Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
slavo

Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Nový příspěvek od slavo »

sodar2 píše: pon pro 23, 2024 9:01 am
Ten písek bude možna úplně na prd pokud teda life-po plynuje tak ti to stejně nepomůže max proti přímému ohni.
Áno kvôli plynu to bude von a to je pointa mimo domu a ak to začne horieť, tak piesok pomôže.
Mivvy 202Ah LiFEPO4 batéria - 24V, panely 8x455Wp - 4s2p, Axpert king II - 24V
slavo

Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

sodar2 píše: pon pro 23, 2024 10:23 am
zatepleny portfix 1.7m x 1.6m x 1.6m, temperovani baterie na 12 stupnu za prosinec 4.4 kWh
Aká hĺbka v zemi?
slavo

kodl69 píše: pon pro 23, 2024 10:44 am
To bych čekal horší, ale já pamatuju zimy, kdy bylo -20°C víc než týden v kuse. Ty topíš rozdíl nějakejch 7°C. Když bude těch -20, tak to bude 32°C, tj zhruba 5 x víc, pokud to nebude horší (promrzne zem a tam netuším, jak to máš izolovaný zespodu) a to je pořád celkem příjemnejch 22kWh. To bych dokázal i vyrobit ze slunka, akorát by na mě nic nezbylo... Myslím si, že s nějakým rizikem člověk musí umět žít. Dost na tom, že mi do domu nevede plyn, a ten vybuchuje podstatně radostněj než dobře opečovaný lifepo4. A když si uvědomím, že mám v baráku a okolí dalších 20kWh v li-ion, tak to bych teoreticky neměl strachy usnout :)
Za desiatky rokov neviem o vybuchnutom dome na následky plynu ( ak v dome nenechali starého dementneho človeka, čo je časté). Ale o vyhodených domoch s fotovoltaikov viem len za posledný rok o viacerých. A keď chcete šetriť, tak koľkozarobis, keď ti kvôli 1000 eur ušetrených ročne zhorí dom?
slavo

gupa píše: pon pro 23, 2024 10:47 am
Jaké jsou normy a předpisy pro baterkárny? Kwh v bateriích podle klesajících cen porostou a z malých baterek se po nějakém překročení kWh stanou úložistě které určitě podléhají určitým pravidlům.
S pribúdajúcimi požiarmi predpokladať že sa budú sprísňovať normy a aj možno predpokladať nariadené ročne revízie... To si myslím....
eman
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od eman »

sodar2 píše: pon pro 23, 2024 10:23 am
zatepleny portfix 1.7m x 1.6m x 1.6m, temperovani baterie na 12 stupnu za prosinec 4.4 kWh
Co je to "zateplený porfix"? Kolik je na tom cm EPS a jaká je tloušťka cihly.

Jinak výpočet tepelných ztrát bedny na LiFePo je jednoduchý a dá se použít kalkulačka na TZB Info Výpočet TZ

Já uvažuji jen o kovové konstrukci obložené Cetrisem a zateplené XPS. Na ten Cetris se dá pak dát nějaká povrchová úprava.

Další nápad je vybagrovat starou studnu a na její místo posadit prefabrikovaný sklep. Ale to než stačím odpojit baterky, tak se mi tam nastěhuje manželka s bramborama. :D
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
sodar2
Lokalita: Napajedla
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 11kWh

Nový příspěvek od sodar2 »

10cm polyš, portfix je 50 mm.
kiksa
Lokalita: Benešov
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6

Nový příspěvek od kiksa »

Ja mam zakopany sklipek do svahu, na strope je cca 1 m hliny. Teplota se pohybuje od 5°C (kratkodobe jen pri nejvetsich mrazech) do cca 25 v lete. Zadne temperovani neresim, puda okolo ma obrovskou tepelnou setrvacnost. Baterky jsou tam uz nekolik let (li-ion) a nevypadaji, ze by nejak trpely. Pokud by doslo k pozaru, je to naprd, ale domu zadna ujma nehrozi.
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Sklípek znie fajn. Rovno tam aj odložiť víno. V prípade výbuchu by som to (víno) oželel :)
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
josse

Nový příspěvek od josse »

Radar píše:
A co vyhřívání v zimě ...? Sice poslední zimy nejsou bůhvíco z pohledu extrémně nízkých teplot, ale dát case s bateriemi ven bude mít nějaké dodatečné náklady. Vymyslet skříň, která bude přiměřeně izolovaná, větraná (větratelná) a zároveň bude mít odpovídající krytí IP taky není jednoduché zadání.
Když bude baterie venku a elektronika uvnitř, prodlužuje to DC vedení..
A když, není už lepší to mít venku celé..? Sice to nemusí být konstrukčně nějaká složitá stavba, ale zase to rozšiřuje problém s ochranou i o střídače, regulátory a další elektroniku. A pokud tam nedejbože ty baterie blafnou, vezmou s sebou všechno z toho...
Na jaře budu montovat a řeším tyto dilemata pořád :-)
Přijeď se podívat, nic neřešitelného, ano složitého. Máš zbytečné obavy.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Martin P
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Nový příspěvek od Martin P »

Osobně pokud bych řešil baterky mimo dům vyjdu z toho že drobná stavba do 25m2, max do tří metrů hloubky a pěti metrů výšky umístěná více než 2 metry od hranice pozemku spadá pod drobné stavby bez stavebního povolení.
Tudíž to budu řešit jako zahradní domek/sklad nářadí se sklípkem, kdy to na stavebním úřadě takto nahlásím (pro sichr, kdyby se nějaký zvědavec či závistivec ptal co že se to tam buduje).
O ničem dalším se zmiňovat nebudu, neboť do toho co si nakonec dám do sklípku nikomu nic není.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
eman

Nový příspěvek od eman »

Cokoliv teď chceš stavět na zahradě, tak MUSÍ být "sklad". Já si před 3 lety chtěl postavit dílnu a na SU i OU byl hned problém, jako co tam chci dělat, jaké stroje, vymýšleli hlukovou studii a takový pípoviny. Takže vždycky sklad.. :D
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

A nepatri ke skladu zase nejake spesl pozarni nesmysly?
Ja to takhle kdysi resil kvuli prohlaseni vlastniku, co vlastne bude dilna+garaz+sklad, a nejlepsi reseni bylo "technicka" mistnost. Dilna pozar/hluk, garaz pozar, sklad pozar. U technicke nic :⁠-⁠D

Takze proste technicky pristavek.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

normy na baterkárny jsou, ale řeší se tam olovo a nebo nicd, tj většinou se řeší odvětrání vodíku. Jestli jsou tam nějaký změny ohledně lithiovejch baterek netuším.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
eman

Nový příspěvek od eman »

Myslím, že jsem tam psal "zahradní sklad", takže si automaticky představili sekačku a hrábě a už po mě nic nechtěli. :D
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Všeho do času. Nepodceňuj EU.
Až nějakého chytrého úředníka nebo lobbistu napadne, že se dneska používají i bateriové sekačky a jiné bateriové nářadí, tak na zahradní sklad bude třeba revize a souhlas od hasičů. A na postavení projekt od autorizovaného projektanta. Stavebník bude muset mít osvědčení o profesní kvalifikaci "stavitel zahradních skladů". Pozor, nezaměňovat s kvalifikací "stavitel zahradních přístřešků", což bude jiná kvalifikace s jiným kódem.

Protože jsem zrovna absolvoval kurz "elektromontér FVE" a vyslechl přednášky o byrokratickém pekle, tak myslím, že nepřeháním.
Nakonec na instalaci wallboxu na zeď (jeden silový a jeden datový kabel nebo WiFi, 4 hmoždinky do zdi) potřebuješ zase jinou profesní kvalifikaci "montér nabíjecích stanic" nebo tak něco. Takže si myslím, že nekecám. A že brzo bude třeba na výměnu baterky v akuvrtačce profesní kvalifikace se zkouškou, a následná revize, jestli je tam ta baterka správně nacvaknutá.
Protože jak víme "kdyby to mělo zabránit jedinému případu...".

Skoro bych řekl, že lidi co chtějí zakopávat LFP baterky pod zem nebo zazdít do betonového krytu jsou slušní adepti na to, aby nějaké podobné nařízení prosadili, pokud by byli na vhodné pozici.
ChlapeczDediny
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Mex píše:
Ja len toľko, o mŕtvych len dobre...
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Lubik

Nový příspěvek od Lubik »

Od července je drobná stavba do 40 m2
Všechno je to o lidech. Pokud se najde idiot soused nebo úředník tak je problém.
Někdy je lepší se moc neptat a udělat si to podle sebe.
Drobnou stavbu doporučuji nazvat multifunkční zahradní domek.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
slavo

Mex píše: pon pro 23, 2024 6:39 pm
Až nějakého chytrého úředníka nebo lobbistu napadne, že se dneska používají i bateriové sekačky a jiné bateriové nářadí, tak na zahradní sklad bude třeba revize a souhlas od hasičů. A na postavení projekt od autorizovaného projektanta. Stavebník bude muset mít osvědčení o profesní kvalifikaci "stavitel zahradních skladů". Pozor, nezaměňovat s kvalifikací "stavitel zahradních přístřešků", což bude jiná kvalifikace s jiným kódem.

Protože jsem zrovna absolvoval kurz "elektromontér FVE" a vyslechl přednášky o byrokratickém pekle, tak myslím, že nepřeháním.
Nakonec na instalaci wallboxu na zeď (jeden silový a jeden datový kabel nebo WiFi, 4 hmoždinky do zdi) potřebuješ zase jinou profesní kvalifikaci "montér nabíjecích stanic" nebo tak něco. Takže si myslím, že nekecám. A že brzo bude třeba na výměnu baterky v akuvrtačce profesní kvalifikace se zkouškou, a následná revize, jestli je tam ta baterka správně nacvaknutá.
Protože jak víme "kdyby to mělo zabránit jedinému případu...".

Skoro bych řekl, že lidi co chtějí zakopávat LFP baterky pod zem nebo zazdít do betonového krytu jsou slušní adepti na to, aby nějaké podobné nařízení prosadili, pokud by byli na vhodné pozici.
vy si myslite, ze ked sa to nezverejnuje v novinach, data o poziaroch bateriek nemaju? Cakaju, aby co najviac ludi urobilo fotovoltaiku a kupilo elektromobily. Staci zaspominat, ked strašili na vsetkych frontoch vypadkami elektriny, malo to jeden ciel. Ked to bude mat dostatok ludi pridu revizie a kontroly.

Ak mas lepsi napad ako sa uchranit pred vyhorenim, tak sem s nim. Mna nic rozumnejsie nenapadlo ako to zakopat do zeme. Usetrit par eur a prist o niekolko stoviek tisic EUR. Najvacsim paradoxom je, ze ludia doma nemaju ani hasiace pristroje, ale tie su asi pri tychto bateriach zbytocne.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Ja doma mám hasiaci prístroj - v komore, pri plynovom kotli. Asi ho dám niekam na polceste ku FVE :)
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
dusanmsk
Lokalita: Stredocesky kraj
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6

Nový příspěvek od dusanmsk »

Ja sa s myslienkou vyhodit FVE von z domu pohravam prakticky od zaciatku jej spustenia. A to nemyslim len baterky, ale aj menice. Baterky teda z bezpecnostnych dovodov, ale pokial by sli von, tak vyhodim aj ten zvysok, nech netaham dlhe silove DC trasy. A usetrene miesto vratim manzelke, ktorej som ho montazou FVE ukradol.

Menice/regly by som nacpal do nejakeho vyradeneho rozvadzaca co pouzivaju poskytovatelia mobilnych sieti, je to odolne voci vode, ma to vetranie. Mraz u menicov asi nie je dovod riesit, pripadne dotatocne zateplit aspon nejak. Na baterky by som si asi nieco musel vyrobit, aby to bolo odolne voci vode, ale zaroven vetratelne. Asi by som zdola spravil 2 otvory, jeden saci, druhy vyfuk, na vyfuk dal riadeny vetrak a tahal teply vzduch trubkou z vrchu bedne. Ked som pocital bednu rozmeru 19" racku vysky 2m, zateplenu (myslim ze) 10 cm EPS, vyslo mi nieco ako 70 W pri -20/+10. A to mi nepripada nijak hrozne cislo. Nehovoriac teda o tom, ze pri zvazeni slnecnych ziskov v takomto obdobi moze byt kludne vyhodnejsia odstavka systemu a baterky zacat temperovat az v momente ked viem ze dany den budem chciet nabijat. Asi to diskvalifikuje spotistov, resp. im to robi tych 70W trvalu spotrebu, ale pokial je niekto vacsinu zimy na DS, tak v tom nevidim az taky problem.

Inak na hruby vypocet bedne je jednoduchsi chatgpt nez naklikavat pol dna tzb.info.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek