomu mít i profesionální vybavení.
- v600
- Reputace: 10
- Lokalita: RK
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Hmm, to se nám to nějak zvrhlo 
Odrazím se od původnáho dotazu - dron (asi) na kontrolu, prohlížení stavu FVE.
>> bez kamery ani ránu.
A jak Valdano správně dostal odpověď kdy není třeba registrace ani "řidičák" "...a není osazen fotoaparátem ani kamerou..."
A to nás přivádí zpět k registraci a podmínkám provozu.
Vůbec totiž neuvažejeme dron bez kamery.
Osobně DRON pro radost doporučuji, jen bez kamery to je o ničem
A test a registrace problém není, dokázal jsem to přes WEB asi za dvě hoďky.
Mám DJI Mini3 s ovladačem s obrazovkou a 3 baterie, proto ta cena šla až ke 20kKč.
Prostě na dětském táboře s omezenou možností nabíjení těch baterek potřebujete více.

Odrazím se od původnáho dotazu - dron (asi) na kontrolu, prohlížení stavu FVE.
>> bez kamery ani ránu.
A jak Valdano správně dostal odpověď kdy není třeba registrace ani "řidičák" "...a není osazen fotoaparátem ani kamerou..."
A to nás přivádí zpět k registraci a podmínkám provozu.
Vůbec totiž neuvažejeme dron bez kamery.
Osobně DRON pro radost doporučuji, jen bez kamery to je o ničem

A test a registrace problém není, dokázal jsem to přes WEB asi za dvě hoďky.
Mám DJI Mini3 s ovladačem s obrazovkou a 3 baterie, proto ta cena šla až ke 20kKč.
Prostě na dětském táboře s omezenou možností nabíjení těch baterek potřebujete více.
Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
-
Ok, tak zcela apolitická odpověď. Kdyby se někdo se svou FVE, jejím snímkování dronem apod. dostal do jakéhokoli právního problému, tak mu rád poskytnu (bez nároku na odměnu) konzultaci, jak dále postupovat. Mojí podmínkou ovšem je, že se pak nepůjde zbaběle přiznat a zaplatit poslušně pokutu, nebude-li to podle mého názoru zcela zjevně nejméně špatné řešení, ale bude ochoten si projít všemi koly řízení, včetně řádných i mimořádných opravných prostředků.
-
- Reputace: 195
- Lokalita: Česká Lípa
A zkoušel jste na ÚCL podat žádost o oprávnění k letu (OKL) do výšky 400m? Je to sice "děsnej opruz", ale není to nemožné. Oprávnění k letu (OKL) je individuálním dočasným druhem oprávnění, které může ÚCL vydat na základě podané žádosti v případech, kdy je záměrem provozovat bezpilotní letadlo v otevřené kategorii provozu (OPEN) a zároveň dochází ke konfliktu s podmínkami vymezenými jednou či více zeměpisnými zónami pro příslušnou oblast létání. Stručně řečeno například pokud chcete v určitém termínu (od do) létat s modelem v určité oblasti nad povolený maximální limit výšky tak k tomu právě slouží žádost OKL. Napoprvé bude asi náročnější tu žádost vytvořit, ale jakmile ji už jednou vytvoříte tak ji budete mít v tom systému uloženou a do budoucna ji pak můžete použít jako předlohu znovu s tím, že jen změníte termín letání (od do) a podáte žádost znova.ChlapeczDediny píše: ned srp 17, 2025 11:28 pmJsem modelář větronař a ani nad svým pozemkem nemohu létat svých oblíbených 300 - 400 metrů...
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon srp 18, 2025 5:08 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 260
- Lokalita: Praha
Dron je hezká hračka, ale na kontrolu FVE bez termokamery asi nanic. Pokud člověk není nadšenec, co si bude několikrát do měsíce létat pro radost, tak jsou to i dost vyhozené peníze. Kolega prodával málo létaný dron DJI asi půl roku a musel hodně slevit, aby se mu doma jenom neválel. Já občas projedu FVE a kabely mobilem CAT s termokamerou a to je tak všechno co se dá dělat. Mám naštěstí skoro plochou střechu, takže mohu osahat MC4 i bez techniky. Na zahradním domku už je to horší, tam panely leží a ani dron na konektory neuvidí.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor