účinnost a použití agregátů pro dosažení 100% soběstačnosti

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Vitek

Re: účinnost a použití agregátů pro dosažení 100% soběstačnosti

Příspěvek od Vitek »

Hosi jednoduchy. Nez prevetravat staci koupit kvalitni ndir cidlo a pomoci plc si vyhodnotit zda vetrat tady nebo tam. Zonovy ventily fungujou dobre ale zase se to muze posrat.
Pokud do toho pridate vlhkomery v koupelne s trefa forsovacim tlacitkem postavite si za hubicku dobry system jako mam ja.
Nemusite vymejslet bejkatny...
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od kodl69 »

Já používám řešení ověřené desítkamimi generací: Kamna. Vzduch pro spalování se někde musí nabrat, a je předehřátej díky tomu, že se nasává přes sklep, tehnickou místnost a až pak do pece, dírou ve stropě pod pecí. Něci je přímo z místnosti, něco z venku. I když se netopí, tak nějakej komínovej efekt probíhá a vzduch se vyměňuje. Samozřejmě třeba jednou denně větráme do průvanu, ale to asi moc tepelnou ztrátu neovlivní. Další pozitivum je to, že nemáme vzduch zbytečně přesušenej.
A ty náklady na ohřev vzduchu jsou podle mě chybně vypočtený, nějak nikde nevidím to, že ohřátej odcházející vzduch při 22°C a vlhkosti cca 60% obsahuje značně větší množství vody, než přicházející venkovní, +5°C třeba i 60% vlhkosti, tj po ohřátí bude mít vlhkost cca 20% a to už je ta chvíle, kdy ženský dělají divný věci, jako rozvěšují mokrý hadry po místnostech :) A ta energie na odpoaření vody se někde musí vzít, nespadne z nebe. Jasně, rekuperace něco dokáže vyrvat z odcházejícího vzduchu, proto ve výměníku taky vzniká kondenz, ale pořád mi to nepřijde jako smysluplný konání.
P.S. kdysi jsem barák těsnil a těsnil, a to až tak, že když se topilo v krbovkávch, tak táhlo z anténních zásuvek (husí krk na půdu), až bylo cejtit chladno od podlahy. Tohle jsem ukončil proražením díry podlaze...
P.S2: Všichni řeší malý ložnice - to chápu, třeba uzavřený obytný auto je na zdechnutí za dvě hodiny. Ale nemám problém nechat otevřený dveře do prostoru, kterej má přes 200m3, a to fakt ve dvou nevydejcháme ani omylem. Když to vezmu komplet, tak přes 500m3 pro 5 lidí a dvě kočky, + to přirozený větrání. Takže je to taky trochu o životním stylu. Uzavřít a izolovat se co nejvíc od vnějšího světa jaksi není zrovna můj cíl, ale je to dnes móda...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
SJM1
Lokalita: Praha

Příspěvek od SJM1 »

Vitek píše: stř lis 20, 2024 8:57 am
Mohl bych napsat cele vlakno jak sem to delal ale stejne by to nikdo necet a lidi by se akorat smali jak je zvykem. Kdybys potreboval poradit jak se to nema delat nebo co sem vsechno posral tak dej vedet je toho vic..
Já si to přečtu také. Klidně napiš celé vlákno, takové informace mohou být poučné pro více členů fóra, samozřejmě nejvíc ta část jak se to nemá dělat - zejména jak neznečistit odtah z kuchyně a obecně jak čistit potrubí s odpadním vzduchem, popřípadě jak udržet zemní registr bez plísní a mikrobů.
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Soused tam má na špagátu houbu, kterou namáčí do sava a celé to s ní protáhne :-)

Známý třeba koupil předělanou (poliš na zdech a pěnou vystříkané tašky na půdě) starou cihlovou stodolu s oblouky nad okny atd. a má tam vzduch jak v kobce, vlhnou mu zdi, má i elektromagnetický bazmek na vlhkost a u děcek plíseň. Zateplovat všechno taky někdy nedává moc smysl. Poliš dokáže natáhnou slušné množství vody a barák pak nedýchá a tahá akorát vodu. Zkusil jsem kvůli tomu i styrodur, ale z toho mi na severní straně docela brzo opadla omítka a taky se to muselo pořád čistit od zelené řasy, což je taky docela častý bonus při zateplení ze severu. Zajímavé, že v Rakousku nebo Norsku mají poliš na domech spíš vyjímečně.
SJM1

Příspěvek od SJM1 »

cuki píše: stř lis 20, 2024 9:18 am
Přesně tak. je třeba řešit i vlhkost, ale s tou problém nemám ani bez rekuperace. Jinak mám ještě ZR.
Zřejmě VZT bez rekuperace? Podle popisu lze vyrozumět, že jste si s návrhem domu dal práci, ale vlhkost v zemním registru je obtížně řešitelná. Rehau nabízí pro zemní registr trubky s přídavkem stříbra, ale je to poměrně nákladné a ve spojích může zůstávat vlhkost a s tím i plísně ap..
Čištění zemního registru je obtížné a někdy téměř nemožné.
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

to vitek: Tak ano jedna z možností je použít CO čidla, ty donedávna ale stály majlant. Automatický škrtící klapky taky nejsou za hubičku a zvyšuje to děsně tlakové ztráty. Síla je vždy v jednoduchosti.
to Kodl69: No tak pokud někdo bydlí v paláci, tak spoustu věcí řešit nemusí. To není ale cesta pro každého. Tam už nemusí být špatné ani topit v krbu pokud máš prostor na výměník a úplně bych nezavrhoval tedy ani komín. Navíc na střechu se ti vejde tolik panelů že i měsíc bude něco dávat :-)
to SJM1: Ne VZT s rekupercí+ zemní výměník. Ale neosazeno právě tou RJ.
čistit zemní registr je mnohem jednodušší než ostatní vzduchovody. Když budu potřebovat mohu ho napustit celý vodou, vyčistit , protáhnout UV lampou,... Ale u ostatních rozvodů je to trochu potíž.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
SJM1

Příspěvek od SJM1 »

ro cuki: Zřejmě jste zvolil vhodný tvar zemního výměníku a měl jste na něj dostatek prostoru.
Čištění VZT rozvodů v domě je obtížné z povahy věci, obvykle moc rovné nebývají.
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

Vhodný tvar? Z čeho jsi ho dělal ty? S jiným tvarem než kruhovým potrubím jsem se ještě nesetkal. Je to asi 24m 160 KG Vede skálou asi v 1,5m-2m hluboko do podstřeší (tam jen 110mm). Není to nic extra, ale horšímu výměníku pomůže v zimě nezamrzat. Za zimu se ta země ale vybije.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
SJM1

Příspěvek od SJM1 »

Myslím nezakroucené, jako to někteří dělají, např. kolem základů domu, více trubek vedle sebe ap.
SJM1

Příspěvek od SJM1 »

Zimní zdroj pro dosažení soběstačnosti, bez pohyblivých částí je ten od cca 15:40 min.:
soami
Lokalita: Posázaví

Příspěvek od soami »

Nobelovka už je na cestě.
Miyuki
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž

Příspěvek od Miyuki »

emedium píše: stř lis 20, 2024 6:42 pm
Známý třeba koupil předělanou (poliš na zdech a pěnou vystříkané tašky na půdě) starou cihlovou stodolu s oblouky nad okny atd. a má tam vzduch jak v kobce, vlhnou mu zdi, má i elektromagnetický bazmek na vlhkost a u děcek plíseň. Zateplovat všechno taky někdy nedává moc smysl. Poliš dokáže natáhnou slušné množství vody a barák pak nedýchá a tahá akorát vodu. Zkusil jsem kvůli tomu i styrodur, ale z toho mi na severní straně docela brzo opadla omítka a taky se to muselo pořád čistit od zelené řasy, což je taky docela častý bonus při zateplení ze severu. Zajímavé, že v Rakousku nebo Norsku mají poliš na domech spíš vyjímečně.
Zrovna tohle je klasickej případ nevětrání, kterej řeší rekuperace naprosto krásně
V cihlách nemá být nic živého, aby musely dýchat
A i jestli ten barák stojí ve vodě, tak se ta vlhkost dá vyvětrat, jenom mu opadá omítka. Ale pak by samozřejmě měl vyřešit tu izolaci proti vodě.
Ve většině případů to je ale vlhkost, která kondenzuje na studenejch stěnách
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek