anenji 11kw
Fórum zaměřené na měniče stejnosměrného proudu na střídavý – off-grid, hybridní i on-grid střídače. Zkušenosti s instalacemi, monitoringem, výběrem správného typu pro FVE, UPS nebo ostrovní systémy. Porovnání značek, řešení problémů, konfigurace, firmware a optimalizace provozu. Subfóra věnovaná konkrétním značkám (Axpert, Victron, GoodWe…).
-
- Reputace: 203
- Lokalita: Šumperk
Re: anenji 11kw
já mám zase přesně opačnou zkušenost. Pracoval jsem jako ISP (už tam nedělám změnil jsem práci) a používali jsme chrániče i v místech kde to nebylo potřeba a nebylo povinné. Používali jsme to protože jsme prostě chtěli mít trochu jistotu. Typicky se jednalo o vyvedení nějaké zásuvky ze starého dvouvodičového rozvodu někde na půdě / střeše a člověk si takhle sympaticky udělal 3- vodičový rozvod.
V době těchto začátků byly pokud je mi známo k dispozici pouze AC chrániče. Za chráničem byl nejčastěji zapojený napájecí adaptér o výkonu 65W a pro tyto výkony nebylo povinností mít korekci účiníku. Všechny tyto zdroje tedy odebírali špičkově obrovské proudy... A hádej co... po 2 letech všechny chrániče které jsem zkusil tlačítkem T jestli funguji na něj nereagovali.
Neříkám že je to všechno špatně a že hned po tomto zjištění jsem začal objíždět všechna místa a hromadně to měnit... to ne, ale postupně jsem u nových instalací začal přecházet na typ A, kde se mi už tento problém znovu neobjevil.
Pokud norma říká použij typ B, tak ho prostě použij.
V době těchto začátků byly pokud je mi známo k dispozici pouze AC chrániče. Za chráničem byl nejčastěji zapojený napájecí adaptér o výkonu 65W a pro tyto výkony nebylo povinností mít korekci účiníku. Všechny tyto zdroje tedy odebírali špičkově obrovské proudy... A hádej co... po 2 letech všechny chrániče které jsem zkusil tlačítkem T jestli funguji na něj nereagovali.
Neříkám že je to všechno špatně a že hned po tomto zjištění jsem začal objíždět všechna místa a hromadně to měnit... to ne, ale postupně jsem u nových instalací začal přecházet na typ A, kde se mi už tento problém znovu neobjevil.
Pokud norma říká použij typ B, tak ho prostě použij.
-
- Reputace: 224
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
To, proč AC fíčka mají mít problém s DC složkou je proto, že DC proud teoreticky ovlivňuje hysterezní křivku magnetického obvodu, který vyhodnocuje rozdílový proud (součtové trafo). Je to okamžitá vlastnost, která platí jen pokud ten DC proud prochází. Když neprochází, tak se křivka opět narovná. Nemá to žádný kumulativní účinek.
Takže jinými slovy pokud by to nemělo fungovat, tak by to nefungovalo stejně první den jako po 10 letech.
Tvoje chrániče byly zřejmě nějaké nějaké nepovedené kousky, že časem přestaly fungovat. Stejné opravy bys velmi pravděpodobně dosáhl, kdybys tam pak nasadil nová fíčka zase AC, ale jiného typu/výrobce.
K té myšlence "pokud norma říká použij typ B, tak ho prostě použij":
Já jsem ještě absolvoval vojnu za totáče. Šílená pakárna, řízena přesně takovým stylem: "nad ničím nepřemýšlej a splň rozkaz".
Když se vyhlásila vojenská zima, tak člověk chodil ve vaťácích, i když bylo venku 25°C. Pokud se vyhlásilo vojenské léto, tak zase v lehké výstroji, i kdyby rovnou mrzlo.
Nikdy mi bezduché poslouchání rozkazů nepřirostlo k srdci. A asi ani nikdy nepřiroste.
Takže jinými slovy pokud by to nemělo fungovat, tak by to nefungovalo stejně první den jako po 10 letech.
Tvoje chrániče byly zřejmě nějaké nějaké nepovedené kousky, že časem přestaly fungovat. Stejné opravy bys velmi pravděpodobně dosáhl, kdybys tam pak nasadil nová fíčka zase AC, ale jiného typu/výrobce.
K té myšlence "pokud norma říká použij typ B, tak ho prostě použij":
Já jsem ještě absolvoval vojnu za totáče. Šílená pakárna, řízena přesně takovým stylem: "nad ničím nepřemýšlej a splň rozkaz".
Když se vyhlásila vojenská zima, tak člověk chodil ve vaťácích, i když bylo venku 25°C. Pokud se vyhlásilo vojenské léto, tak zase v lehké výstroji, i kdyby rovnou mrzlo.
Nikdy mi bezduché poslouchání rozkazů nepřirostlo k srdci. A asi ani nikdy nepřiroste.
-
- Reputace: 284
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ono bude mít taky na to vliv kvalita toho jádra toho transformátoru.
Další věc co koroze toho testovacího tlačítka, to by chtělo ten nefunkční rozebrat a skouknout co se mu stalo....
Jinak taky souhlasím a přikláním se k tomu že DC složka může chránič znefunkčnit (proč by se vymejšlely verze B
) ale pokud tam přestane procházet DC složka tak by se průchodem AC proudu to mělo vrátit spět do funkčního stavu ne, protože to co se DC složkou zmagnetovalo by se zase průchodem AC mělo odmagnetovat.
Další věc co koroze toho testovacího tlačítka, to by chtělo ten nefunkční rozebrat a skouknout co se mu stalo....
Jinak taky souhlasím a přikláním se k tomu že DC složka může chránič znefunkčnit (proč by se vymejšlely verze B

3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh