Multiplus a chladenie

Měniče Victron
gupa
Reputace: 131
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Multiplus a chladenie

Nový příspěvek od gupa »

Valdano píše: sob dub 26, 2025 11:12 pm
gupa píše: sob dub 26, 2025 11:02 pm
Před nebo za? Jaký má voda povrch, teplotu, okolní tlak ...?...
Pokud vás to zajímá dohadujte se o tom přímo s výrobcem, který to uvádí v parametrech a snad vám k tomu poskytne i bližší informace. Noctua je rakouská firma. Tak snad pro vaše dotazy budou mít pochopení. ;)
Nezajímá mne nějaký Rakušák s artiklem který neumí normálně popsat. A nehádám se.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Valdano
Reputace: 140
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

I jiní výrobci pokud jde o statický tlak u ventilátorů to běžně používají. Není to tedy nic speciálního.
Valdano

Mám pocit, že toto téma už dospělo do stavu nekonečné smyčky kdy jedni budou tvrdit to a druzí zas ono a pokračovat to bude jen nekonečným dohadování, slovíčkařením apod. Takže kdo má příslušný měnič a chce to řešit ať už tím či oním způsobem ať se rozhodne podle svých možností a pak sem může napsat svoje zkušenosti a také hodnoty až z reálných testů. ;)
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Jak PC case, díra, dýza až k toroidu (procesoru) a chladit bez odporu co největším tlakem co se jako řešení na trhu vůči průměru a provedení najde. Nakonec může mít 5kVA měnič výkon i o 10% více než je nominálních pokud utratím třeba 100W na chlazení a PTC budou prostě v kritických místech v chladu...
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Valdano píše: sob dub 26, 2025 11:29 pm
Mám pocit, že toto téma už dospělo do stavu nekonečné smyčky kdy jedni budou tvrdit to a druzí zas ono a pokračovat to bude jen nekonečným dohadování, slovíčkařením apod. Takže kdo má příslušný měnič a chce to řešit ať už tím či oním způsobem ať se rozhodne podle svých možností a pak sem může napsat svoje zkušenosti a také hodnoty až z reálných testů. ;)
Jaké testy když tu berete na chlazení toroidu něco, co nefunguje a je to přitom minimálně jednou oznámeno že to je řešení nefunkční. Takže pocit nekonečné smyčky je potřeba narušit jiným technicky podobným ale účinějším prostředkem. :roll:
Valdano

Ano jiný účinnější prostředek je vyvrtat díru do víka a větrat výkonným ventilátorem přímo vůči toroidu jak tu už psal i eman, ale dost pochybuji, že se najde někdo kdo bude ochoten do toho jít, protože většina to bude považovat za příliš velký zásah a nikdo si nejspíš ani nebude ochoten nechat dělat náhradní víko a nebo shánět náhradní víko z nějakého vraku toho měniče. Prostě to bude pro většinu lidí nepřijatelné a raději půjdou do méně účinných variant, které budou bez nevratného zásahu do původního krytu i bez potřeby shánět kryt jiný. Takže si musí nejprve vyzkoušet méně účinné cesty, aby jim nakonec došlo, že nic jiného než to co zmiňujete nebude dost účinné, ale dokud se o tom sami fyzicky nepřesvědčí tak tomu prostě neuvěří a i potom asi jen málokdo půjde do tak razantní úpravy a raději se toho měniče zbaví a použije nějaký jiný, který na tom bude s dlouhodobým výkonem lépe, protože bude lépe konstruován. ;)
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Napsal bych do Victronu že chci náhradní díl venkovní snímatelný plech proto, abych přidal a zlepšíl chlazení jejich přehřátého měniče. Možná by ho zaslali zdarma a tuto alternativu zařadily za nějaký jejich obvyklý mrzký €peníz jako volitelný upgrade i s dírou a již připevněným šnekem na krycím plechu podle výkonu a typu měniče.
Valdano

Potíž je v tom, že sám zakladatel tohoto tématu v tom předchozím tématu psal, že to s výrobcem nehodlá řešit, ale psal i to, že nahodlá nic bastlit a nyní jde cestou dobastlení těch ventilátorů. Tak možná by už i zvážil možnost řešit to s výrobcem a nebo pro něj jak se říká "přes to nejede vlak" a prostě do řešení s výrobcem nepůjde za žádnou cenu. Ostatně nakonec by to mohl třeba nabídnout přímo Victronu jako otestovaný zlepšovák, který by měl určitě větší hodnotu než jeden náhradní kryt měniče. Nicméně byla by to celkem ostuda pro renomovaného výrobce když za něj koncový uživatel musí provádět úpravy, aby produkt vůbec splňoval výrobcem deklarované parametry a z tohoto důvodu je otázkou to jak by se k takovému požadavku uživatele se zdůvodněním provádění úprav chlazení vůbec Victron postavil tj. zda by se to spíš nesnažil "zahrát do autu" a neodkázal ho jen suše na servis pokud produkt nesplňuje deklarované parametry.
Franta2776 píše: čtv dub 24, 2025 5:08 pm
Ještĕ jednou, já si koupil značkový mĕnič od renomovaného výrobce s dobrou povĕsti. Nehodlám nic bastlit ani dodělávat. Ten výrobce podvádí cca 15% ve slibovaném trvalém výkonu, nehodlám to s výrobcem ani řešit. Budu ho používat jak mi říká rozum. tzn okolo 3000W výkonu.
Franta2776
Reputace: 299

Nový příspěvek od Franta2776 »

Tady není o čem s výrobcem diskutovat.Parametry měniče jsou hodnoceny při jeho 25stC
Když má ten můj.po pár hodinách cca 45st tak dává cca 85% výkonu tj cca.3400W a to odpovídá

.
Screenshot_20250427_015123_Simple PDF Reader.jpg
Tady v odkazu je 7stran Pdf dokumentů,kde je to popsáno
4000W je fotografická hodnota do katalogu pro blbce jako jsem já: :D :D
https://communityarchive.victronenergy. ... curve.html
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano

Ano je to tento dokument přímo od výrobce. Stručně řečeno ten měnič na to prostě není stavěný a tudíž lze odhadovat, že by ten uvažovaný požadavek se zdůvodněním úpravy pro lepší chlazení asi ze strany výrobce spíš nebyl přijat kladně, ale pokud někdo chce i přesto zkusit požádat výrobce o náhradní kryt se zmíněným zdůvodněním, že si do něj chce vyvrtat otvory pro lepší chlazení, ale nechce při tom přijít o záruku tj. chce mít v záloze originální náhradní kryt bez úprav, tak mu v tom samozřejmě nic nebrání. Možná bude lepší když už tak spíš se pokusit sehnat originální kryt z nějakého už nefunkčního vraku toho měniče, ale těch k mání asi moc nebude. Nebo si nechat vyrobit případně kdo to zvládne tak si i sám vyrobit nějaký "bastl náhradní kryt" vhodný pro ten měnič, do kterého si může vrtat a řezat jak ho napadne a původní kryt bez úprav bude mít odložený stranou. ;)
Valdano

Níže viz vybrané části překladu z toho dokumentu od výrobce.

4.1. Rozsah provozních teplot

Rozsah provozních teplot se může u jednotlivých produktů lišit. Horní teplota je omezena maximální provozní teplotou určitých součástí (např. polovodičů, elektrolytických kondenzátorů, relé). Dolní teplotní limit je omezen především minimální provozní teplotou polovodičů a elektrolytických kondenzátorů.

Jak bylo ukázáno v kapitole 1 a 2, neznamená to, že plný výkon je k dispozici v celém teplotním rozsahu. Při vysokých okolních teplotách je nutné snížit výkon, aby se zabránilo přehřátí výkonových polovodičů a transformátorů. Obecně nelze výstupní výkon při nízkých teplotách zvýšit kvůli maximálnímu jmenovitému proudu určitých součástí (svorky, saturace jádra filtračních tlumivek).

4.3. Vysoká teplota a snížení výkonu

Všechny produkty pro přeměnu energie společnosti Victron Energy jsou chráněny před poškozením v důsledku přehřátí teplotními senzory umístěnými na transformátorech a na chladiči nejteplejších polovodičů.

Střídače: Když výkonové polovodiče a/nebo transformátory dosáhnou přednastavené teploty, střídače nejprve zobrazí teplotní předběžné varování a pokud teplota dále stoupne, střídač se vypne. Po ochlazení se restartuje.

Výkonové polovodiče jsou nejdůležitější s přednastavenou maximální teplotou chladiče přibližně 80 °C. Vysokofrekvenční magnetické prvky jsou obecně omezeny na 100 °C a toroidní transformátory na 110 °C.

Křivka snížení výkonu vyplývající z maximální teploty chladiče bude proto vykazovat strmější klesající sklon než křivka snížení výkonu vyplývající z vysokofrekvenčních magnetických prvků nebo toroidního transformátoru. Obecně je toroidní transformátor limitujícím faktorem u našich střídačů a střídačů/nabíječek, zatímco polovodiče jsou limitujícím faktorem u našich nabíječek baterií. To vysvětluje rozdíl mezi křivkami uvedenými v odstavci 1 a odstavci 2.

Vzhledem k tomu, že v případě nuceného chlazení je chladicí kapacita chladiče nebo transformátoru úměrná teplotnímu rozdílu mezi chladičem/transformátorem a prouděním chladicího vzduchu, lze vzorec formulovat takto:

Iout = K x √(Tmax - ΔTo - Tamb)

kde

Iout je výstupní proud,
K je konstanta,
Tmax je maximální teplota chladiče nebo transformátoru,
ΔTo je nárůst teploty chladiče nebo transformátoru v důsledku ztráty výkonu naprázdno,
Tamb je teplota proudění chladicího vzduchu.

Vzorec ukazuje, že když ΔTo + Tamb = Tmax, Iout = 0.
Slovy: když je okolní teplota tak vysoká, že samotná ztráta výkonu naprázdno způsobí, že chladič nebo transformátor dosáhne maximálního teplotního limitu, výstupní proud obvodu je 0. Jakýkoli výstupní proud by zvýšil teplotu nad maximum a vedl by k vypnutí obvodu v důsledku přehřátí.

Vzorec pro snížení výkonu platí, když okolní teplota stoupne nad teplotu, při které je specifikován plný výstupní výkon, obecně 25 °C pro střídače a 40 °C pro nabíječky baterií. Proč 25 °C pro střídače? Střídače se velmi často používají s přerušovaným zatížením. Krátkodobý výkon a špičkový výkon jsou proto důležitější než trvalý jmenovitý výkon. Nabíječky baterií naopak pravidelně pracují s maximálním výstupním proudem po dobu několika hodin, a proto jsou dimenzovány na trvalý provoz při 40 °C.
FíraD
Reputace: 20

Nový příspěvek od FíraD »

Kdyby to někdo chtěl vytisknout, tak můžu i já.
Tiskárna je teď nevyužitá. Mám doma šedý PLA filament. Tady by byl asi lepší PETG , ten bych musel objednat.
Kdyby byl zájem, tak SZ.
Diablo1st
Reputace: 168
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

Chlapi a čo tak použiť bracket a dať dva ventilátory kolmo pred trafo?
Niečo takéto:
Fan_bracket.JPG
39341-img-5398.jpeg
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
Franta2776

Takto umístit ventilátory nemusí být výhodné i když to tak na první pohled vypadá.Na tlak mají ventilátory výrazně vĕtši výkon než na podtlak.
Limitující je perforace plechu u kabelů a tlačný výkon ventilátoru přes něj.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Valdano

On tam jeden axiální ventilátor na pravé straně zešikma vůči toroidu už je jak je vidět na obrázku od Diablo1st a nestačí to. Nahoře ty perforace vypadají celkem dobře i když by to možná chtělo ještě jednu řadu, ale dole už je to o poznání horší tj. chtělo by to asi doplnit perforace na předním krytu anebo na bocích.

Gupa zmiňoval šnekový radiální ventilátor tak okolo 80 až 100W, ale ten by se dovnitř nevešel a musel by tedy být vně nejlépe ze předu proti středu toroidu. S radiální šnekem by to byl pěkný fukar, který by uvnitř krabice udělal slušný přetlak a foukalo by to těmi stávajícími perforacemi ven horem i dolem a mnohem víc vzduchu než dávají všechny ty uvažované axiální ventilátory dohromady. Ty doplňkové ventilátory dole a zřejmě ani ten jeden vnitřní by pak vůbec být neměly, protože ten šnek by je všechny totálně přetlačil.
.
radialni_snekovy_ventilator.png
Valdano

Dal by se použít třeba šnekový ventilátor SKT ALU 120E 230V, 90W. Tento ventilátor je opravdu výkonný, ale není tichý. Má hlučnost 60dB.
Franta2776

Dodatečným chlazením nesmíš narušit proud vzduch okolo polovodičů na pravé straně.Přidávat nějaké tlakové chlazení přímo na toroid je z tohoto důvodu nesmysl.To samé kupovat nějaké drahé ventilátory. Já koupil za 2400Kč modráska a ten přidal 1800W stálého výkonu.Smysl má přidat ventilátory za pár stovek a pomoci řádově 10% výkonu toť vše.Ten toroid v jádře stejně výrazně neochladíš pouze smysluplně odvětráš teplo z jeho povrchu a prodloužíš životnost. Protože při 3,5kW trvalé zátěže bez dodatečného chlazení jede na limitu.
Valdano

To by právě nebylo žádné dodatečné chlazení, ale primární centrální chlazení a s tím šnekovým ventilátorem by proudil vzduch mnohem víc i okolo těch polovodičů napravo a jejich chlazení by se tak jen zlepšilo a ne zhoršilo.

S těmi doplňkovými axiálními ventilátory s malými výkony a umístěnými dole a se stávajícími perforacemi se ten toroid zřejmě neuchladí ani o těch 10% požadovaného výkonu a jestli se posunete z těch dřívějších 45 minut třeba na 2 hodiny bez omezování s tím chytrým Wallboxem tak to asi nebude nic moc, ale nemá smysl se tady dohadovat a teoretizovat. Prostě to vyzkoušejte a pak sem napište jak dopadnou testy a jaké budou hodnoty. Třeba to překvapí a bude to stačit i na déle trvající výkony blíže těm 4000W a nebo to prostě nepřekvapí, stačit to nebude a gupa tady pak asi napíše něco v tom smyslu "já vám to říkal". Otázkou také je jak to bude účinné v době letních "pařáků" kdy teplota okolního vzduchu bude vysoká. Záleží samozřejmě jestli máte měnič umístěn třeba v nějaké chladné sklepní místnosti kde ani v největších letních vedrech není moc vysoká teplota. ;)

PS: Mimochodem napište sem také jak dopadnou ty slibované testy s hloupým Wallboxem zatím bez jakýchkoli úprav toho měniče, aby to nezapadlo. Třeba i to celkem překvapí.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned dub 27, 2025 10:57 am, celkem upraveno 4 x.
kybos
Reputace: 510
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od kybos »

Franta2776 píše: sob dub 26, 2025 7:30 pm
Já si řikám nĕco takovýho existuji i 14W čím.vĕtši výška ventilátoru, tím vĕtši tlak.
https://www.gme.cz/v/1500546/sunon-dp20 ... ventilator
AC ventilátory mají dvaapůlkrát horší účinnost než DC typy a špatně se řídí. DC ventilátor lze velmi přesně řídit pomocí PWM podle skutečných potřeb chlazení. Menší objem provětrávaného vzduchu má kromě snížené hlučnosti a zvýšené životnosti ventilátoru také výhodu v menším množství prachu a nečistot nafoukaných do střídače.
6kW LF po 37 MWh IMG_1618.JPG
Viz také úprava ventilace
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Dagus
Reputace: 215
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

Objednal jsem na test tyhle dva. Pwm regulaci doma mám, tak dám vědět jak to fouká. Mělo by to být značně vic nez Artic P12 TC který tam mám teď.
Přílohy
20250427_105552.jpg
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS