Optimizer rapid shutdown

Diskuze o fotovoltaických panelech – polykrystalické, monokrystalické, amorfní a jejich kombinace. Výběr, porovnání účinnosti, parametry (napětí, proud, výkon, VOC, ISC), montáž na střechu i zem, orientace a sklon. Vliv počasí (sníh, déšť, horko, kroupy, bouřky), stínění, degradace panelů (PID, LID), jištění a praktické zkušenosti z provozu.
Aldron
Reputace: 15
Lokalita: Rožňava, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7700
Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Optimizer rapid shutdown

Nový příspěvek od Aldron »

Tak nejako som to pochopil ak ja len nechápem, kvôli čomu tam je spínaná tá dióda, keď by bez problémov mohla byť pripojená trvale keďže je voči panelu zapojená v závernom smere.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
Antrac1t
Reputace: 90
Lokalita: Znojemsko
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 26

Nový příspěvek od Antrac1t »

mensi OT, ale pripomina mi to vlakna s byvalym kolegou Hypem ...
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
gupa
Reputace: 145
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Mex píše: pát črc 11, 2025 6:02 pm
S tou pitvou mrtvého optimizéru by to bylo asi slabší. Bude to celé zalité do nějaké houževnaté zalévací hmoty a bude to bez označení.
Jednak proto, aby to bylo chráněno proti povětrnosti.
Ale i proto, aby to toho nikdo moc nelezl.
Na 1000V odolnost zalití předpokládám, to není překážka. Naposledy to byla deska z invertorové pračky a jedna krabička co živí xenonové žárovky. Je na to několik jednoduchých postupů podle vrstev které jsou i pod tmely, ale chce to čas. Prostě pitva. Největší lov jsou samozřejmě proklenuté programovací pojistky v mikrokontroléru a stažení firmware. Ale to je jiný level do kterého se určitě hned tak nedostanu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
Drobec
Reputace: -3
Lokalita: Levice
Výkon panelů [Wp]: 10000

Nový příspěvek od Drobec »

Materiál je na ceste, borec tam meral 0V takže žiadna dioda, takže nahodime odskusame a skonstatujeme
Nortonko
Lokalita: Horná Nitra
Výkon panelů [Wp]: 5330
Kapacita baterie [kWh]: 6

Nový příspěvek od Nortonko »

na odpojenie celého stringu napr. takéto niečo: https://moreday.en.made-in-china.com/pr ... vtdd3e2227
to Tigo na jednom panely celý string nerozpojí ako tu už bolo viacej krát písané

FV: Risen RSM40-8-410M: 5ks SV + 8ks JZ = 5.3kWp, 2xMPPT Victron 250/70 VE.Can, MP II 5000 GX, zatiaľ 120Ah v LiFePo 16S. SW: Proxmox na HP t630 - HA, MQTT, MariaDB, InfluxDB, Grafana, Telegram, SearXNG, Lyrion. HW: MySensors, RFLink, ESPHome, Shelly
Drobec

Činu už určite nie, aj dvojnásobné predimenzovanie sklamalo
Mex
Reputace: 206
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

gupa píše: pát črc 11, 2025 8:20 pm
Na 1000V odolnost zalití předpokládám, to není překážka. Naposledy to byla deska z invertorové pračky a jedna krabička co živí xenonové žárovky. Je na to několik jednoduchých postupů podle vrstev které jsou i pod tmely, ale chce to čas. Prostě pitva. Největší lov jsou samozřejmě proklenuté programovací pojistky v mikrokontroléru a stažení firmware. Ale to je jiný level do kterého se určitě hned tak nedostanu.
Ale tady žádné velké napětí není. Na bezpečné oddělení by stačila ta plastová krabička.
V celém tom optimizéru není nikdy víc než nějakých 100V.

Ono je klidně možné, že tam vůbec nebudou běžné součástky. Dělají toho mraky, takže je možné, že si nechávají zapouzdřit třeba procesory do svých vlastních pouzder. A ty se nedozvíš ani co to jo, natož abys z toho nějak vybagroval firmware.
Kostěj
Reputace: 89
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Kostěj »

youda píše: pát črc 11, 2025 12:32 pm
Tady máš rozebraný optimizér SolarEdge, ve kterém také nic speciálního není. Tigo to bude mít určitě velmi podobné:
https://www.chargerlab.com/teardown-of- ... le-opj300/
Díky, Youdo, velmi poučné. Když si namaluju hrubé schéma buck-boost měniče a dám si jich víc za sebou do serie tak jak jsou optimizery do stringu zapojené, objasnilo mi to záhadu, proč tam jsou tři tranzistory IRF6646 a jeden IRF6668. Při vypnutém optimizeru zřejmě teče proud zpětnou diodou posledního tranzistoru, no a 6646 má max proud diodou 2.5A a 6668 má 81A.
JirkaE
Reputace: 159
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Drobec píše: čtv črc 10, 2025 10:37 pm
Pre Kristove rany kto tu riešil bezpečnosť ? ešte raz a naposledy: odpojenie stringu potiažne aj pod plnou záťažou od mppt mašiny
Některé MPPT takové ,,brutální" odpojení a připojení ani nesnesou, ona je ta bezpečnost toho řešení taky důležitá.

Viz moje veřejná konzultace s MPPT Victron který u známého odešel (shořel - ale nevíme, zda to byla výrobní vada, nebo to mělo souvislost s odpojováním a připojením stringu ,,brutálně a na tvrdo")

Někdy to nemusí být špatné řešení - tím myslím to MPPT u Victron, kdy to funguje zcela automaticky - může i vzdáleně přes wifi - a přesto to NENÍ v ten moment pod plnou zátěží.
Podařilo se nám upravit odpojení tak, že se nejdřív rozpojí svorka REMOTE a až po 10s a už naprosto bez zátěže, se celý string přepne jinam a stejným způsobem i připojí.

Přepnutí trvá sice 20s ALE ! žádné blesky a oblouky se tak nekonají a neděje se ani žádné významné opotřebení kontaktů - byla to jen kombinace nápadů od členů fóra - a nikdo nepotřebovat používat slova o ,,pacientech" a jiná podobná... ;)

Nikdo nedostal medaili ani nobelovku :D a funguje to - již téměř rok, pokud dobře počítám - ten člověk jeden string přesměrovává na tři různá MPPT zařízení a neuteče mu ani watt. ( MPPT pro ohřev vody, samostatné MPPT vestavěné do DC klimatizace, a MPPT nabíjení baterií )

V celém velmi velmi dlouhém vlákně například nepadli ani jednou žádné konkrétní údaje, o napětí stringu - jedna zmínka o maximu 13A a pár stránek dál jedna o 5000Wp.
To jsou tedy korektní a přesné údaje ?

Celé dlouhé vlákno je o stringu cca DC 385V / 13A ? Je to tak = domyslel jsem si to dobře ? Nešlo to napsat hned ?

Taky nebyla řečená ta idea a důvod té ,,automatizace" - proč odpojovat celý takový string - je to jen bezpečnostní odpojení při požáru, nebo jiné ?
Můžeš prosím napsat celou svojí ideu ?

Bylo už napsané - že to nepůjde, pomocí optimizeru, pokud nebude připojený na každém panelu, ten test jen zničí poměrně drahý komponent.

Ale je mnoho způsobů jak to shodit - byli Ti i nabídnuté a nebo jak to odpojit = je těch způsobů víc - záleží jak velké napětí a proud.

Mě osobně by to velmi zajímalo, jaké napětí a proud vlastně máš a ze kterých konkrétně (stačí dát link) SSR-relé se Ti zakouřilo.

Můžeš to prosím doplnit ?

Já používám DC-zdroj z bazaru - od jednoho z kolegů tady na fóru, večer nebo v zimě, když už DC-energie není, ale přes den přepínám stringy naprosto běžně, téměř denně - pod plnou zátěží - ať už je jakákoliv - protože potřebuju testovat DC-zařízení a nechci to dělat ze sítě, protože to se za celý rok velmi prodraží - a tak si celý string ,,seberu a odpojím a přesměruju" na ponk do dílny.

Ale záleží - jaký přesně ten string je.

Obvykle se dříve nebo později najde nějaká ,,alternativa" - jak to jde - ale chtělo by to asi úplně na počátek - ty přesné údaje a tu ideu...

K čemu taková automatizace - má vůbec sloužit.

Obávám se - že někteří zkušení a dlouholetý solárníci s ohromnou praxi a zkušenostmi - se již ani nezapojují - do podobných diskusí - právě kvůli ,,tónu" celé diskuse a naprosto zbytečným a agresivním slovům.

Třeba někoho z členů napadne jiné řešení a třeba už takové řešení i existuje a medaile k tomu nebudou vůbec potřeba :) a někdy stačí ,,obyčejné" děkuji a trpělivě to vysvětlit celé a se vším...
Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
Aldron

Zapojenie optimizéru podľa TI.
Screenshot_20250712-091305.M365 Copilot.png
Keď predpokladáme, že to je štandardné zapojenie väčšiny optimizérov, tak je jasné, že je tam bypass dióda a odpojenie panela je realizované pomocou tranzistorov buck-boost meniča.
Ostrov 7,7kWp, 1f menič Daxtromn 10kW, LiFePo4 14,3kWh, tepelné čerpadlo LG Therma V Monobloc 9kW, ohrev vody z prebytkov, HomeAssistant
Drobec

Ale ja som predsa písal prečo to riešim: prepájanie východ západ na jednom spoločnom mppt vstupe, a druhá aktivovanie stringu až pri dostatočnom osvite zo slnka, nakolko striedač má vysokú vlastnú spotrebu už z rozptýleného svetla, a ešte zopár dalších servisných režimov.
Papierovo 5KWp na string, 470V a 13A, viac ako 10A som ešte nenameral takže to bude max 4,5KW aj to len par krat za sezonu.
Drobec

Paradoxne mám väčšiu výrobu špičkovú v zime ako v lete ale to je dané umiestnením a uhlom panelov,
gupa
Reputace: 145
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

To není paradoxní, panely jsou vertikálně a Slunce okolo zimního slunovratu je v poledne nízko nad horizontem. Asi bych to řešil měničem pro víc stringů. U FVE mám zásadu pevné spoje a co nejméně blbin okolo.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
Aldron

Drobec píše: sob črc 12, 2025 12:23 pm
Ale ja som predsa písal prečo to riešim: prepájanie východ západ na jednom spoločnom mppt vstupe, a druhá aktivovanie stringu až pri dostatočnom osvite zo slnka, nakolko striedač má vysokú vlastnú spotrebu už z rozptýleného svetla, a ešte zopár dalších servisných režimov.
Papierovo 5KWp na string, 470V a 13A, viac ako 10A som ešte nenameral takže to bude max 4,5KW aj to len par krat za sezonu.
Celkom nechápem tú vysokú spotrebu meniča. Ako to vyrieši vypínanie stringu?
Aký menič používaš?
Drobec

https://daxtromnpower.com/product/daxtr ... -inverter/

Prevádzka bez batérie, akonáhle sa na panely dostane rozptýlené svetlo, ráno cca okolo siestej tak vlastná spotreba vyskocí na cca 200W
Aldron

Takže ti to odoberá zo siete?
Mimochodom, mám ten istý menič.
JirkaE
Reputace: 159
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

Drobec píše: sob črc 12, 2025 1:09 pm

Prevádzka bez batérie, akonáhle sa na panely dostane rozptýlené svetlo, ráno cca okolo siestej tak vlastná spotreba vyskocí na cca 200W

Ona ta vlastní spotřeba může taky švindlovat, dokud neměříš AC IN a DC IN stranu naprosto přesně stejně jako AC OUT, ani to nezjisíš - ale aní já nechápu, jak se může vlastní spotřeba odpojením panelů snížit a nechce se mě tomu věřit = sebemenší zisk i z rozptýleného světla naopak spotřebu snižuje, stejně jako stoupá zisk z FV
Bojler 1 už zas z FV (se zálohou z DS)
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 nebo MPPT Sapro - kdy jde stejný String do vody / String 3 zůstává pro ohřev vody
Porovnání všech 3 stringů je nyní se 4 budíky - a s přepínáním na MPPT Victron s panely paralelně a MPPT Regulátor pro ohřev vody s panely do serie : String 1 - String 3
Drobec

Áno tých 200W a pri zátaži nad 2KW až 300W má vlastnú spotrebu, to je potom za den dost
Aldron

Pochopil som zo tak, že panely chce zapínať až keď výkon panelov pokryje vlastnú spotrebu meniča Tento má deklarovanú spotrebu 75W a ja som nejako nepostrehol, že by to bolo viac. Ako to meriaš?
Drobec

AC out stačí vypnúť a meriaš spotrebu samotného striedača, neviem čo sa v nom aktivuje ale pri určitej intenzite osvitu nabieha do tej nezanedbatelnej spotreby