Čistý ostrov na rodinné farmě
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Konětopy, Sudovo Hlavno
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Čistý ostrov na rodinné farmě
Ahoj všem,
během 2-3 měsíců bych chtěl vybudovat FVE.
Pár dní už v tom ležím a pročítám si různá témata, abych o tom zkrátka věděl co nejvíc.
Stejně si jdu pro další rady a tipy..
Začnu asi tím, že s manželkou máme pozemek, kde máme koníky a na něm dřevostavbu.
začal jsem nejdřív tím, že jsem si spočítal jakou by jsme mohli mít denní spotřebu energie, samozřejmě hlavně kvůli zimě, kdy té elektriky vyrobíme nejméně a jelikož teplo je krbovkama, k tomu bude i kombinovaný bojler s výměníkem a vaření na propan, tak mi to vychází na cca 2KW za den.
Takže moje otázka zní, jak to všechno poskládat, popřípadě co koupit, aby to bylo co nejefektivnější a abych tam v zimě přežil
Předběžně jsem už koukal na jednotlivé komponenty, jako je hlavně měnič a baterie (LIFEPO), protože to jsou za mě nejdražší věci a na nich asi nechci úplně šetřit.
Můj rozpočet je cca 300k, je to reálný ?..
Našel tuhle baterii, ale dost přemýšlím jestli do toho jít a koupit jí..
https://www.wattery.cz/baterie-lifepo4-s-bms-16kwh/
Jinak mám na to 2 plochy na střeše, obě směřované na jih (12 x 2.5m a 8 x 5m), + západ( 15 x 5m)
Budu moc rád, když mi tady bude někdo schopný poradit, jak to poskládat...
Díky a hezký den
během 2-3 měsíců bych chtěl vybudovat FVE.
Pár dní už v tom ležím a pročítám si různá témata, abych o tom zkrátka věděl co nejvíc.
Stejně si jdu pro další rady a tipy..
Začnu asi tím, že s manželkou máme pozemek, kde máme koníky a na něm dřevostavbu.
začal jsem nejdřív tím, že jsem si spočítal jakou by jsme mohli mít denní spotřebu energie, samozřejmě hlavně kvůli zimě, kdy té elektriky vyrobíme nejméně a jelikož teplo je krbovkama, k tomu bude i kombinovaný bojler s výměníkem a vaření na propan, tak mi to vychází na cca 2KW za den.
Takže moje otázka zní, jak to všechno poskládat, popřípadě co koupit, aby to bylo co nejefektivnější a abych tam v zimě přežil
Předběžně jsem už koukal na jednotlivé komponenty, jako je hlavně měnič a baterie (LIFEPO), protože to jsou za mě nejdražší věci a na nich asi nechci úplně šetřit.
Můj rozpočet je cca 300k, je to reálný ?..
Našel tuhle baterii, ale dost přemýšlím jestli do toho jít a koupit jí..
https://www.wattery.cz/baterie-lifepo4-s-bms-16kwh/
Jinak mám na to 2 plochy na střeše, obě směřované na jih (12 x 2.5m a 8 x 5m), + západ( 15 x 5m)
Budu moc rád, když mi tady bude někdo schopný poradit, jak to poskládat...
Díky a hezký den
- TomHC
- Reputace: 284
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Re: Čistý ostrov na rodinné farmě
Ja len k tej baterke - píšu 280 Ah (o nominální kapacitě 16kWh (reálná 16,7+kwh). 280 * 3.2 * 16 = 14.3 kWh a reálne využiteľné je 14.3 " 0.8 = 11.5 kWh. A ako bonus displej a napätia článkov!
To by som asi nechcel.
To by som asi nechcel.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 01/2025 = 8.8 MWh AC
- stano22
- Reputace: 45
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
TomHC: To je urcite foto len z prveho top balancingu po skladani
kavikovsky: Mas nejake znalosti z elektro oboru?
kavikovsky: Mas nejake znalosti z elektro oboru?
-
- Reputace: 141
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Aký systém uvažuješ? Z tvojho obecného popisu ťažko povedať, či to bude stačiť.
Čo sa týka batérie, ak si trúfaš baterku zostaviť sám tak vieš pár tisíc ušetriť. Napr. samostatné články Rept 314Ah a samostatná bedňa Gobel
a mal by si sa dostať na cca. 42k kč. A to sa dajú zohnať aj lacnejšie články aj s EU skladu a tá bedňa nie je až taká potrebná, dá sa existovať aj bez nej.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
- Reputace: 666
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Když za levno a když ostrov, tak musíš maximum odpracovat sám, proniknout do toho a umět to obsluhovat. Není to jen o elektrárně, ale potřebuješ měřit, krimplovat oka, ....
Baterie poskládat sám - optimálně 2 nezávislé baterie (pak se dá jedna odpojit kvůli údržbě a vše poběží dál na druhou). Dobrý zdroj máš ten https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... de-a.html
Počítat s tím, že FV panelů nebude kvůli zimě nikdy dost. V zimě je často jen rozptýlené světlo, tak klidně nějaké stringy na zimu (3 měsíce) jen dočasně rozložit po zahradě a na jaře je schovat. Měniče/regulátory můžeš jít značkovou cestou Victron, nebo univerzálními bednami all-in-one. Když si to tady necháš potvrdit, tak nešlápneš vedle.
Baterie poskládat sám - optimálně 2 nezávislé baterie (pak se dá jedna odpojit kvůli údržbě a vše poběží dál na druhou). Dobrý zdroj máš ten https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... de-a.html
Počítat s tím, že FV panelů nebude kvůli zimě nikdy dost. V zimě je často jen rozptýlené světlo, tak klidně nějaké stringy na zimu (3 měsíce) jen dočasně rozložit po zahradě a na jaře je schovat. Měniče/regulátory můžeš jít značkovou cestou Victron, nebo univerzálními bednami all-in-one. Když si to tady necháš potvrdit, tak nešlápneš vedle.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 34
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
2 kW denne a planujes FVE za 300 tisic? Nestacil by skrecok v kolese a dynamo? Alebo na par minut nechat pobehat kona do kruhu?
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
- Reputace: 284
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
dusanmsk: ze jo, pokud teda u te jednotky chybi h. 2*365 je asi 730kWh. To se buduje jen s presvedceni nebo pro zabavu a ne pro ekonomiku. Pokud to neni z presvedceni/zabavu, vykaslal bych se na to
-
- Reputace: 666
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Předpokládám, že se jedná o místo k bydlení a denní spotřeba 2 kWh je autorův optimistický odhad, který pro barák velmi brzy přestane platit pokud člověk nechce žít jako poustevník. I pak pokud se má počítat s výrobou 2 kWh denně i v zimě, tak 10 kWp stačit nebude.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 229
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
2 kWh je totální blbost........
My nemáme nic moc na elektriku, a spotřeba 3 kWh denně (topení plyn, teplá voda plyn)
Po nekřesťanském zdražení plynu pořízen 80L bojler který sežere dalších 3 kWh denně.
Takže dnes spotřeba 6 kWh denně.
Jinak v zimě 3.6 kWp panelů nepokryjí ani spotřebu měničů.....
To kolik panelů kolik vyrobí energie si můžeš spočítat zde: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Zadáš polohu a počet panelů (výkon) skon, orientaci a to ti vyhodí průměrnou výrobu za měsíce.
Jinak doporučuji používat 48V systém (baterka, měniče) je na to nejvíce komponentů.
My nemáme nic moc na elektriku, a spotřeba 3 kWh denně (topení plyn, teplá voda plyn)
Po nekřesťanském zdražení plynu pořízen 80L bojler který sežere dalších 3 kWh denně.
Takže dnes spotřeba 6 kWh denně.
Jinak v zimě 3.6 kWp panelů nepokryjí ani spotřebu měničů.....
To kolik panelů kolik vyrobí energie si můžeš spočítat zde: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Zadáš polohu a počet panelů (výkon) skon, orientaci a to ti vyhodí průměrnou výrobu za měsíce.
Jinak doporučuji používat 48V systém (baterka, měniče) je na to nejvíce komponentů.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Reputace: 944
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
to je pravda pravdoucí, ale žádnej měnič mít zapnutej předse nemusí. Každá přeměna energie je ztráta. Tj osvětlení na 48V, drobná havěť taky, a dobře vybírat co koupí, POE síťový věci jsou přímo na 48V.Jinak v zimě 3.6 kWp panelů nepokryjí ani spotřebu měničů.....
Moje zkušenost je taková, že 6kWp monokrystalů v zimě dokáže dodat ty 2.5kWh v DC pro osvětlení domu a drobotinu, můj PC, celkem v pohodě, nabíječku v zimě vytahuju tak dvakrát, když to neodhadnu a vybiju baterky měničem. Ale jistě vím, že s tímhle setupem bych v zimě musel chodit ve špinavejch hadrách, nebo by ženská musela používat valchu, protože už jaksi žádná elektrika nevyzbejvá, tak možná jeden den v měsíci by se dalo těch 5kWh pro prohnání měničem někde najít. U topení pozor na oběhový čerpadlo, nezdá se to, ale 12V varianty nejsou moc ke koupení, 48V už vůbec a takovej multiplus 5000 sežere víc elektriky naprázdno než to čerpadýlko od topení. A samotížku už ti dneska nikdo neudělá, i když v tomhle případě bych to důrazně doporučoval. A nebo zase jinak, postavit těžkou akumulační pec a na nějaký rozvody topení se vykašlat, stejně jsou s tím jenom problémy (teče to, praskají měchy v expanzce, proreznou radiátory...) Podobná situace jako ta oběhovka je i s ledničkou, ale tam se to dá vyřešit jinak, spínat měnič "na přání" - ale to už jsou technický detaily řešení, který jsou sice důležitý, ale ne rozhodující. Samozřejmě v zimě se dá žít i bez ledničky, otázka je, jestli bez mražáku... Dá se udělat ledacos, ale nebude to standartní řešení na klíč, který se montují na dotace... 300kKč by mohlo stačit, a taky se přikláním ke dvěma akupackůlm samostaně, když je to hlavní zdroj energie pro dům.
Škoda že se tady neukazuje Brčo, ten by k tomu asi měl nejvíc, ale možná je díky ostrovnímu domu už rozvedenej a začíná někde novej život nebo rozjíždí kariéru bezdomovce:) http://slamenak.blogspot.com/
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Reputace: 319
Provedl jsem výpočet pro souřadnice Sudovo Hlavno a zvolil jsem předpokládanou spotřebu 2x vyšší. Tedy 4kWh denně a to i včetně
listopadu, prosince, ledna, únoru.
Potom mně vyšlo minimální požadovaný výkon 7kWp panely minimálně požadovaná kapacita aku 12kWh při vybijení na 30%.
Vše pro celoroční denní spotřebu 3,7kWh denně vychází pro zimní měsíce a plánovaný rozpočet 300tis.Kč stačit bude, ba co víc ještě zbydou peníze na elektrokoloběžku pro snadný pohyb po farmě.
listopadu, prosince, ledna, únoru.
Potom mně vyšlo minimální požadovaný výkon 7kWp panely minimálně požadovaná kapacita aku 12kWh při vybijení na 30%.
Vše pro celoroční denní spotřebu 3,7kWh denně vychází pro zimní měsíce a plánovaný rozpočet 300tis.Kč stačit bude, ba co víc ještě zbydou peníze na elektrokoloběžku pro snadný pohyb po farmě.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
- Lubik
- Reputace: 25
- Lokalita: Praha
Ta spotřeba je nereálná. Když nejsem doma tak má byt spotřebu přes 2kWh (lednička a pár spících spotřebičů). Jinak 3-4 kWh jedna osoba bez ohřevu vody.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
- Reputace: 319
V předchozí zprávě jsem uvedl hlavní vypočtené parametry. Ještě dodávám k mé předchozí zprávě,že sklon panelů byl 35°
Nyní tedy pro 7kWp kupte 18kusů panelů výkon kolem 400Wp např. doporučuji koupit kvalitní vyrobené
v evropské unii, než čínské. Na to téma už se tady psalo.
18ks panelů bude představovat 2x vždy 3s3p , panely 3s aby měli naprázdno pod 150V , zkontrolujte napětí
jednoho panelu naprázdno za mrazu, tedy 9ks zapojeno jako 3s3p ,
každý string přes pojistky jak už víte z nastudovaní , bude zapojeno na reg. 150/70 také 2x
budete tedy potřebovat 2ks těchto regulátorů a na každý bude připojeno 9ks panelů 3s3p
odkaz zde
https://eshop.neosolar.cz/mppt-solarni- ... 150-70-tr/
A protože máme 18 panelů, použijete 2ks těchto regulátorů do jednoho aku.
Protože nejste šetřílek, který kupuje nejlevnější baterky v číně, podpoříte koupí baterek českého prodejce
a nakoupíte 16ks aku pro systémové napětí aku 48V , baterku si poskládáte zde
https://www.mivvyenergy.cz/cs/lithiove- ... ade-a.html
Měnič zvolíte podle požadovaného výkonu spotřebiče 3kW nebo 5kW
a máte volbu, zda transformátorový LF Victron nebo HF technologii např. zde
https://eshop.neosolar.cz/menic-napeti- ... 5000w-48v/
Že děkujite za výpočet a návrh, no tak není zač. A nezapoměňte poslat adminovy 100Kč na provoz tohoto fora.
Nyní tedy pro 7kWp kupte 18kusů panelů výkon kolem 400Wp např. doporučuji koupit kvalitní vyrobené
18ks panelů bude představovat 2x vždy 3s3p , panely 3s aby měli naprázdno pod 150V , zkontrolujte napětí
každý string přes pojistky jak už víte z nastudovaní , bude zapojeno na reg. 150/70 také 2x
budete tedy potřebovat 2ks těchto regulátorů a na každý bude připojeno 9ks panelů 3s3p
odkaz zde
Protože nejste šetřílek, který kupuje nejlevnější baterky v číně, podpoříte koupí baterek českého prodejce
Že děkujite za výpočet a návrh, no tak není zač. A nezapoměňte poslat adminovy 100Kč na provoz tohoto fora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Reputace: 167
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Je si dovolím doplnit, pokud bude ekosystém Victron a Cerbo, tak bych doporučil regulátory se sběrnicí VE.Can.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Díky všem za názory a rady.
Určitě budu ještě odpovídat pod jednotlivé zprávy
Určitě budu ještě odpovídat pod jednotlivé zprávy
-
-
kyocera píše: ↑stř led 22, 2025 11:27 amV předchozí zprávě jsem uvedl hlavní vypočtené parametry. Ještě dodávám k mé předchozí zprávě,že sklon panelů byl 35°
odkaz zde
Na tyhle baterie už jsem taky koukal, takže proč ne, ale určitě měnič bych chtěl zároveň i jako nabíječku, protože mám 7 KW dieselovou centrálu ( pro nejnutnější případy)..
100 Kč moc rád pošlu za tyto užitečné rady i Vám
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 102 Odpovědi
- 5067 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od kodl69
-