Tepelne cerpadlo-zkusenost
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Tepelne cerpadlo-zkusenost
Minimální a maximální hodnota příkonu jsou otáčky kompresoru. Min/Max hodnota výkonu je daná příkonem, venkovní teplotou, stavem výparníku atd.
Když nastavíš teplotu na 45, příkon/výkon bude takový, aby výstupní teplota byla 45. Pokud bude oběh 1000l/hod a zpátečka 40, znamená to potřebný výkon 5,8kW. Příkon dle podmínek - viz výše. Prostě regulace na teplotu vody znamená, že TČ se snaží dodat takové teplo, aby byla dosažena požadovaná teplota. K tomu je v různých podmínkách potřeba různě velký příkon/otáčky kompresoru. A tedy různě velký COP. Ty tabulky ukazují min. a max hodnoty v daných podmínkách. Delta vody s tím souvisí okrajově, resp. z ní vyplývá potřebný výkon. Samozřejmě je doporučená nějaká min. delta mezi otopnou a zpátečkou - aby byl prostor pro kondenzaci chladiva. To je (skupenské teplo) primárním nositelem tepla pro ohřev vody.
Blaupunkt neznám - všechno je to Čína z pár fabrik a firmy si na to jen lepí své loga. Z toho inzerátu bych spíše bral 1f 8kW s ovládáním Carel.
Když nastavíš teplotu na 45, příkon/výkon bude takový, aby výstupní teplota byla 45. Pokud bude oběh 1000l/hod a zpátečka 40, znamená to potřebný výkon 5,8kW. Příkon dle podmínek - viz výše. Prostě regulace na teplotu vody znamená, že TČ se snaží dodat takové teplo, aby byla dosažena požadovaná teplota. K tomu je v různých podmínkách potřeba různě velký příkon/otáčky kompresoru. A tedy různě velký COP. Ty tabulky ukazují min. a max hodnoty v daných podmínkách. Delta vody s tím souvisí okrajově, resp. z ní vyplývá potřebný výkon. Samozřejmě je doporučená nějaká min. delta mezi otopnou a zpátečkou - aby byl prostor pro kondenzaci chladiva. To je (skupenské teplo) primárním nositelem tepla pro ohřev vody.
Blaupunkt neznám - všechno je to Čína z pár fabrik a firmy si na to jen lepí své loga. Z toho inzerátu bych spíše bral 1f 8kW s ovládáním Carel.
-
Re: Tepelne cerpadlo-zkusenost
Díky, myslím, že už tomu začínám rozumět.
Můžu tedy řídit příkon TČ pomocí otáček oběhového čerpadla a nemusím tolik řešit ΔT.
Tím spíš se mi líbí ten Blaupunkt, nemá vlastní oběhové čerpadlo. Příkon tam jde prý dobře řídit. (mluvil jsem s člověkem co je prodává a instaluje)
Min příkon má cca 0,7 až 1,2 kw. Maximální pak 3 kw. Využiji celou škálu.
Min teplota v Aku neklesá pod 35C, většinou je tak 40C = ΔT bude 5 až 15C
Můžu tedy řídit příkon přímo v nastavení TČ, nebo případně nějak pomocí řízení výkonu oběhového čerpadla. To už nějak splácat půjde.
Objednal jsem ten Blaupunkt, samozřejmě 3F
Můžu tedy řídit příkon TČ pomocí otáček oběhového čerpadla a nemusím tolik řešit ΔT.
Tím spíš se mi líbí ten Blaupunkt, nemá vlastní oběhové čerpadlo. Příkon tam jde prý dobře řídit. (mluvil jsem s člověkem co je prodává a instaluje)
Min příkon má cca 0,7 až 1,2 kw. Maximální pak 3 kw. Využiji celou škálu.
Min teplota v Aku neklesá pod 35C, většinou je tak 40C = ΔT bude 5 až 15C
Můžu tedy řídit příkon přímo v nastavení TČ, nebo případně nějak pomocí řízení výkonu oběhového čerpadla. To už nějak splácat půjde.
Objednal jsem ten Blaupunkt, samozřejmě 3F
- Přílohy
-
- Blaupunkt-Monoblok 10 kW 3F.pdf
- (3.67 MiB) Staženo 15 x
Solax 8D-G3 Hybrid + 7,6 kWp + 11,6 kWh baterie. Vytápění kamna s vložkou + 1000L Aku + brzo TČ
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 19 Odpovědi
- 2963 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Elmelund
-
- 4 Odpovědi