Victron a pokles cen

Diskuze o regulátorech Victron
glottis
Příspěvky: 2268
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od glottis »

Diablo1st píše: pát čer 21, 2024 9:27 am
glottis píše: pát čer 21, 2024 8:11 am Mam podobne dilema. Mam ted tri nezavisle modrasky ... na kazde fazi jeden. Plan je, az mi jebne, to vymenit za multiplusy ale motam se v tom jak.

0. nechci ostrov, mam povolene pripojeni bez pretoku.

1. chtel bych to zase nezavisle po vazich ale tam je pravdepodobne problem v tom, ze victroni system to neuvidi dobre a budu muset kazdy menic pripojit zvlast po svem ve.bus a pri vypadku by nebyl spravny 3f system a sled fazi. Ale to by mi ani tak nevadilo. Tepelko bych proste blokoval. Na zimu neni problem jako s modrasky dva menice vypnout a krmit jen jednu fazi. Mohl bych to kupovat postupne a i michat verze a vykony. Vlastne by mi stacili i 3kw verze s prifazovanim.

2. udelat plnotocny 3f system. Spravne faze, jeden ve.bus. Ale kdyz klekne jeden, jde dolu vsechno jestli to chapu dobre. Nemuzu na zimu dva vypnout bez prekonfigurovani. Pravdepodobne bych to musel koupit najednou a nemuzu michat vykony.
To kvôli tm 50-80W chceš vypínať tie dva meniče?
V tvojom prípade by som spravil plnotučný 3F systém a meniče ani cez zimu nevypínal. Stačí len nastaviť min. soc, kedy už všetku spotrebu budú brať z DS. Takto budeš mať aspoň ups.
Ja ted na zimu vypinam ty dva modrasky ne kvuli uspore ale protoze kdyz jede jeden na urcite fazi, necykluju baterie. Panely daj tak akorat abych se mrdlal na 40-70% SoC. Kdyz by to jelo cele, vycucal bych to velmi rychle, pak to zas nabijel, zas vycucal.
Diablo1st
Příspěvky: 1675
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od Diablo1st »

emedium píše: pát čer 21, 2024 11:19 am Jde mi zatím o základ, jestli už pojede jen s nabíječkou od epevru a baterkou.

Hledal jsem na YT rozborku 5000 ale jsou tam jen slabší kusy. Uprostřed mají větší větrák.

Máte vysledováno od jakých výkonů to začíná přichlazovat ?
Okolo 1,5-2kW, ale odporúčam tam doplniť 2ks PC ventilátorov a spínať podľa teploty vnútri. Potom nie je priebeh teploty taký prudký. Bez prídavných ventilátorov išla teplota vnútri meniča nad 50°C, čo sa mi moc nepáčilo. Teraz je max. 45°C aj to pri dlhodobej väčšej záťaži (cca. 3kW), inak sa drží do 35°C.
IMG_20230801_165320.jpg
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
eman
Příspěvky: 1135
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od eman »

mihlit píše: pát čer 21, 2024 8:14 am @eman: V ostrovu bych 3f nepoužíval, protože ti tam budou zbývat na fázi nevyužitelné zbytky (nikdy nerozložíš fáze tak, abys využil přesně 5 kW a nechybělo/nezbývalo) a rozložení spotřebičů, třeba právě s troubou, která běží jednou týdně, není snadné.

Nicméně, když koukám na podpis, píšeš 120Ah baterie... ta ale 3 měniče zdaleka neuživí, takže ta debata je spíše jen teoeretická. I když by sluníčkok pražilo, tak MPPT dělá jendou za čas kompletní hledání MPP od nuly, kdy to jede chvíli celé z baterek. I když započítáš, že pojedou jen 2 měniče, tzn 10 kW, tak to je na baterky cca 1.7 C. Baterka trvale max 0.5C, pro větší životnost spíš méně. Neukrmíš tedy ani dva měniče, natož tři.
Já už mám už navíc 280Ah a ještě chci koupit jednu, takže vtom bych problém neviděl. Je fakt, že to rozfázování je úplně na pytel. On to už blbě zapojil elektrikář, takže musím před připojením na FVE úplně předělat rozvaděč, z čehož mám osypky. Jedna fáze mi tahá snad 70% příkonu a jedna prakticky nic. Taky už jsem opustil myšlenku oddělit dílnu s 3F stroji od baráku. Prostě to budu přepínat na DS, když budu něco kutit. Stejně kutím hlavně v zimě, kdy se nedá makat venku.
Řekl bych, že MP2 v paralelu budou asi nejlepší volba. Nehrozí přepínání na DS kvůli výkonu, rozloží si zátěž mezi sebou, tak nebude jedna zbytečně přetížená a řvát fan.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
emedium
Příspěvky: 174
Registrován: ned led 15, 2023 5:29 pm
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od emedium »

Diablo1st píše: pát čer 21, 2024 11:37 am Okolo 1,5-2kW, ale odporúčam tam doplniť 2ks PC ventilátorov a spínať podľa teploty vnútri. Potom nie je priebeh teploty taký prudký. Bez prídavných ventilátorov išla teplota vnútri meniča nad 50°C, čo sa mi moc nepáčilo. Teraz je max. 45°C aj to pri dlhodobej väčšej záťaži (cca. 3kW), inak sa drží do 35°C.
Tak to by mohl jet většinu času v pasivu, z panelů mi leze max 1,5 kw a občas se vyhoupne spotřeba na 3kW, průměr je kolem 300w.

Má to bez odběru a při odpojení od sítě pořád vlastní spotřebu 20W nebo se v ostrově zvedá ? Isolar si teď bere bez zátěže 150W
Franta2776
Příspěvky: 2706
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od Franta2776 »

emedium píše: pát čer 21, 2024 12:58 pm
Diablo1st píše: pát čer 21, 2024 11:37 am Okolo 1,5-2kW, ale odporúčam tam doplniť 2ks PC ventilátorov a spínať podľa teploty vnútri. Potom nie je priebeh teploty taký prudký. Bez prídavných ventilátorov išla teplota vnútri meniča nad 50°C, čo sa mi moc nepáčilo. Teraz je max. 45°C aj to pri dlhodobej väčšej záťaži (cca. 3kW), inak sa drží do 35°C.
Tak to by mohl jet většinu času v pasivu, z panelů mi leze max 1,5 kw a občas se vyhoupne spotřeba na 3kW, průměr je kolem 300w.

Má to bez odběru a při odpojení od sítě pořád vlastní spotřebu 20W nebo se v ostrově zvedá ? Isolar si teď bere bez zátěže 150W
Výrobce uvádí 18W naprázdno.
https://www.victronenergy.cz/upload/doc ... ger-EN.pdf
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
UTima
Příspěvky: 95
Registrován: ned zář 01, 2019 1:29 pm

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od UTima »

Victron Energy PMP482505012 Multiplus II 48V - 5000VA - 70A
Tak druhý mazlík je doma - cena včetně dopravy k baráku 18913 Kč
objednáno 18.06 Nkon
1 x MPP PIP 5048MK (axpert - bez přetoků) + 12 x 330W CS + 16x280Ah - JK BMS + Solar Assistant - Home Assistant.
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=114933&sid=100171
Franta2776
Příspěvky: 2706
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od Franta2776 »

UTima píše: pát čer 21, 2024 2:17 pm Victron Energy PMP482505012 Multiplus II 48V - 5000VA - 70A
Tak druhý mazlík je doma - cena včetně dopravy k baráku 18913 Kč
objednáno 18.06 Nkon
Ty mě prudíš :lol: :lol: :lol:
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
emedium
Příspěvky: 174
Registrován: ned led 15, 2023 5:29 pm
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od emedium »

Jak řešíte s Multiplusem režim ala "SBU" aby byl odpojený od gridu a připojil si nabíječku pouze pokud spadne baterka pod určité napětí a po dobití na zvolené napětí se zase odpojil ?
Diablo1st
Příspěvky: 1675
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od Diablo1st »

Pomocou virtual switch alebo cez asistenta
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Franta2776
Příspěvky: 2706
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od Franta2776 »

Měl bych pánové victroňáci dotaz. Budu mít Victron wallbox, cerbo, shunt a multiplus.Pokud budu mít wallbox v automatickém režimu: tzn.Dodávat pouze solární energii.Pokud by mělo dojít k přetížení Multiplusu. Zeslabí Cerbo nabíjecí výkon do elektroauta?? Nebo musím při nastavení max proudu na Wallboxu počítat s výkonovou rezervou na Multiplusu???Díky
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
maxicusc
Příspěvky: 13
Registrován: pon úno 13, 2023 11:58 am
Lokalita: Praha

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od maxicusc »

kodl69 píše: ned čer 16, 2024 11:58 pm zajímavý věci jsou až někde na druhé stránce shora, Multi HS19 15kW HV/HF 3f do racku
Nevím ohledně HV, ale racková verze jednoznačně nechá ostatní inventory ležet na skladech.
Montaž to zjednoduší a o hodně. Teď, když do racku cpou 3 multiplusy, to je boj.
emedium
Příspěvky: 174
Registrován: ned led 15, 2023 5:29 pm
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od emedium »

Tak už jde znova objednat za 719 éček https://eu.nkon.nl/ess/omvormer/multipl ... v-70a.html při platbě z účtu je pak extra 2% sleva
Ronn
Příspěvky: 277
Registrován: pon úno 08, 2016 2:09 pm
Bydliště: Ondřejov

Re: Victron a pokles cen

Příspěvek od Ronn »

Franta2776 píše: úte čer 25, 2024 3:27 pm Pokud budu mít wallbox v automatickém režimu: tzn.Dodávat pouze solární energii.Pokud by mělo dojít k přetížení Multiplusu. Zeslabí Cerbo nabíjecí výkon do elektroauta?? Nebo musím při nastavení max proudu na Wallboxu počítat s výkonovou rezervou na Multiplusu???Díky
V automatickém režimu bude EVCH postupně snižovat nabíjecí proud až na 6A. Algoritmus na EVCH se snaží maximum aktuální výroby posílat do EV a teprvě následně do baterie, tak aby se nevybíjela FVE baterka. Můžeš ale nastavit maximum v range od 6-32A.

Na EVCH se vyplatí zapnout Overload Protection a pak při rychlém přetížení MP se nabíjení zastaví rozepnutím vnitřního stykače v EVCH.
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek