účinnost a použití agregátů pro dosažení 100% soběstačnosti
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Re: účinnost a použití agregátů pro dosažení 100% soběstačnosti
Hosi jednoduchy. Nez prevetravat staci koupit kvalitni ndir cidlo a pomoci plc si vyhodnotit zda vetrat tady nebo tam. Zonovy ventily fungujou dobre ale zase se to muze posrat.
Pokud do toho pridate vlhkomery v koupelne s trefa forsovacim tlacitkem postavite si za hubicku dobry system jako mam ja.
Nemusite vymejslet bejkatny...
Pokud do toho pridate vlhkomery v koupelne s trefa forsovacim tlacitkem postavite si za hubicku dobry system jako mam ja.
Nemusite vymejslet bejkatny...
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já používám řešení ověřené desítkamimi generací: Kamna. Vzduch pro spalování se někde musí nabrat, a je předehřátej díky tomu, že se nasává přes sklep, tehnickou místnost a až pak do pece, dírou ve stropě pod pecí. Něci je přímo z místnosti, něco z venku. I když se netopí, tak nějakej komínovej efekt probíhá a vzduch se vyměňuje. Samozřejmě třeba jednou denně větráme do průvanu, ale to asi moc tepelnou ztrátu neovlivní. Další pozitivum je to, že nemáme vzduch zbytečně přesušenej.
A ty náklady na ohřev vzduchu jsou podle mě chybně vypočtený, nějak nikde nevidím to, že ohřátej odcházející vzduch při 22°C a vlhkosti cca 60% obsahuje značně větší množství vody, než přicházející venkovní, +5°C třeba i 60% vlhkosti, tj po ohřátí bude mít vlhkost cca 20% a to už je ta chvíle, kdy ženský dělají divný věci, jako rozvěšují mokrý hadry po místnostech A ta energie na odpoaření vody se někde musí vzít, nespadne z nebe. Jasně, rekuperace něco dokáže vyrvat z odcházejícího vzduchu, proto ve výměníku taky vzniká kondenz, ale pořád mi to nepřijde jako smysluplný konání.
P.S. kdysi jsem barák těsnil a těsnil, a to až tak, že když se topilo v krbovkávch, tak táhlo z anténních zásuvek (husí krk na půdu), až bylo cejtit chladno od podlahy. Tohle jsem ukončil proražením díry podlaze...
P.S2: Všichni řeší malý ložnice - to chápu, třeba uzavřený obytný auto je na zdechnutí za dvě hodiny. Ale nemám problém nechat otevřený dveře do prostoru, kterej má přes 200m3, a to fakt ve dvou nevydejcháme ani omylem. Když to vezmu komplet, tak přes 500m3 pro 5 lidí a dvě kočky, + to přirozený větrání. Takže je to taky trochu o životním stylu. Uzavřít a izolovat se co nejvíc od vnějšího světa jaksi není zrovna můj cíl, ale je to dnes móda...
A ty náklady na ohřev vzduchu jsou podle mě chybně vypočtený, nějak nikde nevidím to, že ohřátej odcházející vzduch při 22°C a vlhkosti cca 60% obsahuje značně větší množství vody, než přicházející venkovní, +5°C třeba i 60% vlhkosti, tj po ohřátí bude mít vlhkost cca 20% a to už je ta chvíle, kdy ženský dělají divný věci, jako rozvěšují mokrý hadry po místnostech A ta energie na odpoaření vody se někde musí vzít, nespadne z nebe. Jasně, rekuperace něco dokáže vyrvat z odcházejícího vzduchu, proto ve výměníku taky vzniká kondenz, ale pořád mi to nepřijde jako smysluplný konání.
P.S. kdysi jsem barák těsnil a těsnil, a to až tak, že když se topilo v krbovkávch, tak táhlo z anténních zásuvek (husí krk na půdu), až bylo cejtit chladno od podlahy. Tohle jsem ukončil proražením díry podlaze...
P.S2: Všichni řeší malý ložnice - to chápu, třeba uzavřený obytný auto je na zdechnutí za dvě hodiny. Ale nemám problém nechat otevřený dveře do prostoru, kterej má přes 200m3, a to fakt ve dvou nevydejcháme ani omylem. Když to vezmu komplet, tak přes 500m3 pro 5 lidí a dvě kočky, + to přirozený větrání. Takže je to taky trochu o životním stylu. Uzavřít a izolovat se co nejvíc od vnějšího světa jaksi není zrovna můj cíl, ale je to dnes móda...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Praha
Já si to přečtu také. Klidně napiš celé vlákno, takové informace mohou být poučné pro více členů fóra, samozřejmě nejvíc ta část jak se to nemá dělat - zejména jak neznečistit odtah z kuchyně a obecně jak čistit potrubí s odpadním vzduchem, popřípadě jak udržet zemní registr bez plísní a mikrobů.
-
- Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm
Soused tam má na špagátu houbu, kterou namáčí do sava a celé to s ní protáhne
Známý třeba koupil předělanou (poliš na zdech a pěnou vystříkané tašky na půdě) starou cihlovou stodolu s oblouky nad okny atd. a má tam vzduch jak v kobce, vlhnou mu zdi, má i elektromagnetický bazmek na vlhkost a u děcek plíseň. Zateplovat všechno taky někdy nedává moc smysl. Poliš dokáže natáhnou slušné množství vody a barák pak nedýchá a tahá akorát vodu. Zkusil jsem kvůli tomu i styrodur, ale z toho mi na severní straně docela brzo opadla omítka a taky se to muselo pořád čistit od zelené řasy, což je taky docela častý bonus při zateplení ze severu. Zajímavé, že v Rakousku nebo Norsku mají poliš na domech spíš vyjímečně.
Známý třeba koupil předělanou (poliš na zdech a pěnou vystříkané tašky na půdě) starou cihlovou stodolu s oblouky nad okny atd. a má tam vzduch jak v kobce, vlhnou mu zdi, má i elektromagnetický bazmek na vlhkost a u děcek plíseň. Zateplovat všechno taky někdy nedává moc smysl. Poliš dokáže natáhnou slušné množství vody a barák pak nedýchá a tahá akorát vodu. Zkusil jsem kvůli tomu i styrodur, ale z toho mi na severní straně docela brzo opadla omítka a taky se to muselo pořád čistit od zelené řasy, což je taky docela častý bonus při zateplení ze severu. Zajímavé, že v Rakousku nebo Norsku mají poliš na domech spíš vyjímečně.
-
Zřejmě VZT bez rekuperace? Podle popisu lze vyrozumět, že jste si s návrhem domu dal práci, ale vlhkost v zemním registru je obtížně řešitelná. Rehau nabízí pro zemní registr trubky s přídavkem stříbra, ale je to poměrně nákladné a ve spojích může zůstávat vlhkost a s tím i plísně ap..
Čištění zemního registru je obtížné a někdy téměř nemožné.
-
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
to vitek: Tak ano jedna z možností je použít CO čidla, ty donedávna ale stály majlant. Automatický škrtící klapky taky nejsou za hubičku a zvyšuje to děsně tlakové ztráty. Síla je vždy v jednoduchosti.
to Kodl69: No tak pokud někdo bydlí v paláci, tak spoustu věcí řešit nemusí. To není ale cesta pro každého. Tam už nemusí být špatné ani topit v krbu pokud máš prostor na výměník a úplně bych nezavrhoval tedy ani komín. Navíc na střechu se ti vejde tolik panelů že i měsíc bude něco dávat
to SJM1: Ne VZT s rekupercí+ zemní výměník. Ale neosazeno právě tou RJ.
čistit zemní registr je mnohem jednodušší než ostatní vzduchovody. Když budu potřebovat mohu ho napustit celý vodou, vyčistit , protáhnout UV lampou,... Ale u ostatních rozvodů je to trochu potíž.
to Kodl69: No tak pokud někdo bydlí v paláci, tak spoustu věcí řešit nemusí. To není ale cesta pro každého. Tam už nemusí být špatné ani topit v krbu pokud máš prostor na výměník a úplně bych nezavrhoval tedy ani komín. Navíc na střechu se ti vejde tolik panelů že i měsíc bude něco dávat
to SJM1: Ne VZT s rekupercí+ zemní výměník. Ale neosazeno právě tou RJ.
čistit zemní registr je mnohem jednodušší než ostatní vzduchovody. Když budu potřebovat mohu ho napustit celý vodou, vyčistit , protáhnout UV lampou,... Ale u ostatních rozvodů je to trochu potíž.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
ro cuki: Zřejmě jste zvolil vhodný tvar zemního výměníku a měl jste na něj dostatek prostoru.
Čištění VZT rozvodů v domě je obtížné z povahy věci, obvykle moc rovné nebývají.
Čištění VZT rozvodů v domě je obtížné z povahy věci, obvykle moc rovné nebývají.
-
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Vhodný tvar? Z čeho jsi ho dělal ty? S jiným tvarem než kruhovým potrubím jsem se ještě nesetkal. Je to asi 24m 160 KG Vede skálou asi v 1,5m-2m hluboko do podstřeší (tam jen 110mm). Není to nic extra, ale horšímu výměníku pomůže v zimě nezamrzat. Za zimu se ta země ale vybije.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
Myslím nezakroucené, jako to někteří dělají, např. kolem základů domu, více trubek vedle sebe ap.
-
Zimní zdroj pro dosažení soběstačnosti, bez pohyblivých částí je ten od cca 15:40 min.:
-
- Lokalita: Posázaví
Nobelovka už je na cestě.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Akumulacni kamna, ucinnost, pouziti na prebytky atd.
od skybor » » v Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace
Akumulacni kamna, ucinnost, pouziti na prebytky atd.
- 19 Odpovědi
- 2047 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od cipis
-
-
-
Spuštění bojleru při dosažení CV
od emedium » » v Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace
Spuštění bojleru při dosažení CV
- 3 Odpovědi
- 676 Zobrazení