Studer informacie

Regulátory Studer
Mirek123
Příspěvky: 70
Registrován: pát čer 07, 2019 8:23 pm

Re: Studer informacie

Příspěvek od Mirek123 »

Ja takhle jedu uz 3 roky
Přílohy
Grafana_2.jpg
grafana_1.jpg
cihlar3
Příspěvky: 5
Registrován: pon srp 01, 2022 7:08 pm

Re: Studer informacie

Příspěvek od cihlar3 »

Mirek123 píše: stř led 17, 2024 2:44 pm Ja takhle jedu uz 3 roky
To je zobrazené přes Grafanu?
Bylo by možné mi pomoc s vyčítáním a zpracováním dat?
Moc by mi to pomohlo
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Studer informacie

Příspěvek od mobilik »

To viacerým...
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 874
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Studer informacie

Příspěvek od beethowen »

To by se mě taky líbilo.
JeffersM
Příspěvky: 6
Registrován: čtv čer 15, 2023 6:07 pm
Lokalita: Alcobaça Portugal
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8200
Kapacita baterie [kWh]: 12

Re: Studer informacie

Příspěvek od JeffersM »

@Mirek123 a @Frenky, čtete data Studeru lokálně nebo přes portál Studeru? Nedávno jsem začal číst data Studer lokálně s polingem přibližně každých 6 sekund, ale mám problémy s neúplným odesíláním dat do portálu. Zkouším různé kombinace snížení rychlosti polování během nočního okna, ale proces hledání správné kombinace rychlosti polování a nočního okna je pomalý, protože to mohu testovat pouze jednou denně. Setkali jste se s tím a jak se vám to podařilo vyřešit?
Mirek123
Příspěvky: 70
Registrován: pát čer 07, 2019 8:23 pm

Re: Studer informacie

Příspěvek od Mirek123 »

Data odecitam lokalne pres druhy Xcom232i (prvni Xcom232 posila data klasicky ma Moxu a portal Studeru), data jdou do RPi 4 (linux Raspbian ) pres prevodnik RS323-USB, tam bezi vycitaci SW v C-čku, dale se data lokalne predaji do Pythonovskeho SW, ktery to posle do IfluxDB (lokalne na RPi) a odtam to vycita Grafana (lokalne na RPi). Cely tenhle "cirkus" poustim co 10s pomoci cronu.
Rpi mam poveseny na verejne IP, mam na ni koupenou svoji domenu, internet. provoz je pres SSL (https). Lokalne reverzni proxy Nginx.
Je to strasny bastl, tomu vycitacimu jadru v Ccku vubec nerozumim (delal mi to kdysi programator), chapu (snad) jen ten Influx, Grafanu, Cron, Nginx .
Ale je to muj konicek.......A funguje.
JeffersM
Příspěvky: 6
Registrován: čtv čer 15, 2023 6:07 pm
Lokalita: Alcobaça Portugal
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8200
Kapacita baterie [kWh]: 12

Re: Studer informacie

Příspěvek od JeffersM »

Děkuji. Zapomněl jsem zmínit, že data čtu přes LAN z Moxy do RPi, na kterém také běží HA. Moxa je v režimu TCP klient se záznamy pro portál Studer a RPi. Vzhledem k tomu, že čtete přes RS-232, pravděpodobně se vyhnete jakémukoli rušení s nahráváním dat z portálu Studer.
Mirek123
Příspěvky: 70
Registrován: pát čer 07, 2019 8:23 pm

Re: Studer informacie

Příspěvek od Mirek123 »

Jasne, chapu. Ja to mam tak taky proto, ze pres portal Studer (i kdyz funguje nekdy fakt divne :-)) muzu menit dalkove parametry FVE a taky mam prehledne dlouhodobe statistiky (mesic, rok a vice). Ten druhy Xcom232 mam pouze na cteni dat. A tam mam problem, ze v Influxu nemam nastavenou retencni politiku (mazani davnych dat, ktere uz nepotrebuji), tzn. ze pokud je databaze velka (cca 1 rok vsechny data co 10s) tak mi u Rpi uz nestaci RAM a vse spadne. proto tak 1 x za rok influx DB proste smazu a jedu nanovo. A u Studerportalu mam stale vse zalohovane. (cca 4 roky dozadu)
Jo, a kdyby chtel nekdo prekopat, zjednodusit, vylepsit ten muj bastl, dam vse plne k dispozici. Ale to by bylo lepsi pres SZ.
Okoli Ostravy.
rva
Příspěvky: 3521
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Studer informacie

Příspěvek od rva »

U influxdb se data ukládají s nanosekundovou přesností. Pokud to není potřeba, je lepší zvolit něco hrubšího a pak se (snad) databáze lépe komprimuje. Sám mám v Homeassistant v .yaml nastaveno precision takto:

Kód: Vybrat vše

influxdb:
  host: a0d7b954-influxdb
  port: 8086
  database: ha2
  username: xxx
  password: xxx
  max_retries: 3
  default_measurement: state
  precision: s
dle timestamp v influxdb
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
Frenky
Příspěvky: 815
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Lokalita: Doubravička
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8700
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Doubravička

Re: Studer informacie

Příspěvek od Frenky »

JeffersM píše: čtv led 18, 2024 6:51 am @Mirek123 a @Frenky, čtete data Studeru lokálně nebo přes portál Studeru? Nedávno jsem začal číst data Studer lokálně s polingem přibližně každých 6 sekund, ale mám problémy s neúplným odesíláním dat do portálu. Zkouším různé kombinace snížení rychlosti polování během nočního okna, ale proces hledání správné kombinace rychlosti polování a nočního okna je pomalý, protože to mohu testovat pouze jednou denně. Setkali jste se s tím a jak se vám to podařilo vyřešit?
Dobrý den,
data ze STUDER čtu lokálně přes rozhraní RS232 (XCOM-RS232i) pomocí arduina a pak data pouštím přes LAN rozhraní pomocí json do RPi, kde data co cca 1min zapisuji do SQL databáze (nyní se jmenuje databáze mariadb). Data z databáze pak zobrazuji pomocí SQL dotazů do html stránky.
Mám také další XCOM-RS232i s převodníkem MOXA NPORT s klasickým přenosem dat na portál STUDER.
Mám v plánu systém vyčítání předělat, vyřadit arduino, vložit další MOXA NPORT a vyčítat vše pomocí RPI a zkusit rozjet HOME ASSISTANT. Bohužel se nedaří najít dostatek času na tento projekt. Třeba se to zlepší a nějaký čas vyšetřím. :mrgreen:
Všechny pokusy s dohledem STUDERu zde bedlivě studuji a někdy závidím, jak někteří data dokáží pěkně a přehledně zobrazovat. Moje řešení sice funguje, ale graficky je to bída. :evil:
Pěkný den a přeji hodně zábavy a hodně zdaru při zdolávání problémů.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
dusanmsk
Příspěvky: 313
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Lokalita: Stredocesky kraj
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Studer informacie

Příspěvek od dusanmsk »

Cau, google nepomohol, tak to skusim tu. Komunikacny kabel medzi studer krabicami (rj45) moze byt obyc utp? Pozeral som na konektory, ak dobre vidim tak kabel nie je krizeny. Dosli mi ploche kable a ja stojim pred menicmi a neviem ci ukoncit pracu a objednavat origo kabel, alebo tam prasknem obyc ethernet kabel. Predpokladam ze to bude CAN tak by to malo byt fuk nie?

Diky
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
dusanmsk
Příspěvky: 313
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Lokalita: Stredocesky kraj
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Studer informacie

Příspěvek od dusanmsk »

Frenky píše: čtv led 18, 2024 7:42 pm Data z databáze pak zobrazuji pomocí SQL dotazů do html stránky.
Mám také další XCOM-RS232i s převodníkem MOXA
Tak to vizualizuj grafanou. Bud z tej sql, alebo ju nahrad influxom.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
Uživatelský avatar
Kobra23
Příspěvky: 449
Registrován: ned úno 12, 2017 9:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvek od Kobra23 »

Mám různé Studer instalace s různými kabely (originál i neoriginální) a nepozoruji rozdíl.
Jusufs
Příspěvky: 41
Registrován: čtv zář 27, 2018 4:05 pm

Re: Studer informacie

Příspěvek od Jusufs »

Je mozna aj kombinacia Openstuder riesenia s vycitavanim z xcom485.
Openstuder na nastavovanie vsetkych parametrov, xcom485 modbus do Rpi , dbf a grafany.
JeffersM
Příspěvky: 6
Registrován: čtv čer 15, 2023 6:07 pm
Lokalita: Alcobaça Portugal
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8200
Kapacita baterie [kWh]: 12

Re: Studer informacie

Příspěvek od JeffersM »

Jusufs píše: pon dub 01, 2024 8:49 pm Je mozna aj kombinacia Openstuder riesenia s vycitavanim z xcom485.
Openstuder na nastavovanie vsetkych parametrov, xcom485 modbus do Rpi , dbf a grafany.
Když nastavujete parametry Studeru pomocí OpenStuderu, můžete si vybrat, zda se má zápis provádět do paměti flash Studeru nebo do paměti RAM? Studer uvádí, že jejich paměť flash je dimenzována pouze na přibližně 1000 zápisů.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek