Dron a fotovoltaika
Diskuze o řízení, měření a automatizaci ve fotovoltaických a soběstačných systémech. Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry Pi, vzdálený dohled, DIY řešení, statistiky spotřeby, logování dat, integrace a opensource nástroje.
-
- Reputace: 787
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Dron a fotovoltaika
Existuje nějaké rozumné zdůvodnění proč si pořídit dron k fotovoltaice (nebo i k něčemu jinému kolem baráku)? Hledám nějaké zdůvodnění proč si takovou hračku pořídit. Třeba ho někteří k něčemu užitečnému používáte.
Obdobně mám třeba endoskopickou kameru na kontrolu odpadů a využívám ji hlavně ke čtení štítků na snímačích namísto zrcátka.
A nebo stereoskopickou kameru na mikropájení a hlavně s ní hledám na zahradě skůdce na rostlinách.
Obdobně mám třeba endoskopickou kameru na kontrolu odpadů a využívám ji hlavně ke čtení štítků na snímačích namísto zrcátka.
A nebo stereoskopickou kameru na mikropájení a hlavně s ní hledám na zahradě skůdce na rostlinách.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 284
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Re: Dron a fotovoltaika
Kdo chce tak si zdůvodnění vždy najde, Pokud má slušnou kameru tak kontrola nejen FVE tam kde se dostaneš pouze z plošiny a podobně.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 195
- Lokalita: Česká Lípa
Pokud se chcete vyhnout povinnosti registrovat se na ÚCL jako provozovatel dronu a označovat dron pak si pořiďte dron s kamerou pod 250g celkové vzletové hmotnosti včetně aku a kamery a nebo hračku, která bude mít od výrobce uvedeno určení pro děti do 14-ti let. V případě dronů nad 250g s kamerou (byť je třeba kamera doplněna dodatečně), které jsou výrobcem definovány pro 14+ byť se bude jednat jen o rekreační létání tj. nepodnikatelskou činnost a i když se bude létat nad soukromým pozemkem tak je v současnosti vyžadováno, aby se provozovatel dronu zaregistroval na ÚCL. Dá se to obejít tzv. "individuálním členstvím" ve svazu modelářů ČR, které tuto povinnost plně nahrazuje. Individuální členství můžete získat aniž byste byl členem konkrétního modelářského klubu. Sám mám také individuální členství u SMČR. Jako člen SMČR pak každý svůj provozovaný dron či model musíte označit svým členským kódem a kódem svazu (dá se použít i sdružený QR kód umístěný na dron či model). V rámci individuálního členství v SMČR jste pokryt svazovým pojištěním pro případ, že by došlo v důsledku provozu vašeho dronu k nějakým škodám či újmě na zdraví. 

-
- Reputace: -1
Re: Dron a fotovoltaikadron pro kontrolu FV panelů je k ničemu, pokud nemá termokameru.
Na panelech potřebuješ kontrolovat kvalitu spojení propojovacích konektorů, a to zjistíš pouze změřením teploty, jestli se zahřívají nebo ne. Dát na střechu panely je jedna věc, ta snadná, ale kontrolovat jejich bezpečný provoz a stav už je druhá věc. A to bych dronem rozhodně dělat nechtěl. Dronem zkontroluješ pouze že jsou na střeše a jestli potřebují očistit nebo ne. Víc dronem neuděláš. A je jedno, jestli je to hračka, nebo něco dražšího. Bez termokamery se nic nedozvíš. A termokamera.... no to stojí hodně papírků. Taky jsem o tom uvažoval, ale nakonec na střechu lezu dvakrát za sezonu únor - listopad. Lepší řešení už by byla otočná kamera, ale zase, nic důležitého se z ní taky nedozvíš, pokud nebude pro termo snímání. Pořiď si raději infrateploměr, třeba Parkside. 400Kč a udělá víc služby než koptera.
-
- Reputace: 345
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Termokamera hodně papírků? Neříkám, že je dokonalá, ale na věci jako je snímání teploty konektorů, stačí i taková:
https://www.aliexpress.com/item/1005003594555147.html
https://www.aliexpress.com/item/1005008666001502.html
Sice to není za 400 Kč jako infrateploměr od Parkside, ale aspoň je na tom vidět, co konkrétního v tom místě hřeje a jaký to má tvar.
https://www.aliexpress.com/item/1005003594555147.html
https://www.aliexpress.com/item/1005008666001502.html
Sice to není za 400 Kč jako infrateploměr od Parkside, ale aspoň je na tom vidět, co konkrétního v tom místě hřeje a jaký to má tvar.
- v600
- Reputace: 10
- Lokalita: RK
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Mám dron pro radost a natáčení s dětmi na kroužku. Mám ho jako soukromá osoba...Valdano píše: pát srp 15, 2025 10:13 pmPokud se chcete vyhnout povinnosti registrovat se na ÚCL jako provozovatel dronu a označovat dron pak si pořiďte dron s kamerou pod 250g celkové ...
Uvedená pravidla (250g atd.) už dnes neplatí-nedávno se zásadně změnila. Každý dron vyjma kategorie "hračka bez kamery" musíte registrovat. A na každý mimo kategorie "hračka bez kamery" musíte mít "řidičák".
Není to konec světa. Po netu se registrujete, složíte zkoušku (asi 20 minut, stačí přemýšlet a přešíst si předpisy), pošlou vám v PDF "řidičák", ten si vytisknete, zalaminujete a vložíte do dokladů. Při létání ho musíte mít u sebe. Pak registrujete dron (dostanete SPZ, kterou na něj musíte čitelně napsat/přilepit a můžete jí použít pro všechny drony, které si pořídíte.
Tohle všechno je snadné - pokud nebudete s dronem podnikat (natáčet a fotit na kšeft), pak je to složitější a kromě jinhého budete muset mít pojištění. Pokud chcete větší dron, nebude stačit on-line zkouška, ale budete si jí muset napsat a předvést umění létat.
Jsou tu ještě dvě věci:
-ve městě a nad lidmi můžete létat jen se souhlasem (a někde jen s povolením a někde vůbec ne)
-levný dron (cca 4tis.) nebude mít dost dobrou kameru, počítejte spíš 20 tisíc.
A drahý dron se snadno rozfláká, takže nákup neorig. dílů v číně a podobné radosti...
Sám mám dron 2 a půl roku.
Pořídil jsem si ho pro radost na focení a natáčení v přírodě a v dětském kroužku (a na táborech).
(něco málo zde, je tam i pár záběrů z dronu https://www.youtube.com/watch?v=zfuc5wKjl88 )
Stál mě asi 20kKč. Už jsem ho 2x rozbil a kupoval jemné součástky na Alíku. Oprava byla spíš hodinářství.
Fotí a natáčí opravdu skvěle. Natočil jsem si i dům a střechu s panely, ale radši si zalétám v přírodě.
Kdo je zvyklý na letadlo, tak tohle se sice řídí dvěma kniply, ale není to tak intuitivní jako letadlo.
Ale radost to udělá, zvlášť když najdete obdivovatele svých záběrů

Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
-
Nedávno jsem se ptal na ÚCL viz níže cca měsíc staré vyjádření přímo z ÚCL k mým dotazům týkajícím se rekreačního létání (tj. níže uvedené se týká nepodnikatelské činnosti), a to jen v tzv. "otevřené" kategorii.
Pokud od té doby došlo ke změnám tak prosím uveďte odkaz na konkrétní dokument, který příslušné změny zavedl.
Můj dotaz:
Jak je to s pravidly ve vztahu k limitu vzletové hmotnosti dronu nebo modelu pod/nad 250g a povinnosti registrace dronu či modelu a pilota v "otevřené" kategorii?
Odpověď ÚCL:
Necertifikované drony ani modely se neregistrují. Registrují se jen certifikované drony, které mají osvědčení letové způsobilosti (nebo osvědčení letové způsobilosti pro zvláštní účely) vydané příslušným národním leteckým úřadem.
Registrace provozovatele ani pilota není nutná k provozování dronu nebo modelu (včetně vyrobeného svépomocí) jehož vzletová hmotnost je nižší než 250 a není osazen fotoaparátem ani kamerou nebo jiným senzorem schopným detekovat osobní údaje. V případě létající hračky jejíž vzletová hmotnost je nižší než 250g a je osazena fotoaparátem, kamerou nebo jiným senzorem schopným detekovat osobní údaje není registrace provozovatele ani pilota nutná pokud z dokumentace od výrobce vyplývá, že tato hračka splňuje směrnici 2009/48/ES o bezpečnosti hraček. To platí jen k provozu v tzv. "otevřené" kategorii. K provozu v kategorii "specifická" nebo dokonce "certifikovaná" je registrace provozovatele i pilota vždy povinná.
Můj dotaz:
Nahrazuje členství ve Svazu modelářů ČR (dále jen SMČR) povinnost registrace jako provozovatele a pilota dronu nebo modelu pro "otevřenou" kategorii?
Odpověď ÚCL:
Ano, členství v SMČR nahrazuje povinnost registrace provozovatele dronu a modelu pro "otevřenou" kategorii.
Můj dotaz:
Pokud je k provozování dronu nebo modelu v "otevřené" kategorii vyžadována registrace provozovatele je nutné složit test ať už online na webu ÚCL nebo dokonce prezenčně a také případně i praktický test létání i když jsem členem SMČR?
Odpověď ÚCL:
Ne, pokud jste členem SMČR, není nutné absolvovat ani test teoretických ani praktických znalostí. To platí jen pokud provozujete dron nebo model v "otevřené" kategorii. K provozu v kategorii "specifická" nebo dokonce "certifikovaná" jsou testy včetně praktických vždy povinné bez ohledu na členství v SMČR.
Můj dotaz:
Jak je to z označováním dronu nebo modelu?
Odpověď ÚCL:
Drony a modely (případně hračky), jejichž provozování nevyžaduje registraci provozovatele takové označení nepotřebují. Každý dron i model jehož provozování vyžaduje registraci provozovatele a pilota musí být označen registračním číslem provozovatele.
Nečlenové SMČR uvádí na modelu své registrační číslo získané od ÚCL.
Pro členy SMČR je to registrační číslo svazu CZEt7slfy2nqzwrj doplněné o individuální členské číslo.
Můj dotaz:
Jaké doklady jsou potřebné při rekreačním létání v "otevřené" kategorii mimo modelářské letiště?
Odpověď ÚCL:
U dronů a modelů, jejichž provozování nevyžaduje registraci provozovatele to vyžadováno není. U dronů a modelů, jejichž provozování vyžaduje registraci provozovatele je to následující.
Pro nečleny SMČR je to občanský průkaz, registrace provozovatele, doklad o absolvování online testu. Při provozování dronu nebo modelu od 900 g vzletové hmotnosti ještě navíc doklad o složení praktické zkoušky a doklad o pojištění odpovědnosti.
Pro členy SMČR je to občanský průkaz a členský průkaz SMČR. Při provozování dronu nebo modelu od 900 g vzletové hmotnosti ještě navíc doklad o pojištění sjednaném hromadně Svazem.
Při létání na modelářském letišti mohou být pravidla odlišná dle specifikace provozovatele příslušného modelářského letiště.
Pokud od té doby došlo ke změnám tak prosím uveďte odkaz na konkrétní dokument, který příslušné změny zavedl.
Můj dotaz:
Jak je to s pravidly ve vztahu k limitu vzletové hmotnosti dronu nebo modelu pod/nad 250g a povinnosti registrace dronu či modelu a pilota v "otevřené" kategorii?
Odpověď ÚCL:
Necertifikované drony ani modely se neregistrují. Registrují se jen certifikované drony, které mají osvědčení letové způsobilosti (nebo osvědčení letové způsobilosti pro zvláštní účely) vydané příslušným národním leteckým úřadem.
Registrace provozovatele ani pilota není nutná k provozování dronu nebo modelu (včetně vyrobeného svépomocí) jehož vzletová hmotnost je nižší než 250 a není osazen fotoaparátem ani kamerou nebo jiným senzorem schopným detekovat osobní údaje. V případě létající hračky jejíž vzletová hmotnost je nižší než 250g a je osazena fotoaparátem, kamerou nebo jiným senzorem schopným detekovat osobní údaje není registrace provozovatele ani pilota nutná pokud z dokumentace od výrobce vyplývá, že tato hračka splňuje směrnici 2009/48/ES o bezpečnosti hraček. To platí jen k provozu v tzv. "otevřené" kategorii. K provozu v kategorii "specifická" nebo dokonce "certifikovaná" je registrace provozovatele i pilota vždy povinná.
Můj dotaz:
Nahrazuje členství ve Svazu modelářů ČR (dále jen SMČR) povinnost registrace jako provozovatele a pilota dronu nebo modelu pro "otevřenou" kategorii?
Odpověď ÚCL:
Ano, členství v SMČR nahrazuje povinnost registrace provozovatele dronu a modelu pro "otevřenou" kategorii.
Můj dotaz:
Pokud je k provozování dronu nebo modelu v "otevřené" kategorii vyžadována registrace provozovatele je nutné složit test ať už online na webu ÚCL nebo dokonce prezenčně a také případně i praktický test létání i když jsem členem SMČR?
Odpověď ÚCL:
Ne, pokud jste členem SMČR, není nutné absolvovat ani test teoretických ani praktických znalostí. To platí jen pokud provozujete dron nebo model v "otevřené" kategorii. K provozu v kategorii "specifická" nebo dokonce "certifikovaná" jsou testy včetně praktických vždy povinné bez ohledu na členství v SMČR.
Můj dotaz:
Jak je to z označováním dronu nebo modelu?
Odpověď ÚCL:
Drony a modely (případně hračky), jejichž provozování nevyžaduje registraci provozovatele takové označení nepotřebují. Každý dron i model jehož provozování vyžaduje registraci provozovatele a pilota musí být označen registračním číslem provozovatele.
Nečlenové SMČR uvádí na modelu své registrační číslo získané od ÚCL.
Pro členy SMČR je to registrační číslo svazu CZEt7slfy2nqzwrj doplněné o individuální členské číslo.
Můj dotaz:
Jaké doklady jsou potřebné při rekreačním létání v "otevřené" kategorii mimo modelářské letiště?
Odpověď ÚCL:
U dronů a modelů, jejichž provozování nevyžaduje registraci provozovatele to vyžadováno není. U dronů a modelů, jejichž provozování vyžaduje registraci provozovatele je to následující.
Pro nečleny SMČR je to občanský průkaz, registrace provozovatele, doklad o absolvování online testu. Při provozování dronu nebo modelu od 900 g vzletové hmotnosti ještě navíc doklad o složení praktické zkoušky a doklad o pojištění odpovědnosti.
Pro členy SMČR je to občanský průkaz a členský průkaz SMČR. Při provozování dronu nebo modelu od 900 g vzletové hmotnosti ještě navíc doklad o pojištění sjednaném hromadně Svazem.
Při létání na modelářském letišti mohou být pravidla odlišná dle specifikace provozovatele příslušného modelářského letiště.
-
Solidní malý dron se slušnou kamerou od známého výrobce dronů je DJI Mini 4K s cenou 7999 Kč (na Alaze ve slevě za 6690 Kč).
Vzletová hmotnost pod 249 g.
Video až 4K.
Maximální deklarovaná doba letu na plně nabitou baterii 31 minut (reálná obvykle spíš okolo 20-ti minut).
3osý gimbal se stabilizací (naklánění, rolování a otáčení).
DJI Care Refresh Pojištění pro DJI Mini 4K na 2 roky za příplatek cca 1899 Kč.
Jedná se o servisní plán, který kryje poškození vašeho DJI produktu. Tento plán je platný po dobu 24 měsíců a můžete během něj využít až čtyři kompletní výměny produktu, pokud byl poškozen při nehodě nebo běžném provozu. Vztahuje se i na případy poškození vodou a kolize dronu. Normální záruční lhůta tato rizika nepokrývá. Jedná se o elektronickou licenci, která Vám po zakoupení bude zaslána e-mailem. Pokaždé, když požádáte o výměnu, obdržíte náhradní jednotku, která je nová nebo v ekvivalentní kvalitě stávající jednotky z hlediska výkonu a spolehlivosti.
Vzletová hmotnost pod 249 g.
Video až 4K.
Maximální deklarovaná doba letu na plně nabitou baterii 31 minut (reálná obvykle spíš okolo 20-ti minut).
3osý gimbal se stabilizací (naklánění, rolování a otáčení).
DJI Care Refresh Pojištění pro DJI Mini 4K na 2 roky za příplatek cca 1899 Kč.
Jedná se o servisní plán, který kryje poškození vašeho DJI produktu. Tento plán je platný po dobu 24 měsíců a můžete během něj využít až čtyři kompletní výměny produktu, pokud byl poškozen při nehodě nebo běžném provozu. Vztahuje se i na případy poškození vodou a kolize dronu. Normální záruční lhůta tato rizika nepokrývá. Jedná se o elektronickou licenci, která Vám po zakoupení bude zaslána e-mailem. Pokaždé, když požádáte o výměnu, obdržíte náhradní jednotku, která je nová nebo v ekvivalentní kvalitě stávající jednotky z hlediska výkonu a spolehlivosti.
-
- Reputace: 260
- Lokalita: Praha
Takže když si postavím dron a nekupuju hotový, tak nemusím nic..? Super.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Nesprávně pochopeno.
Povinnost být registrován pro účely létání se vztahuje jak v případě svépomocí postaveného tak i koupeného dronu či modelu se vzletovou hmotností nižší než 250g na přítomnost fotoaparátu nebo kamery na palubě i když to při tom či onom letu třeba zrovna nemusí být využito. Podstatné je tedy jen to zda je v době letu fotoaparát nebo kamera fyzicky na palubě.
Pokud si svépomocí postavíte nebo koupíte už hotový dron či model se vzletovou hmotností 250g nebo vyšší tak pro účely létání s ním už musíte být registrován buď na ÚCL nebo jako člen SMČR i když vůbec nebude osazen žádným fotoaparátem ani kamerou.
Takže nic nemusíte v případě pokud budete létat s dronem nebo modelem se vzletovou hmotností nižší než 250g, který za letu nikdy nebude osazen žádným fotoaparátem ani kamerou což znamená, že při létání z něj nebude vůbec možné pořizovat žádné fotky ani video záběry. V takovém případě je jedno jestli jste si takový dron či model postavil svépomocí a nebo koupil už jako hotový. Jakmile však takový dron nebo model osadíte fotoaparátem nebo kamerou tak poté už musíte být pro účel létání s takto vybaveným dronem nebo modelem registrován buď na ÚCL nebo jako člen SMČR.
Výjimku z výše uvedeného tvoří fotoaparátem či kamerou vybavené létající hračky koupené už jako hotové (tj. nikoli vyrobené svépomocí) se vzletovou hmotností nižší než 250g (tj. nesmí být těžší) pokud z dokumentace od výrobce vyplývá, že příslušná hračka splňuje směrnici 2009/48/ES o bezpečnosti hraček. V takovém případě není potřeba se registrovat pro účely létání s takovou hračkou.
Povinnost být registrován pro účely létání se vztahuje jak v případě svépomocí postaveného tak i koupeného dronu či modelu se vzletovou hmotností nižší než 250g na přítomnost fotoaparátu nebo kamery na palubě i když to při tom či onom letu třeba zrovna nemusí být využito. Podstatné je tedy jen to zda je v době letu fotoaparát nebo kamera fyzicky na palubě.
Pokud si svépomocí postavíte nebo koupíte už hotový dron či model se vzletovou hmotností 250g nebo vyšší tak pro účely létání s ním už musíte být registrován buď na ÚCL nebo jako člen SMČR i když vůbec nebude osazen žádným fotoaparátem ani kamerou.
Takže nic nemusíte v případě pokud budete létat s dronem nebo modelem se vzletovou hmotností nižší než 250g, který za letu nikdy nebude osazen žádným fotoaparátem ani kamerou což znamená, že při létání z něj nebude vůbec možné pořizovat žádné fotky ani video záběry. V takovém případě je jedno jestli jste si takový dron či model postavil svépomocí a nebo koupil už jako hotový. Jakmile však takový dron nebo model osadíte fotoaparátem nebo kamerou tak poté už musíte být pro účel létání s takto vybaveným dronem nebo modelem registrován buď na ÚCL nebo jako člen SMČR.
Výjimku z výše uvedeného tvoří fotoaparátem či kamerou vybavené létající hračky koupené už jako hotové (tj. nikoli vyrobené svépomocí) se vzletovou hmotností nižší než 250g (tj. nesmí být těžší) pokud z dokumentace od výrobce vyplývá, že příslušná hračka splňuje směrnici 2009/48/ES o bezpečnosti hraček. V takovém případě není potřeba se registrovat pro účely létání s takovou hračkou.
-
- Reputace: 787
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Tuším, že stát k výkonu své funkce nepotřebuje vůbec vědět, jaký má kdo dron. To by za chvíli mohl tvořit i seznamy osob vlastnících robotickou sekačku nebo auto na dálkové ovládání.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Moderátor
- Reputace: 805
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Stát potřebuje vědět, komu patří ten krám, co šmíruje na koupališti, co způsobil nehodu, atd.
Robotická sekačka sotva jede po pozemku, ale dron lítá ve vzdušném prostoru, který není tvůj.
Robotická sekačka sotva jede po pozemku, ale dron lítá ve vzdušném prostoru, který není tvůj.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Vzdušný prostor nad soukromým pozemkem nepatří majiteli pozemku, ale státu. Proto se na pohyb sekačky po soukromém pozemku vztahují zcela jiná pravidla než na let dronu či modelu ve vzdušném prostoru byť nad soukromým pozemkem. Necertifikované drony a modely se neregistrují. Registrují se jejich provozovatelé a piloti s výše zmíněnými výjimkami. Stát nezajímá zda provozovatel má jeden nebo X dronů či modelů. Povinné označení dronů a modelů registrací jejich provozovatele opět s výše zmíněnými výjimkami je pro zjednodušení lokalizace jejich majitele zejména v případech, že dojde ke škodě či újmě na zdraví v důsledku jejich provozu.
Také je třeba si uvědomit to, že stroje s pilotem na palubě ať už letadla (včetně větroňů) nebo vrtulníky mají vždy a za všech okolností přednost před dronem či modelem. V mimořádných situacích může dojít například k tomu, že soukromý pozemek může přelétat nízko letící vrtulník záchranné služby a pokud tam v té době někdo provozuje ve vzduchu dron či model měl by v co nejkratší době přistát třeba i nouzově tak, aby nemohlo dojít ke kolizi a rozhodně se nesnažit tam poletovat.
U nás mimo jiné není povoleno létat na tzv. FPV pohled bez dohledu spolupracující osoby kdy pilot létá sám přičemž má na očích FPV brýle a očima vidí jen pohled z modelu aniž by viděl okolí modelu. To je zakázáno, protože potenciálně hrozí nebezpečí kolize s pilotovaným strojem přilétajícím v prostoru z místa odkud na něj při FPV pohledu pilot dronu vůbec nevidí.
Také je třeba si uvědomit to, že stroje s pilotem na palubě ať už letadla (včetně větroňů) nebo vrtulníky mají vždy a za všech okolností přednost před dronem či modelem. V mimořádných situacích může dojít například k tomu, že soukromý pozemek může přelétat nízko letící vrtulník záchranné služby a pokud tam v té době někdo provozuje ve vzduchu dron či model měl by v co nejkratší době přistát třeba i nouzově tak, aby nemohlo dojít ke kolizi a rozhodně se nesnažit tam poletovat.
U nás mimo jiné není povoleno létat na tzv. FPV pohled bez dohledu spolupracující osoby kdy pilot létá sám přičemž má na očích FPV brýle a očima vidí jen pohled z modelu aniž by viděl okolí modelu. To je zakázáno, protože potenciálně hrozí nebezpečí kolize s pilotovaným strojem přilétajícím v prostoru z místa odkud na něj při FPV pohledu pilot dronu vůbec nevidí.
-
- Reputace: 345
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Ano, stát si přivlastnil prostor nad našimi pozemky a vůbec nikdo proti tomu neprotestuje. Stejně tak nám všem uzmul právo svobodně užívat frekvenční spektrum a spoustu dalších věcí, práv a svobod a vždy se zaklíná bezpečností, odpovědností, stabilitou, předvídatelností práva, prostě vždy samými "pozitivy"; přičemž všechny ty škody a ušlé zisky, způsobené nezamýšlenými následky všech těch regulací, se už nikdo ani nesnaží vyčislit.
Státu by, de lege ferenda, do mého dronu nad mým pozemkem do výše dejme tomu 50 metrů nad terénem správně nemělo být vůbec nic. Stejně jako by mu nemělo nic být do FV panelů na mé střeše nebo do stromů na mé zahradě.
Státu by, de lege ferenda, do mého dronu nad mým pozemkem do výše dejme tomu 50 metrů nad terénem správně nemělo být vůbec nic. Stejně jako by mu nemělo nic být do FV panelů na mé střeše nebo do stromů na mé zahradě.
-
Soukromý pozemek může přelétat nízko letící vrtulník záchranné služby a dokonce na něm v kritické situaci může i přistát aniž by k tomu potřeboval souhlas majitele pozemku. Z toho důvodu také není stanoven žádný limit co do konkrétní výše nad pozemkem kde by neplatila pravidla ÚCL. To je prostě fakt ať už se to někomu líbí nebo ne. V před dronové minulosti tak přísná pravidla nebyla, ale s příchodem dronů se postupem času začali stále více vyskytovat neukáznění provozovatelé, kteří nic nerespektovali a kterým můžeme "poděkovat" za to, že zpřísnění pravidel dospělo až do současné podoby, která se mimo jiné vztahuje i na ukázněné modeláře.
-
- Reputace: 116
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
To je pouze výmluva, stát si prostě chtěl ten prostor přivlastnit a neukázněné dronaře k tomu pouze sprostě zneužil, jako vždy často.
Imho pro příští válku za použití dronů, začalo to pár let zpět. Jsem modelář větronař a ani nad svým pozemkem nemohu létat svých oblíbených 300 - 400 metrů. Pro blbé předpisy ani nemám senzor výšky.
Stát chce pouze omezovat své občany. Na jejich názory se neptá. A prý demokracie...
Imho pro příští válku za použití dronů, začalo to pár let zpět. Jsem modelář větronař a ani nad svým pozemkem nemohu létat svých oblíbených 300 - 400 metrů. Pro blbé předpisy ani nemám senzor výšky.
Stát chce pouze omezovat své občany. Na jejich názory se neptá. A prý demokracie...
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
-
Uvedená fakta o současných pravidlech jsou myslím dostatečná. Nemá vůbec žádný smysl se tady o tom dál dohadovat, protože se tím vůbec nic nezmění a nikam to rozumně nepovede. Je na každém, aby se podle toho zařídil a v případě ignorování pravidel prostě počítal s rizikem případného postihu pokud mu to stojí za to za každou cenu jít "hlavou proti zdi". Ostatní je irelevantní.
Jen pro informaci orientační výše pokut.
do 50 000 Kč
Provoz bez registrace provozovatele a pilota dronu (s výše zmíněnými výjimkami).
do 100 000 Kč
Létání v zakázané oblasti bez individuálního povolení (prostory okolo letišť, vojenské prostory, chráněné krajinné oblasti, různé památky jako například oblast okolo pražského hradu apod.)
100 000 až 200 000 Kč
Ohrožení osob (například při přeletu nad shromážděním).
Policie má právo kontrolovat provoz dronů a v případě porušení zákona podniknout okamžité kroky. Mezi pravomoci policie patří:
Kontrola dokladů – Policista může požadovat registraci i další výše zmíněné doklady.
Ověření vzdušného prostoru – Může zkontrolovat, zda dron létá tam, kde smí.
Zabavení dronu – Pokud existuje podezření na porušení zákona, může být dron zajištěn.
Okamžitý zákaz letu – Policie může přikázat okamžité přistání.
V nejvážnějších případech může pilot čelit i trestnímu stíhání nebo být odpovědný za škodu, kterou jeho dron způsobil.
Jen pro informaci orientační výše pokut.
do 50 000 Kč
Provoz bez registrace provozovatele a pilota dronu (s výše zmíněnými výjimkami).
do 100 000 Kč
Létání v zakázané oblasti bez individuálního povolení (prostory okolo letišť, vojenské prostory, chráněné krajinné oblasti, různé památky jako například oblast okolo pražského hradu apod.)
100 000 až 200 000 Kč
Ohrožení osob (například při přeletu nad shromážděním).
Policie má právo kontrolovat provoz dronů a v případě porušení zákona podniknout okamžité kroky. Mezi pravomoci policie patří:
Kontrola dokladů – Policista může požadovat registraci i další výše zmíněné doklady.
Ověření vzdušného prostoru – Může zkontrolovat, zda dron létá tam, kde smí.
Zabavení dronu – Pokud existuje podezření na porušení zákona, může být dron zajištěn.
Okamžitý zákaz letu – Policie může přikázat okamžité přistání.
V nejvážnějších případech může pilot čelit i trestnímu stíhání nebo být odpovědný za škodu, kterou jeho dron způsobil.
-
Jen na doplnění DronView mapa (platná do 31.8.2025), na které si můžete ověřit zda je v příslušném místě povoleno létat s dronem a do jaké maximální výšky. Pokud je na mapě v některých omezených oblastech po bližším přiblížení uvedena v příslušných sekcích rastru hodnota 0 znamená to, že zde není povoleno létat s žádným dronem. Provoz DronView bude k 31.8.2025 ukončen a od 1.9.2025 nahrazen novým systémem DroneMap. Podrobnější informace k DroneMap.
-
Ještě k tomu doplním, že pro členy SMČR je ÚCL stanovena pro území ČR mimo omezené oblasti maximální výška letu do 300m AGL (tj. nad zemí). Povolený typ provozu VLOS (Visual Line of Sight) neboli provoz ve vizuálním dohledu. V omezených oblastech je maximální výška stanovena v DronView a do budoucna to bude v DroneMap.
-
Ale ptá, akorát se o to musíte trochu zajímat, jinak se o tom nedozvíte. ÚCL vyhlašuje odborná připomínková řízení k návrhům změn různých leteckých předpisů včetně těch, které se týkají provozu dronů nebo modelů. Vaše případné připomínky ať už k vyhlášeným řízením nebo i jiné podněty na změnu již existujících leteckých předpisů můžete podávat pomocí tohoto připomínkového formuláře. Kromě toho ÚCL jedná i se zájmovými organizacemi. Letos v lednu, březnu a květnu probíhalo mezi ÚCL a KLeM ČR (Klub Leteckých Modelářů ČR) jednání o úpravách předpisu pro létání s modely letadel.ChlapeczDediny píše: ned srp 17, 2025 11:28 pmStát chce pouze omezovat své občany. Na jejich názory se neptá. A prý demokracie...