Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Mimo dům na vlastním pozemku do 25m od stávajícího vedení DS se to dá řešit drobnou stavbou, která dle aktuálního stavebního zákona nevyžaduje povolení ani kolaudaci.
Stavební zákon č. 283/2021 Sb.
Stavební zákon č. 283/2021 Sb.
§5 Stavba
(2) Stavby jsou
a) drobné, které jsou uvedeny v příloze č. 1 k tomuto zákonu
Drobné stavby nevyžadují povolení a kolaudaci.Příloha č. 1 k zákonu č. 283/2021 Sb.
Drobné stavby
(1) Drobnými stavbami jsou
a) stavby nebo zařízení a jejich údržba, a to
28. připojení k distribuční soustavě pomocí elektrické přípojky nebo smyčky, to vše v hladině nízkého napětí a v maximální délce do 25 m od vedení a zařízení stávající distribuční soustavy...
f) stavební úpravy pro instalaci využívající obnovitelný zdroj energie s celkovým instalovaným výkonem do 50 kW, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se způsob užívání stavby, nevyžaduje posouzení vlivů na životní prostředí, jsou splněny podmínky zejména požární bezpečnosti podle právního předpisu upravujícího požadavky na bezpečnou instalaci výroben elektřiny, a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou,
Drobné stavby se mohou provádět a odstranit svépomocí.§171
Záměr vyžaduje povolení s výjimkou drobných staveb a změn využití území, u kterých tak stanoví tento zákon.
§159 Provádění a odstraňování staveb, zařízení a terénních úprav
(2) Svépomocí může stavebník provádět
a) drobné stavby uvedené v příloze č. 1 k tomuto zákonu, s výjimkou staveb uvedených v odstavci 1 písm. a) bodu 11 a 12 této přílohy, jakož i stavby uvedené v odstavci 1 písm. a) bodech 1 a 2 přílohy č. 1 k tomuto zákonu, které jsou umisťovány v odstupové vzdálenosti méně než 2 m od hranic pozemků,
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Rád bych tomu věřil.
Nicméně soudní znalec tam jednoznačně řekl, že pokud nějaké vedení jde mimo stávající objekt, tak stavební úřad.
Uváděl tam dokonce takovou šílenost, že i svod hromosvodu, pro který chci zarazit a zakopat nějaké zemnicí tyče pár centimetrů od baráku, by už pod to spadal taky.
Možná jenom oznámení, to nevím a dál jsem to nezjišťoval.
Na tom školení bylo i několik revizáků a nikdo to tam nezpochybňoval.
Nicméně soudní znalec tam jednoznačně řekl, že pokud nějaké vedení jde mimo stávající objekt, tak stavební úřad.
Uváděl tam dokonce takovou šílenost, že i svod hromosvodu, pro který chci zarazit a zakopat nějaké zemnicí tyče pár centimetrů od baráku, by už pod to spadal taky.
Možná jenom oznámení, to nevím a dál jsem to nezjišťoval.
Na tom školení bylo i několik revizáků a nikdo to tam nezpochybňoval.
-
Důvod proč to nikdo nezpochybňoval mohl být i v tom, že si tam v reálu nikdo nebyl pořádně jistý. Řada ustanovení je ve stavebním zákoně relativně nových a tak se v tom i řada odborníků může v ledasčem nesprávně orientovat a různé chyby tak mohou být třeba i na školeních. V některých ohledech se může stát, že se to vytříbí až po nějakém čase. Můj názor je ten ať se na to písemně poptá na stavebním úřadě jak na to budou nahlížet s tím, že o něčem takovém zatím jen uvažuje a zda by to bylo možné zrealizovat v rámci institutu drobné stavby bez nutnosti o cokoli pro tento účel u nich žádat s tím, že tím připojením mimo dům do vzdálenosti těch v příloze zmíněných 25m nijak nezasáhne do nosných konstrukcí domu a budou splněna ustanovení definovaná v příloze č. 1 k zákonu č. 283/2021 Sb. v odstavci 1 písmeno a) bod 28) a písmeno f) a uvidí jaké písemné stanovisko k tomu zaujmou a teprve podle toho se pak může rozhodnout.
-
- Lokalita: Napajedla
- Výkon panelů [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 11kWh
Já mám baterku a střídač 20 metru od baráku co tě zajímá?
-
Nejistota zde panuje v tom smyslu zda to nové úpravy ve stavební zákoně umožňují v současnosti provést tzv. legálně i s propojením až do domu v rámci institutu drobné stavby, u které není potřeba o nic žádat na stavebním úřadě. Tedy primárně bez stavebního povolení.
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Preboha, preco sa do niecoho takeho (diskusie s uradnikmi) pustat? Ste masochisti? Po pozemku mam natahanu hromadu dratov do ktorych nikomu nic nie je, pretoze je to MOJ pozemok. Pokial chce niekto technologiu dat von, proste by som niekde pri baraku postavil na zaklad zo straceniek plechovu/cetris bednu, zakopal chranicky a nazdar. Nemam najmensiu potrebu sa doprosovat nejakych zmrdov o ich nazor, nebodaj posvatenie.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
Ako s tým pieskom, zasypať ním tie batérie mi príde ako zaujímavé riešenie. Ma to ešte niekto? Uvažoval som návrat do zeme, nejaké 2-3m vrty, betónový základ, okolo Šámot a zvonku Sklená vvata a omietka. Spodok zasypať pieskom, vyššie by boli meniče.
Mivvy 202Ah LiFEPO4 batéria - 24V, panely 8x455Wp - 4s2p, Axpert king II - 24V
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Chlapci, ale to se bavite opravdu uz o "stavbe". A je uplne fuk, jestli ma zaklady nebo ne, protoze plati, ze stavba je stavba a to, co plni funkci stavby.
Ad revizaci - nebrat v potaz, protoze si to kazdy vysvetluje po svem. Dtto ale i kazdy stavebni urad.
Pripomina mi to situaci pred lety s komisari zkousek na zbrojak. Take v tom byl pekny bordel, dokud se nekdo nenasral a nastavila se oficialni pravidla jak predepsane veci zkouset.
Ad revizaci - nebrat v potaz, protoze si to kazdy vysvetluje po svem. Dtto ale i kazdy stavebni urad.
Pripomina mi to situaci pred lety s komisari zkousek na zbrojak. Take v tom byl pekny bordel, dokud se nekdo nenasral a nastavila se oficialni pravidla jak predepsane veci zkouset.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Keďže sa po skúsenostiach poisťujem len zo zákona a zo zodpovednosti, žiadny majetok, tak k ničomu nepotrebujem "papier". A kto by chcel ku mne do dvora, tak len s papierom a cez môjho psa.
Do zariadení DS ani rozvádzačov nezasahujem a čo mám po dome a záhrade, do toho aj tak nikomu nič, veď tomu mnohí ani nerozumejú. Navyše to mám výrazne lepšie, než to bolo doteraz, pritom podľa platných predpisov.
Do zariadení DS ani rozvádzačov nezasahujem a čo mám po dome a záhrade, do toho aj tak nikomu nič, veď tomu mnohí ani nerozumejú. Navyše to mám výrazne lepšie, než to bolo doteraz, pritom podľa platných predpisov.
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
A co vyhřívání v zimě ...? Sice poslední zimy nejsou bůhvíco z pohledu extrémně nízkých teplot, ale dát case s bateriemi ven bude mít nějaké dodatečné náklady. Vymyslet skříň, která bude přiměřeně izolovaná, větraná (větratelná) a zároveň bude mít odpovídající krytí IP taky není jednoduché zadání.
Když bude baterie venku a elektronika uvnitř, prodlužuje to DC vedení..
A když, není už lepší to mít venku celé..? Sice to nemusí být konstrukčně nějaká složitá stavba, ale zase to rozšiřuje problém s ochranou i o střídače, regulátory a další elektroniku. A pokud tam nedejbože ty baterie blafnou, vezmou s sebou všechno z toho...
Na jaře budu montovat a řeším tyto dilemata pořád
A když, není už lepší to mít venku celé..? Sice to nemusí být konstrukčně nějaká složitá stavba, ale zase to rozšiřuje problém s ochranou i o střídače, regulátory a další elektroniku. A pokud tam nedejbože ty baterie blafnou, vezmou s sebou všechno z toho...
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Tak si tú búdu rozdeľ priečkou a máš dve protipožiarne zóny.A pokud tam nedejbože ty baterie blafnou, vezmou s sebou všechno z toho...
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
-
Tam by vůbec nešlo o žádnou boudu, ale nějaký lehký montovaný přiznaný sloupek z cetris desek se zateplením, pokud jen baterky, tak case na nějaké konzole cca 60cm nad terénem..
-
asi to vzdy vyjde menej ako ked to blafne doma. To uz mozes zavolat buldozer na vyrovnanie terenu.Radar píše: ↑pon pro 23, 2024 7:18 amA co vyhřívání v zimě ...? Sice poslední zimy nejsou bůhvíco z pohledu extrémně nízkých teplot, ale dát case s bateriemi ven bude mít nějaké dodatečné náklady. Vymyslet skříň, která bude přiměřeně izolovaná, větraná (větratelná) a zároveň bude mít odpovídající krytí IP taky není jednoduché zadání.
-
uvazujem nieco 2x2m pod zemou, stvorec, min. 1m. hlbka a este mozno 1m vrty (za ucelom dosiahnutia stabilnej teploty v zime aj v lete a nad terenom by bola nad tym budova, kde by bol dekel na vstup do "pivnice" s baterkou a hore by boli istice, menice, MPPT.
a ten piesok, pouziva ho tiez niekto?
https://www.google.com/search?q=sand+to ... e&ie=UTF-8
-
Ten písek bude možna úplně na prd pokud teda life-po plynuje tak ti to stejně nepomůže max proti přímému ohni.
-
Ano, to je bez diskuze, však kdo by chtěl vědomě nebrát zřetel na riziko... Jen by mě zajímalo, kolik energie spotřebuje zateplený kastl na baterku, pokud je venku a je nějaká průměrná zima....
-
zatepleny portfix 1.7m x 1.6m x 1.6m, temperovani baterie na 12 stupnu za prosinec 4.4 kWh
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
To bych čekal horší, ale já pamatuju zimy, kdy bylo -20°C víc než týden v kuse. Ty topíš rozdíl nějakejch 7°C. Když bude těch -20, tak to bude 32°C, tj zhruba 5 x víc, pokud to nebude horší (promrzne zem a tam netuším, jak to máš izolovaný zespodu) a to je pořád celkem příjemnejch 22kWh. To bych dokázal i vyrobit ze slunka, akorát by na mě nic nezbylo... Myslím si, že s nějakým rizikem člověk musí umět žít. Dost na tom, že mi do domu nevede plyn, a ten vybuchuje podstatně radostněj než dobře opečovaný lifepo4. A když si uvědomím, že mám v baráku a okolí dalších 20kWh v li-ion, tak to bych teoreticky neměl strachy usnout
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jaké jsou normy a předpisy pro baterkárny? Kwh v bateriích podle klesajících cen porostou a z malých baterek se po nějakém překročení kWh stanou úložistě které určitě podléhají určitým pravidlům.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
No tak tady u nás - 20 nebylo už hodně dlouho. V lednu na par dni je - 9 a tím tady zima končí.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 339 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Majkl
-
- 7 Odpovědi