Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Tak ona je taky otázka, když MP2 funguje v ESS, tak se vlastně využívá celý rezervovaný příkon přípojky. Jenom se kombinuje s FVE. Takže těch 10mm2 smysl má. Já pojedu v ostrovu a když nebude stačit, tak se přepne na DS. Pak by bylo lepší, přepínat externím přepínačem sítí a ne přes MP2, do kterého by musela jít přípojka.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
Diablo1st
Příspěvky: 1617
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od Diablo1st »

eman píše: sob bře 09, 2024 11:50 am Mě se ta 10mm2 taky zdála na jeden měnič moc. Tím se připojují celé domy. Ale na FB ze mě udělali debila, že chci použít 4mm2 nebo max 6mm2. Ta "čtyřka" musí jeden MP2 5000 vpohodě zvládnout.
10mm2? To už ako hlavný prívod zo všetkých MP2 nie?
Osobne by som dal na vstup 4mm2 a na výstup max. 6mm2. Viac je pre jeden MP2 zbytočné.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Ahoj, tak jsem přes Velikonoce pohnul s instalací a chybí mi jenom napojení na dům, kde jsem se kousnul na požadavku revizáka, aby byl N vodič přepínaný. Vpodstatě nevím, jak to vyřešit, musel bych do dílny (kde mám moc žravé stroje) udělat extra rozvod.

Jinak bych se chtěl zeptat, jestli je v oživení sestavy 3xMP2 + 2xMPPT + Cerbo + SmartShunt nějaká záludnost? Mám zatím jenom malou 120Ah baterku, protože jsem zdaleka neplánoval tak velkou FVE, ale pak se mi to nějak vymklo kontrole a je ztoho 3F s přípravou na třetí string.
Teď chci hlavně vyzkoušet jestli to žije, vychytat mouchy a na AC OUT 2 jednoho měniče pověsit ohřev bojleru, který byl předtím na BELu a trochu doufám, že se mu dá nastavit, aby ohříval jenom při výrobě a netahal to z baterky.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
Diablo1st
Příspěvky: 1617
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od Diablo1st »

No hlavne potrebuješ na to MK3 prevodník a nainštalované aplikácie od Victronu.

Najprv treba pripojiť meniče po jednom k PC pomocou MK3 prevodníka a aktualizovať na najnovší FW. Potom meniče treba dátovo spojiť a nastaviť cez PC.
120Ah batéria je sakra málo pre 3x MP2.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

MK3 mám, to už jsi mi ty nebo někdo z chlapů radil při objednávce.

Takže se to aktualizuje ručně. Já myslel, že se po ajťácku nastrkají všechny komponenty do Cerba a dělá se update a nastavení přes něj.

Že je baterka malá vím, psal jsem proč. Mám tak málo času, že nebýt Velikonoc, kdy byla rodinka u tchýně, tak neudělám vůbec nic. Chci ještě teď koupit nějakou slušnou 280Ah a podle financí pak ještě dokoupím.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
pibi
Příspěvky: 681
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od pibi »

Ve Victroním systému se vše aktualizuje ručně, systém Tě jen upozorní, že je k dispozici novější verze, ale nic Ti násilím necpe.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Chlapi, jaká je tak optimální baterie pro 10kWp FVE, když denní spotřeba domu je i v létě cca 15kWh? (3xMP2 5000)
Mám teď ty dva stringy z nadpisu, ale už mám přípravu i na třetí string cca 2,5kWp na zahradní domek. Víc panelů už nemám kam dát, pokud nepostavím další budovu. :D
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
rva
Příspěvky: 3515
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od rva »

Dá se fungovat s baterií, která pokryje jen noc. Celkem pohodlný život je s baterií pokrývající denní spotřebu, tady tedy cca 15 kWh. Větší kapacita vylepší trochu výrobu v zimě, kdy se dá za slunečného dne něco nasyslit na dny tmy. Jo a záleží taky na rozložení spotřeby během dne. Pokud je většina spotřeby za tmy, tak je potřeba větší baterii.
Pokud bude pokračovat trend s klesající cenou baterií, tak může být lepší s rozšířením úložiště počkat.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Diablo1st
Příspěvky: 1617
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od Diablo1st »

eman píše: stř dub 10, 2024 5:51 pm Chlapi, jaká je tak optimální baterie pro 10kWp FVE, když denní spotřeba domu je i v létě cca 15kWh? (3xMP2 5000)
Mám teď ty dva stringy z nadpisu, ale už mám přípravu i na třetí string cca 2,5kWp na zahradní domek. Víc panelů už nemám kam dát, pokud nepostavím další budovu. :D
Pre 3x MP2 5kVA je odporúčaná min. kapacita batérie 400Ah. Ja odporúčam 2x 280Ah packy.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Chlapi, neudělal by jste mi někdo fotku, jak máte nastavený SmartSolar pro běžnou stavěnou baterii 16s + ty volby okolo?
Je tam toho hodně a nechci to hned na startu nastavit blbě.

Díky moc.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
Diablo1st
Příspěvky: 1617
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od Diablo1st »

TU máš návod od Andyho ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Diablo díky. Hele, když jdeš okolo :D, propojil jsem MP2 mezi sebou, VE config mi je nastavil jako 3F, ale nikde nevidím možnost update firmware. Je tam apka VE Firmware, ale ta chce nějaký kód k update.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
Diablo1st
Příspěvky: 1617
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od Diablo1st »

Ak máš MK3 prevodník, pripoj sa ku každému MP2 zvlášť a FW update vieš spraviť cez VE.connect.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Tak už jsem to doladil. Nevím proč, ale když byly MP2 zapojeny podle návodu, tak soft viděl jenom první a další ne. Když jsem to proházel, najednou se našli, updatli a nastavili.

Chlapi, mám JK BMS. Co udělat, aby mi BMS nevypla nabíjení a neodpálili se MPPT?
Musí být BMS připojená na Cerbo nebo je nutné jí "něco" zakázat? Na BMS jsou přepínače Charging, Discharging, ale moc jsem nepochopil, jestli je to řízení těhle režimů nebo když vypnu Charging, tak se baterka vůbec nenabije.
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1260
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od TomHC »

Tak si vyber čo bude lepšie - zabiť mppt alebo vypustiť páru z článkov ;)
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
Diablo1st
Příspěvky: 1617
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od Diablo1st »

eman píše: ned dub 14, 2024 1:11 pm Tak už jsem to doladil. Nevím proč, ale když byly MP2 zapojeny podle návodu, tak soft viděl jenom první a další ne. Když jsem to proházel, najednou se našli, updatli a nastavili.

Chlapi, mám JK BMS. Co udělat, aby mi BMS nevypla nabíjení a neodpálili se MPPT?
Musí být BMS připojená na Cerbo nebo je nutné jí "něco" zakázat? Na BMS jsou přepínače Charging, Discharging, ale moc jsem nepochopil, jestli je to řízení těhle režimů nebo když vypnu Charging, tak se baterka vůbec nenabije.
V prvom rade, Victron mppt sa nezničia ak sa stratí batéria, ale určite im to dobre nerobí :lol:
JK BMS nemusí byť vôbec dátovo spojená s Cerbom. V mppt si nastav nabíjacie napätie na 3,45V na článok, 1h absorpciu a 3,35V na článok float. V BMS nastav alarm na 3,55V a vypnutie na 3,65V vrch a spodok na 2,6V alarm a 2,5V vypnutie. Takto bms odstrihne nabíjanie/vybíjanie keď je už zle, takže by sa to v ideálnom prípade stať nemalo.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Díky moc. Všechno jsem nastavil podle Andyho, baterka se nabila a vše funguje jak má. Dokonce i ten Assistent na AC2 mi funguje a teď tlačí všechno do bojleru. Takže teď jsem ve stavu, kdy ohřívám bojler, což zvládal BEL za 2000tis. Ale radši jsem utratil dalších 120tis. a dosáhl stejného stavu...:D :D

Na dům můžu FVE připojit, až po předělání rozvaděče. Nikdy jsem to moc neřešil, ale po včerejší zevrubné kontrole to prostě nejde jinak. Dráty tahané všemi směry, první fáze je zdaleka nejvíce vytížená, takže rozhodit zátěže, jeden chránič na všechno. Ještě mě čeká dlouháá cesta a práce je moc.

Díky všem. Už jsem jednou nohou v sektě..:D
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Ahoj, chlapi je normální, že když je takhle pod mrakem, tak je nulová výroba z těch dvou stringů?
To je nějaké divné ne?
15 duben-000.jpg
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.
Mogul
Příspěvky: 153
Registrován: sob srp 20, 2022 9:20 pm
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od Mogul »

eman píše: pon dub 15, 2024 3:14 pm Ahoj, chlapi je normální, že když je takhle pod mrakem, tak je nulová výroba z těch dvou stringů?
To je nějaké divné ne?

15 duben-000.jpg
No pokud jsou plné baterie (float) a není žádný jiný významný odběr, pak není důvodu něco chytat. Kam by to dal, že? :-) Zapni zátěž a uvidíš...
eman
Příspěvky: 977
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dva stringy 3,3 a 3,4kWp u Prahy

Příspěvek od eman »

Teď jsem zjistil, že mi nesepnul Assistent. :(
3,3kWp + 3,4kWp JJZ, 2x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v 3F režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x120Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek