Max velikost FVE pro jednofázový dům
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
-
- Lokalita: Ostrava
Max velikost FVE pro jednofázový dům
Dobrý den všem,
Chystám se stavět dům s hlavním jističem 1 x 25A. Tedy příkon cca 6000W na jedné fázi mi stačí, protože topení a ohřev TUV zajišťuje automat na pelety. U zbytku spotřebičů si dokážu pohlídat nechtěný souběh. Nepotřebujeme současně péct, prát, sušit, žehlit... Rád bych zůstal u 1F připojení, protože se mi líbí jednoduchost: spotřeba - výroba. Moje představa je 1F symetrický hybridní střídač + 1F wallbox + 1F GreenBono AKU (1F topné těleso v TUV a 1F topné těleso v malém bazénu) takže přebytky je kam poslat + možná baterie. Prostor na jižní střeše je pro 14 velkých panelů.
Jaký instalovaný výkon je povolený pro dům s jističem 1 x 25A? Platí i v tomto případě, že výkon FVE musí být omezen na 3,7 kW? Nebo toto omezení dává distributor jen pro domy připojené na 3 fáze? Mohu instalovat 6kWp na střechu + 1F 6000W Huawei střídač?
Operátorky na lince ČEZ distribuce vůbec nechápou na co se ptám a opakují ať si podám žádost. Instalační firmy nezajímají malé 1F elektrárny.
Předem děkuji za odpověď.
Chystám se stavět dům s hlavním jističem 1 x 25A. Tedy příkon cca 6000W na jedné fázi mi stačí, protože topení a ohřev TUV zajišťuje automat na pelety. U zbytku spotřebičů si dokážu pohlídat nechtěný souběh. Nepotřebujeme současně péct, prát, sušit, žehlit... Rád bych zůstal u 1F připojení, protože se mi líbí jednoduchost: spotřeba - výroba. Moje představa je 1F symetrický hybridní střídač + 1F wallbox + 1F GreenBono AKU (1F topné těleso v TUV a 1F topné těleso v malém bazénu) takže přebytky je kam poslat + možná baterie. Prostor na jižní střeše je pro 14 velkých panelů.
Jaký instalovaný výkon je povolený pro dům s jističem 1 x 25A? Platí i v tomto případě, že výkon FVE musí být omezen na 3,7 kW? Nebo toto omezení dává distributor jen pro domy připojené na 3 fáze? Mohu instalovat 6kWp na střechu + 1F 6000W Huawei střídač?
Operátorky na lince ČEZ distribuce vůbec nechápou na co se ptám a opakují ať si podám žádost. Instalační firmy nezajímají malé 1F elektrárny.
Předem děkuji za odpověď.
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Max velikost FVE pro jednofázový dům
Máš to trošku propletené, protože symetrický střídač nemůže být nikdy 1 fázový z toho důvodu, že symetrický střídač posílá stejný výkon do všech tří fází.
Jinak pokud budeš mít elektrárnu oficiálně připojenou k síti, tak musíš splňovat připojovací podmínky pro FV u tvého distributora a tam jsou i omezení pro ně.
Pokud by jsi měl "ostrovní" elektrárnu, která není při provozu spojená se sítí, tak si tam můžeš dát co chceš.
Jinak pokud budeš mít elektrárnu oficiálně připojenou k síti, tak musíš splňovat připojovací podmínky pro FV u tvého distributora a tam jsou i omezení pro ně.
Pokud by jsi měl "ostrovní" elektrárnu, která není při provozu spojená se sítí, tak si tam můžeš dát co chceš.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
- Lokalita: blízko Brna
Jednofázovou FVE připojíš jen do těch 3,7 kW. Ale v tomto uspořádání není přece důvod to mít ongrid.
Je to naopak jedinečná šance jet 3/4 roku zadarmo.
Tj. udělat "ostrov", zálohovaný tou přípojkou.
Na střechu, pokud nejsi v památkové zóně, tak dáš až 50 kW panely.
Baterie je nutnou podmínkou.
Anebo začni jen a pouze ostrovem na vodu, no a za rok/dva to stejně prodáš a pořídíš plnotučnou.
Je to naopak jedinečná šance jet 3/4 roku zadarmo.
Tj. udělat "ostrov", zálohovaný tou přípojkou.
Na střechu, pokud nejsi v památkové zóně, tak dáš až 50 kW panely.
Baterie je nutnou podmínkou.
Anebo začni jen a pouze ostrovem na vodu, no a za rok/dva to stejně prodáš a pořídíš plnotučnou.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: SZ od Mělníka
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 20000
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Přesně. Ostrov co střecha ( kWp) a peněženka ( KWh) dá a na distributora se přepnou jen občas, když to nedá
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Celkem by mne ta odpověď distributora zajímala. Připojení domu bude 1x25A, elektrárna se symetrickým třífázovým střídačem 10kW, 3x3.3 kW na fázi, panely 10kW. Připojena jedna fáze. Jak se s tímhle distributor popere?
A podle mne to střídač Huawey neustojí, nebude umět dodávat do sítě, když bude mít jen jednu fázi. Možná 3x Victron by to dal.
A podle mne to střídač Huawey neustojí, nebude umět dodávat do sítě, když bude mít jen jednu fázi. Možná 3x Victron by to dal.
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Ak by si chcel využívať službu virtuálnej batérie tak sa dá oficiálne si pripojiť 3,6kW on-grid a potom si doplniť kompletný Victron systém do AC Coupling. Len neviem ako je VB u Vás výhodná, lebo čo tak počúvam moc výhodné mi to nepríde. Rovnako spot nie je pre každého. Takže je otázka či to stojí za to. Pre bežnú domácnosť aj s vyťažovaním s prehľadom stačia 2x5kW meniče, odporúčam Victron systém, aj keď je troška drahší.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
-
Děkuji za odpovědi. Střídač jsem myslel jednofázový, ten přídomek symetrický byl zbytečný. Prostě solidní jednofázový střídač, klidně Fronius, Victron... Celý dům by byl jednofázový, včetně přípojky a hlavního jističe 1x25A. Jenže kdybych i v tomhle případě byl omezen distributorem na střídač o max výkonu 3,7kW, tak se se začnu klonit k ostrovu s podporou z Gridu. Jiné by to bylo, kdybych mohl mít 1F 5kW střídač spojený s gridem. Budu dál zkoušet posílat dotaz na ČEZ distribuci.
Já asi nevidím ten hlavní rozdíl v praktickém používání.
Varianta A: 1F Hybrid na gridu s malou baterkou. Díky celému 1F systému, spotřebuji maximum produkce z FVE, grid mi vykrývá slabé chvíle a zajistí proud v zimě.
Varianta B: 1F poloostrov s možností přepnutí na grid a s velkou baterkou. Díky velké baterii spotřebuji ještě více produkce fve. V zimě přepnu na grid.
Investičně bude B asi dražší?
Já asi nevidím ten hlavní rozdíl v praktickém používání.
Varianta A: 1F Hybrid na gridu s malou baterkou. Díky celému 1F systému, spotřebuji maximum produkce z FVE, grid mi vykrývá slabé chvíle a zajistí proud v zimě.
Varianta B: 1F poloostrov s možností přepnutí na grid a s velkou baterkou. Díky velké baterii spotřebuji ještě více produkce fve. V zimě přepnu na grid.
Investičně bude B asi dražší?
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Varianta A je levnější, záleží, jestli jsi schopen efektivně spotřebovat produkci FVE, když zrovna svítí. Jako optimální příklad bych viděl nějakou firmu, kde se pracuje přes den a většina produkce se zužitkuje. Pokud je rodina přes den v práci a sejdou se večer doma, tak elektrárna přes slunečný den zahřála vodu v bojleru, případně akumulační nádrži pro přitápění na jaře a podzim, případně se vypere a umyje nádobí ve spotřebičích s odloženým startem. Velká baterka Ti posune možnosti spotřebovat vyrobenou energii večer, případně překlene 1 až X zamračených dní a bude samozřejmě dražší.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Volba varianty záleží na rozpočtu (ano B je dražší) a schopnosti tvůrce, nastavit si k tomu nějaký automatizace. Bez správného vytěžování bude efektivita využití mizerná is s "jen " 7 kWp na střeše (vycházím z informace o místu na 14 panelů). Obzvláště ve chvíli, kdy je požadováno i nabíjení el. auta. a on ten automat na pelety má taky docela spotřebu, jestli se nemýlím.
-
Obávám se, že hned za začátku je potřeba si ujasnit priority: Bydlíš sám? V opačném případě mi přijde jako scifi fungovat s 1*25A přípojkou v domě. Nemyslím si, že se ty ušetřené peníze mohou vrátit, protože utratíš víc peněz za automatizaci, která bude hlídat souběh spotřebičů.
Můj bratr takhle bydlel v bytě s 1*16A přípojkou. Po změně na 1x25A se tam dalo žít, ale jen díky tomu, že vařil na plynu.
Vidím to u nás: celý den je člověk v práci, takže stejně se většina činností provádí večer nebo o víkendu a to "najednou". V sobotu ráno se zapne pračka (2kW), hodí se kuře do trouby (3,5kW), na sporák hrnec s bramborama (2kW), pak se prádlo přendá do sušičky (700W) a pustí se další várka v pračce. Takže v ten okamžik běží klidně 5 x 2kW spotřebič. A to nemluvím o tom, že máme elektroauto s 7kW nabíječkou, bojler (2kW), čerpadlo tlakové kanalizace (3f 1kW), čerpadlo na děšťovku (800W).. A s malým jističem prostě nemáš šanci si dát za dopoledne kafe (2kW).
A nebo se můžeš inspirovat u Victronu a jejich řešení pro jachty: Máš potřebný výkon v baterkách a měničích. A přípojku využíváš jen pomocí nabíječky (nebo jako hybrid s nastaveným omezením vstupního výkonu).
Ať zvolíš jakoukoli variantu, doporučuji přípojku postavit jako 3f, aby ses kdykoli mohl rozhodnout to změnit.
Můj bratr takhle bydlel v bytě s 1*16A přípojkou. Po změně na 1x25A se tam dalo žít, ale jen díky tomu, že vařil na plynu.
Vidím to u nás: celý den je člověk v práci, takže stejně se většina činností provádí večer nebo o víkendu a to "najednou". V sobotu ráno se zapne pračka (2kW), hodí se kuře do trouby (3,5kW), na sporák hrnec s bramborama (2kW), pak se prádlo přendá do sušičky (700W) a pustí se další várka v pračce. Takže v ten okamžik běží klidně 5 x 2kW spotřebič. A to nemluvím o tom, že máme elektroauto s 7kW nabíječkou, bojler (2kW), čerpadlo tlakové kanalizace (3f 1kW), čerpadlo na děšťovku (800W).. A s malým jističem prostě nemáš šanci si dát za dopoledne kafe (2kW).
A nebo se můžeš inspirovat u Victronu a jejich řešení pro jachty: Máš potřebný výkon v baterkách a měničích. A přípojku využíváš jen pomocí nabíječky (nebo jako hybrid s nastaveným omezením vstupního výkonu).
Ať zvolíš jakoukoli variantu, doporučuji přípojku postavit jako 3f, aby ses kdykoli mohl rozhodnout to změnit.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
jedu 8 rok na jednu 25A fázi. 3-6 lidí v baráku, vše na elektriku, TČ a plynový kotel
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
-
Jenže 25A jistič s B charakteristikou udrží 75A na 10s, než vypne. To ti 5kW měnič fakt nedá. Navíc v prvním příspěvku se zniňuje Wallbox.
-
Reakce od ČEZ je, že mohu mít připojený jen měnič 3,7kW na 1x25A domě. V případě hybridní on-grid elektrárny. Berou nominální výkon střídače, žádné nastavení omezení přetoků je nezajímá. Což mě celkem zklamalo. Doufal jsem, že to platí jen pro domy s jističem 3 x ?? A. Chtěl jsem střídač dosadit akorát na instalovaný výkon panelů. Stejně přetoky nechci posílat ven, vše dokáže pojmout topné těleso bazénu jako poslední spotřebič nadprodukce.
Pokud chci zůstat v on-grid a překročit limit 3,7 kW, je jediné řešení zjednodušené připojení, tedy zakázané přetoky. Tam si jen vybrat měnič, který to umí a vejde se do tolerovaného technického přetoku.
Víc se mi začíná líbit ostrovní systém, kde opravdu měnič může být jakéhokoliv výkonu a grid mít jako zálohu.
Každopádně to nechávám být, dopředu se rozhodnout nejde a já musím uzavřít projekt domu pro ohlášení stavby. Stavba mi zabere 2 roky, postavím to klasicky. Po kolaudaci se rozhodnu podle aktuálních podmínek a cen na trhu.
Díky všem za jejich pohledy na věc.
Pokud chci zůstat v on-grid a překročit limit 3,7 kW, je jediné řešení zjednodušené připojení, tedy zakázané přetoky. Tam si jen vybrat měnič, který to umí a vejde se do tolerovaného technického přetoku.
Víc se mi začíná líbit ostrovní systém, kde opravdu měnič může být jakéhokoliv výkonu a grid mít jako zálohu.
Každopádně to nechávám být, dopředu se rozhodnout nejde a já musím uzavřít projekt domu pro ohlášení stavby. Stavba mi zabere 2 roky, postavím to klasicky. Po kolaudaci se rozhodnu podle aktuálních podmínek a cen na trhu.
Díky všem za jejich pohledy na věc.
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
mám i walbox a 2x4kW Studery. nastaveno že můžou přisosávat jen těch 25A.
kdo si hraje nezlobí
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Solinteg MHS (jednofázový hybrid)
od emedium » » v Střídače, měniče napětí, invertory
Solinteg MHS (jednofázový hybrid)
- 4 Odpovědi
- 740 Zobrazení