Malá spotřeba, vyplatí se mi elektrárna?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
pibi
Reputace: 199
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Malá spotřeba, vyplatí se mi elektrárna?

Nový příspěvek od pibi »

Ahoj, k tomu blokovému schématu:
Hned za panely pojistkový odpínač a přepěťovku, druhou přepěťovku u měniče a celou trasu až do měniče z FV kabelu, podle nových předpisů v požárně odolné trase.
Pojistky k baterce určitě ne PV10 20A, ale minimálně nožovky PH000 160A, přes BMS jde jen -pól.
Na vývod z měniče bych možná dal raději 6mm2.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
unicast
Reputace: 269
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od unicast »

Nějak nerozumím tomu zapojení měniče do kruhu. I kdyby se možná za jistých okolností přifázoval (s čímž se u něj úplně nepočítá), tak pak bys přetoky měl. Výstup z takového (polo)ostrovního měniče jako je Axpert King nesmí jít nikam jinam než ke spotřebičům. Ačkoli, možná je to jenom ne úplně šťastně nakreslené.

Každépadně tam chybí chránič typu B na výstupu z toho HV měniče.
rva
Reputace: 691
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Když na to koukám: blbý tvar střechy, kam se nic nevejde a spousta překážek, které budou stínit. Navíc malá domácí spotřeba. Skutečně musíš mít fv elektrárnu?
Reputace: 240
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Proč ne? Kdo si hraje nezlobí :-)

Při malém odběru bych asi šel cestou měnič victron 48V systém (je na toto napětí nejvíc zařízení) pouze v ostrovu s přepínáním na DS.

A externí mppt - můžeš jich mít víc a nemusí být od victronu a prostě pak si hrát s panely a jak to různě zapojit, a napětí pak taky nemusíš hrotit a můžeš mít stringy třeba pouze po dvou panelech (prostě musí být napětí větší jak má baterka + rezerva u victronu VBAT + 5V aby to fungovalo) tj třeba 80V a nemusíš plnit nesmyslně předpisy co teď vymejšlí (kovové žlaby a podobně.....) když tam nebudeš mít víc jak 120V.

Nic bych oficiálně k DS nepřipojoval když máš málo panelů prodej stejně nehrozí, u ostrova přetoky nehrozí......

PS. A pokud máš měnič victron který má uvnitř transformátor tak nepotřebuješ žádné předražené chrániče typu B!
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek