malá rozšířitelná FVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
emedium
Příspěvky: 203
Registrován: ned led 15, 2023 5:29 pm
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od emedium »

Když jsem zahlídl prásknout blesk do stodoly se 4 metrovým hromosvodem, tak to udělalo kolem i docela široký barevný ozón, který bude víc vodivý pro věci v okolí, tak to asi tak prošlo do té kamery. Panely mám asi metr daleko. Na Deye to pak po šlupce hodilo nějaký error, ale po chvíli se rozjelo.

No snad to skončilo u toho switche, nějaké modemy mi taky už odešly, ale nikdy to neprošlo dál..
Atman
Příspěvky: 333
Registrován: ned čer 20, 2021 10:09 am
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: Západné Slovensko

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od Atman »

Soban píše: sob čer 22, 2024 10:39 am Tak viděl jsem vytrhané kabely ze stěn takže tu zásuvku beru.....
Presne, za mojej éry u hasičov (zisťovateľ príčin požiarov) som mal najpôsobivejší požiar od blesku na jednej novostavbe s plochou plechovou strechou. Aktívny bleskozvod, po údere blesku požiar strechy a v kuchyni ako po výbuchu, odtrhnuté skrinky zo stien, pásy vytrhaných kachličiek v drážkach rozvodov, v niektorých izbách spečené guče miesto zásuviek. Tak mu to tam ešte hasiči trochu vytopili, kým strechu zahasili. Stav bleskozvodu neviem, bol nový, ale revíznu správu majiteľ nevedel predložiť. Na vrchu bleskozvodu otavená stopa zásahu, na plechovej streche sa zásah zistiť nepodarilo, lebo zhorela, vyžíhala sa a čiastočne roztavila. Škoda tak do 200 000€. A dom bol v takej kotlinke schovaný a blízko vo výške vzdušné vedenie VVN. To sú tie nevyspytateľné cesty blesku.
Môj predpoklad je, že najväčšia chyba boli elektrické strešné okná a žalúzie na tej plechovej streche, tade to zrejme priviedlo plný výboj do elektroinštalácie. A samozrejme plechová strecha, prakticky vždy leží na horľavom podklade, to je pohroma, pokiaľ nie je chránené spoľahlivým a dobre naprojektovaným oddialeným bleskozvodom.
Ináč ja po údere blesku ako prvé učím aj rodinu utekať na povalu skontrolovať či niečo niekde netleje, v zárodkoch sa dá svojpomocne zachrániť celý barák.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6kWp JJZ sklon 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
glottis
Příspěvky: 2407
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od glottis »

jestli jsem to pochopil, byl aktivni hromosvod a neoddaleny? Na plechove strese? A elektrika (rolety) bliz nez s? :) Na to se da ziskat revize?

To je to Terry Pratchettovske za bourky obleknout si medene brneni, vybehnout ven, vztycit prostrednicek smerem do mraku a volat vsichni bohove jsou svinaci :) ups
Soban
Příspěvky: 3739
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od Soban »

????

Já jsem to pochopil tak že má hromosvod zakopaný a natažený k rohům baráku a dál po baráku zatím nic není - staví se to.

Jinak pokud to tam vlítlo po drátech jako že si myslím že ano - shozené jističe tak tam tě hromosvod nezachrání, a pokud to prásklo blízko tak indukce do UTP kabelu který trčel venku u kamery zase zničil ten switch.

Tady by hromosvod možná zachránil tu kameru kdyby ten plech nad ní byl uzeměn, ale kdoví.....

U mě to podle mě přišlo kabelem od panelů který byl v zemi! Vlastní panely jsou pouze asi 1.5m nad zemí - takže nepředpokládám že to fláklo do panelů to by bylo na nich větší poškození....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
mihlit
Příspěvky: 612
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od mihlit »

To byla reakce na ten případ, co popisoval Atman, že viděl. Nic se nezměnilo, hromosvod mi tu přes noc nevyrostl :)

Zkoumal jsem dál a i se něco málo bavil se sousedy, ale není moc čas. Musím něco dodělat do práce, co již mělo dávno být a s omezeným internetem to jde hodně pomalu a ještě tu máme návštěvu. Soused, co je na druhou stranu, tak měl prý také vyhozené pojistky v hds a nějaké závady, ale neměl jsem ještě čas se poptat.

Cetin krabička - modem je kaput, nerozebíral jsem. Zdroj 12 V mu funguje.
Unifi switch - vypálený konektor a i na desce. Má v sobě 2 dps, jendu hlavní a jednu zvlášť zdroj. Zmíněný zdroj 48V pro switch a poe je funkční.
Server - tam pro změnu odešel zdroj, po výměně zdroje za nový, je funkční. Škoda zdroje, je celkem kvalitní, viditelně v něm nic není poškozeno, ale nemám čas ho analyzovat a opravovat, tak půjde směr popelnice.
Obrazovka/AV receiver - oba se zapnou, displeje svítí, signál nemá. Zatím nebyl čas zkoumat víc.
Kamera z venčí vypadala ok, po rozebrání je očernalá deska, jeden smd kondenzátor rozprsklý a další součástky též viditelně zničené. To na opravu není, taky koš..

Další objevená závada je venkovní přídavné čidlo meteostanice, bezdrátové na baterky, s externím čidlem teploty na kabelu, co měří vodu v bazénu. Tak má na displeji jen -- a teplotu neukazuje ani neodesílá. Restart nemá vliv. Kabel od čidla je příliš dlouhý, takže je smotaný v kruhu cca 6 závitů. Od domu je to vzdáleno 25 m.

Před chvílí jsem objevil další závadu, tentokrát týkající se FVE. Byl jsem se podívat ze zvědavosti na stav nové baterky a když jsem vzal aplikaci v mobilu, tak jsem si všiml, že BT scan našel jen dvě bms, třetí ne. Jedna JK BMS je tedy kaput. Jde o klasickou verzi bms (ne ta nová velká). Je to již ta novější verze, co má na tlačítko na zapnutí. Napětí všech článků i baterie je v pořádku. Veškerá i balanční kabeláž též. Až bude čas, zkusím rozebrat a proměřit.
mihlit
Příspěvky: 612
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od mihlit »

Kvůli celé záležitosti s bouřkou jsem se nedostal k tomu napsat o rozšíření FVE o třetí sadu baterií. První dvě sady jsou 120Ah LFP s JK BMS. Třetí sada je 230Ah LFP s velkou JK BMS. Baterie jsou opět stažené, stejně jako první sada (druhá není, protože baterie nebyly dost rovné). Připojené přes nožovku 160A. Zbývají tedy nějaké drobnosti - na jednom kabelovém oku není bužírka (došla), napájecí plus vodič pro bms je zatím ze solárního kabelu, není uchycení/panel pro desku s konektory a zátěžový test s termokamerou. Připojení BMS do Cerba funguje super. Nabíjecí funkce BMS se chová divně, ale zatím jsem nezkoumal, nejprve chci zaktualizovat fw v bms, třeba to je již pořešeno. Výchozí hodnoty v bms jsou úplně mimo, zejména limity teplot. Co mě ještě překvapilo, tak nevím, jestli to bylo výchozím stavem, posledním stavem nebo je to tak vždy, ale čerstvě připojená nenastartovaná bms (mínus a balanční vodiče zapojeny, plus vodič nezapojen), tak byla na mínus vodiči průchozí. To sice není žádná katastrofa, ale čekal jsem výchozí stav vypnuto.
treti baterie.jpg
Baterie jinak funguje v pohodě i proud se dělí plus mínus rovnoměrně. Články jsem nijak nebalancoval, ani nedobíjel. Jen jsem je připojil a nechal to pořešit bms s tím, že běžně nabíjím jen na 54.4 a tady jsem vždy po dobalancování postupně zvedal napětí. Žádné větší rozdíly ale nebyly.

Toť k nové baterii. Co jinak ale ještě souvisí s bouřkou, tak z neznámého důvodu odešla jedna stará BMS. Hlavní problém vidím v tom, že není v konstrukci žádný mechanismus, který by mě o tom informoval. Všiml jsem si toho jen díky tomu, že se to stalo v době, kdy jsem ještě kontroloval novou bms. Zničenou bms nahradím novou velkou JK bms, takže systém již alespoň bude vědět o 2 bateriích ze 3, ale alespoň přes esp32 a BT bude třeba hlídat i tu třetí sadu.

Když už svítí, tak jsou stále slušné přebytky. Jelikož nemám rád, když je uvnitř moc teplo, tak první přebytky jdou do mobilní klimy. Letos jsem ji poprvé zkušebně připojil místo skrz okno, tak do komína. Pro další osvěžení jsem již loni pořídil na zahradu malý nafukovací bazén. Jen je tam tedy kvůli dětem jen 15 cm vody, což je pro mě zas až moc málo. Tak jsem původně vymyslel, že si koupím nějaký bazarový sud, jenže i bazarová verze furt stojí na můj vkus docela dost. Takže postupnými změnami z toho bude další věc na vytěžování přebytků a sice vířivka vyrobená z 1000l ibc kontejneru. Jen ji tedy musím nejprve vyrobit. Práce mám sice až nad hlavu s ohledem na rekonstrukci domu, ale i tak jsem chtěl "něco nového", kde pro změnu po každém kroku nebudu muset přemýšlet, jak napravit nedostatky, odfláknuté věci, málo místa, křivé všechno,...
Franta2776
Příspěvky: 2866
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od Franta2776 »

Podle mě umísťovat celé baterie v paccích nad sebe do jednoho regálu je chyba i když se mi to tak taky líbí. Obzvlášt pokud se jedná o špatně přístupný a nevětraný prostor. V případě požáru ten regál hasiči vyvezou jako celek a přijdeš o všechny baterie najednou. Dal bych je pokud je to možné do polic nebo regálů dál od sebe.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Uživatelský avatar
v600
Příspěvky: 58
Registrován: ned srp 13, 2023 4:21 pm
Lokalita: RK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7000
Kapacita baterie [kWh]: 20
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od v600 »

glottis píše: sob čer 22, 2024 9:20 pm jestli jsem to pochopil, byl aktivni hromosvod a neoddaleny? Na plechove strese? A elektrika (rolety) bliz nez s? :) Na to se da ziskat revize?

To je to Terry Pratchettovske za bourky obleknout si medene brneni, vybehnout ven, vztycit prostrednicek smerem do mraku a volat vsichni bohove jsou svinaci :) ups
Když už se tu řeší i bouřky... ten Pratchett mi udělal radost :-)

Zažil jsem několik úderů (od louky na táboře - do země vedle stromu-asi nejsilnější ze všech, přes blesk jedoucí po drátu beskosvodu do země 2 metry přede mnou až po pravidelně oleštěné mosazné špičky starých hromosvodů na našem domě).
Nikdy ale žádnou škodu na elektronice/instalaci.

Jsem ale asi jeden z těch bláznů, kteří nemají uzemněné kovové části panelů a nosné tyče.
Tak nějak se mi z nich nechtělo dělat další jímače blesků - těžko říct, zda je to správně, ani Ampérák v tom nemá jasno
https://www.youtube.com/watch?v=c9Scx6j3xd4
Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
mihlit
Příspěvky: 612
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od mihlit »

Dnes dorazila nová velká JK BMS jako náhrada za starou malou, která zemřela během bouřky. Je vidět, že stále něco postupně vylepšují. Oproti předchozí, tak krabice má dvojité dno s kabely vespod, takže se to tam tolik neplácá. Hlavní změna je ale, že už tam není kabel "BAT+" ale je tam místo toho šroubovací terminál. Ten kabel u předchozí byl na prd, protože naprosto nevyhovující délka, tohle je mnohem lepší.
photo_2024-07-08_09-13-52.jpg
glottis
Příspěvky: 2407
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od glottis »

jj tyhle jsou u zfajn, hlavne jde updatovat firmware
mihlit
Příspěvky: 612
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od mihlit »

To vylepšení mám na mysli oproti velké JK BMS, kterou jsem koupil dva měsíce zpátky
Obrázek
Ta tam má právě ten kabel
mihlit
Příspěvky: 612
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od mihlit »

Nová JK BMS už je doma, jen přehození z malé na velkou není až tak rychlá práce. Samozřejmě silové kabely se musí vyrobit. Balanční konektory jsou také jiné. V nové bms vypadají zalepené (ale je to zdá se jen nějaký silikon proti vlhkosti, nijak extra nedrží). Tak jsem zkusil vyndat jeden drátek z nové, pak jeden ze staré... jde to. Vzal jsem nový drátek a zkusil nasadit na pin v konektoru staré bms... drží. Super. Vycvakal jsem tedy všechny drátky z nových konektorů abych pak zjistil, že rozteč i velikost pinů v konektoru na bms je stejná, ale tvar pinů na drátku je jiný a nejde vložit do toho konektoru... Nj, práce navíc, plus ne až tak moc místa na to. Tak jsem se dnes ráno pustil do odšroubování drátků z baterek (přišroubovány do propojek). Šroub je to na imbus. No, že může zarůst nerez+nerez, to vím, ale tohle je pocínovaná měď a pozink šroub. Imbus klíč jsem měl kvalitní s ostrými hranami, občas jsem měl pocit, že každou chvíli praskne. Vyšroubovat se podařilo jen devět, zbytek se protočil imbus. To se bude super dostávat ven :uh:

Fotka když se tenrkát montovala baterie, jak jsou připojené ty balanční drátky:
Obrázek



Kromě toho jsem postoupil s výrobou vířivky a už jsem tam na test připojil vytěžování přes topnou jednotku. Připojil jsem to přes jističochránič, ale při testu přes tlačítko se ukázalo, že vůbec nereaguje. Je to dvoumodulový jističochránič bonega. Půl roku přes něj byl bojler a pak byl nahrazen hagerem (kvůli sjednocení výrobků v rozvaděči), pak ještě asi půl roku seděl v regále. Takže ne až tak starý a on tohle...
mihlit
Příspěvky: 612
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od mihlit »

Přijela návštěva na několik dní, k tomu to byly zrovna ty méně slunečné dny a najednou bylo i v baterkách málo... Zároveň kvůli nedávným úpravám, které ještě nejsou dokončeny tak přepínání na síť nebylo úplně možné, takže se muselo složitě přehazovat. Z dosavadní spotřeby 0-2 kWh za den (indukční deska a 3f čerpadlo ve studni) to tak opět začalo stoupat. Proto tedy došlo na zvýšení priority pro dokončení zapojení posilovacího DC zdroje. Sice jeden MW UHP-2500-48 modul tu mám, ale jelikož nemá žádnou komunikaci, jeho řízení není tak úplně snadné ani praktické. Takže došlo na změnu v návrhu a budou tam 3 moduly Flatpack2 2000 HE.
flatpack2.webp
Ty jsem našel za slušnou cenu na ebayi (3x50eur ks + 20 doprava), plus jsem k tomu vzal pcb desky s konektory. Desky ze Slovinska byly odeslané v podstatě hned a dnes již i dorazily. Proti tomu flatpacky ze španělska, tak jediné, co zatím bylo odesláno, tak email, že srpen je ve Španělsku měsíc dovolených, ale zkusí to teda odeslat co nejdříve...
gupa
Příspěvky: 2356
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od gupa »

To zapojení je posilovací proud z DS přes ty zdroje a do 48V baterie? Přemýšlím, že, kdyby to mělo upravený proudový řízení, dát a připojit nakonec logiku MPPT a zapojit do těchto zdrojů přímo FV panely. MW má třeba uni vstup od 90V, to jsou tak 3S. Myslím si žeby to běželo, ale to hledání proudu. Je to výzva, možná by to nebylo až tak složité. Běžné 5V USB zdroje třeba běží na 48VDC,ale potřebují nastartovat na 75VDC, potom stačí udržovat okolo 48-54V a až do 320VDC a dodávají plný proud podle verze USB SMPS.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
mihlit
Příspěvky: 612
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od mihlit »

Jo, krmené z DS. Ono je více přístupů. Buď to mít oficiálně připojené a co elektrárna nedá, to si potáhne ze sítě. Mít to jen offgrid a přepínače sítě a postupně, jak klesá výroba, tak přepínat další a další okruhy z FVE na DS. No a třetí varianta je nabíječka (či třeba axpert king s dvojitou konverzí). Jo, má to menší účinnost, ale to až tolik neřeším. V létě to potřeba nebude, v zimě jsou ztráty teplo a to se taky hodí i když bude COP jen 1. Zároveň jako bonus, je to řešení dobře fungující pro případný spot či distribuční poplatky dle čtvrthodinových maxim,...

Nevidím smysl proč do toho připojovat FV panely vzhledem k tomu, kolik dnes stojí MPPT, které dělá všechno potřebné včetně plohodnotné integrace do systému.
PetrDubi
Příspěvky: 1479
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od PetrDubi »

Akorát ty zdroje budou mí pravděpodobně t o dost horší účinnost než MPPT...
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
mihlit
Příspěvky: 612
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5800
Kapacita baterie [kWh]: 24
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od mihlit »

To určitě budou, proto bych je na FV nedával. Tady pro přikromování z DS to není tak špatné. Tohle je HE (Vysoká Účinnost) verze, která má účinnost dle datasheetu 96.5 %. Jelikož tím nechci nabíjet nouzově, ale v podstatě přes to tahat většinu spotřeby v zimním období, tak jsem bral ty verze s větší účinností (dost se tu před časem řešily ty flatpacky, ale to byly standartní verze).
skybor
Příspěvky: 889
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od skybor »

Tohleto je přesně moje filosofie provozu FVE. V případě nouze nepřepínat, ale dokrmovat z DS. Už s tím máš nějakou realnou zkušenost v zimním/slabším provozu FVE?
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), APC Smart-UPS 5kVA, APC Smart-UPS 3kVA, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1570
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od TomHC »

skybor píše: sob srp 24, 2024 5:23 am Tohleto je přesně moje filosofie provozu FVE. V případě nouze nepřepínat, ale dokrmovat z DS. Už s tím máš nějakou realnou zkušenost v zimním/slabším provozu FVE?
U mňa to zmysel nedáva - denne potrebujem minimálne 6 kWh, ale bežne skôr 9-10 kWh. V zime nie je problém 5 dní po sebe zisky 2, 2, 4, 2 a 1 kWh, radšej teda idem na grid a trochu dobijem batérie - v prípade výpadku mám aspoň nejakú zálohu.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 09/2024 = 7.5 MWh AC
skybor
Příspěvky: 889
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Re: malá rozšířitelná FVE

Příspěvek od skybor »

No, ono to asi ekonomicky vyjde nastejno. Buď si do těch 10kWh docucnu 8kWh z DS nebo rovnou vezmu 10kWh z DS a ty 2kWh z FVE uložím do baterek.

Ale moc se mi nechce jít do automatického přepínání celé domácnosti FVE/DS. Mám samozřejmě možnost to jednou za čas přepnout manuálně. No, uvidím v zimě, pak se snad ukáže to pro mne "ideální" řešení.
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), APC Smart-UPS 5kVA, APC Smart-UPS 3kVA, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek