Strašák týdne
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Strašák týdne
Až tak dramaticky by som to nevidel. Predsa len takýchto prípadov nejako veľa nie je a len tu na fóre je tých článkov niekoľko tisíc.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já si myslím že s tím někdo někde třísknul a o síle toho obalu nemám valné mínění a nějaká mikroprasklinka která není vidět pod tou folii a kyseliny udělaly svoje a ještě jak to máš v šuplíku takže utěsněné......
A nebo fakt zmetek z výroby.
A nebo fakt zmetek z výroby.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
zvýšený tlak z přebíjení a ty rohy jsou nejslabší..tak tam to prdne.
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
-
- Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm
Škoda, že se nedělají větší buřty, tam se to asi eliminuje lépe
-
odborná práce nejmenované firmy. 3 ks 100Ah banky 3 modrásky 3 epevery trvale nabíjené na 58V. odběr jen na jedné fázi takže první banka byla držena do 54V. OStatní dvě jen havarijně odpojovány BMS pri 3,7V
kdo si hraje nezlobí
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
A to revizák pustil do provozu? Krása ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: SK-ZA
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
A tak hlavne ze boli stiahnute 300kgf urcite.
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
To jde vidět kde je problém, neprůhledné utajené škatule které nejdou ani rozebrat, to je horší z hlediska kontrol a prevencí. Výmluva nato, že se nic neděje podle napětí je malá jistota a jen část informací. Vizuálně to potom může být ještě horší než taková regálovka.
Edit: elektrolyt vidím nahryže i zinek na závitovce, takže když pukne ventil, celá destrukce již započala díky kyslíku a hliníkovému obalu
Edit: elektrolyt vidím nahryže i zinek na závitovce, takže když pukne ventil, celá destrukce již započala díky kyslíku a hliníkovému obalu
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Žádná dodatečná izolace mezi články, ani na koncích, to si říká o průšvih i bez vytečených článků.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Tak otázka kde se stala chyba, pochybení je víc, ale ani jedno z nich letmo nevidím jako příčinu.
chyby které vidím já:
1) absence izolace mezi články a hlavně mezi tím profilem
2) absence izolace u závitovky, ale podle fotky mi připadá že se nedotýká. Problém bude spíše až se přes tu závitovku spojí dva vzálenější články vlivem začínající destrukce
3) konektory by zasloužili lepší krytí
Nicméně nic z toho nevidím jako příčinu poruchy i na těch 58V se dá spolehlivě jet, jen to snižuje životnost. Ale odpojení baterie při článku při 3,7V je prostě neomluvitelný problém. Ale zase ten článek by to měl vydržet. Do 3,65V je všechno ok a je tam ještě dost velká bezpečnostní rezerva. Pokud je článek v pohodě, krátkodobé dosažení 3,7V by nemělo být fatální. Protože takto vysoko se to napětí rozjede poměrně rychle, takže v tom stavu by pravděpodobně nefungoval dlouho pokud by se baterie odpojila, ale balancer fungovat dál.
Úplně nejzásadnější bezpečnostní nedostatek ale spatřuji v tom, že BMS byla vůči měniči nastavena tak, že to musela řešit. BMS by měla vždy být pouze pojistkou, když se něco zvrtne a selže ve vrstvě nad ní, ne aby běžně odpojovala baterii.
chyby které vidím já:
1) absence izolace mezi články a hlavně mezi tím profilem
2) absence izolace u závitovky, ale podle fotky mi připadá že se nedotýká. Problém bude spíše až se přes tu závitovku spojí dva vzálenější články vlivem začínající destrukce
3) konektory by zasloužili lepší krytí
Nicméně nic z toho nevidím jako příčinu poruchy i na těch 58V se dá spolehlivě jet, jen to snižuje životnost. Ale odpojení baterie při článku při 3,7V je prostě neomluvitelný problém. Ale zase ten článek by to měl vydržet. Do 3,65V je všechno ok a je tam ještě dost velká bezpečnostní rezerva. Pokud je článek v pohodě, krátkodobé dosažení 3,7V by nemělo být fatální. Protože takto vysoko se to napětí rozjede poměrně rychle, takže v tom stavu by pravděpodobně nefungoval dlouho pokud by se baterie odpojila, ale balancer fungovat dál.
Úplně nejzásadnější bezpečnostní nedostatek ale spatřuji v tom, že BMS byla vůči měniči nastavena tak, že to musela řešit. BMS by měla vždy být pouze pojistkou, když se něco zvrtne a selže ve vrstvě nad ní, ne aby běžně odpojovala baterii.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
- Lokalita: Praha
Očekával bych, že na článku zafungují bezpečnostní zátky a dojde k odfouknutí přetlaku
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
ale ono nemusi jit o pretlak nejake kapaliny a nemusi byt co odpustit ventilem. Uvnitr pri nabijeni boptnaji elektrody lithiem, jak se to tam presouva. Tim jak to stahnuli, uplne blbe a na prasaka, a jak to je pospojene nahore busbaru tak se to cele hybe, dycha, dole se to muze roztahovat vic, nahore to drzi terminaly. Je i videt jak je to napruzene jako luk. Ta hlinikova plechovka nakonec timhle pracovanim opravdu muze mut nejakou mikrotrhlinu. Bud nahore v rohach, svech nebo dole.
Kdyz uz stahnotu tak poradne a nejlepe pres ty flexy propojky. A nebo jako to ma treba seplos v packu, ze se mezi clanky da eva pena, ktera dovoli kazdemu clanku poptnat a nemeni se roztec clanku. Kdyz nestahnout tak nechat mezirky.
Kdyz uz stahnotu tak poradne a nejlepe pres ty flexy propojky. A nebo jako to ma treba seplos v packu, ze se mezi clanky da eva pena, ktera dovoli kazdemu clanku poptnat a nemeni se roztec clanku. Kdyz nestahnout tak nechat mezirky.
-
závitovka se dotýká, na více místech( je zařízlá do modré izolace. některé přetlakové ventily jsou prasklé. takto to jelo rok, Pak reklamace dodavateli, který to stáhl asi na těch 58v a reklamovaly se baterky. Jediná stopa je havarijní log v BMS.
kdo si hraje nezlobí
-
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
Tlak 300kg je počítán na celou plochu stažených článků. Tudíž tam musí být mimo stahováku ještě roznášecí desky. Aby tlak mohl působit na celou plochu.
Takto jak to bylo stažené jen přes prostředek docházelo při "dýchání" článků k jejich ohýbání okolo stahováku. To namáhalo hliníkový obal článku způsobem na který není dimenzován. Ve výsledku tak došlo k únavovým trhlinám a úniku elektrolytu. Stejně tak byly namáhány vrchní terminály článků kvůli pevným propojkám bez možnosti dilatace.
Nakonec články popraskaly a vznikající přetlak se spolu s elektrolytem dostal ven trhlinami. Pojišťovací ventil tak nebyl potřeba... .
Dost se divím že při těchto pohybech a reakcích v baterii nedošlo k prodření izolačního obalu článků, jejich vzájemnému zkratu a rozvoji bateriové řetězové reakce.
Takto jak to bylo stažené jen přes prostředek docházelo při "dýchání" článků k jejich ohýbání okolo stahováku. To namáhalo hliníkový obal článku způsobem na který není dimenzován. Ve výsledku tak došlo k únavovým trhlinám a úniku elektrolytu. Stejně tak byly namáhány vrchní terminály článků kvůli pevným propojkám bez možnosti dilatace.
Nakonec články popraskaly a vznikající přetlak se spolu s elektrolytem dostal ven trhlinami. Pojišťovací ventil tak nebyl potřeba... .
Dost se divím že při těchto pohybech a reakcích v baterii nedošlo k prodření izolačního obalu článků, jejich vzájemnému zkratu a rozvoji bateriové řetězové reakce.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Už hodně dlouho (víc než rok, to je obžaloba) mám připravenej pack 16s2p z 60Ah winstonů, bazarovka, z r. 2018. Včera na mě začla kvičet BMs, že jeden článek je pod 3V. Tak jsem zapnul zdorj 55V 3A a dnes cca 10h po odpojení zdroje to vypadá takhle:
BMS dokáže odcucnout 1.5A, teď mám nastavenej start balancování na 3.4V. Ten první článek k tomu ani nedošel (taky to byl ten nejvíc vybitej), a to se to rovnalo skoro 10 hodin. A je zajímavý, že i teď sem tam některej článek chce nad 3.4V, i když zdroj už je dávno vypnutej...ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
Proč to má až 5 st. rozdíl v teplotách článků?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Česká Lípa
Pokud by se u jednotlivých článků zobrazovaly i aktuální hodnoty vnitřního odporu tak by to možná vysvětlilo ty vyšší teploty krátce po odpojení sady od nabíječky u článku 8 i u toho červeně zvýrazněného článku 12.
Pokud by tam ten rozdíl teplot byl tak výrazný delší dobu bez nabíjení a bez zátěže tak by to mohlo naznačovat vyšší míru samovybíjení u těch dvou článků a nebo je to prostě chyba v měření teploty u těch dvou článků.
Pokud nejde o chybu měření a bude podobně vyšší teplota u těch dvou článků delší dobu i bez nabíjení a bez zátěže tak doporučují se těch dvou článků zbavit co nejdříve než se zvrhnou do Thermal Runaway, protože tohle může být předzvěst toho, že se k tomu tyto články mírně začínají blížit.
Pokud by tam ten rozdíl teplot byl tak výrazný delší dobu bez nabíjení a bez zátěže tak by to mohlo naznačovat vyšší míru samovybíjení u těch dvou článků a nebo je to prostě chyba v měření teploty u těch dvou článků.
Pokud nejde o chybu měření a bude podobně vyšší teplota u těch dvou článků delší dobu i bez nabíjení a bez zátěže tak doporučují se těch dvou článků zbavit co nejdříve než se zvrhnou do Thermal Runaway, protože tohle může být předzvěst toho, že se k tomu tyto články mírně začínají blížit.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Valdano, to je jako když se podíváš z okna a předpovídáš konec světa podle červáků Červeně je označenej článek, na kterým ještě chvilku předtím byl balancer zapnutej.
To nejsou teploty článků, ale teploty balancerů. Tj ty články chvilku před tím balancovaly, jsou tam 2x 5W odpory nad deskou a na spodní straně dps je NTC a procesor, tak aby se to neupeklo, tak se teplota měří a příp. omezuje balanční proud - diybms v 4.2. Origo návrh má smd odpory přímo na desce vedle procesoru, což mi přijde zvířecí... Teplotu článků vůbec neměřím, jaksi není proč. Na jedné BMS to mám, a je to od 17 do 22°C, podle ročního období
A balancování bylo nastavený na 3.4V, to je jasně patrný. Taky je jasně patrný, že článek 0 měl nejmíň, a už se spustil alarm, proto jsem to připojoval k nabíječce. Takhle to dopadlo po cca 2 letech, co se z článků odebírá cca 10mA na provoz balancerů a řídící jednotky. tj v baterkách, který jsem nikdy nenabíjel od toho co jsem je dovezl domů někdy 2021, ne li dřív, bylo v každým článku min 87Ah ze 120Ah možných, a ve většině z nich i víc... teď už se ti to líbí? A tady ukázka 17 let starejch winstonů v každodenním provozu. Jsou tam vidět nějaký rozdíly, i to max napětí i min. napětí článku - to už byl alarm, jak na min, tak na max napětí, a je to cca poslední rok, co to nebylo potřeba restartovat, podle 13mil. paketů, co prošlo, a jeden je za víc než 2s...
Ta jedna teplota navíc je teplotní čidlo vražený do mezery mezi obaly Winstonů. Pokud jsou ty baterky tak málo namáhaný jak u mě, tak se dají bez problému ty drážky zacvakat do sebe jak puzzle, ušetří se něco dýlky a přehřátí při 0.2C fakt nehrozí.
No a dlouhodobým pozorováním je potvrzený, že č. 10má nejmenší kapacitu a č. 14 nejvyšší vnitřní odpor. Ale pořád tam je s jistotou 120Ah z kdysi 200Ah, zatím se to nechystám vyhodit. Možná za pár let vyhodím ty nejhorší a ještě z toho složím nějakou 8s baterku někam na chatu. Když jsem ty články 2015 kupoval, měly cca 170-190Ah a prej předtím fungovaly někde v elektrobusu.
To nejsou teploty článků, ale teploty balancerů. Tj ty články chvilku před tím balancovaly, jsou tam 2x 5W odpory nad deskou a na spodní straně dps je NTC a procesor, tak aby se to neupeklo, tak se teplota měří a příp. omezuje balanční proud - diybms v 4.2. Origo návrh má smd odpory přímo na desce vedle procesoru, což mi přijde zvířecí... Teplotu článků vůbec neměřím, jaksi není proč. Na jedné BMS to mám, a je to od 17 do 22°C, podle ročního období
A balancování bylo nastavený na 3.4V, to je jasně patrný. Taky je jasně patrný, že článek 0 měl nejmíň, a už se spustil alarm, proto jsem to připojoval k nabíječce. Takhle to dopadlo po cca 2 letech, co se z článků odebírá cca 10mA na provoz balancerů a řídící jednotky. tj v baterkách, který jsem nikdy nenabíjel od toho co jsem je dovezl domů někdy 2021, ne li dřív, bylo v každým článku min 87Ah ze 120Ah možných, a ve většině z nich i víc... teď už se ti to líbí? A tady ukázka 17 let starejch winstonů v každodenním provozu. Jsou tam vidět nějaký rozdíly, i to max napětí i min. napětí článku - to už byl alarm, jak na min, tak na max napětí, a je to cca poslední rok, co to nebylo potřeba restartovat, podle 13mil. paketů, co prošlo, a jeden je za víc než 2s...
Ta jedna teplota navíc je teplotní čidlo vražený do mezery mezi obaly Winstonů. Pokud jsou ty baterky tak málo namáhaný jak u mě, tak se dají bez problému ty drážky zacvakat do sebe jak puzzle, ušetří se něco dýlky a přehřátí při 0.2C fakt nehrozí.
No a dlouhodobým pozorováním je potvrzený, že č. 10má nejmenší kapacitu a č. 14 nejvyšší vnitřní odpor. Ale pořád tam je s jistotou 120Ah z kdysi 200Ah, zatím se to nechystám vyhodit. Možná za pár let vyhodím ty nejhorší a ještě z toho složím nějakou 8s baterku někam na chatu. Když jsem ty články 2015 kupoval, měly cca 170-190Ah a prej předtím fungovaly někde v elektrobusu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Praha
Nevěřím, že ty baterky jsou práce firmy. To vypadá jako kutilství "strejdy" co si přečetl něco na netu, tak si taky něco zbastlil. Lidi lžou, aby zakryli vlastní hloupost.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Ako že niekto doma vyrobil LFP baterky?
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC