Tepelne cerpadlo-zkusenost
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 64
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Tepelne cerpadlo-zkusenost
Minimální a maximální hodnota příkonu jsou otáčky kompresoru. Min/Max hodnota výkonu je daná příkonem, venkovní teplotou, stavem výparníku atd.
Když nastavíš teplotu na 45, příkon/výkon bude takový, aby výstupní teplota byla 45. Pokud bude oběh 1000l/hod a zpátečka 40, znamená to potřebný výkon 5,8kW. Příkon dle podmínek - viz výše. Prostě regulace na teplotu vody znamená, že TČ se snaží dodat takové teplo, aby byla dosažena požadovaná teplota. K tomu je v různých podmínkách potřeba různě velký příkon/otáčky kompresoru. A tedy různě velký COP. Ty tabulky ukazují min. a max hodnoty v daných podmínkách. Delta vody s tím souvisí okrajově, resp. z ní vyplývá potřebný výkon. Samozřejmě je doporučená nějaká min. delta mezi otopnou a zpátečkou - aby byl prostor pro kondenzaci chladiva. To je (skupenské teplo) primárním nositelem tepla pro ohřev vody.
Blaupunkt neznám - všechno je to Čína z pár fabrik a firmy si na to jen lepí své loga. Z toho inzerátu bych spíše bral 1f 8kW s ovládáním Carel.
Když nastavíš teplotu na 45, příkon/výkon bude takový, aby výstupní teplota byla 45. Pokud bude oběh 1000l/hod a zpátečka 40, znamená to potřebný výkon 5,8kW. Příkon dle podmínek - viz výše. Prostě regulace na teplotu vody znamená, že TČ se snaží dodat takové teplo, aby byla dosažena požadovaná teplota. K tomu je v různých podmínkách potřeba různě velký příkon/otáčky kompresoru. A tedy různě velký COP. Ty tabulky ukazují min. a max hodnoty v daných podmínkách. Delta vody s tím souvisí okrajově, resp. z ní vyplývá potřebný výkon. Samozřejmě je doporučená nějaká min. delta mezi otopnou a zpátečkou - aby byl prostor pro kondenzaci chladiva. To je (skupenské teplo) primárním nositelem tepla pro ohřev vody.
Blaupunkt neznám - všechno je to Čína z pár fabrik a firmy si na to jen lepí své loga. Z toho inzerátu bych spíše bral 1f 8kW s ovládáním Carel.
-
- Reputace: 0
Díky, myslím, že už tomu začínám rozumět.
Můžu tedy řídit příkon TČ pomocí otáček oběhového čerpadla a nemusím tolik řešit ΔT.
Tím spíš se mi líbí ten Blaupunkt, nemá vlastní oběhové čerpadlo. Příkon tam jde prý dobře řídit. (mluvil jsem s člověkem co je prodává a instaluje)
Min příkon má cca 0,7 až 1,2 kw. Maximální pak 3 kw. Využiji celou škálu.
Min teplota v Aku neklesá pod 35C, většinou je tak 40C = ΔT bude 5 až 15C
Můžu tedy řídit příkon přímo v nastavení TČ, nebo případně nějak pomocí řízení výkonu oběhového čerpadla. To už nějak splácat půjde.
Objednal jsem ten Blaupunkt, samozřejmě 3F
Můžu tedy řídit příkon TČ pomocí otáček oběhového čerpadla a nemusím tolik řešit ΔT.
Tím spíš se mi líbí ten Blaupunkt, nemá vlastní oběhové čerpadlo. Příkon tam jde prý dobře řídit. (mluvil jsem s člověkem co je prodává a instaluje)
Min příkon má cca 0,7 až 1,2 kw. Maximální pak 3 kw. Využiji celou škálu.
Min teplota v Aku neklesá pod 35C, většinou je tak 40C = ΔT bude 5 až 15C
Můžu tedy řídit příkon přímo v nastavení TČ, nebo případně nějak pomocí řízení výkonu oběhového čerpadla. To už nějak splácat půjde.
Objednal jsem ten Blaupunkt, samozřejmě 3F
- Přílohy
-
- Blaupunkt-Monoblok 10 kW 3F.pdf
- (3.67 MiB) Staženo 26 x
Solax 8D-G3 Hybrid + 7,6 kWp + 11,6 kWh baterie. Vytápění kamna s vložkou + 1000L Aku + brzo TČ
- shuty
- Reputace: 56
Zdar hoši,
planujem kupit tepelne cerpadlo, asi Kaisai monoblok 6kw z allegra:
https://allegro.sk/ponuka/tepelne-cerpa ... 6844733616
popripade ak odporucite nieco obdobne za tie peniaze....
vy co ho mate ako ste s nim spokojni?
zaujima ma aj to ze ako sa vlastne tieto cerpadla zapajaju.
mam momentalne vodne krbovky, aku nadrz 750l a trubky v podlahe. viem to zapojit do tohto systemu tak ze to bude ohrievat aku nadrz alebo to musi ohrievat rovno podlahovku? bojler zapojim ako?
planujem kupit tepelne cerpadlo, asi Kaisai monoblok 6kw z allegra:
https://allegro.sk/ponuka/tepelne-cerpa ... 6844733616
popripade ak odporucite nieco obdobne za tie peniaze....
vy co ho mate ako ste s nim spokojni?
zaujima ma aj to ze ako sa vlastne tieto cerpadla zapajaju.
mam momentalne vodne krbovky, aku nadrz 750l a trubky v podlahe. viem to zapojit do tohto systemu tak ze to bude ohrievat aku nadrz alebo to musi ohrievat rovno podlahovku? bojler zapojim ako?
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
-
- Reputace: 244
Kam zapojit??Záleží jak kvalitní má to TČ regulaci.Pokud dobrou , tak přímo do.podlahy.Když ne.,jako náš Grundig tak je lepší do AKU.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- shuty
ono bolo by jednoduchsie zapojit to priamo na Aku nadrz. tak by som nemusel zasahovat do funkcneho systemu.
ak to zapojim priamo na aku nadrz tak mozem to zapojit bez zmiesavacieho ventilu?
ak to zapojim priamo na aku nadrz tak mozem to zapojit bez zmiesavacieho ventilu?
-
- Reputace: 34
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
To v ziadnom pripade nemozes! Vykasli sa na to, dobre ti radim. Ja mam TC kde si prikon riadim sam, som programator a amateraky elektrotechnik a riadenie TC som ladil rok. V situacii ako si ty, tzn. neriaditelne predimenzovane TC by som sa na to ja osobne vysral.
Pokial chces TC, kup si s vykonom priblizne na urovni TZ + rezerva. Pokial je problem ze v tom vykone nie je v 1f, vyries si to 1f, vyjde to nakoniec menej penazi.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
- shuty
myslel som ze sem aspon zopar ludi napise nejake skusenosti a poznatky so zapojenim a snat sa najde aj niekto kto ten Kaisai kupoval ale ako vidim nic....
-
- Reputace: 271
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Zkus na FB skupinu TČ svépomocí, tam se řeší tyhle věci a viděl jsem tam i TČ Kaisai.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
- sindyk
- Reputace: 50
Záleží, k čemu ta aku nádrž slouží. Jestli je to jen pro tu podlahu, tak to tam klidně připoj. Aby šel zapojit bojler, tak to tepelko musí mít snímač teploty a řízení 3CV, aby si to mohlo samo přepnout na ohřev bojleru. Co koukám do návodu, tak ten Kaisai je poměrně bohatě vybavený, co se týče vstupů/výstupů.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
- Lui
- Reputace: 137
- Lokalita: Senec
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
Odpoved je pre shuty:
Neviem či Ti moja odpoved pomože,ale napíšem...
Mám to troška pdobne poskladané tak ako Ty.
Mám krb s vodným výmenníkom ktorý ide do bojlera (bojler je 150L a má dvoch hadov) ktorý ohrieva horného hada.
Potom tam mám taktiež zásobník,ale len 500L ktorá púšťa teplú vodu do podlahovky cez trojcestný ventil (aby nešla teplejšia voda ako 35 stupňov,ak sa dobre pametám)
No a tepelné čerpadlo je zapojené tak,že najprv ide do bojlera (do spodného hada) a potom ide do toho 500L zásobníku.
Voda v bojlery je absolutne dostačujúca z hladiska množstva,teda nikdy sa nepodarilo ju minúť.
Ked sa voda v zásobníku nahreje na požadujúcu teplotu,tak sa spustí obehové čerpadlo,ktoré tlačí ohriatu vodu do podlahovky.
Nevravím že je to takto správne,lebo som si to povymýšlal relatívne sám. (nie som elektrotechnik ani kurenár,takže aj riadenie je absolutne jednoduché pomocou niekolkých termostatov)
Neviem či Ti moja odpoved pomože,ale napíšem...
Mám to troška pdobne poskladané tak ako Ty.
Mám krb s vodným výmenníkom ktorý ide do bojlera (bojler je 150L a má dvoch hadov) ktorý ohrieva horného hada.
Potom tam mám taktiež zásobník,ale len 500L ktorá púšťa teplú vodu do podlahovky cez trojcestný ventil (aby nešla teplejšia voda ako 35 stupňov,ak sa dobre pametám)
No a tepelné čerpadlo je zapojené tak,že najprv ide do bojlera (do spodného hada) a potom ide do toho 500L zásobníku.
Voda v bojlery je absolutne dostačujúca z hladiska množstva,teda nikdy sa nepodarilo ju minúť.
Ked sa voda v zásobníku nahreje na požadujúcu teplotu,tak sa spustí obehové čerpadlo,ktoré tlačí ohriatu vodu do podlahovky.
Nevravím že je to takto správne,lebo som si to povymýšlal relatívne sám. (nie som elektrotechnik ani kurenár,takže aj riadenie je absolutne jednoduché pomocou niekolkých termostatov)
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus
- shuty
Lui dakujem,
aka tepla voda ti ide z toho tepelneho cerpadla?
aka tepla voda ti ide z toho tepelneho cerpadla?
- shuty
vdaka,sindyk píše: ↑úte led 21, 2025 9:36 amZáleží, k čemu ta aku nádrž slouží. Jestli je to jen pro tu podlahu, tak to tam klidně připoj. Aby šel zapojit bojler, tak to tepelko musí mít snímač teploty a řízení 3CV, aby si to mohlo samo přepnout na ohřev bojleru. Co koukám do návodu, tak ten Kaisai je poměrně bohatě vybavený, co se týče vstupů/výstupů.
no pri tom Kaisai pisu ze ma tezim aj pre boiler, takze by sa to malo dat zapojit ako pises, popripade to spravit ako Lui.
ak ale budem chciet v lete pomocou TČ chladit do podlahy bude to ochladzovat ten bojler takze v tom pripade jedine cez ten trojcestny ventil ako pises.
- Lui
- Reputace: 137
- Lokalita: Senec
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
nastavil som 55,maximum je tuším 60 alebo 65 ale to sa mi zdalo zbetočné,načo trápiť tepelné čerpadlo...
neviem či si už skúšal "aké" je to v lete,ked potom chodíš bosí a ked do toho pustíš chladnú vodu
neviem či si už skúšal "aké" je to v lete,ked potom chodíš bosí a ked do toho pustíš chladnú vodu
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
- sindyk
- Reputace: 50
Já mám bohužel zatím zapojeno tepelko přímo do aku, odkud bere topení, a skrz celou výšku mám nerez "hada" na ohřev TV. Mám sice radiátory, ale do nějakých 0 °C venku stačí 45 °C do okruhu a v mrazech už obvykle začínám topit automatem na uhlí na vyšší teploty.
Blbý je, že tepelko neustále míchá vodu v nádrži, takže se to na ohřev TV v topné sezoně moc nehodí, jelikož během spotřeby TV klesá teplota v celé nádrži a kolem 40 °C už to přestává být komfortní.
Přemýšlím, že zkusím připojit přívod od tepelka do poloviny výšky nádrže (ze stejné výšky bere vodu topení) a využil přirozenou stratifikaci k ohřevu vody v horní polovině nádrže, kde by vlastně zůstávala rezerva na ohřev TV.
Lui: v podstatě taky topím TČ minimálně na 50 °C kvůli teplé vodě, no není to úplně eco
Blbý je, že tepelko neustále míchá vodu v nádrži, takže se to na ohřev TV v topné sezoně moc nehodí, jelikož během spotřeby TV klesá teplota v celé nádrži a kolem 40 °C už to přestává být komfortní.
Přemýšlím, že zkusím připojit přívod od tepelka do poloviny výšky nádrže (ze stejné výšky bere vodu topení) a využil přirozenou stratifikaci k ohřevu vody v horní polovině nádrže, kde by vlastně zůstávala rezerva na ohřev TV.
Lui: v podstatě taky topím TČ minimálně na 50 °C kvůli teplé vodě, no není to úplně eco
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | olovo mix 492Ah/48V
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek